גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסעדת רומנו עושה סדר. אבל האם היא שומרת על הבלגן הקסום שלה?

פאשה צ'קין, השף המוכשר שצמח אצל אייל שני, משמר את המורשת והפואטיקה שלו ברומנו, ומקפיד על עונתיות ובישול "אף עד זנב"

צילום: באדיבות רומנו
צילום: באדיבות רומנו

 

בחלוף עשור מהקמתה, "רומנו" נפרדת מהשף שהקים אותה, אייל שני, ועוברת מתיחת פנים קונספטואלית, עם שף חדש, גישה חדשה וכלי אוכל חדשים מחרסינה (!) במקום הקרטונים החומים שעליהם הוגש האוכל עד כה. מהפכה? חכו רגע עם ההצהרות.
תקציר האירועים הקודמים: רומנו היא פרי שיתוף פעולה שהתחיל ביוני 2012 בין אנשי קבוצת "התדר" וקבוצת "החבר'ה היותר טובים" של שחר סגל ואייל שני, שהקימו קבוצה חדשה בשם "חדר בהר סיני"; המקומות שלה מתאפיינים בשילוב תוכן, אמנות ואוכל. תחת הקבוצה המשותפת הם הקימו ב-2015 את רומנו, השלוחה המשודרגת של "פורט סעיד", בקומה השנייה של בית רומנו - מבנה לשימור משנת 1947 (שהיה מיועד להריסה ולאחרונה עיריית תל אביב הפכה למבנה ציבור בבעלותה). עסקים נוספים הוקמו במבנה (״התדר" בקומת הפסאז', חנות התקליטים "נואיבה" ו"מטמון" - בית לידע וחנות ספרים). בפארק המסילה הקימה הקבוצה את קפה "מיראז'", בר הג'אז "קיסה" וגלידרייה "קסטה". לקבוצה גם סניף של "פורט סעיד" בניו יורק.

בין ביסטרו לשיפודייה: קבוצת השפים שפתחה מסעדת גריל חדשה
כך הפכה מסעדה גרמנית קטנה בלב הערבה לאחת הטובות בישראל

למה בחרנו בה

כעת מבקשים להפוך את רומנו למסעדה ביי דה בוק, עצמאית ובוגרת יותר, שמשלבת בין החזון של מי שייסד אותה לבראסרי אירופי. פחות שלוחה של התדר ויותר יעד קולינרי בפני עצמו. עם ההנחיות האלה יצא לדרך פאשה צ'קין, השף החדש והמוכשר שלה. כמי שצמח ב"הסלון" של שני, צ'קין לא נפרד מהמורשת או מהפואטיקה הקולינרית של מורו ורבו, אלא נשען עליה ומבשל בהשראתה. הוא נותן כבוד לקלאסיקות של המסעדה, שומר על הפשטות של חומרי הגלם ומוביל אג'נדות שמעניינות אותו כמו עונתיות ובישול "אף עד זנב". מדי שלישי הוא מפרק כאן טלה שלם ומגיש את חלקיו במשך כמה ערבים. גם העיסוק שלו באפייה מניב תוצאות יפות, עם לחם מחמצת מצוין שמשולב במנות כמו "טרטר פרה וצהוב של ביצה על לחם שרוף". בשבת מוגש בראנץ' עם מיטב מנות הביצים ורבי מכר של כור ההיתוך הישראלי, מסלט אוליביה ועד לחמניות "פרקר האוס" עם מטבוחה.

ביו שף

פאשה צ'קין, 33, נולד במוסקבה, עלה לישראל בגיל שנתיים, גדל באשדוד ומתגורר בתל אביב עם זוגתו, השף-קונדיטורית אלכס אטקין. "גדלתי על מטבח רוסי קלאסי. אהבתי אותו ואהבתי לבשל", הוא אומר. בגיל 16 שטף כלים במסעדה באשדוד ואחר כך היה עוזר טבח ב"אידי דגים" בעיר, שפתחה בפניו את הדלת לעולם הבישול. אחרי הצבא הלך ללמוד הנדסת חשמל במכללת רופין, "כדי שיהיה לי מקצוע. אחרי שלוש שנים הבנתי שלא אהיה מהנדס ועזבתי את הלימודים; זה היה גדול עלי". הוא הצטרף לצוות המטבח של "דיינינגס", היפנית היוקרתית במלון נורמן, ואחרי שלוש שנים עזב והצטרף ל"בסטה". התחנה הבאה שלו ושל אשתו הייתה בהמפטונס ובסן טרופה, שם הם בישלו בבתים של משפחות עשירות. אחת מהן פתחה מסעדה לאייל שני בלונדון וביקשה מצ'קין להצטרף לצוות ההקמה. כדי לעשות זאת כמו שצריך, הוא הלך להתלמד בסלון, אולם הפרויקט בלונדון התעכב וצ'קין נשאר לבשל בסלון שלוש שנים, עד שאנשי הרומנו קראו לו להצטרף למסעדה המתחדשת.

מנת הדגל

● ספגטי סבידה
סבידה, דיונון ים תיכוני, הוא הבן דוד הפחות פופולרי של הקלמרי. הוא ידוע בשל הדיו השחור שלו, שצובע פסטות ואורז, ומגיע אלינו בחורף. "רציתי להתעסק עם פרי ים פחות מוכר מקלמרי, שרימפס ומולים, כזה שאפשר לנצל חלקים רבים שלו", מסביר צ'קין את הבחירה בסבידה כבן לוויה לפסטת הביצים הטרייה שהוא מכין במקום. הדיו של הסבידה צובע את הפסטה בשחור ומעניק לה על הדרך טעמי ים עמוקים, עשירים וטובים. בשר הסבידה נפרס לרצועות "ספגטי" דקיקות עם נימוחות נהדרת. הן עוברות צלייה קלה בגריל, ועל המחבת, עם הספגטי, מקבלות תוספת של מעט חמאה ושום. יופי של מנת ים בצבעוניות של שחור ולבן.

מנת אינסטגרם

● ארנצ'יני פארו וארטישוק ירושלמי
וריאציה מעניינת על ארנצ'יני, כדורי ריזוטו בציפוי פריך. "המנה הזאת מתחילה באהבה שלי לארטישוק ירושלמי ובסטוקים של ארטישוק ושל פארו שנתקעתי איתם והייתי חייב להיפטר מהם", צוחק צ'קין. פארו (Farro) היא חיטת כוסמין איטלקית, ששרידה הקדומים ביותר התגלו בישראל. "אייל חשף אותי לחיטה המיוחדת הזאת. בסלון היינו מכינים ממנה ריזוטו פטריות". כאן הוא שידך אותה לארטישוק הירושלמי - שידוך שעובד מצוין, הן במרקם והן בטעם האגוזי-אדמתי של המחותנים. את הכדורים המטוגנים הוא מגיש על סלסה קלילה של עגבניות טריות עם שום, גרידת לימון ומעט בזיליקום ועם הר של פרמזן מגוררת מעל. הקראוד פליזרית המושלמת.

הקינוח

● פריז ברסט
רומנו היא לא מסעדה של אוכל מורכב וגם בגזרת המתוק לא תמצאו קינוחי שף מורכבים, אלא יותר קלאסיקות שרצות איתה שנים, כמו מוס שוקולד ולרונה ו"טטמי" - עוגת ביסקוויטים שהתחפשה לטירמיסו (או ההפך). אלכס אטקין, בת הזוג של פאשה והקונדיטורית החדשה של רומנו, הטמיעה במסעדה קינוח מאגף הקלאסיקות הצרפתיות, פריז ברסט: בצק רבוך (פחזניה) ממולא בקרם אגוזי לוז, עם קרמבל שקדים קלויים. חובבי הפחזניות - זה הקינוח שלכם.

פריז ברסט / צילום: באדיבות רומנו

תפריט היינות והאלכוהול

על תפריט היין של רומנו אחראים אנשי "הבוסר" (חנות ובר יין) והוא מורכב בעיקר מיינות מקומיים ומיינות אירופאיים מאזורים קלאסיים: צרפת (אוהבים פה בורגון), איטליה, ספרד וקצת יוון; מרביתם קלילים ומתאימים לאופי העוצמתי של המנות. יש תפריט צנוע של משקאות מעורבבים שכולל את החשודים המיידיים: ג'סמין, בזיל סמאש, נגרוני ועוד (45-56 שקלים).

השירות

צריך הרבה יותר מכלי חרסינה וכוסות בורגון כדי לחולל מהפכות. ברומנו החדשה עדיין מזהים את רומנו הישנה, לטוב (האוכל טעים) ולטוב פחות: השירות עדיין משוחרר מדי, מנות עדיין יוצאות בסדר רנדומלי של "מוכן יוצא" (הסלט הגיע בסוף) והאווירה, בטח לשישי בערב (ערב משפחות), עדיין כאוטית. הכאוס הוא חלק מהדי.אן.איי של רומנו ואין כוונה לעשות לה השתלת אישיות, אבל בדרך להיות מסעדה אמיתית, צריך להדק את הזהות והשירות, ואולי גם להתאים את התוכן לימות השבוע ולקהל היעד.

מה אכלנו

צלחת חריפים- 32
לב של קיסר- 52
פסטה שחורה וסבידה לבנה- 89
טרטר פרה וצהוב של ביצה על לחם שרוף- 86
ארנצ'יני פארו וארטישוק ירושלמי- 72
נתח מהבטן וכף של פירה- 110
פריז ברסט- 48
מוס שוקולד- 48

סה"כ ל־3 סועדים (ללא טיפ ושתייה)- 537 שקלים

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

אילוסטרציה: shutterstock

אפקט המכסים: הירידות בוול סטריט מחריפות, מדד הפחד מזנק ב-30%

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים