הרשת התמלאה בתמונות של בזוס בתפקיד נבלים מסרטי ג'יימס בונד / צילום: שאטרסטוק - AI
ההודעה שפורסמה בסוף השבוע שעבר בחשבונות הרשמיים של המותג ג'יימס בונד ברשתות החברתיות הותירה את המעריצים בהלם. אחרי 63 שנה, 6 בונדים ו-25 סרטים שהכניסו מעל 7 מיליארד דולר, משפחת ברוקולי, שיצרה והפיקה את הסדרה, מפנה את מקומה לטובת אמזון של ג'ף בזוס. לפי ההודעה, השליטה היצירתית במותג - כלומר, ההחלטות כיצד ייראו הסרטים הבאים, מי יככב בהם ומה יעלה בגורל הסוכן החשאי הבריטי - עוברת רשמית לידי ענקית הקמעונאות המקוונת.
● "מועדון ארוחת הבוקר" נחשב קלאסיקה, אבל היום גיבור כזה לא היה עובר
● ההחלטה של וורנר לקבור את החדש של איסטווד מעידה שכבר אין מקום לסרטים קטנים וטובים
השינוי היה הדרגתי. ב-2021 הודיעה אמזון כי תרכוש את אולפני MGM, שהפיצה את סרטי בונד. העסקה ההיא נסגרה במרץ 2022 תמורת 8.5 מיליארד דולר, אך היא הותירה את השליטה היצירתית בזיכיון בידי חברת ההפקות EON. את החברה ייסדו ב-1961 המפיקים המיתולוגיים של בונד, אלברט ר. ברוקולי והארי זלצמן. אחרי פירוק השותפות ביניהם היא עברה לשליטת יורשיו של ברוקולי: בתו ברברה, ואחיה למחצה מייקל וילסון.
השינוי שעליו הוכרז כעת מגיע אחרי תקופת קיפאון במגעים בין אמזון למשפחת ברוקולי לגבי עתיד הסדרה. משפחת ברוקולי מצמצה ראשונה, וויתרה על השליטה היצירתית לטובת אמזון. במובן מסוים, זה היה צפוי. מאז שהסרט האחרון בסדרה, "לא זמן למות", יצא לאקרנים ב-2021, ברברה ברוקולי לא הסתירה את חוסר העניין שלה במיזם, וניכר היה כי הקשב שלה נודד לפרויקטים אחרים. דניאל קרייג, האחרון לגלם את בונד, השפיע עליה כנראה לא מעט בכיוון הזה.
כסף גדול עוד יעבור בדרך: לפי פרסומים, ברברה ומייקל צפויים לקבל לא פחות ממיליארד דולר עבור העברת הזכות לקבל החלטות לגבי התרנגולת המטילה ביצי זהב. הם גם צפויים להמשיך ולהחזיק בחלק מהזכויות לצד אמזון, לפחות לעת עתה.
בונד ינחת בטלוויזיה?
לא בכדי רבים ממעריצי בונד הגיבו לחדשות בתדהמה. מאז הסרט הראשון בסדרה, "ד"ר נו" (1962), ומאז עובד לראשונה לקולנוע על פי ספריו של איאן פלמינג, כל מהותו של בונד נוצרה על ידי משפחת ברוקולי. ברברה ומייקל היו מעורבים מגיל צעיר בהפקות בונד, מסייעים לאבא שלהם. בעשורים האחרונים, מאז מותו של אלברט ב-1996, הם היו לצמד המפיקים שעל פיהם יישק דבר בכל הנוגע לליהוק, לקווי העלילה ולהתפתחות הסיפור של המרגל הבריטי העשוי ללא חת.
מכאן, שעבור המעריצים, בונד ללא ברוקולי זו דרמה - ובונד בשליטת בזוס זו בכלל סיבה לחרדה. תוך שעות ספורות התמלאה הרשת בתמונות ובקריקטורות של בזוס בתפקיד הנבלים האגדיים מסרטי בונד, ובראשם ראש ארגון ספקטר, ארנסט סטברו בלופלד, וגם אוריק גולדפינגר חובב מטילי הזהב.
מעבר ליצירתיות, עלה חשש לכך שפני הסדרה עומדים להשתנות - ולאו דווקא לטובה. אמזון, ששווייה נאמד ב-2.3 טריליון דולר, והונו האישי של מייסדה בזוס מוערך ב-240 מיליארד דולר, היא תאגיד רב-עוצמה ושנוי במחלוקת. בראש ובראשונה היא מחויבת לשורת הרווח.
החשש הוא שבמקום שנזכה אחת לכמה שנים לסרט עתיר השקעה וקלאס, מהסוג שגרם לקהל להתאהב בדמות שגילמו שון קונרי, ג'ורג' לייזנבי, רוג'ר מור, טימותי דלטון, פירס ברוסנן וכמובן קרייג - ייתכן שבקרוב נקבל גרסה משוכללת ליקום הקולנועי של מארוול.
בין היתר, בונד עשוי לנדוד מהמסך הגדול ולנחות בטלוויזיה. בין אם יהיה זה במקביל להקרנות מסחריות בבתי הקולנוע ובין אם במקומן, אמזון פריים לבטח ישמחו לנצל את שליטתם במותג כדי להוציא לדרך שלל סדרות, סדרות המשך וספין-אופים הקשורים ב-007 ובדמויות הסובבות אותו.
סנונית ראשונה לכך ניכרה בגרסה שהפיקה אמזון ל"מרוץ למיליון" באתרי הצילומים של ג'יימס בונד. היה זה כישלון מפואר, נטול זיקה אמיתית לבונד, שעורר בעיקר פיהוק והמחיש עד כמה מוחשית הדאגה ממה שתעולל אמזון לסדרת הסרטים האהובה.
הקלאסיות של הגיבור ה"קול" ביותר בקולנוע עלולה להיפגע כשהוא יופקד בידי אנשי עידן הסטרימינג, על נטייתם להפיק יצירות מהונדסות ומנוכרות. בלי רגש, בלי לחלוחית, בלי הטאץ' הקלאסי של הוודקה מרטיני המנוער, לא מעורבב.
בזוס לא טרח להפיג את החששות האלה. סמוך לקבלת הזכויות הוא הזדרז לבקש מעוקביו באינסטגרם המלצות לגבי זהות השחקן הבא שיגלם את בונד. עבור רבים מהמעריצים, ללהק כך דמות כה אייקונית זו שיטה המונית לקצור לייקים ולהפעיל את שיקול הדעת האמנותי באופן מוטעה.
חוסר הוודאות מתעצם נוכח הסיום המטלטל של הסרט האחרון בסדרה, "לא זמן למות". הסרט הזה בישר את פרידתו של דניאל קרייג מהמותג אחרי 15 שנים שבהן הפך את הדמות לעגולה, למורכבת ולרגישה מאי פעם - כמעט אנטיתזה לדמות נטולת הסנטימנטים שעיצב קונרי.
לשאת חן בעיני טראמפ
אי אפשר גם לנתק את החששות מההקשר הפוליטי. תחת משפחת ברוקולי ומאז עידן ברוסנן בשנות ה-90', הסדרה נפתחה לרעיונות של גיוון מגדרי ואתני. הזיהוי של בונד הישן, יציר פלמינג השמרן, עם מיזוגניה ואפילו גזענות פינה את מקומו לרוח ליברלית. זו הגיעה לשיא ב"לא זמן למות", שם זכינו לא רק לפוליטיקת זהויות מרהיבה (כולל סוכנת 00 שחורה וחזקה, לצד קיו הומו ומבריק מתמיד) אלא גם לנאום שוחר שוויון שנישא מפיו של בונד/קרייג ברגע העימות עם הנבל.
בעידן בזוס, שעושה בינתיים הכול כדי לשאת חן בעיני טראמפ ותומכיו, כל זה עלול להיבלם. ההתקדמות עלולה להיראות לפתע כ"ווק" ולפנות את מקומה לריאקציה שתחזיר את הפוליטיקה של הסדרה לאחור.
ואולי המעבר לאמזון יתגלה כמשב רוח רענן לסדרה, הידועה בניסיונותיה להמציא את עצמה מחדש. זה אפילו עשוי להיות נחמד לזכות להפקת בונד חדשה לעתים מזומנות יותר מאשר פעמיים בעשור. בזוס אמנם הרוויח ביושר את החשדנות מצד מעריצי בונד, אבל לצוות הקריאייטיבי באמזון מגיע צ'אנס.