שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הלוטוס הלבן" היא אולי השיא של גל סדרות שוויתרו על הליברליות ושינו את העיסוק בכוח

בעולם שבו האמון במוסדות בשפל והקיטוב הפוליטי הפך את המשילות לכמעט בלתי אפשרית, הטלוויזיה זנחה רעיונות כמו מוסר ושיפור עצמי ● במקום זה התמה היא שאי אפשר לפרק מוקדי כוח, אז למה בכלל לנסות

מתוך הלוטוס הלבן / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+
מתוך הלוטוס הלבן / צילום: באדיבות YES ו-סטינג+

נראה שבחזרתה של "הלוטוס הלבן" לעונה שלישית, הכותב והבמאי מייק וייט לקח צעד נוסף לכיוון הסטוריטלינג הפוסט-ליברלי שהסדרה היא אחת המייצגות המובהקות שלו. שלא כמו ביקורות מסורתיות יותר על קפיטליזם ואי-שוויון חברתי, שבדרך כלל מציעות איזו רפורמה או דרכים לתיקון, הלוטוס הלבן לא מציעה שום אלטרנטיבה. היא לא ממסגרת את הבעיות המבניות כ"בעיות שיש לפתור", ולדמויות בה אין יכולת לנקוט פעולה משמעותית. במקום זאת, היא מתארת עולם שבו כוח הוא בלתי נמנע, הכול, כולל זהות, ממוסחר, וביקורת היא בכלל חסרת תועלת.

היוצר של "החיים עצמם" עושה פרסה לכיוון דרמה פוליטית ומצליח למתוח את הגבולות
"שלומי 6": סדרת פשע חדשה על בני נוער, הפעם עם זמבורות 

המיקום הפעם הוא ריזורט "וולנס" בתאילנד, מקום שתוכנן כדי להציע לאורחיו הארה רוחנית ולהרוויח מאריזה מחודשת של מסורות אוריינטליות; שבו גם תהליך של גילוי וריפוי עצמי הוא עוד מוצר למכירה. זו לא "עוד ביקורת" על הקפיטליזם, אלא בחינה עמוקה של האופן בו אידיאלים ליברליים של שיפור עצמי ושאיפה לבהירות מוסרית איבדו אפקטיביות, אחרי שנבלעו במערכת לה הם כביכול מתנגדים. העונה הזו של הלוטוס הלבן היא הזדמנות טובה לבחון איך השתנתה הטלוויזיה מהאידיאליזם של הסטוריטלינג הליברלי, לציניות הניאו-ליברלית וכעת להתפכחות הפוסט-ליברלית, ואיך היא משקפת את העולם כעת.

שובר שורות והסופרנוס: לתמרן את המערכת

במשך עשורים הסיפור הטלוויזיוני אימץ תפיסת עולם ליברלית, ששמה דגש על סוכנות אישית (יכולת האדם להשפיע על תפקודו ועל מהלך חייו), קידמה ובהירות מוסרית. העידן הטלוויזיוני הליברלי הקלאסי משנות החמישים ועד סוף התשעים אהב בהירות והבדלים מובהקים בין "רעים" ל"טובים". גם סדרות פרוצדורליות כמו ER או "חוק וסדר" הציגו מקצוענים מסורים שניווטו בתוך דילמות מוסריות מורכבות, רק כדי בסופו של דבר לחזק את האמונה שמערכות מוסדיות - פגומות ככל שיהיו - יכולות לתפקד בצורה מוסרית או "צודקת". "הבית הלבן" הציגה את הפוליטיקה כזירה נאצלת בה עם ויכוח רציונלי וכוונות טובות ניתן לייצר שינוי.

לקראת סוף שנות 90 ובוודאי בשנות ה-2000, הגל החדש של הטלוויזיה הפך לניאו-ליברלי, וחזה בעלייתו של האנטי-גיבור - דמויות מפוקפקות מוסרית, אבל התפתחות האינדיבידואל בהן הובילה לשינוי. וולטר ווייט ב"שובר שורות", טוני סופרנו ב"הסופרנוס" ודון דרייפר ב"מד מן" אמנם עסקו בפעולות לא אתיות, אבל המסע הסיפורי שלהן היה נטוע באמביציה אינדיבידואלית והמצאה מחדש של זהותן. אף שהסדרות האלה לא חסכו ביקורת מהקפיטליזם, מבני הכוח או השחיתות, הן פעלו תחת מוסכמה ליברלית ברורה: אינדיבידואלים יכולים לתמרן את המערכת לטובתם בין אם באמצעות פשע, מיתוג תאגידי או מהלכים פוליטיים.

בית הקלפים והנותרים: הסדקים ניכרים

הסדקים הראשונים נראו כבר באמצע שנות ה-2010 עם סדרות כמו "בית הקלפים", "מר רובוט" ו"הנותרים", בהן אשליית השליטה של האינדיבידואל הלכה והתפוגגה. במציאות שנחשפה, מבני הכוח אדישים להתנגדות. אם בתחילה סדרה כמו בית הקלפים נדמתה כהולכת בדרכן של סדרות ניאו-ליברליות אחרות, מהר מאוד היא הבהירה את עמדתה: כוח אינו משהו שיכול להיות מושג או מחולק בצורה אפקטיבית, ואי אפשר להכניעו. מר רובוט התחילה כפנטזיה של האקרים נגד הקפיטליזם והפכה להרהור על עמידותו של הכוח, בו אפילו התנגדות קיצונית נספגת חזרה אל תוך מבני הכוח. הנותרים זנחה את כל אלה והתמקדה בייאוש קיומי, מתרחקת עוד ועוד מהרעיון שיחידים או מוסדות יכולים להביא ליציבות. הסדרות האלה (וכמה אחרות) זרעו את זרעי הסטוריטלינג הפוסט-ליברלי שהלך והתרחק מהסיפור הקלאסי על אמביציה, גאולה או קונפליקטים אידיאולוגיים. במקום זאת הוא שיקף עולם שבו אי אפשר לאתגר את מבני הכוח, ובו זהות היא יותר נטל מאשר הגשמה עצמית.

יורשים ובארי: אין טעם לנסות להביא שינוי

בסוף העשור ההוא כבר אפשר היה לזהות מעבר מושלם לטלוויזיה פוסט-ליברלית. סדרות כמו "יורשים", "severance", "בארי" ואפילו "מישהו איפשהו" קידמו נרטיבים שמדגישים את חוסר התוחלת שבניסיון לשינוי, או את חוסר הרלוונטיות של "זהות" ושל "שינוי" לחיים טובים. יורשים הציגה עולם שבו כוח הוא סטטי, ושום מניפולציה אינטלקטואלית, כלכלית או פוליטית לא תפריע ל"כסף" לנצח.

severance לקחה את נושא הזהות צעד אחד קדימה, ומתארת מצב בו אדם מודע לחלוטין לניצול שלו אך מתמסר לזה מרצון. הרעיון של איזון בין חיי העבודה לחיים הפרטיים - שמסגר בעבר את הבחירה האינדיבידואלית הניאו-ליברלית - מוצג כלא יותר מאשליה. הסדרה בארי לקחה את דמות האנטי-גיבור והפכה אותו חלול לגמרי, בניסיון להראות ששום מסע גאולה או מיצוב מחדש של העצמי לא יביא הצלחה. "מישהו", למרות מגוון הדמויות הצבעוניות שבה, שללה לחלוטין את הקונספט של זהות כמרכיב בסטוריטלינג, וניסתה להציע ששום שינוי אינו נדרש, שום התפתחות אישית - רק החיים המתרחשים ברגעים קטנים ובלתי חשובים, והקהילה הסובבת אותך. בכל הסדרות האלה כוח רצון הוא חסר משמעות, הביקורת החברתית היא סוג של בידור, ואפשרות לשינוי היא או אשליה או שאינה רלוונטיות.

הטלוויזיה הפוסט-ליברלית מובנת שלא כהלכה על ידי ליברלים ושמרנים כאחד, המבקשים לפרש את הסדרות הללו דרך הפריזמה המיושנת שלהם. ליברלים טועים לחשוב שמדובר בביקורת משמאל על מבני כוח; שהלוטוס הלבן היא סאטירה אנטי-קפיטליסטית; שיורשים קוראת לחלק את העושר מחדש; ש-severance היא אזהרה מפני שליטה תאגידית. מנגד שמרנים רואים בסדרות הללו הוכחה שהעולם מונע מיצרים בראשתיים, ושמבני כוח היררכיים הם בלתי נמנעים.

שום אידיאולוגיה לא תשנה את המצב

האירוניה היא שהטלוויזיה הפוסט-ליברלית לא מציעה ולידציה כזו לאף אחד מהצדדים. היא לא מתווכחת עם שובן של ההיררכיות המסורתיות, לא מציעה אוטופיה פרוגרסיבית כפתרון וגם לא דוחפת את הצופים לפעולה ריאקציונרית; אלא פשוט מציגה את הדרכים בהן אינדיבידואל - ללא קשר לעושרו או לסטטוס החברתי שלו - נותר תקוע במעגלים של אינטרסים ושל חולי קיומי עמוק. הסדרות הללו מבקשות להמחיש את כישלונן של כל המסגרות האידיאולוגיות בריסון או תיקון כוחות סיסטמטיים, ומותירה את הדמויות שלהן לנווט בעולם שבו זהות, מוסר וביקורת הם "חלק מהמכונה". הטרגדיה בנרטיבים של הטלוויזיה הפוסט-ליברלית אינה שאידיאולוגיה כזו או אחרת נכשלה, אלא ששום אידיאולוגיה לא תשנה את המצב.

עלייתו של הסטוריטלינג הפוסט-ליברלי אינו מקרי כמובן. הוא שיקוף של השחיקה החברתית ההולכת וגוברת של הרעיונות והאידיאלים הליברליים. בעולם שבו קיטוב פוליטי הפך משילות לכמעט בלתי אפשרית, שבו קפיטליזם שואב והופך כל אקט של התנגדות למוצר, ושבו האמון במוסדות בשפל של כל הזמנים - הטלוויזיה זנחה את האשליה שב"פרוגרס". במקום זה היא מתמקדת בהצגת עולם בו מבני כוח נותרים על כנם, ביקורת היא לא יותר מחלק מהמופע ולאיש אין שליטה כלשהי על גורלו.

אם העונה השלישית של הלוטוס הלבן באמת תהיה שיאו של הגל הזה, עוד נצטרך לגלות, אבל לפחות אלמנט מטא אחד מעניין מחזק את אחד המאפיינים הבולטים של הטלוויזיה הפוסט-ליברלית: "אפקט הלוטוס הלבן" - לוקיישנים שזוכים לעלייה תיירותית מסיבית בעקבות הסדרה (הוואי וסיציליה בעונות הקודמות) - ממחיש היטב איך סאטירה וביקורת על קפיטליזם הופכת לחלק מהמערכת שמחזקת את מעגל הצריכה.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ● כך נראית פריסת כוחות צה"ל בעזה וההשתלטות על "ציר מורג" ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס