שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מועדון ארוחת הבוקר" נחשב קלאסיקה, אבל היום גיבור כזה לא היה עובר

לפני 40 שנה הציג ג'ון יוז בסרטו את השבריריות והמורכבות של גיל הנעורים ● בחינה שלו היום תאיר סצנות "בעייתיות", שללא ספק היו נשארות היום על רצפת חדר העריכה ● בעידן הנוכחי, שמעדיף תקינות על מורכבות, הסרט מהווה תזכורת לכוח הכובש של סטוריטלינג אמיתי

בדיוק לפני 40 שנה, בפברואר 1985, סרט על חמישה בני נוער שנענשו בריתוק בבית ספר התיכון שלהם יצא לאקרנים, והגדיר מחדש את הגבולות והעומק של סרטי הנעורים ההוליוודיים. "מועדון ארוחת הבוקר" היה הרבה יותר מעוד סרט לנוער, אלא מבט חשוף על זהות, מבנים חברתיים והצורך האנושי בחברים. עד שיצא הסרט הזה, סרטי נוער, למעט חריגים ספורים, היו בעיקר קומדיות. לפעמים מוסיקליות ("סרטי חוף" מהסיקסטיז), לפעמים נוסטלגיות ("אמריקן גרפיטי", "גריז") ולפעמים סתם גסות רוח ("שחק אותה אצל פורקי"), בהן הנוער הוצג בעיקר כחרמן ושובב. מעטים, אם בכלל, ניסו לתפוס בסרט את המורכבות והשבריריות של הזהות העצמית בתקופת התיכון. הסרט הזה, עמוס הדיאלוגים, שממוקם בלוקיישן אחד ומרגיש קצת כמו מחזה שכתב וביים ג'ון יוז ("יפה בורוד"), היה המבשר של עידן חדש בקולנוע - תלמידי תיכון הפכו מקריקטורה לדמויות מורכבות, ודיאלוגים נכתבו "אל" בני נוער ולא "עליהם".

ההחלטה של וורנר לקבור את החדש של איסטווד מעידה שכבר אין מקום לסרטים קטנים וטובים
גלובוס הזהב הוא כבר לא חגיגה של כישרון ויצירה, אלא עסק כלכלי נטו

הסרט שעלה 1 מיליון דולר בלבד להפקה, הכניס יותר מ-50 מיליון והפך לקלאסיקה מיידית, השפיע כמעט מיד על סרטים וסדרות שהופקו לנוער: "חברים" (ג'ואל שומאכר, 1985), "ללכת שבי אחריו" (פיטר וויר, 1989), "אמרי לי כן" (קמרון קרואו, 1989), סדרת הטלוויזיה "אלה הם חיי" עם קלייר דיינס ואפילו "קלולס" (איימי הקרלינג, 1995) חייבים את קיומם במידה רבה להצלחה הגדולה של מועדון ארוחת הבוקר.

האם סרט כזה יכול היה להיעשות גם היום

40 שנים אחרי, הסרט עדיין נצפה, עדיין רלוונטי, אך גם שנוי מעט במחלוקת. לאורך השנים ביקורות על אלמנטים בעייתים בו - בעיקר בריונות ודינמיקות בין מגדריות - צפו ועלו, כולל מכוכבי הסרט עצמם. בגללן עולות שאלות כמו האם הרוויזיונזם כלפיו מוצדק והאם סרט כזה יכול היה להיעשות גם היום, כשהעין התרבותית הביקורתית על ייצוג התנהגויות לא הולמות בהוליווד מחמירה בהרבה. האם הגישה הישירה והבלתי מתפשרת של הסרט כלפי תמות של התבגרות, חיפוש זהות ומערכות יחסים תורמת לו או גורעת ממנו?

בליבתו, מועדון ארוחת הבוקר הוא סרט על חמישה תלמידי תיכון המגיעים כל אחד מקליקה חברתית אחרת עם סטריאוטיפ משלה - הספורטאי, החנון, המנודה, הנסיכה והמרדן. במהלך שבת אחת של ענישה מתמודדות הדמויות - זו עם זו, וגם כל אחת עם עצמה והסטריאוטיפ שהיא חשה כלואה בו. הדינמיקה הקבוצתית חושפת חיים פנימיים מורכבים שעיצבו במידה רבה את ההתנהגויות שלהם, וגם פגיעות רבה בהתמודדות מול הציפיות ההוריות, האקדמיות והאישיות.

 

מה שהפך את מועדון ארוחת הבוקר להצלחה כה גדולה היו לא רק הדיאלוגים השנונים או פס הקול העשיר (אם כי אין ספק ש-Don't You Forget About Me של סימפל מיינדס הפך להמנון של דור), אלא שהסרט והשחקנים הצליחו להשיל מהדמויות את שכבת ה"פרפורמנס" שיש בגיל ההתבגרות ולהראות מה קורה מתחת לסטריאוטיפ. יוז הצליח לתת לכל דמות קול שהרגיש עמוק, פגום ומעל הכל, אותנטי.

מולי רינגוולד שגילמה את קלייר ("הנסיכה") חזרה אל דמותה במאמר מפורסם בניו יורקר מ-2018 - שנות השיא של תנועת MeToo# ושל שערוריית הארווי ויינסטיין - ואחרי צפייה משותפת עם בתה בסרט, הודתה שמצאה עצמה בוחנת כמה סצנות בעייתיות בעין ביקורתית. כזו הייתה הסצנה בה דמותו של בנדר, המרדן (ג'אד נלסון), מטריד את קלייר מינית כשמציץ מתחת לחצאיתה ובאופן מרומז אף לכאורה נוגע בה, בעוד שקלייר דווקא מתאהבת בו; או המייקאובר שהיא מעבירה את אליסון הדחויה (אלי שידי) שגורם לאנדרו, הספורטאי (אמיליו אסטבז) להתאהב בה.

אף שרינגוולד המשיכה להכיר בכך שג'ון יוז (לו היא היוותה השראה ועבדה איתו בשלושה סרטים) היה פורץ דרך בכתיבתו אל בני נוער ובכנות הרגשית הנשקפת מעבודותיו, היא טענה שבה בעת היא מכירה בעיוורון שלו כלפי נושאים מגדריים מסוימים, ואף באכזריות כלפי הדמויות שכתב. היא תהתה כיצד שני אלה יכולים לשכון באדם אחד (יוז הלך לעולמו בשנת 2009, בגיל 59).

הרגעים הלא נוחים הפכו אותו למשמעותי כל כך

דווקא היום, 40 שנה אחרי, נדמה שהביקורת הזו קצת מפספסת את כוונות הסרט, שלא מנסה "לתמוך" או "לחגוג" את ההתנהגויות האלה, אלא פשוט להכיר בהן. סיפור הרקע של בנדר, שאביו מתעלל בו קשות, כמעט לא מאפשר לכתוב אותו אחרת. אפשר לראות בזה תירוץ, אבל האמת היא שהוא פשוט דמות שבורה שעושה את הדבר היחיד שהיא יודעת לעשות - להעביר את הכאב והאגרסיות ממנה לאחרים. כל ציפייה לכתוב אותה אחרת היא לחטוא לאמת של הדמות.

גם המייקאובר של אליסון יכול להיות מפורש לא כ"כניעה לנורמה" ו"דחיית האני האמיתי" שלה כפי שטענו המבקרים, אלא דווקא כהתפתחות, השלת הקליפה שעטפה אותה ו"יציאה אל העולם" (אחרי המייקאובר היא לראשונה מחייכת, יוצרת קשר עין). בכל מקרה, הסרט לא דורש מהצופה לחגוג את הבחירות (הטובות או הרעות) של גיבוריו, כי אם לנסות ולהבין אותן.

אם מועדון ארוחת הבוקר היה נכתב היום, רגישויות מודרניות ודאי היו דורשות גרסא סטרילית יותר, כזו בה בנדר לא מטריד מינית, אין עלבונות סטריאוטיפיים והדמויות "מיושרות", מי פחות ומי יותר, לנורמות החברתיות המקובלות. גם אם בנדר למשל היה נותר "דמות בעייתית", סביר שכותבים בהוליווד היום לא היו מאפשרים לרומן בינו לבין קלייר להתרחש, אף שהוא דווקא מעוגן בתופעה מוכרת שבה אנשים נמשכים דווקא למערכות יחסים פגומות. הרגע בסיום הסרט שבו קלייר נותנת לבנדר את עגיל היהלום שלה אינו בהכרח רק "רגע רומנטי" אלא סימבול לעובדה שאפשר, אם רוצים, לראות אדם מעבר לסטראוטיפ שהוא, ודווקא הביקורת על הסרט חותרת תחת המסר הזה.

לו בנדר היה משוכתב מחדש כדמות "נעימה יותר", לטרנספורמציה שלו לא היה אימפקט. הוצאת הרגעים ה"בעייתיים" בסרט הייתה הופגת אותו לדליל רגשית, חסר חיים וללא קתרזיס של ממש בסופו. הרגעים הלא נוחים שבו הם אלו שהפכו אותו למשמעותי כל כך עבור רבים.

מהיבט מודרני אחר, ייתכן והשתחררות כזו מהפרסונה ש"נכפית עליך" כבן נעורים אינה אפשרית בכלל היום, בעידן הרשתות החברתיות. הסרט מצליח להראות יפה עד כמה כל דמות בונה את האישיות שלה על בסיס ציפיות חיצוניות ממנה, ואיך אפשר להשתחרר מהן בהינתן החלל והזמן המתאימים. בעידן שבו כל בן נוער מתחזק את הפרפורמנס ברשתות באמצעות הסמארטפון שלו, בפלטפורמות שדורשות ממנו לתחזק את דמותו הווירטואלית ללא הרף, האם בכלל ישנם מקום וזמן שיאפשרו לו להשתחרר מציפיות חיצוניות?

אם יש משהו שהסרט הזה יכול ללמד את העין המודרנית זה שגילוי עצמי מתרחש כאשר הלחץ החיצוני מוסר. בעידן הנוכחי, שמעדיף תקינות על מורכבות, מועדון ארוחת הבוקר מהווה תזכורת לכוח הכובש של סטוריטלינג בלתי מתפשר, שמאפשר לצופים להבין לא רק מה זה אומר להיות בגיל הנעורים, אלא מה זה אומר להיות אנושי.

עוד כתבות

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

אילוסטרציה: shutterstock

אפקט המכסים: הירידות בוול סטריט מחריפות, מדד הפחד מזנק ב-30%

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד