נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון
המושג
ועדה מוניטרית: הוועדה שקובעת את ריבית בנק ישראל ואת המדיניות להשגת מטרות הבנק.
ההקשר האקטואלי
היום (ב') בשעה 16:00, תפורסם החלטת הריבית של בנק ישראל - ותמונתו של אדם אחד תעטר את כל העיתונים הכלכליים: נגיד בנק ישראל. אבל חשוב לדעת שנגיד בנק ישראל לא מקבל את ההחלטה לבדו, אלא יש קבוצת אנשים שנושאת בנטל ההכרעה: הוועדה המוניטרית.
● המשרוקית | האם הביקוש לאג"ח הממשלתיות היה גבוה פי 4.6 מהסכום שהונפק?
● המשרוקית | איך מגדירים מהי מדינת אויב, והאם קטאר נכללת ברשימה?
● המשרוקית | מה קרה להבטחות על סכומי עתק שייכנסו לקרן העושר הישראלית?
מיהי הוועדה המוניטרית?
הוועדה הוקמה בחוק בנק ישראל מ־2010, ותפקידיה הם, בין היתר, לקבוע את המדיניות להשגת מטרות הבנק ולעקוב אחר ביצועה; לבחון את ההתפתחויות המוניטריות והכלכליות ואת העמידה ביעדים; להחליט על הפעולות שעל בנק ישראל לנקוט.
הוועדה המוניטרית מונה שישה חברים: נגיד בנק ישראל שמשמש יו"ר הוועדה (כיום זהו פרופ' אמיר ירון), המשנה לנגיד אנדרו אביר (עד שאביר יאושר לכהונה שנייה, מכהן בוועדה ד"ר גולן בניטה, מנהל חטיבת השווקים), עובד של הבנק שמינה הנגיד (ד"ר עדי ברנדר, מנהל חטיבת המחקר) ושלושה חברים מקרב הציבור שיש להם ידע וניסיון רלוונטיים (הפרופסורים צבי הרקוביץ, נעמי פלדמן ואורי חפץ). ההחלטות בוועדה מתקבלות ברוב של החברים המשתתפים בהצבעה - ואם יש תיקו, יו"ר הוועדה, שהוא נגיד בנק ישראל, מכריע.
איך פועלת הוועדה?
הכלי העיקרי שנתון בידי הוועדה הוא החלטת הריבית. ההחלטה הזו מתקבלת 8 פעמים בשנה וקודמת לה עבודת הכנה אינטנסיבית, שמתחילה כמעט מיד לאחר שמתקבלת ההחלטה הקודמת.
ימים ספורים לאחר אותה החלטה, בחטיבת המחקר בבנק ישראל מסכמים את מה שעלה בדיונים האחרונים ומעמיקים בסוגיות רלוונטיות להמשך. במשך הזמן מגיעים נתונים שנאספים, מעובדים ומונגשים על ידי החטיבה למידע ולסטטיסטיקה - וכך חטיבת המחקר מגבשת תובנות רלוונטיות ותשתית עובדתית מעודכנת.
החומרים הללו - שכוללים מאות עמודים של טקסט, ועשרות עמודי טבלאות וגרפים - נשלחים לחברי הוועדה המוניטרית לקראת סוף השבוע שלפני ההחלטה על הריבית, כדי שיוכלו לעבור עליהם ולהגיע מוכנים לדיוני הריבית.
ביום ראשון בתשע בבוקר, הוועדה מתכנסת ליום הדיון הפותח. האירוע הראשון נקרא "דיון מוניטרי רחב" שאורך כשלוש שעות, בו מוצגות לוועדה כל ההתפתחויות הכלכליות מאז ההחלטה הקודמת ועד אותו רגע. בדיון הזה נוכחים כ־60 עובדים ומנהלים בבנק ישראל. לאחר הפסקת אוכל בת חצי שעה, עוברים לדיון מצומצם בו הנגיד מבקש לצלול לסוגיות ספציפיות שקשורות להחלטה. בסיום הדיון, חברי הוועדה, ביחד עם דוברת בנק ישראל, מגבשים את הנוסח הסופי של החומרים שיוצגו לציבור, כמו ההודעה לעיתונות והמצגת הגרפית. בזה מסתיים היום.
למחרת, ביום שני, חברי הוועדה המוניטרית שוב מתכנסים בתשע בבוקר ל"דיון ההחלטה" שנעשה בפורום מצומצם. החברים מצביעים והפור נופל. בשעה 16:00 מתפרסמת החלטת הריבית של בנק ישראל.
לקריאה נוספת: