גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאשר כוכב המישלן הופך לקללה של מסעדה

עבור חלק מהשפים, הפרס היוקרתי ביותר בעולם המסעדנות עלול להגיע עם רשימה ארוכה של חסרונות - ולפגוע בהכנסות

מסעדה צרפתית עם 3 כוכבי מישלן של השף Arnaud Lallement / צילום: Shutterstock, Leonard Zhukovsky
מסעדה צרפתית עם 3 כוכבי מישלן של השף Arnaud Lallement / צילום: Shutterstock, Leonard Zhukovsky

בסתיו האחרון המסעדה גיליו (Giglio) בעיר לוקה שבאיטליה הגישה בקשה מפתיעה: להסיר את כוכב המישלן שלה ממדריך 2025. המסעדה הטוסקנית קיבלה את הכוכב בשנת 2019 על האוכל האיטלקי המסורתי שלה המשלב נגיעה מודרנית. לאחר הזכייה החלו להגיע לקוחות חדשים, עם ציפיות גבוהות יותר. הבעלים, שחפצו בסביבה נינוחה יותר, החלו לראות בפרס עול.

כך הפכה מסעדה גרמנית קטנה בלב הערבה לאחת הטובות בישראל
בין ביסטרו לשיפודייה: קבוצת השפים שפתחה מסעדת גריל חדשה

"הכרה כזו מייצגת את ההישג הגבוה ביותר ששף צעיר יכול לשאוף אליו", אמר סטפנו טריגי, אחד השפים של גיליו. "לא היה לנו זמן להבין אם זו באמת הדרך שלנו; לא חיפשנו את זה".

למעלה ממאה שנים משמש מדריך מישלן כמגדלור קולינרי לשפים ברחבי העולם, מביא להם לקוחות בינלאומיים ותהילה שמובילה למכירות של ספרי בישול, מוצרים למטבח ועוד. מדריכי החברה הצרפתית, שמקורה בתעשיית הצמיגים, התרחבו ברחבי העולם, ויוצרים מדי שנה מדריכים אזוריים המפרטים את המסעדות המובילות כפי שקבעו טועמיה האנונימיים. כעת ישנם שפים הטוענים כי הפרס היוקרתי עלול להפוך לכלוב מזהב עבור אותן מסעדות, ולגרור מגבלות כלכליות ויצירתיות.

לשף אין חופש

לא כל המסעדות המופיעות במדריכים זוכות לכוכב, ומעטות מקבלות בין כוכב אחד לשלושה כוכבים - הישג הנחשב לפסגת הקריירה של שף. בכל שנה משיקה החברה את המדריכים האזוריים שלה בטקסים ברחבי העולם; ביום שני האחרון הושק בגלאזגו מדריך 2025 עבור בריטניה ואירלנד, אחד מהמדריכים החשובים ביותר.

"במובנים מסוימים, כוכב יכול להיות חונק", אמר סקוט נישיאמה, השף והבעלים של אתל'ס פנסי (Ethel’s Fancy) בפאלו אלטו, קליפורניה, שלמד תחת שפים גדולים עם כוכבי מישלן לפני שפתח מסעדה משלו. הוא ציין כי האפשרות שפקח של מישלן ייכנס בדלת בכל רגע עלולה להיות מלחיצה: "אין את החופש או השמחה הדרושים כדי לגלות דברים חדשים ולעשות טעויות, כי אתה פשוט מודאג מלאבד את הכוכב, או לנסות להשיג את הכוכב הראשון".

כוכב עשוי גם לפגוע בהכנסות המסעדה, אמר סימון אולסן, שמנהל את הבראסרי הפופולרי מונטרגדה (Møntergade) בקופנהגן, המופיעה ללא כוכב במדריך דנמרק לשנת 2024. הוא טען כי עובדים רבים המשלמים עבור ארוחותיהם דרך מקום עבודתם יימנעו ממסעדות שנתפסות ראוותניות מדי. "ישנם אנשי עסקים שאוכלים כאן שלוש פעמים בשבוע", אמר אולסן. "אם נקבל כוכב והם לא יורשו לבוא, הם לא יוציאו מכספם הפרטי כי הם מעדיפים לאכול כאן".

 

הכרה ממישלן היא "המלצה חינמית" עבור מסעדות הנמצאות מחוץ לערים הגדולות, או כאלה שאין להן את המשאבים לפרסם את עצמן, מסביר גונדל פולנק, המנהל הבינלאומי של מדריך מישלן. "מדריך מישלן הוא ברכה אמיתית", אמר. "אנחנו שמים את הזרקור על הכישרון".

פולנק ציין כי מסעדות אינן יכולות לבחור להימנע מהכרה על ידי מישלן, למרות מאמצים מצד מקומות כמו גיליו, שהעדיפו לוותר על הפרס בעקבות השינוי בקהל לקוחותיהם. "לעיתים קרובות הם לא הגיעו בשבילנו, אלא בשביל הכוכב", אמר טריגי, השף של גיליו. "הרגשנו שאנחנו קצת מאבדים את הזהות שלנו".

פולנק מתייחס למסעדות שמבקשות להחזיר את כוכבן כתופעה נדירה. במשך שש שנים שבהן כיהן בתפקידו, הוא מעריך שהתמודד עם ארבע בקשות בלבד של מסעדות שלא רצו לשמור על הכוכב שלהן, מתוך מאות שמוענקים מדי שנה. הוא חושד כי חלק מאותן מסעדות כבר אינן פועלות ברמה הנדרשת לכוכב ומאמינות שהן עומדות לאבד אותו ממילא. למרות עמדת מישלן כי מסעדות אינן יכולות להחליט בעצמן על מעמדן, גיליו עדיין מופיעה באופן מקוון במדריך, אך ללא כוכב לצד שמה.

צילום: Reuters

עד לרמת נייר הטואלט

אף שהמדריך טוען כי גורמים כמו איכות הבישול ושליטה בטכניקה הם הקריטריונים היחידים המובאים בחשבון, חלק מבעלי המסעדות, בהם אולסן, חשים שעליהם לשמור על שלמות בכל רמה כדי לקבל כוכב - עד לרמת נייר הטואלט בשירותים.

הדבר מקשה על ניהול המסעדה, אומרים הבעלים. כוכב יכול להוביל לעלייה משמעותית בביקוש ובהכנסות, אך לאחריה לרוב מגיעה ירידה, כך עולה בדוח משנת 2021 על השפעת כוכבי מישלן על מסעדות בניו יורק שפורסם בכתב העת המחקרי Strategic Management Journal. עבור חלק מהמסעדות, ירידה כזו עלולה להיות הרסנית, שכן הן מתקשות לעמוד בעלויות החדשות כמו רכישת חומרי גלם יקרים יותר, עליית שכר הדירה מצד בעלי הנכסים, ותביעות השכר של עובדים הרואים עצמם כעת כבעלי ערך גבוה יותר, נכתב בדוח.

"אם הייתי רוצה להביא את עצמי לרמה של כוכב מישלן, זה היה דורש ממני הרבה יותר זמן ואנרגיה", אמר ג'סטין קנט, שף אמריקאי שלמד תחת השפים הנחשבים דוד טוטן ואלן פאסאר לפני שפתח את המסעדה הפריזאית שלו, מילגרו (Milagro), שהופיעה ללא כוכב במדריך צרפת לשנת 2024.

זו הייתה גם השקעה כלכלית משמעותית, אמר קנט, וציין כי ראה שפים אחרים נאבקים לשמור על המסעדות שלהם לאחר שהשיגו את הציון היוקרתי. "אני מאוד מרוצה מהחיים שלי כפי שהם", הוסיף. קנט מביא באופן קבוע את כלבו הקטן, טופו, לעבודה, לשביעות רצונם של הלקוחות.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?