גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנשים מכל העולם יבואו ללמוד איך קמים מאסון": ראשת המועצה שרוצה להפריח מחדש את העוטף

מיכל עוזיהו נכנסה בדצמבר לתפקיד ראשת מועצת אשכול, לאחר שהמלחמה הכריעה את שאר המועמדים: "הרגשתי שזה חזק ממני" ● בראיון היא מספרת על השיקום וההנצחה, על התנאים שיגרמו לתושבים לחזור, על השגשוג שהיא רואה בעוד עשור וגם על הדרך שעשתה עד לכיסא ש־72 שנה לא ישבה בו אישה ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס    

מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: מועצה אזורית אשכול
מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: מועצה אזורית אשכול

זו הייתה אמורה להיות חגיגת בחירות במועצת אשכול. גדי ירקוני, ראש המועצה זה כעשור, נכנס לישורת האחרונה של מערכת הבחירות, כשמולו שלושה מתמודדים. בשיחה שקיימנו איתו בתחילת אוקטובר 2023, ומעולם לא פורסמה, הוא כבר ראה איך הקדנציה הבאה שלו תיקח את עוטף עזה למקום אחר.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

אלא שאז הגיע 7 באוקטובר והעולם כולו התהפך. הבחירות ההן כמובן נדחו, אך גם במועדן החדש, בנובמבר 2024, לא באמת היה בהן צורך. שני מועמדים, כולל ירקוני עצמו, החליטו לוותר, המלחמה הכריעה אותם. מועמדת אחת נוספת - תמר קדם סימן טוב - נרצחה באכזריות עם כל משפחתה באותה השבת. המתמודדת היחידה שנותרה - מיכל עוזיהו - הוכרזה כראשת המועצה.

 

"הייתי במשך שנים במערכת הציבורית והתבוננתי בהרבה תצורות של מנהיגים", מסבירה עוזיהו. "עבדתי לצידו של גדי יחסית מתחילת הדרך ותמיד היה לי נוח להיות מספר שתיים מאחורי הקלעים. אבל הגיע הזמן שהרגשתי שזה חזק ממני ושיש דברים שצריך לעשות אחרת. הרגשתי שאשכול צריכה רוח אחרת".

אחרי 7 באוקטובר היו גם לך מחשבות לפרוש?

"שאלתי את עצמי אם אני יכולה לעשות את זה, אם אני מסוגלת. ישבתי עם הסגן שלי, ליאור דפנר, הסתכלנו על האתגרים העומדים בפתח, ושאלנו את השאלה הזאת. בסופו של דבר, הבנתי שלבד אני לא אצליח. ובאמת, אני מסתכלת על ההנהגות במועצה האזורית, על בעלי התפקידים וגם על המנהיגים הלא פורמליים - אנשים כמו גדי מוזס, שיוצאים מהשבי ואומרים שהם ישקמו את ניר עוז. זה הדנ"א של המקום הזה והתחושה היא שאני לא לבד. המחשבה הייתה שיש לי שותפים לדרך, ואם אדע להשתמש בהם אז אוכל להצליח בזה".

מיכל עוזיהו, ראשת מועצת אשכול / צילום: אייל בריברם

"המשימה הגדולה ביותר היא השיבה הביתה"

עוזיהו (47) גרה בעין הבשור, מושב שמשפחתה הייתה ממקימיו לאחר שפונתה מסיני ב־1982. בתחילת דרכה המקצועית היא הקימה וניהלה את המערך התיירותי הראשון בנגב המערבי, הייתה השליחה הישראלית מטעם הסוכנות היהודית במדינת קולורדו בארה"ב ומילאה כמה תפקידים ציבוריים במועצה האזורית באשכול.

בבוקר 7 באוקטובר היא התעוררה בביתה. "כבר כשהכול התחיל הבנו שזה שונה - בהיקפי הירי, בשריקות הטילים. ישבנו בממ"ד וניסיתי להסתיר מהילדים את ההודעות שאני רואה בקבוצות. אבל אז קלטתי שהם חשופים לכול בערוצים שלהם. הם הראו לי את התמונה של יפה אדר על הקלנועית בעזה וגם את החטיפה של החבר שלהם ליאם אור (יפה וליאם חזרו בעסקת החטופים הראשונה בנובמבר 2023 - א"פ).

"המחבלים אמנם הגיעו לעין הבשור, אבל למזלנו הייתה לנו כיתת כוננות מחוזקת של 70 גברים שהתנגדו, לחמו והדפו. בשלב מסוים גם פתחנו חמ"ל בניסיון להבין יותר מה קורה. כל היום ישבנו בממ"ד והבנו כמה חברים אנחנו מאבדים. ככה זה נמשך עד הבוקר שלמחרת, ואז המושב פינה את עצמו. לא קיבלנו הוראה מאף אחד, להפך, אנחנו נתנו הנחיות לצבא לאן להגיע כדי ללוות את השיירות".

ואחרי כל הטירוף הזה את מקבלת את הכיסא של ראשת המועצה. מהן המשימות הכי חשובות שלך?

"המשימה הגדולה ביותר היא השיבה הביתה; קודם כול - של החטופים והחטופות. כשהם חוזרים זה מאפשר לנו לנשום. אנחנו לא יכולים להשאיר אותם שם, ערכית ומוסרית. מה שהחזיק את העם היהודי לאורך השנים הוא הידיעה שנעמוד זה לצד זה. ואם נפרק את המרכיב הזה - לא יהיה מה שיחזיק אותנו אלפי שנים קדימה.

"אבל השיבה הביתה כוללת גם את היישובים שטרם חזרו. צריך לייצר לכך את התנאים. ראשית, ברמה הביטחונית - המציאות של 6 באוקטובר לא תחזור על עצמה. לא נאפשר שייקחו מכיתות הכוננות שלנו נשקים, לא נאפשר שימסמסו אותנו ויגידו לנו לסמוך על כוחות הביטחון, אין דבר כזה יותר. ייקח הרבה מאוד זמן עד שנגיע למצב שאנחנו נסמוך עליהם בעיניים עצומות. אנחנו חייבים כעת לחזק את העצמאות הביטחונית של כל יישוב ואת החוויה שאנחנו שומרים ומגינים על עצמנו".

ומה לגבי הצד השני של הגבול? תקבלו מציאות שבה חמאס עדיין קיים?

"קודם כול צריך אזור חיץ ברור ואפס סבלנות לכל ירי. לא נכיל מציאות שבה בצד השני של הגבול יש פעילי חמאס עם נשקים. לא נקבל מציאות שבה משאיות של בטון מוזרמות לעזה, בזמן שאנחנו רואים שאין בניינים שעולים כלפי מעלה. שנים ראינו את המשאיות האלה ומבנים לא עלו. לא נקבל את זה יותר. אנשים לא יחיו במקום שבו המדינה לא מגינה עליהם, נפעיל כל לחץ אפשרי".

את מאמינה שאנשים יחזרו?

"אנשים כבר חוזרים, הרוח כאן מאוד חזקה, גם כשהלב מרוסק. מתוך 32 יישובים במועצה - ב־22 כבר חזרו יותר מ־90% ועד חודש יוני שבעה יישובים נוספים צפויים לחזור בכמויות האלה. מה שישאיר אותנו עם שלושה יישובים שייקח להם קצת יותר זמן, כי צריך לשקם את המקומות.

"אבל זה קורה. בארי למשל שועט קדימה - כבר יש מאות ואלפי עובדים ביום, ונבנית שם עכשיו שכונה של 52 בתים. בניר עוז משפצים בתים מסוימים ועובדים גם על בתים נוספים. אני מאמינה שבשנה הקרובה אנשים כבר יחיו שם. הם עושים שם תוכניות יפהפיות של שיקום פיזי והכנה לחזרה לחיים. אנחנו גם יודעים שיהיו משפחות שלא יחזרו, ולנצח נחבק אותן ונזכיר שהן חלק בלתי נפרד מאיתנו".

איך העבודה מול מנהלת תקומה, זו שאמורה להוביל את תקומת העוטף?

"תראה, יש שם הרבה כוונות טובות, אבל יש גם הרבה במה להשתפר. הפרוצדורות והביורוקרטיות הממשלתיות מאוד מגבילות את היכולות שלה, כספים לא מספיק זורמים כמו שצריך, ואין שם מספיק גמישות בשביל שיקום משמעותי. אנחנו רואים לראות שמשרדי הממשלה לא מזדכים על האחריות שלהם כאן. אם נקבל את מה שמגיע לנו - נהיה במצב טוב".

"לדעת לחבק ומצד שני להילחם כמו לביאה"

קצת קשה להאמין, אבל מאז כהונתה של הדסה ברגמן תירוש, שנגמרה בשנת 1953, לא הייתה אישה שהובילה את מועצת אשכול. "זה לא שלא נבחרה אישה, פשוט כמעט לא היו מועמדות, ונשאלה השאלה למה. גם אחרי 7 באוקטובר היו הרבה שאמרו לי שירצו להביא אנשי צבא לתפקיד. אבל עבורי זה הרגיש כל כך טבעי. בכלל, אני קוראת לנו הנשים להיות יותר נוכחות. כיום יש רק 16 נשים שעומדות בראש רשויות מקומיות. זה פספוס, אנחנו 50% מהאוכלוסייה ויש לנו המון מה לתת".

הרגשת יחס שונה בגלל שאת אישה?

"בגדול לא, אבל לפני הכניסה שלי לתפקיד מישהו אמר לי 'מיכל, רק אל תחשבי מהרחם'. אמרתי לו שיש לי רחם, ואני חושבת ממנו ומהראש. זה מה שצריך להביא היום: מצד אחד להתחבר לאנשים ולדעת לחבק ברגעים הקשים, מצד שני להילחם כמו לביאה, לוודא שהמועצה הזאת תצמח מתוך המשבר".

בדרך לצמיחה הזאת אחת השאלות שעוזיהו מתמודדת איתן היא שאלת ההנצחה ופינות הזיכרון שיהיו בעוטף. "אנחנו עם שמעולם לא הגדיר את עצמו דרך האסונות, אלא דרך הבחירה לקום ולהמשיך ביום שאחרי. אנחנו מחוברים לאדמה הזאת בשורשים עמוקים מאוד. לעמוד פה ולהסתכל על השדות החקלאיים והנופים - זה מזכיר לנו כמה אנחנו נחושים לבחור בחיים. אם נאפשר למרחב הזה להפוך לבית עלמין אחד גדול אנחנו חוטאים לרעיון התקומה שהעם שלנו החזיק שנים.

"מתחם הנובה למשל צריך לדעתי להפוך לאתר הנצחה לאומי. אבל אי אפשר שנראה את הזוועות בכל פיסת דרך במרחב הציבורי. אי אפשר לראות את המוות בכל צעד ושעל. אנחנו לא חיים במוזיאון, אנחנו חיים במרחב של חיים. בשביל לצמוח צריך שהוא יאפשר את זה".

איפה את רואה את העוטף בעוד עשור?

"וואו, אני רואה אותו משגשג ומלא בחבר'ה צעירים. אנשים יבואו ללמוד מהקהילות כאן איך קמים מאסון, נהיה מודל לעם היהודי שבוחר בחיים - עם רוח ציונית, עם חינוך פורץ דרך. גם המגזר העסקי מחויב ורוצה להיות חלק אז אני רואה גם שגשוג כלכלי בעתיד.

"אתה יודעת, גרתי ארבע שנים בחו"ל והאמריקאים כל הזמן שאלו אותי למה אני חוזרת לארץ, מה יש לי לחפש במקום שיש בו מנהרות וטילים. אבל גם אחרי האסון הגדול הזה, וגם אחרי שהילדים שלי היו בבתי העלמין יותר ממה שאפשר לדמיין, אני גאה ושמחה שנתתי להם את הזכות לגדול במקום כזה עוצמתי, שורשי וציוני כמו אשכול".

עוד כתבות

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"