גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איזנקוט: ההחלטה להעדיף שמירה על מקורות מודיעיניים בליל ה-7.10 הייתה טעות קולוסאלית של הצבא

במסגרת הכנס "בשביל ההצלחה" - כנס מיוחד לחזרתם של פצועות ופצועי צה"ל לעולם התעסוקה, ראיין דרור מרמור את רא"ל במיל' וחבר הכנסת גדי איזנקוט על שיקום פצועי צה"ל, לקחי ה-7 באוקטובר והשגת מטרות המלחמה ● איזנקוט: "כשהייתי סגן הרמטכ"ל, נתניהו והמל"ל הביאו הצעה לחומה תת-קרקעית מול עזה ב-22 מיליארד שקל. אני הורדתי את זה ל-3.5 בלבד"

גדי איזנקוט בכנס "בשביל ההצלחה" / צילום: תמר מצפי
גדי איזנקוט בכנס "בשביל ההצלחה" / צילום: תמר מצפי

בכנס "בשביל ההצלחה" לחזרתם של פצועי צה"ל לעולם התעסוקה, שנערך בשיתוף בנק הפועלים וארגון ידידי צה"ל, שוחח רא"ל במיל' וחבר הכנסת גדי איזנקוט, עם דרור מרמור, סגן עורכת גלובס, על שיקום פצועי צה"ל ולקחי ה-7 באוקטובר והשגת מטרות המלחמה. את הראיון התחיל מרמור בשאלה הפשוטה: "מה הציון שאתה נותן למדינה בכל הנוגע לשילוב נכים ופצועים?". 

כנס "בשביל ההצלחה" | המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "העסקת פצועי ופצועות צה"ל זו משימת חיים"
כנס "בשביל ההצלחה" | הסקר שמראה: "אם פצוע לא חוזר לעבודה תוך שנתיים, הסיכוי שיחזור נמוך מאוד"

"הציון סביר, ויש עוד הרבה מה לעשות. יש שיפור במודעות להיבטים הנפשיים. את 'הפטיש' בראש קיבלתי לפני כמה שנים במפגש אקראי עם חייל שלי בגדוד, אדם מוכר שנהרג בתאונת דרכים. היה זה גלעד ויטל, הסולן של שוטי הנבואה", סיפר איזנקוט "הייתה חדירה של חוליית מחבלים, היו הרוגים ופצועים. הפוסט-טראומה השפיעה על החיים שלו. בזמנו אמרתי לו - כל הכבוד ג'ינג'י, ממשיכים בתנועה. בדיעבד היכיתי על חטא על האופן שבו אני כסגן אלוף תפסתי את האירוע". איזנקוט הוסיף כי "בדרך קשה המדינה הלכה והשתפרה, אך עדיין יש הרבה מה לעשות, וצריך ללוות מהפציעה עד ההזדקנות בכבוד". כשנשאל על פצועי הנפש והיכולת להגיע אליהם, הדגיש איזנקוט: "הדור הנוכחי עומד באתגרים שאנחנו לא עמדנו בהם. פציעה זו פציעה, והיא מחייבת טיפול", ואף צחק ואמר כי "קיבלתי בעצמי פעם כדור בראש, זה תרם לי להיות עם ראש פתוח, זה יתרון בגולני". 

"לא היינו צריכים את המקרה של איציק סעידיאן"

בנימה רצינית יותר, הוסיף: "לא היינו צריכים את המקרה של איציק סעידיאן כדי לעשות שינוי עומק באופן שאנחנו מטפלים. אני כנבחר ציבור מקבל המון פניות, עדיין יש קשיים, אנשים נאבקים על הכרה ועל הצורך בטיפול. ההירתמות של בנק הפועלים ושל גלובס ואנשים פרטיים היא מרשימה בעיני, אבל זה קודם כל מחויבות של המדינה". 

איזנקוט התייחס לאתגר החדש שנוצר לאחר ה-7 באוקטובר: "לפני שנה וחצי רוב הפצועים היו מבוגרים יחסית. והשינוי שקרה בטראומה של ה-7 באוקטובר, שתלווה אותנו עוד שנים ארוכות, הוא דור צעיר שנכנס למעגל הזה". הוא הדגיש גם את חשיבות האקדמיה והתעסוקה לשיקום הפצועים: "האקדמיה והלימודים ולאחר מכן התעסוקה, ושילוב של המגזר השלישי והאחריות של המדינה - הוא להבין שפציעה כזאת מלווה את האנשים לארוך כל החיים. יש צעירים וצעירות שמגיעים לשירות קרבי משמעותי, וכשעוברים למילואים זה מקבל משנה חשיבות". 

בהקשר זה, התייחס איזנקוט גם לסוגיית הגיוס: "בתקופה של ערבות הדדית, אחידות וחוק גיוס או חוק השתמטות - מי הם הנושאים בנטל? האם אלו אבות ל-4 או 6 ילדים, או של בני 18 שעקב 'תאונה היסטורית' ערכית בחברה הישראלית, ב-1977 בהסכם קואליציוני, משחררים כמות גדולה שהיום נאמדת ב-85 אלף משרתים פוטנציאליים שלא משרתים. צריך לתקן את זה". 

בתשובה לשאלה על פתרונות מעשיים לכך, איזנקוט לא התייחס לשילוב חרדים, אלא לתמריצים לגיוס: "צריך לתת עדיפות מיוחדת בלימודים. אני גאה בפרויקט מ'מדים ללימודים', וכל מי ששירת בשירות קרבי מקבל לימודים חינם באוניברסיטה. יש לפרויקט כבר 77 אלף בוגרים". עוד הוא הוסיף: "לגבי המשרתים בכלל, ולגבי נכי צה"ל ונפגעי נפש צריך תנאים מיטביים - זה יתרום לפצוע ויתרום גם למדינה. כשמשקיעים בלימודים, בהכשרה ובתיעדוף ההכשרה, חברות צריכות להירתם ולהבין שאלה אנשים ששילמו את המחיר הכבד ביותר בפגיעה בגוף ובנפש". בעיני איזנקוט "צריך לתעדף אותם. הם צריכים להפגין כישורים, אבל צריך לתת להם את התנאים המיטביים כדי להצליח. זה צריך לבוא לידי ביטוי בתעסוקה בשירות המדינה, ובמוניציפלי מתוך המחויבות של המדינה לאזרחים". 

"חייבים ועדת חקירה ממלכתית"

בהתייחסו למחדל 7 באוקטובר, אמר איזנקוט בנחרצות: "ה-7 באוקטובר הוא כישלון שמחייב ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק את היום, השנה והעשור לפני. אחת הבעיות זה לא קונספציה אלא היעדר קונספציה. המנהיגים שלנו בחרו שלא תהיה תפיסת ביטחון לאומית פורמלית, וזו טעות. 

"צה"ל עשה מול חיזבאללה המון, ומה שאפשר תקיפה בשעות ספורות. זה לא משהו שנולד כי סמוטריץ' ובן גביר נכנסו לקבינט, אלא עשור וחצי, עשרות ומאות של לילות של מבצעים מיויחדים שהביאו את היכולת הזאת. היכולת הזאת גם הייתה בעזה".

איזנקוט ממשיך, "אז נשאלת השאלה - איך זה קרה? יש פרטים שיוצאים לתקשורת, אבל רק ועדת חקירה ממלכתית שתבדוק את כולם תענה על כך. שיתחילו איתנו הלשעברים, צריך לעשות הכל כדי למנוע אירוע דומה בעתיד".

לגבי המכשול בגבול עזה, איזנקוט אומר כי "בניגוד למה שנתניהו כתב בספר שלו, שהוא בנה את המכשול בניגוד למה שצה"ל אמר - בצוק איתן הוא הציג לנו תכנית לבנות חומה בעלות של 22 מיליארד שקל. זה היה סכום בלתי סביר. אבל חודשים לאחר מכן, כשהסתיימה המלחמה, הבנו שיש עשרות מנהרות שחודרות לישראל שצריך לסכל. עשינו מאמצים גדולים, וכשראינו שזה לא הולך הבאנו פרויקט בעלות של 3.5 מיליארד שקל. אף אחד לא עבר אותו. אבל את המכשול העילי פרצו בקלות כי התרשלנו באיך שנערכנו מבצעית". לדבריו, הטעות האמיתית הייתה "הקונספציה המודיעינית וההתרשלות המבצעית. באותו בוקר יש רק 760 לוחמים בכל האוגדה, זה פער בלתי נתפס". אם רק היו הכנות אופרטיביות בעקבות הדיונים בשעה שלוש לפנות בוקר ב-7 באוקטובר", אומר איזנקוט, "היו מדברים על העליונות המודיעינית שלנו והחוכמה של צה"ל". 

לגבי מטרות המלחמה, איזנקוט מדגיש כי "עם חמאס נמשיך להילחם עד השמדתו, כי האלטרנטיבה היא שהוא ישמיד אותנו. הוא מבקר את העובדה ש"אחרי שנה וחמישה חודשים, אף אחת מתשע מטרות המלחמה לא הושגה. המבחן של ההנהגה הוא לממש את מטרות המלחמה ולשפר את המצב האסטרטגי של ישראל לדורות", הוא אומר. "אני מודאג כשאני רואה אזרחים פונים לנשיא ארה"ב - לא צריך לנסוע לוושינגטון כדי לקדם מטרות מלחמה. הממשלה אחראית על זה, היא זו שהייתה בתפקידה ב-7 באוקטובר, והיא מדחיקה ולא מפנימה את המחדל והטראומה הלאומית". 

איזנקוט חתם בהסתכלות מפוכחת על העתיד: "במהלך שנת 2003 ו-2004 נלחמתי ביו"ש, ואמרנו באותה תקופה כי 'איפסנו' את טרור המתאבדים. שאלו אותי אם זהו והאם ניצחנו את הטרור? אמרתי שלצערי נצטרך להילחם מול הטרור עוד שנים ארוכות, ושיש לי ילד בן חמש שגם יצטרך להילחם נגד הטרור. והוא אכן נלחם, ונפל בקרב. יש הבנה שיש כאן מאבק שיימשך עוד שנים ארוכות. החוכמה שלנו היא לתת עתיד ותקווה, ולדעת שלמרות הלחימה יש מדינה מתפתחת ועוצמתית". 

*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים וידידי ארגון נכי צה"ל

עוד כתבות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"