גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה שרע לכיס של הציבור טוב לשורה התחתונה של הבנקים

הדוחות הכספיים של הבנקים מגלים כי הם מרוויחים יפה מגל ההתייקרויות במשק, שתרם להם כמעט 2 מיליארד שקל ברבעון השני מעליית המדד ● גם עליית הריבית משרתת אותם היטב: כל אחוז עלייה הופך להכנסות של 6 מיליארד שקל ● הזינוק במחירי הדיור מנפח את תיק המשכנתאות שבידיהם

מנכ"לי הבנקים: לוין, ברבר-צדיק, קוטלר, לארי, פרידמן / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מנכ"לי הבנקים: לוין, ברבר-צדיק, קוטלר, לארי, פרידמן / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מדד המחירים לצרכן שפורסם השבוע הפתיע לרעה כשעלה בחודש יולי ב-1.1%, הרבה מעל לתחזיות הכלכלנים שצפו עלייה של 0.5% עד 0.7%. עבור הציבור הרחב משמעותה של עליית המדד היא התייקרות של מוצרים ושירותים, החל מהקניות בסופר ועד לרכישת בית. 

האינפלציה הפתיעה לרעה ועלתה לקצב של יותר מ-5%; מחירי הדירות מתקרבים לזינוק שנתי של 18%
מדד יולי טרף את הקלפים: לבנק ישראל אין הרבה ברירות מלבד העלאת ריבית אגרסיבית | פרשנות 

אולם עבור הסקטור הפיננסי, ובעיקר הבנקים, עלייה במדד פירושה זינוק בהכנסות. לכך יש להוסיף את עליית הריבית לאורך הרבעון השני שתרמה אף יותר להכנסות מעליית המדד, ויחד עם הגידול בתיק המשכנתאות בשל ביקושי השיא בחודשים האחרונים, מתקבל עוד רבעון חזק למערכת הבנקאית - עם רווח מצרפי של 5.4 מיליארד שקל לחמשת הבנקים הגדולים. 

אומנם מדובר בירידה לעומת הרבעון הראשון השנה, שבו הרווח המצרפי עמד על 5.7 מיליארד שקל, אך ברבעון הקודם הבנקים רשמו הכנסה של 620 מיליון שקל בסעיף ביטול הפסדי האשראי, לעומת הוצאה של 486 מיליון שקל בסעיף זה ברבעון השני, שנבעה בעיקר מגידול באשראי המצריך ריתוק הון בגינו. 

 

לאומי שומר על כוחו כבנק עם הרווח הגדול ביותר - כ-2 מיליארד שקל ברבעון (עלייה של כ-17% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד) ושל 3.6 מיליארד שקל במחצית הראשונה. לרווחי לאומי תרמה ברבעון השלמת מיזוג הפעילות בארה"ב אל תוך וואליו נשיונל בנק האמריקאי, שהכניסה לבנק 451 מיליון שקל בתקופה זו.

מלבדו הבנק היחיד שהגדיל את רווחיו ביחס לרבעון הקודם היה מזרחי טפחות, עם רווח של כמיליארד שקל. מזרחי טפחות הוא גם הבנק עם התשואה להון הגבוהה במערכת - 19.4%, כשאחריו לאומי עם תשואה של 18.5%. גם יתר הבנקים שומרים על תשואה גבוהה להון, שממחישה את איתנות המערכת הבנקאית בישראל, אשר כל זמן שאין מיתון יכולה להמשיך לצמוח בקצבים גבוהים מאשר בעבר.

 

באשר למדד הגבוה, תרומתו לתוצאות הבנקים נובעת משורה של סעיפים, החל מהלוואות - בעיקר משכנתאות, דרך נגזרים, פיקדונות וסעיפים נוספים במאזן שלהם. במהלך הרבעון השני עלה "המדד הידוע" (שחושב על פי החודשים מרץ-אפריל-מאי), ב-1.9%, כך שהתרומה שלו להכנסות חמשת הבנקים יחד עמדה על 1.8 מיליארד דולר. יחד עם הרבעון הראשון, שבו תרם המדד 1.1 מיליארד שקל להכנסות, מגיעות ההכנסות מסעיף זה לכ-3 מיליארד שקל במחצית הראשונה.

הנהנים הגדולים מכך הם שני הבנקים הגדולים, לאומי והפועלים, שרשמו הכנסות מהמדד בהיקף של 624 מיליון שקל ו-516 מיליון שקל, בהתאמה, הודות להיותם הגדולים ביותר הן מבחינת תיק האשראי והן מבחינת היקף הפיקדונות. גם מזרחי טפחות, שלו תיק המשכנתאות הגדול ביותר, רשם הכנסות של 379 מיליון שקל ברבעון השני מסעיף זה.

הריבית במשק עלתה, ואיתה הרווחים 

במקביל לגידול בהכנסות מהמדד, הבנקים נהנו מעליית הריבית שהחלה להתממש ברבעון השני. בשתי העלאות שבוצעו באפריל ובמאי עלתה הריבית ב-0.65% (ובעוד 0.5% נוספים ביולי), כך שריבית בנק ישראל, שעל בסיסה מחושבות כל ריביות הבנקים, עמדה בסוף הרבעון השני על 0.75%, והיא צפויה להמשיך לעלות גם בחודשים הבאים.

את עליית הריבית מרגישים היטב כל נוטלי ההלוואות, שההחזרים החודשיים שלהם התייקרו בתוך זמן קצר בעשרות ואף במאות שקלים. לכאורה, הציבור היה צריך להרגיש את השינוי גם בסעיף ההכנסות שלו מפיקדונות. אולם בעוד שבהחזרי ההלוואות העלאת הריבית גולמה במלואה ובאופן מיידי, הרי שבכל הנוגע לפיקדונות, לבנקים יש זמן. וגם כשהריבית החדשה תתגלגל למה שהבנקים ישלמו ללקוחותיהם, היא לא תגולם בשיעור המלא אותו העלה בנק ישראל.

 

וכך, בעוד שהוצאותיהם של הבנקים בגין עליית הריבית כמעט ולא מורגשות, בשורת ההכנסות נרשמה עלייה משמעותית בהכנסות מריבית בקרב כל חמשת הבנקים, כאשר כל אחד מהם מציג גידול דו-ספרתי משמעותי בסעיף זה (בנק לאומי הציג גידול קטן בתחום ביחס למתחרים). גידול זה הביא את סך ההכנסות המצרפי של הבנקים ל-11.7 מיליארד שקל, סכום שצפוי להמשיך לגדול בחודשים הקרובים, ככל שהבנק המרכזי ימשיך בהעלאות הריבית במטרה לרסן את האינפלציה.

בדוחותיהם הכספיים פרסמו הבנקים את הערכתם עד כמה עלייה של 1% בריבית תתרום להכנסות המימון השנתיות שלהם. את התרומה הגדולה יותר ירשמו הפועלים ומזרחי טפחות, עם גידול פוטנציאלי של 1.4 מיליארד שקל, כאשר דיסקונט אחריהם עם תרומה של 1.1 מיליארד שקל. לאומי יזכה מכך הכנסות מימון של 978 מיליון שקל, והבינלאומי ל-643 מיליון שקל - כלומר כמעט 6 מיליארד שקל ברמה השנתית בגין עליית ריבית של 1% בודד, כאשר הצפי בבנק ישראל הוא שהריבית תגיע גם ל-2.5% בתוך שנה.

נסביר כי החישוב שכל בנק מבצע לגבי השפעת הריבית הוא שונה, וכולל לא רק השפעות מתמטיות אלא גם משתנים התנהגותיים. אלו מושפעים מניסיון להבין כיצד יגיבו הלקוחות לריבית, בשאלות דוגמת האם יעדיפו ריבית קבועה על פני משתנה או להיפך, והאם יעבירו כספים מהעו"ש לפיקדונות שמציעים ריבית טובה יותר מבעבר.

בנק הפועלים. האשראי לדיור ונדל''ן סייע לתוצאות / צילום: איל יצהר

בהיבט נוסף, אחרי רבעון שבו שניים מחמשת הבנקים נמנעו מחלוקת דיבידנד, למרות רווחים גדולים שרשמו במהלכו, ברבעון השני חלקו כולם את רווחיהם עם בעלי המניות. הפועלים, שלא חילק דיבידנדים בשני הרבעונים האחרונים, החליט על חלוקה של 403 מיליון שקל, בדומה ללאומי שיחלק כ-400 מיליון. גם מזרחי טפחות חוזר לחלק דיבידנד (316 מיליון שקל). דיסקונט והבינלאומי הם היחידים ששומרים על מדיניות חלוקת הדיבידנד המוצהרת, כשדיסקונט מחלק 20% מהרווח (136 מיליון שקל) ואילו הבינלאומי מחלק 50% מרווחי הרבעון (170 מיליון שקל). 

מחירי הדיור עלו, נטילת המשכנתאות קטנה

העלאת הריבית של בנק ישראל נועדה כאמור להוריד את הצריכה במשק ועל ידי כך לרסן את האינפלציה. נתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע מראים כי מבחינת המספרים היבשים, המהלך הצליח בכל הקשור לשוק המשכנתאות, כשבחודש יולי נלקחו משכנתאות "רק" בהיקף של 10.1 מיליארד שקל, ירידה של 14.8% לעומת החודש שקדם לו, שעדיין משקפת ביקושים גבוהים למשכנתאות.

לפי שעה נראה כי הירידה נובעת בעיקר משני גורמים עיקריים - חוסר בהיצע של דירות למכירה וירידה במכירת דירות להשקעה, ולא מירידת הרצון בקרב הציבור, בעיקר זוגות צעירים, לרכוש לעצמם דירה.

במקביל, נתוני הלמ"ס מגלים כי גם בחודש יולי מחירי הדיור המשיכו לטפס והביאו את עליית המחירים השנתית לגבוהה ביותר זה עשור. מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מאי-יוני לאלה שבוצעו בחודשים אפריל-מאי, עולה כי מחירי הדירות עלו ב-2%  ובכך השלימו עלייה של 17.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד (מאי-יוני 2021).

בעוד שהתייקרות מחירי הדיור כתוצאה מהיעדר היצע ועליית הריבית הורגשה היטב בכיס של נוטלי המשכנתאות, ובעיקר בקרב רוכשי הדירות החדשות (מדד תשומות הבנייה עלה ביולי ב-0.5% והשלים עלייה שנתית של 6.8%), הבנקים הגדילו בשיעור דו-ספרתי את תיק האשראי שלהם מאז הרבעון השני אשתקד.

תיק המשכנתאות של חמשת הבנקים הגדולים עמד בסוף יוני על יותר מ-520 מיליארד שקל, גידול של כמעט 9% מתחילת השנה, כשמזרחי שומר על כוחו כבנק הגדול בתחום  - עם תיק משכנתאות בהיקף של כ-190 מיליארד שקל (נתח שוק של 36.5%).  

את הפוקוס שנותנים בבנקים לענף המשכנתאות אפשר לראות בצורה הטובה ביותר בתיק האשראי של בנק הפועלים. בעוד שבמשכנתאות רשם הבנק גידול של 17% ברבעון השני לעומת מקבילו, בדומה לכל המערכת, תיק האשראי הכולל שלו הציג גידול של 5.5% בלבד, גידול נמוך ביחס למתחרים.

דיסקונט נתן גז באשראי לענפי הבינוי והנדל"ן

הפתרון לסוגיית ההיצע הנמוך של דירות הוא כמובן בנייה מואצת, והבנקים, כמממנים של הפרויקטים, לוקחים בכך חלק חשוב. בהיבט האשראי אי אפשר להתעלם מכך שבנק הפועלים נאלץ להוריד רגל מהגז בכל הנוגע להלוואות לבינוי ונדל"ן. בעוד שבמחצית השנייה של 2021 גדל סיכון האשראי של הבנק בגין הלוואות ליזמים וקבלנים ב-11.5% ביחס למחצית הראשונה, הרי שמאז סוף השנה שעברה ועד לסוף הרבעון השני הוא גדל ב-1% בלבד. הסיבה לכך היא שהבנק התקרב לתקרת האשראי שאותה מתיר בנק ישראל - ברמה של 22% מתיק האשראי הכולל.

בנק לאומי. המעבר של בכיר ממזרחי טפחות נגמר ב־4 חודשי צינון / צילום: איל יצהר

גם לאומי שהיה קרוב מאוד לתקרת האשראי לתחום הגדיל את סיכון האשראי בשיעור דומה במחצית הראשונה של 2022, אך הוא המשיך במתן ההלוואות לבינוי ונדל"ן, בין היתר לאחר שהגדיל את ההון באמצעות הנפקה שביצע בסוף יוני שבה גייס 2.75 מיליארד שקל. כתוצאה, תיק האשראי של לאומי לענפי הבינוי והנדל"ן צמח במחצית  הראשונה ב-14.2%. התיק יכול היה לגדול אף יותר, מאחר שלאומי, בדומה לפועלים, עצר ברבעון הראשון חלק ממתן האשראי בסקטור.

אל הוואקום הזה נכנסו יתר הבנקים, בעיקר דיסקונט אשר זיהה את החלל שהותירו שני הבנקים הגדולים, עם גידול של יותר מ-7% בסיכון האשראי שניתן לענפי הבינוי והנדל"ן. נציין כי דיסקונט גייס גם הוא כספים בהנפקה בחודש מרץ שהגדילה את ההון, ואף הגדיל אשתקד את הכיסוי הביטוחי לאשראי לבינוי, כך ששיעור החשיפה שלו לאשראי בענף ירד מ-17.1% בסוף 2021 ל-16.65% בסוף יוני.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי