"עוד בשורה חיובית על עוצמתה של הכלכלה הישראלית", עלץ שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בחשבון האיקס שלו. ומהן אותן חדשות נהדרות? "הנפקנו הלילה בשווקים הבינלאומיים אג"ח של מדינת ישראל בהיקף מדהים של 5 מיליארד דולר, עם ביקושים גבוהים פי 4.6 מהסכום שהונפק בפועל". ולמה זה טוב? "ההצלחה הגדולה… היא הוכחה… לעוצמתה הכלכלית של ישראל ולאמון שהמשקיעים הגלובליים נותנים בכלכלה שלנו". האם שר האוצר דייק בדבריו?
● המשרוקית | הראיונות של ראש הממשלה לתקשורת האמריקאית במבחן העובדות
● המשרוקית | האם לראשונה נבחר נשיא בית המשפט העליון שלא על דעת שר המשפטים?
הודעת משרד האוצר בעניין תואמת את הדברים: "הונפקו שתי סדרות חדשות של אג"ח לתקופות של חמש ועשר שנים בהיקף כולל של 5 מיליארד דולר", נכתב. "הביקושים להנפקה הסתכמו לסך של מעל 23 מיליארד דולר, פי 4.6 מהסכום שהונפק בפועל". נראה שהשר צדק.
אלא שיש פרט חשוב למדי שההודעה של משרד האוצר טרחה להכניס וסמוטריץ' לא: המרווח. בעבר, בגלל אמירה אחרת של סמוטריץ', כבר הסברנו את המושג, אבל נחזור עליו בקצרה: מדובר בפער בתשואה בין שני נכסים שונים. האג"ח האמריקאית נחשבת לבעלת סיכון נמוך, ולכן כאשר משווים אליה אג"ח דולרית של ממשלה זרה, ניתן להבין את רמת הסיכון שלה. ככל שהמרווח - שנמדד בנקודות בסיס (נ"ב) - יותר גדול, כך הסיכון יותר גדול, והתשואה שהממשלה תצטרך לשלם בחזרה עולה.
אז מה מצבנו? לפי הודעת משרד האוצר, המרווח על אג"ח ישראלית לחמש ועשר שנים נקבע בהנפקה על 120 ו־135 נ"ב, בהתאמה. האם זה הרבה או מעט? בהשוואה לדירוג האשראי של ישראל, זה לא מחמיא. בזמן שהדירוג שלה ב־S&P הוא A, המרווח שלה מאפיין מדינות שנעות בין דירוג BBB (ממוצע של 107 נ"ב) לבין -BBB (ממוצע של 140 נ"ב). כלומר, ישראל תשלם לא מעט על ההנפקה המוצלחת.
ראוי לציין כי המרווח של ישראל ירד בתקופה האחרונה, לעומת ההנפקה שהתקיימה במרץ 2024, בה המרווח עמד על מ־145 נ"ב לאג"ח לעשר שנים. אבל למרות השיפור - כפי שאמר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון לוועדת הכספים - המצב עדיין חמור ביחס למצב טרום המלחמה. בינואר 2023, לצורך העניין, המרווח על אג"ח לעשר שנים עמד על 70 נ"ב בלבד.
מטעם השר סמוטריץ' נמסר בתגובה: "1. אנחנו במלחמה, ועלייה בפרמיית הסיכון היא טבעית לחלוטין. הביקושים הגבוהים בהחלט משקפים אמון בכלכלה וביכולת ההחזר; 2. הריבית במגמת ירידה, וזה נתון מעודד. בכלכלה המגמה היא הדבר החשוב, וזה מסמן כיוון שיימשך. נכון שעוד לא הגענו לריבית שלפני המלחמה, אבל אנחנו במקום טוב באמצע".
בשורה התחתונה: דברי סמוטריץ' מטעים. אכן הנפקת האג"ח זכתה לביקושים גדולים פי 4.6 מהסכום שהונפק בפועל, אך ברקע נמצא מרווח גבוה שמאפיין מדינות עם דירוג אשראי נמוך משמעותית משל ישראל.
תחקיר: יובל אינהורן