דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: גיא כושי ויריב פיין
כפי שנחשף בגלובס בינואר, חברת התעופה אל על , בניהולה של דינה בן טל-גננסיה, מתקדמת עוד שלב לקראת קבלת אישור המדינה לחלק דיבידנד עוד לפני סוף שנת 2025, והודיעה על מוכנותה לקחת על עצמה יותר עלויות אבטחה - כלומר, שהמדינה תשתתף מעט פחות בעלויות האבטחה של אל על.
לא מדובר בסתם "דיל", אלא כזה שמבחינת אל על הוא אירוע משמעותי מאוד. אישור הדיבידנד מצד המדינה יפתח לאל על את השער לחלק סכומי עתק למשקיעים, ובראשם לבעלי החברה, קני רוזנברג, שרכש את השליטה בחברה בזמן משבר הקורונה.
● זו החלטת הממשלה שגרמה לארקיע להחליט על צמצום הטיסות לאילת. האם חברות נוספות ילכו בעקבותיה?
● תעלומה בשמיים: התחרות חוזרת, אז מדוע מניית אל על לא מפסיקה לזנק
● בנק הפועלים מסכם את השנה עם רווחי שיא. ומה התחזית להמשך?
על-פי הודעת אל על, שיעור ההשתתפות של המדינה בהוצאות האבטחה של אל על יירד בשנים הקרובות, מרמה של 97.5% כיום ל-95% בשנה הקרובה, 94% בשנת 2026 ועד 92.5% בשנת 2029. בחברה גם מעריכים כי העלות לחברה תהיה 5-10 מיליון דולר בשנה, אך לא יותר מ-13 מיליון דולר, צמוד למדד: וכי התקרה תגדל בחצי מיליון דולר בשנים 2028 ו-2030.
כאמור, ההסכם מול המדינה מגיע בעוד שבאל על כוססים ציפורניים בימים אלה, בתקווה לקבל בקרוב את אישור המדינה לחזור ולחלק דיבידנד - אירוע שלא התרחש בחברה מאז שנת 2017. בשוק מעריכים שזה יכול לקרות אולי עוד לפני הדוחות הכספיים השנתיים ל-2024, אותם תפרסם אל על ביום רביעי הבא.

אל על רשמה רווחי עתק ב-2024
הרצון לחזור ולחלק דיבידנד מגיע על רקע שגשוג חסר תקדים בעסקיה, בעקבות שליטתה בשמיים לאורך מלחמת "חרבות ברזל". כך, אל על רשמה בתשעת החודשים הראשונים של 2024 רווח של יותר מ-400 מיליון דולר, והיא צפויה לסיים את השנה עם רווח של כחצי מיליארד דולר.
את החגיגה באל על ניתן לשמוע גם בדיווח למשקיעים. לדברי אל על, "החברה מנהלת משא-ומתן מתקדם עם המדינה בנושא צמצום התחייבויות החברה שנקבעו בהסכמים נוספים מול המדינה במהלך השנים 2022-2021, לרבות בקשר עם מגבלת חלוקת הדיבידנד. החשב הכללי במשרד האוצר הוסמך על-פי החלטת הממשלה לחתום על תוספות להסכמים שנחתמו עם חברות התעופה הישראליות בעניין רכישת כרטיסי טיסה למטוסאים ועובדי מערך אבטחת התעופה, בקשר עם שינוי התנאים הנוגעים לחלוקת דיבידנדים בשנת 2025 על-ידי החברות, והכול בכפוף לשיקול-דעתו ולתנאים שייקבעו, ככל שייקבעו".
באל על מציינים גם כי "המדינה תעשה מאמץ לבחון צעדי התייעלות בכל הנוגע למערך התפעול של מערך אבטחת התעופה", וכי "הצדדים רשאים להסכים על הארכת תקופת ההסכם עד ליום 31 בדצמבר 2034". במקרה כזה, סכום השתתפות אל על בהוצאות הביטחון יגדל במיליון דולר נוספים בשנת 2032.
על רקע האפשרות לאישור המדינה לחלוקת דיבידנד בחברה, מניית אל על משלימה זינוק מתחילת השנה של כ-50% (ו-336% במהלך שלוש השנים האחרונות), לשווי שוק של כמעט 5.9 מיליארד שקל.