גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עוינות חסרת תקדים כלפי נשים": משרדי הממשלה בשפל מגדרי

רק שתי נשים מונו בתחילת הקדנציה למנכ"לי משרדי הממשלה הנוכחית, וגם הן כבר לא מכהנות בתפקיד ● בבג"ץ אומנם הכריעו שהמדיניות חייבת להשתנות, אך בינתיים העסקים נמשכים כרגיל ● "יש לזה השפעה שמחלחלת לדרגות הנמוכות ומובילה לעזיבה של השירות הציבורי. נשים מתלבטות אם להישאר" ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס    

מפגש מנכ''לים בתחילת כהונת הממשלה הנוכחית. ''הפרה בוטה של החוק'' / צילום: חיים צח, לע''מ
מפגש מנכ''לים בתחילת כהונת הממשלה הנוכחית. ''הפרה בוטה של החוק'' / צילום: חיים צח, לע''מ

ממשלת ישראל ה־37 קבעה בתחילת הקדנציה שפל של יותר מ־20 שנה: מתוך 29 מנכ"ליות המשרדים השונים, רק שתיים מהן נשים. אם זה לא מספיק, גם המנכ"ליות שמונו עמדו בראש משרדים קטנים יחסית - משרד ההסברה והמשרד לקידום מעמד האישה - שהספיקו להיסגר. כיום, למעשה, לא מכהנת אישה אחת כמנכ"לית. הכי קרובה לתפקיד היא דרורית שטיינמץ שבחודש שעבר מונתה למ"מ מנכ"ל ראש הממשלה. "אני מרגישה שאנחנו בשנות השבעים, שצריך להסביר למה חשוב שיהיו גם מינויים של נשים בקרב הסגל הבכיר", אומרת אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

האם המציאות הזו בדרך להשתנות? בחודש שעבר פסק בג"ץ כי הממשלה לא מיישמת את החוק המחייב לפעול אקטיבית לייצוג הולם של נשים בשירות הציבורי. השופטים נעם סולברג, חאלד כבוב ודפנה ברק ארז הורו לממשלה לקבוע בתוך חצי שנה הנחיות למילוי חובת הייצוג ההולם הקבועה בחוק. הם הבהירו כי הנחיות אלו צריכות לחייב את השר הממנה לפעול לאיתור מועמדת מתאימה וכי הנוהל שיקבע צריך להיות "בעל פוטנציאל לחולל שינוי במישור התוצאתי". לדבריהם, המצב הנוכחי רחוק מחובת הייצוג ההולם "כרחוק מזרח ממערב". את העתירה הגישו שדולת הנשים, נעמ"ת ופורום דבורה וייצגו בה עורכי הדין חגי קלעי, גלי זינגר משדולת הנשים וחיה ארז.

המדינה מצידה טענה שאין מקום להתערב במינוי מנכ"לים למשרדי הממשלה, או משרות אמון ככלל, מאחר שמדובר בהתערבות בליבת שיקול הדעת של השרים לבחור את מנהלי משרדיהם. התמונה הרחבה, לשיטתם, מלמדת דווקא על מגמה של עלייה באיוש משרות בכירות על ידי נשים - 46% ממשרות הניהול הבכיר בשירות המדינה מאוישות על ידי נשים, ו-56% ממשרות ניהול הביניים הן נשים.

השופט סולברג דחה את טענה הממשלה כי מדובר במשרות אמון המוחרגות מהחובה לייצוג הולם. "משרת אמון אינה 'מילת קסם' שיש בה כדי להסיר מעל כתפי השר את עוּלה של חובת הציות לחוק".

"יש לזה השפעה שמחלחלת לדרגות הנמוכות ומובילה לעזיבה של השירות הציבורי", אומרת פלמור על המצב הנוכחי. "נשים בשירות הציבורי מתלבטות אם להישאר. זו לא תקרת זכוכית - זו תקרה מונמכת שמשדרת באופן ברור שלנשים אין, ולא תהיה, הזדמנות להתמנות לתפקידים הבכירים ביותר בממשלה".

