גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהאולפנה למורגן סטנלי: הדרך הלא שגרתית של הבנקאית הישראלית המשפיעה

אלה תמר אדהנן עלתה מאתיופיה, למדה באולפנה לבנות וחלמה להקים גרעין בבני עקיבא ● אלא שמסלול מיוחד בשירות הלאומי שלח אותה לתפקיד בשגרירות בוושינגטון, ומאז החיים לא מפסיקים להפתיע אותה ● היום היא מנהלת השוק הישראלי־אמריקאי בסיליקון ואלי בנק, שגם שרדה את קריסתו בקול גדול לפני כשנתיים ● הנשים המשפיעות, הרשימה השנתית של גלובס  

אלה תמר אדהנן, מנהלת השוק הישראלי־אמריקאי בסיליקון ואלי בנק / צילום: Rodolphe Felix
אלה תמר אדהנן, מנהלת השוק הישראלי־אמריקאי בסיליקון ואלי בנק / צילום: Rodolphe Felix

אלה תמר אדהנן לא חלמה על החיים שיש לה היום. היא בכלל לא תכננה לגור בארה"ב, ובוודאי שלא דמיינה שבגיל 35 תהיה אחת הבנקאיות הישראליות המשפיעות ביותר על סצנת הטכנולוגיה בניו יורק. "החלום שלי היה לעבור לפריפריה, להקים גרעין קהילתי ולהיות קומונרית בבני עקיבא. היום אני כבר אומרת: אם תראיין אותי בעוד חמש שנים, אולי תפגוש מנכ"לית בנק".

 

אדהנן גם לא תיארה לעצמה שאחרי שטיפסה כל כך גבוה, מקום העבודה שלה, סיליקון ואלי בנק (SVB), יתרסק. אלא שבמרץ 2023 הוא חווה משבר שלא נראה שנים בארה"ב. היא הייתה אז בכנס שניהלה ל־120 משקיעים בדובאי. "עליתי על מטוס ונחתי בקליפורניה ובין לבין - כבר אין בנק", היא מספרת. SVB נקלע לסחרור פיננסי בשל הימור של המנכ"ל על רכישות אג"ח. אלפי יזמים ומשקיעים בעולם נאלצו למצוא פתרון מיידי ל־130 מיליארד הדולר שהופקדו בבנק, תחת איום של הרגולטור האמריקאי להפקיע חלק מהפיקדונות.

פרויקט הנשים המשפיעות של גלובס 2025: הרשימה המלאה

"ברגע הזה הבנתי מהי אחריות אמיתית. הטלפון שלי היה מוצף באלפי שיחות. לא היה זמן להתלבט, לא היה זמן לרחמים עצמיים, היינו צריכים לדבר עם הלקוחות, להראות שאנחנו כאן כדי להישאר ולתת לסערה לחלוף. אנחנו בנינו את האקוסיסטם הזה, היינו הבנק של יותר ממחצית החברות מגובות הון סיכון ויותר מ־80% מקרנות ההון סיכון והפרייבט אקוויטי, וזה רק בארה"ב. אני חושבת שעיכלתי את מה שקרה אולי רק כמה שבועות לאחר מכן".

למזלה חייה שבו למסלולם כשהיה מי שהציל את SVB, בנק בינוני בשם פירסט סיטיזנס.

כך, כבר שבע שנים היא הבנקאית של חברות ההייטק ומשקיעי הטכנולוגיה הגדולים, בתחום העסקי והפרטי. בחודש שעבר היא גם קיבלה בשורה משמחת: נוסף לפיתוח שוק המזרח התיכון היא תנהל חשבונות של קרנות פרייבט אקוויטי בניו יורק, עם צוות של כעשרה עובדים תחת ניהולה הישיר.

ההתחלה במורגן סטנלי

אדהנן נולדה לפני 35 שנה בעיר גונדר באתיופיה כאחות הבכורה למשפחה בת שבעה ילדים. כשהייתה בת 3 עזבו את העיר ובמסע רגלי בן שבוע עשו דרכם לבירה אדיס אבבה, ומשם עלו לישראל במסגרת מבצע שלמה. תחילה התמקמה המשפחה במרכז קליטה בדימונה ולאחר מכן עברה לקבוצת יבנה שבדרום, שם גדלה. היא נשלחה לאולפנה הדתית בכפר גבעת וושינגטון, מרחק הליכה מביתה. את רוב זמנה בילתה בתנועת בני עקיבא.

"עקומת הלמידה שלי הייתה מהירה מאוד", היא מספרת. "אי אפשר להתעלם מהאתגרים שעברנו, אבל החינוך של ההורים שלי לימד אותי שהנסיבות הן הנסיבות, אז צריך להישען על ההחלטות שמקבלים. זה היה בית של חינוך למצוינות, כזה שבו כשאני חוזרת עם ציון 98 - זה לא מספיק. הייתי סופר־מצטיינת, ואולי לא חנונית, אבל ילדה תחרותית מאוד. אני חושבת שזה נשאר בי עד היום".

אדהנן סיימה תיכון בהצטיינות בהרחבות רבות, בהן מתמטיקה, ביולוגיה ותנ"ך ("לא היו לנו לימודי פיזיקה באולפנה"). היא אותרה לשירות מיוחד, במחזור הראשון והניסיוני, כבת שירות לאומי במשרד ראש הממשלה. כך בגיל 20 הגיעה לשגרירות ישראל בוושינגטון. "זה היה שינוי קיצוני", היא אומרת. "לא גדלתי בתל אביב, גדלתי בבני עקיבא". היא נשארה לעוד שלוש שנים כראש מטה במחלקה המדינית בשגרירות, עבדה עם שגרירויות זרות, שוחחה עם פקידים בבית הלבן והכירה היטב את מוסדות הממשל האמריקאי. במקביל למדה כלכלה ופיננסים באוניברסיטת מרילנד בפאתי וושינגטון.

המזל שוב האיר לה פנים כשבבנק מורגן סטנלי החליטו לגייס אנליסטים שאינם רק בוגרי ליגת הקיסוס, ואוניברסיטת מרילנד הייתה אחד המקומות הראשונים שהגיעו אליו. "השתחלתי לפאנל שהבנק ערך בקמפוס והקשבתי. הייתי סקרנית מאוד, אבל זה לא שהיה לי חלום להיות בנקאית. אחרי תשעה ראיונות התקשרו אליי והודיעו שהתקבלתי. הייתי בטוחה שבעוד רגע מתקשרים להודיע לי שזו טעות. אז חתמתי על החוזה וחיכיתי שבועיים. רק אחר כך התקשרתי לאמי ובישרתי לה שהתקבלתי למורגן סטנלי, והיא שאלה: זה טוב? 'כן', צחקתי, 'זה טוב'. בארה"ב אמהות מסלילות את הילדים לעבודה בבנקאות, ואצלנו זה פשוט היה ככה על הדרך".

אדהנן עברה לניו יורק כאנליסטית מכירות בחדר המסחר שעובד עם הגופים המוסדיים הגדולים ביותר. "לא הייתי טריידרית, אבל שם למדתי לקלל. זו הייתה סביבה גברית מאוד, אנשים שעובדים שעות על גבי שעות, מצאת החמה עד צאת הנשמה. הייתי יחידה מסוגי לא רק במגדר, אלא גם ברקע שלי, וזה היה בית הספר הטוב ביותר שהיה לי, כי בניגוד לרוב האנשים שמנסים להתאים את עצמם לסביבה, ידעתי היטב איך להביא את עצמי למקום ולשמש כמעין מגדלור ערכי.

בשבוע השני שלי בתפקיד העזתי לענות לטלפון שהתקשר רבע שעה לפני תום המסחר, משהו ששום אנליסט מתחיל לא היה עושה. זה היה לקוח זועם שאיש לא ענה לו, שצעק עליי: אם לא תעזרי לי עכשיו, בגללכם אפסיד את הכסף שלי. בקושי הבנתי מה הוא אומר ואזרתי אומץ לומר לו: אדוני, אתה רוצה לעמוד בדד ליין? מה דעתך על ניתוק השיחה, ושאני אלך לעזור לך בזמן שנותר למסחר. הפכתי למנהלת התיק שלו עד סיום התפקיד שלי שם. למדתי להיות חדה יותר, אסרטיבית יותר, לגרום לדברים לקרות ובעיקר לעבוד קשה מאוד".

אבל זו הייתה גם משרה מתגמלת ועמוסת בונוסים. אדהנן קנתה את הדירה הראשונה שלה במתחם דיור בר־השגה סמוך לכיכר מדיסון בלב מנהטן. "יש כאלה שיגידו שהעבודה הקשה לא שווה את הבונוסים, ובאמת, משלמים מחירים אישיים לא מעטים על העבודה הקשה הזאת".

"עלייה בכמות הישראלית שמגיעים"

ל־SVB הגיעה בעקבות שני לקוחות, יזמי הייטק מהמעגל החברתי שלה. בשנים לפני שפשט את הרגל הוא היה לבנק המרכזי של חברות ההייטק, היזמים והמשקיעים, וצבר תדמית של חד־קרן נוצץ. זה קרה בין היתר הודות לתיאבון בסיכון גבוה לחיתום הלוואות לסטארט־אפים הפסדיים מעוטי הכנסות ויחסים קרובים שנוצרו עם קרנות ההון סיכון שהשקיעו בהם. הוא סיפק קווי אשראי לקרנות ושירותי בנקאות אישית למשקיעים, כמו ניהול עושר ואפילו מימון משכנתה. כך, בזמן שרוב הבנקים סלדו מהסיכון הכרוך בסטארט־אפים וקרנות הון סיכון, אנשי SVB גרפו את כל הקופה.

אדהנן חיפשה טאץ' אישי מעבר לבנקאות גרידא ומצאה אותו שם. אחרי קדנציה של עבודה עם קרנות הון סיכון ופרייבט אקוויטי, הפכה לאחת ממובילי הצמיחה הגלובלית. בתפקידה כסגנית האחראית על הודו, ובהמשך אחראית המזרח התיכון, למעט ישראל, דילגה בין צ'נאי לקהיר ועמאן.

את בעצם צמחת עם הבנק שהתמוטט, והוא היה מעין הבייבי שלך, תוצר של השקעה שנתת במשך חמש שנים.

"זה היה מה שחיפשתי, לקום בבוקר למקום שהוא מעבר לעבודה, והרגשתי חלק מהבנייה של דבר גדול. הגעתי לשם כשהיינו 2,700 עובדים וצמחנו ליותר מ־8,000. הלקוחות היו השותפים שלנו, כי אתה לא רק נכנס לעבודה של היזם או המשקיע, אתה גם עוטף אותו בבנקאות אישית, קראנו לזה One SVB. לא היינו עוד בנק לסטארט־אפים, אלא נבנינו במיוחד עבור סטארט־אפים לפני 40 שנה. היינו על גג העולם, והיה ידוע שרוב מי שעובד ב־SVB לא עוזב. אני באופן אישי ייצגתי את הבנק בשווקים הבינלאומיים, הייתי מעין הפנים של הבנק במקומות רבים בעולם".

מי שחילץ אתכם הוא בנק בינוני בשם פירסט סיטיזנס, שקיצץ בכמה מהפעילויות שלכם כמו גם ברוב הפעילות הבינלאומית.

"אנחנו ממשיכים לפעול גם בתוך פירסט סיטיזנס כחטיבה נפרדת עם המותג הוותיק. רק בשבוע שעבר עשיתי ארבעה אירועים אסטרטגיים לקרנות מובילות שוק. אנחנו עדיין עובדים צמוד מאוד עם מייסדים בכל שלב, מהקמת החברה ועד ההנפקה. ברור שהיה משבר, אבל לרכוש אמון מחדש לא נעשה רק במילים, אלא גם בעשייה, בלהראות שאתה קם על הרגליים עם הקהילה שלך ובמתן תשובות. אנחנו מדברים עם הלקוחות שלנו בצורה כנה ומציגים להם את התוכניות קדימה. אנחנו כאן כדי להישאר".

ובינתיים הריביות שהיו אפסיות בשנים היפות עלו, אז חברות פחות צריכות בנקים שייתנו הלוואות.

"זה נכון שהשוק עבר אתחול, וחברות מבינות שכסף הוא כבר לא זול כמו פעם, ושהוא חייב לעבוד חכם יותר. אבל היום המשקיעים דורשים מהחברות שלהם תשואה גבוהה יותר והערכת השווי שלהן יורדת, מה שמהווה תמריץ לגיוס חוב. לעיתים חברות מעדיפות ליטול הלוואה כדי לא להתפשר על השווי שלהן או לסבול מדילול מניות. יש כסף בחוץ, אבל לוקח זמן לגייס אותו".

SVB סגר את המשרד הישראלי שלו, כך שאת יכולה לעבוד עם יזמים מקומיים רק מרחוק.

"זה חיסרון מסוים, אבל זה רק עניין של זמן עד שהחברות מתרחבות לכאן, לניו יורק, וכאן היתרון שלנו - כי כשהן בוחרות להגיע לכאן, אנחנו עוזרים להן. באופן מצער יותר או פחות, אנחנו רואים עלייה בכמות היזמים הישראלים שמגיעים להקים את החברה שלהם כאן, אני עוזרת להם לדבר 'אמריקאית', עוזרת להם לשחק את המשחק במגרש של הגדולים ולהבין איך להתנהל נכון בשוק המקומי".

עוד כתבות

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בוול סטריט מחריפות; טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק"

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעולה לה היום ביוקר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק מופסדת ענקית ההשקעות מעל 5 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום