רותם פיליפס, מנהל תחום תעסוקה והשכלה בארגון נכי צה''ל, בכנס ''בשביל ההצלחה'' / צילום: תמר מצפי
"כל מה שאנחנו רוצים זה שילובם החוזר של פצועי צה"ל לחיים מלאים כאזרחים תורמים ופעילים בחברה הישראלית" - כך אמרה היום (א') לירון שגיא-כהן, מנהלת אגודת ידידי ארגון נכי צה"ל, במסגרת בכנס "בשביל ההצלחה" - כנס מיוחד לחזרתם של פצועות ופצועי צה"ל לעולם התעסוקה.
● כנס "בשביל ההצלחה" | המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "העסקת פצועי ופצועות צה"ל זו משימת חיים"
"עד ה-7 באוקטובר היינו ארגון מתבגר, כשהגיל הממוצע של החברים הוא 63 וחצי. ליווינו 53,369 פצועי צה"ל. מאז ה-7 באוקטובר מ-12 בצהריים, אנחנו ברצף מאוד ארוך", המשיכה שגיא-כהן.
היא סיפרה שכיום ישנם 15,400 מוכרים חדשים כנכי צה"ל, על-פי נתוני משרד הביטחון. 7% מהפצועים הן נשים - 1,035 פצועות שמוכרות היום כנכות צה"ל. 51% מהפצועים הם בגילאי 18-30, וישנן 1,680 פציעות קשות ו-2,540 פצועים נוספים. ההערכה של משרד הביטחון היא שב-2030 יחיו במדינת ישראל כ-100 אלף נכי צה"ל.
"גלי הפוסט-טראומה עוד רחוקים מלהגיע אלינו. הפעם הזו, במלחמה הזו, אנחנו לא מחכים", הדגישה שגיא-כהן. "עד למלחמה, התפקיד שלנו היה מגיע בסוף - הלוחם נפצע, עובר ועדות רפואיות, מוכר כנכה צה"ל ואז מגיע לתהליך השיקום. במלחמה הזאת אנחנו מבינים שאנחנו נכנסים מתחת לאלונקה ברגע הראשון ופוגשים את הפצועים כבר בבית החולים".

שגיא-כהן הציגה את תוכנית "בשביל ההצלחה" שפותחה בשיתוף עם בנק הפועלים: "קיבלתי טלפון מנעמה לוי-פאר מבנק הפועלים, שאמרה: 'מה שאתם צריכים - אנחנו איתכם'. היא אמרה לי: 'לירון, בואי נייצר מהלך גדול, אנחנו איתכם', ותוך שלושה שבועות יצרנו יחד - צוות בנקאות חברתית ואגודת ידידים - מהלך בתמיכה של 10 מיליון שקל".
לדברי שגיא-כהן, התוכנית כוללת שלושה שלבים מרכזיים. בשלב הראשון פוגשים את הפצועים והפצועות בבית החולים ומעניקים להם מענק כספי ראשוני שעוזר להם "להחזיק את הראש מעל המים". בשלב השני, מיד לאחר השחרור, מזמינים אותם להגיע לבית הלוחם במימון מלא של הארגון. בשלב השלישי, לאחר כחצי שנה, בונים להם מסע שיקום הכולל בין 6 ל-11 מפגשים, מעניקים להם את הכלים לחזרה לעולם התעסוקה ומהווים עבורם רשת ביטחון בדרך חזרה לחיים מלאים.
"צריך לזכור שהילדות והילדים האלה שילמו בגופם ובנפשם, והרבה בזכותם אנחנו גם יושבים בחדר הזה", הוסיפה שגיא-כהן.
תמונת מצב של הפצועים והאתגרים העומדים בפניהם
רותם פיליפס, מנהל תחום תעסוקה והשכלה בארגון נכי צה"ל ובעצמו פצוע עם 90% נכות, הציג את ממצאי סקר הצרכים הרחב שנערך.
לדבריו, "נכנסתי לתפקיד בתחילת יוני-סוף מאי 2024, והדבר הראשון שאמרנו שצריך לעשות זה רגע ללמוד את הצרכים. אי-אפשר לפתח אסטרטגיה בלי דאטה, ואמרנו - אנחנו נעשה סקר רחב ומקיף שמייצר לנו שני דברים: קבלת תמונת מצב רחבה ויצירת תהליך פרסונליזציה לכל פצוע".
מהסקר עולה כי בין הפצועים, 75% הם בגילאי 24 עד 45. שיעור גבוה מאוד (50%) מעידים על עצמם שהמגבלה העיקרית היא נפשית, כש-45% היו עבדו במשרה מלאה לפני הפציעה. "אנחנו יודעים שטראומה ופוסט-טראומה הרבה פעמים מתפתחות יותר מאוחר", הסביר פיליפס. "בנוסף, הרבה מאוד אנשים לא יודעים להעריך את עוצמת המגבלה על היכולת שלהם להשתלב בתעסוקה".
לפי הסקר, כמעט 60% מהפצועים ביקשו עזרה בחיבור למשרות ובמציאת דרך קלה יותר לחזור לעולם התעסוקה. הסקר מצביע על כך שרבים מהפצועים אינם מוכנים עדיין למשרה מלאה, חלקם לא יכולים כרגע, וחלקם מעדיפים עבודה היברידית.
"הפסד ברמה הלאומית"
פיליפס הציג אזהרה חשובה: "פצועים ממלחמת 'חרבות ברזל' שלא יעשו מהלך משמעותי של חזרה ללימודים ותעסוקה בשלוש השנים הקרובות - יכול להיות שאיחרנו. מה שזה ייצר הוא הפסד ברמה האישית והמשפחתית, אבל גם ברמה הלאומית והכלכלית. הסקר אומר שהסיכוי לחזור לעבודה ולימודים אחרי שנתיים, אם הפצוע לא חזר בתוך שנתיים, הוא מאוד נמוך".
עוד לדבריו, בחצי השנה האחרונה הארגון פיתח מגוון מענים בשיתוף-פעולה עם גורמים שונים. בין היתר הוקם צוות של מאמנות תעסוקתיות המבצעות תהליך אינטייק (קליטה) אישי עם כל נכה צה"ל, ומתקיימות סדנאות הכוון תעסוקתי בכל בתי הלוחם. בנוסף, בחודש הקרוב יושק מערך של 100 מנטורים לתמיכה בפצועים, בשיתוף עם גופים כמו 8200 וחברות כמו אינטל, מיקרוסופט ואלביט.
כמו כן, הוקמה קהילה בוואטסאפ שמונה כיום כ-3,000 איש, כאשר 770 כבר הכניסו קורות חיים למערכת ההשמה של הארגון. מצד המעסיקים, הוצעו כבר למעלה מ-3,000 משרות מותאמות לפצועים.
"למעסיקים כדאי לקחת חלק - אתם גם מקבלים אנשים עם מוטיבציה גבוהה, גם נותנים כתף למען החברה הישראלית, וגם יש לכם ליווי צמוד שלנו. אנחנו נלווה אתכם דרך מנטורים וכל מה שתצטרכו", סיכם פיליפס.
*** גילוי מלא: הכנס בשיתוף בנק הפועלים וידידי ארגון נכי צה"ל