אמי פלמור / צילום: עופר וקנין

"יש ערך שאישה מובילה"

ככלל, הליך מינוי למשרת מנכ"ל כולל שלושה שלבים: בתחילה השר ממליץ על מועמד מטעמו, לאחר מכן ועדת מינויים, המורכבת מנציב שירות המדינה ושני אנשי ציבור ללא זיקה פוליטית, בוחנת את כשירותו ועמידתו בתנאי הסף, ולבסוף הממשלה מחליטה אם לאשר את המינוי.

במהלך הדיונים בעתירה שארכה מספר שנים, הציעה הממשלה שהשר המבקש למנות מועמד יחויב להצהיר שבחן וראיין מספר זהה של נשים וגברים לתפקיד. שופטי בג"ץ קבעו כי הנחיה זו יכולה לאפשר לשר "לצאת ידי חובה" והיא לא עומדת במצוות המחוקק לפעול לביטוי הולם לייצוג של שני המינים.

"האחראים למצב הקיים הם ראש הממשלה ונציב שירות המדינה", אומרת פלמור. "ראש ממשלה אמור להסתכל על הממשלה כולה ולהגיד לראשי המפלגות מה הציפיות שלו לגבי המנכ"לים - שיהיו מקצועיים, שיהיו מגוונים בכל פרמטר, שיגיעו מתוך המגזר העסקי, הציבורי, המגזר השלישי והאקדמיה ויהיו גברים ונשים. המינויים צריכים להיעשות בראייה כלל ממשלתית ומפלגתית. לא יכול להיות שמפלגה שיש לה 6 שרים - תביא מינוי אחרי מינוי של גברים למנכ"לים. צריך להסתכל ברמת המאקרו על תהליכי מינוי בממשלה".

לדבריה, המצב גורם לפגיעה בעבודת הממשלה. "בלא מעט משימות ממשלתיות יש ערך שאישה מובילה, כמו שיש ערך לזה שגבר יוביל. כשהממשלה החליטה שהיא רוצה לעסוק בפוליגמיה בנגב מוניתי לראש הוועדה, אני בספק אם גבר יכול לעשות את התפקיד".

"עוינות חסרת תקדים"

לפני יותר מ-30 שנה הוכרה בישראל חובת הייצוג ההולם בחוקים שונים, בתחילה בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות, ובהמשך בכל שירות המדינה ובגופים ציבוריים. הפרשנות שניתנה לביטוי "ייצוג הולם" או "ביטוי הולם" היא כי אין חובה לשוויון מוחלט אך גם לא ניתן להסתפק ב"ייצוג כלשהו". הגורם הממנה מחויב לפעול אקטיבית לאתר מועמדת רלוונטית.

"המאבק על ייצוג הולם של נשים נמשך המון שנים וזוכה להצלחות חלקיות", אומרת עו״ד גלי זינגר, משנה למנכ"לית ומנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים שייצגה בעתירה. "בחברות הממשלתיות המאבק הוביל לשינוי מאוד דרמטי בעקבות חקיקת החוק ופסיקת בג"ץ. היום השיעור בדירקטוריונים של החברות הממשלתיות עומד על יותר מ־40% אחרי שבעבר עמד על חצי אחוז. זו דוגמה לכך שכאשר יש חוק שנאכף רואים שינוי בשטח".

עו״ד גלי זינגר, משנה למנכ״לית ומנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים / צילום: ליאל אנפוסקי

יש לציין כי הממשלה הנוכחית אומנם שברה שיא באי מילוי חובת הייצוג אבל המצב לא היה מזהיר גם בממשלות קודמות. על פי ניתוח שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה, בין השנים 2003 ועד 2025 רק 16% מכלל המינויים למנכ"לים היו נשים - 38 מתוך 238. הממשלה היחידה בה היה שינוי משמעותי היא הממשלה ה־36 של בנט-לפיד, בה כיהנו 11 מנכ"ליות במשרדי ממשלה (39%). בממשלת אולמרט ובממשלת נתניהו הרביעית של 2020-2015 מונו 3 נשים בכל ממשלה, שהיוו 10% ו־9% מהמינויים, בהתאמה. כמו כן, נמצא כי מינויי הנשים נטו יותר למשרדים קטנים - 22% לעומת 13% ממנכ"לי המשרדים הבינוניים והגדולים.

"בפסק הדין הראשון והמכונן, בשנת 1994, בית המשפט ביטל את המינויים בשתי חברות ממשלתיות כי לא לקחו בחשבון את הייצוג ההולם", אומרת ד"ר יופי תירוש, מומחית לשוויון ואיסור אפליה מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב. "זו הייתה פסיקה אמיצה ודרמטית, אבל מאז כל התרופות של בית המשפט היו מינוריות ואף פעם מאז לא ביטלו מינוי.

"מאז שהחוק נחקק הוא לא הצליח להביא לשינוי משמעותי בגלל תרבות ארגונית קלוקלת בשירות המדינה. יש אינסוף דרכים לעקוף את חובת הייצוג ההולם. החוק לא הביא למספרים משמעותיים של נשים במשרות בכירות בשירות המדינה. בקואליציה הזאת יש 3 מפלגות (יהדות התורה, ש"ס ונעם - נ"ש) שבהגדרה נשים לא נבחרות בהן, לא כשרות, לא כמנכ"ליות ולא כיועצות".

לדברי תירוש, גם בממשלות הקודמות היו אתגרים משמעותיים עם מינוי נשים לשירות הציבורי, אך כעת המצב חמור יותר. "בממשלה הזאת יש עוינות חסרת תקדים לנשים, הן במינויים והן במדיניות. המנגנונים הקיימים בחקיקה מאוד רכים".

"אני נבחרתי ב־2014 כשציפי לבני (אז שרת המשפטים, נ"ש) הצהירה שתמנה אישה מנכ"לית", נזכרת פלמור. בתקופתה כיהנו שתי מנכ"ליות נוספות. המנכ"לית האחרונה לפני פלמור במשרד הייתה נילי ארד בשנות התשעים. זאת, למרות שבמשרד המשפטים נשים מילאו במהלך השנים תפקידים בכירים מאוד - פרקליטת מדינה, סנגורית ציבורית, פרקליטות מחוז - ושבמשרד ככלל יש 69% נשים בתפקידי ניהול.

"פסק הדין יכול להביא לשינוי"

כעת, הממשלה נשלחה כאמור לעשות "שיעורי בית" ולקבוע נוהל איך ניתן לקדם מינוי נשים למנכ"ליות. בין ההצעות שעלו מהשופטים - לראיין יותר נשים מגברים או למנות בשיטת הריץ'רץ'. "יש המון נשים עם ניסיון ויכולת אבל תפקיד השיא חסום", אומרת פלמור. "הנציב צריך להבהיר לשרים שלא ייתכן שאין בממשלה מינויים של נשים ראויות לתפקידים הבכירים ביותר. לתפקידים בשירות הציבורי יש חשיפה ציבורית עצומה - יש לזה משמעות לכלל הציבור".

האם פסיקת בג"ץ תביא לשינוי?

"פסק הדין יכול להביא לשינוי דרמטי", אומרת עו"ד זינגר. "כמו שחוק החברות הממשלתיות הוכיח שניתן לעשות שינוי. זה לא רק לגבי מנכ"ליות, זה לגבי כל משרות האמון שגם שם רובם גברים. בג"ץ מחייב את המדינה לקבוע צעדים אפקטיביים".

"אין ספק שיש הפרה בוטה של החוק" אומרת ד"ר תירוש. "השינוי תלוי בתרבות הפוליטית של הממשלה, אין לי ספק שיגררו רגליים, אבל זו אמירה עקרונית חשובה. יש חשיבות לכך שהשופט סולברג כתב. אני מקווה שזה ייושם".

ד''ר יופי תירוש / צילום: ישראל הדרי

פסיקת בג"ץ היא אבן דרך משמעותית במאבק ארוך השנים לשוויון בצמרת משרדי הממשלה אך נראה כי לפחות כרגע הממשלה והנציבות לא לקחו לתשומת ליבם את המסר. כך, השבוע, זמן קצר לאחר פסיקת בג"ץ, הממשלה אישרה את מינויים של ארבעה מנכ"לים חדשים, כולם גברים, למשרדי ממשלה במקום כאלו שפרשו.

עוד כתבות

מארק שפיצנגל, מייסד קרן יוניברסה / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

"זו מלכודת": המשקיע המצליח שבטוח - הקריסה הגדולה בשווקים עוד לא התחילה

מארק שפיצנגל, המייסד ומנהל ההשקעות הראשי של קרן הגידור יוניברסה, אמר ל- MarketWatch כי להערכתו השווקים יקרסו ב-80% בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ וכי אנחנו נמצאים בדרך לאירוע הגדול באמת ● שפיצנגל נחשב משקיע פסימי במיוחד והקרן שלו גם מרוויחה מהימור על אירועי קיצון

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

טסים בימים הקרובים ליוון? יכול להיות שהטיסה שלכם השתנתה

שביתה מתוכננת ביוון צפויה להשפיע על ענפי תחבורה רבים, מהאוויר ועד הים ● העיתוי רגיש במיוחד ונוגע גם לנוסעים מישראל ● ההשבתה מתקיימת על רקע דרישות להעלאת שכר ועוד ● חברות התעופה נערכות לשינויים

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן / צילום: Reuters, Kyodo

טראמפ עומד לדבר עם איראן, ויש לכך גם סיבה כלכלית. למה דווקא בעומאן?

כשבע שנים לאחר שטראמפ נסוג מהסכם הגרעין הקודם, נציגי המדינות יקיימו בעומאן מו"מ לגבי הסכם מחודש ● איראן שואפת להקלה בסנקציות שגבו מכלכלתה כבר 1.2 טריליון דולר, אך תתקשה לוותר בתמורה על ההישגים שרשמה בשנים הללו ● ומה רוצים האמריקאים? ● גלובס עושה סדר 

צילום: יח''צ HIT

המומחה שבטוח: טראמפ היה צריך לבחור בין המשך הפגיעה בוול סטריט להתקפה באיראן

"הקפאת המכסים, להערכתי, לא הייתה מתוכננת, אלא הבאקלאש של השווקים עשה את שלו", אומר ד"ר קובי ברדה, היסטוריון לפוליטיקה אמריקאית וגיאו־אסטרטגיה ● לדבריו, "טראמפ הבין כי הוא לא יכול להחזיק את כל הכדורים באוויר בו זמנית, ולכן הרפה מהמכסים ל־90 יום"

אילוסטרציה: Shutterstock

כינוס נכסים: אין לפנות למתחרים בטרם ההתמחרות הפורמלית

רשמת הוצאה לפועל קבעה כי כונסי נכסים אינם רשאים לפנות במישרין למציעים, ולדרוש לדעת את גובה ההצעה המיטבית שיוכלו לתת

ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס / צילום: איל יצהר

מקים חברה חדשה: ליעד אגמון עוזב את תפקידו כשותף באינסייט

לפי הודעת הקרן מהבוקר, אגמון "יעבור להיות יועץ בכיר בקרן וימשיך לכהן בדירקטוריונים של חברות הפורטפוליו" ● אגמון עדכן את הקרן בדבר רצונו לעזוב את התפקיד כבר בסוף 2024, אלא שכעת "על רקע היציבות הגוברת בישראל והחוסן שמפגינות חברות הפורטפוליו של אינסייט, כל הצדדים מרגישים שניתן לבצע את השינוי"

רכבים מיובאים בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משבר בנמל אילת: בהסתדרות דורשים לשלול את הזיכיון, האחים נקש משיבים אש

כבר יותר משנה שנמל אילת עומד שומם בעקבות תקיפות החות'ים והשבתת הסחר הימי ● ההסתדרות מאשימה את הנהלת הנמל בפיטורי 18 עובדים תוך כדי מו"מ, ומבקשת לשקול את המשך הענקת הזיכיון לאחים נקש ● מנגד, מנכ"ל הנמל טוען: "ההסתדרות הוליכה אותנו שולל"

משקיעים מבקשים להבין מה גורם לזינוקים הגדולים במניית החברה

וול סטריט ננעלה לאחר ראלי היסטורי: S&P 500 ונאסד״ק ביום הטוב ביותר מאז 2008

נאסד"ק זינק ב-12% ● טראמפ: "סין רוצה לעשות עסקה אך לא יודעת איך לגשת לזה, שי הוא אדם גאה" ● במקביל להקפאת המכסים, הודיע טראמפ שהוא מעלה את המכסים על סין ל-125% בשל "חוסר הכבוד שסין הראתה לשווקים העולמיים" ● אנבידיה זינקה ב-15%, טסלה ב-17% ● מחירי הנפט והביטקוין מזנקים ● אירופה ננעלה בירידות חדות

פארק מתוכנן ברובע שדה דב. ''אין בתל אביב מגרשים יותר קרובים מאלה לים'' / הדמיה: אהרונסון אדריכלים

שמאים מעריכים: כמה תעלה דירה בשדה דב

שלושה שמאים שאיתם שוחחנו בנוגע למכרזי הקרקע האחרונים בשדה דב תמימי דעים: מחירי הדירות לא צפויים לרדת, ובמגרשים הקרובים לים יהיו גבוהים בהרבה מהמחירים הנוכחיים

נשיא טורקיה ארדואן / צילום: ap, Denes Erdos

טראמפ רוצה למכור מטוסי קרב לארדואן ואלה חדשות רעות לישראל

בישראל בוודאי לא אוהבים זאת, אבל היחסים הבילטרליים של ארה"ב וטורקיה הם קרובים מאוד, רבי־שנים, והתלות במסגרתם הדדית ● לאחרונה דווח ב"פוקס ניוז" כי טראמפ בוחן צעד שעשוי יהיה למנוע את העליונות האווירית הישראלית בסוריה

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

אושרה תביעה נגזרת נגד בעל השליטה באאורה יעקב אטרקצ'י: "ניצל הזדמנות עסקית של החברה"

נקבע כי אטרקצ’י פעל בניגוד לדין ובניגוד לחובותיו כנושא משרה ובעל שליטה, בכך שניצל הזדמנות עסקית מהותית של החברה לטובתו האישית ורכש זכויות למקרקעין שיועד להקמת קמפוס חדש של הקריה האקדמית אונו ● עוד נקבע כי הוכח לכאורה כי אטרקצ'י "התעשר כתוצאה מביצוע העסקה והרווח שהופק ממנה, שלא על פי זכות שבדין ועל חשבון החברה"

הבורסה בפרנקפורט ביום ו' / צילום: Reuters, Staff

יד אחת מושטת למו"מ ויד אחרת מאיימת בצעדים אגרסיביים נגד ארה"ב

לאחר שלושה ימי שתיקה, מנהיגי היבשת סוף סוף מגיבים למכסים חסרי התקדים שהטיל נשיא ארה"ב ● נשיאת הנציבות האירופית מציעה: "אפס מכסים תמורת אפס מכסים", אך טראמפ דוחה: "זה לא מספיק" ● בינתיים, חברות כמו אדידס ויגואר כבר מפסיקות יצוא לארה"ב

המהפכה בחיסכון / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

ביצועי קרנות הגידור ברבעון הראשון עברו את מדדי הבורסה בת"א: מי הצטיינה ואיך ישפיעו הנפילות בשוק

חודש מרץ לא היטיב עם המשקיעים בקרנות הגידור, אך בסיכום רבעוני הן מציגות בממוצע ביצועים טובים יותר ממדדי הבורסה המקומית ● בין המצטיינות באפיק המנייתי: טוטאל לונג, ספרה, אי.בי.אי ראם וקאי קפיטל, באג"ח - מור ● השפעת הנפילות: "יש בת"א מספר יפה של חברות איכותיות שהפכו להזדמנות קנייה"

טראמפ עם נתניהו. ראש הממשלה החמיץ את הפואנטה / צילום: ap

טראמפ בירך את ישראל, אבל התכוון להגיד: סידרתם אותנו כל כך הרבה שנים

הנשיא מעמיד את ישראל בין הארצות שהצליחו להערים על אמריקה באמצעות סחר לא הוגן ● איפוס המכסים שהציע לו נתניהו אינו מעניין את טראמפ, לא עם ישראל ולא עם שום ארץ אחרת ● הוא אינו רוצה "ליישר את המגרש" אלא לעקם אותו ככל האפשר לטובת הצד האמריקאי

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

דנקנר קיבל מעט מרווח נשימה במגעיו עם הבנקים: העיקולים על נכסיו הופחתו ל-20 מיליון שקל

העיקולים על העזבון של אביו של דנקנר נותרו עומדים ● דנקנר טען כי הוא מקדיש את רוב זמנו לניהולה של חברת פודטק שהקים ב-2020, החזיר עד כה לבנקים 103 מיליון שקל מתוך כ-510 מיליון שקל שהתחייב לפרוע בעקבות קריסת קונצרן אי.די.בי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Kevin Mohatt

ההכרזה, הרמז וההתקפלות: שלב אחרי שלב, כך נראתה פארסת המכסים של טראמפ

שבוע בדיוק חלף מאז הכריז טראמפ על תוכנית המכסים ועד שהקפיא אותה ● בדרך הייתה לנו הירידה הדו יומית הגדולה בהיסטוריה של השווקים, כניסה לשוק דובי, חששות ממיתון ושלל הכחשות ● כך נראתה מלחמת הסחר האלימה ואולי גם הקצרה בהיסטוריה

בורסת תל אביב. תעשיית הקרנות המסורתיות בישראל נמצאת בקריסה / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות מלחמת הסחר: נעילה אדומה בתל אביב

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.5%, ת"א 90 איבד כ-1.8% ● תוכנית המכסים של טראמפ יצאה לדרך, האיחוד האירופי הטיל מכסים על ארה"ב וסין הודיעה כי תטיל מכסים בגובה 84% על ארה"ב, החל ממחר ● מניות הנפט והאנרגיה נפלו, על רקע הצניחה במחירי הנפט ● הדולר התחזק בחדות מול השקל ● תשואת האג"ח הממשלתיות לעשר שנים בארה"ב מזנקת

מפעל עשות אשקלון / צילום: עשות אשקלון

המניה שקפצה 250% ב-3 שנים וכיכבה היום בעקבות עסקת נשק חדשה

עשות אשקלון קיבלה עוד הזמנה גדולה ממשרד הביטחון, ומנייתה משלימה זינוק של 250% בשלוש שנים ● המרוויחה הגדולה בעשות היא בעלת השליטה, קרן פימי ● ה"מפסידה" – אלביט מערכות, שמכרה את החברה לפני כשלוש שנים

אלי רייפמן / צילום: תמר מצפי

אחרי צו המאסר: הבקשה החדשה שעשויה לסבך עוד יותר את אלי רייפמן

קבוצת משקיעים מבקשת למנות נאמן לחברה של בת זוגו של אלי רייפמן: "נפלנו קורבן למעשי הונאה" ● הבקשה הוגשה בעקבות הפרסום על צו המאסר שהוצא נגד רייפמן, לאחר שלא עמד בהסדר הנושים, ועקבותיו נעלמו ● המשקיעים טוענים כי לחברת אלטראגו יש חוב של כ-70 מיליון שקל כלפיהם, וכי רייפמן הוא הרוח החיה מאחורי החברה

אופקים. אלופת המבצעים הפיננסיים / הדמיה: סנאפשוט

עסקאות הנדל"ן בפברואר: איזו עיר מובילה במבצעים הפיננסיים?

עפ"י סקירת הכלכלן הראשי, שיעור הדירות החדשות שנמכרו בפברואר 2025 בהטבות מימון הגיע ל-55% מכלל הדירות שנרכשו בשוק החופשי, עם תאריכי איכלוס של שנה ומעלה ● עוד עולה מהסקירה כי למרות המבצעים, כמות הדירות החדשות הנמכרות מוסיפה להיות נמוכה