גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו החלטת הממשלה שגרמה לארקיע להחליט על צמצום הטיסות לאילת. האם חברות נוספות ילכו בעקבותיה?

בממשלה החליטו להקטין את שיעור ההשתתפות בהוצאות הביטחון של חברות התעופה הישראליות ● ארקיע היא חברת התעופה הישראלית הראשונה שמגיבה ונוקטת צעדים - את המחיר ישלמו תושבי אילת

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע
מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

אמש (א') התקבלה החלטת ממשלה להפחית בשיעור השתתפות המדינה בהוצאות הביטחון של חברות התעופה הישראליות. ההשתתפות הממשלתית מבוססת על כך שחברת אל על, באמצעות אגף "אופק", מספקת שירותי אבטחה לכל חברות התעופה הישראליות תחת הנחיות שירות הביטחון הכללי. 

השלב האחרון לפני אישור הדיבידנד? אל על תגדיל את חלקה בהוצאות הביטחון בעד 10 מיליון דולר בשנה
במשרד התחבורה טוענים: חידוש הטיסות הישירות למרוקו על הפרק

בהתאם להחלטה, המדינה תממן את מרבית הוצאות האבטחה של חברות התעופה בשנים 2025-2031, אך שיעור ההשתתפות יפחת בהדרגה. בשנת 2025 המדינה תכסה 95% מהעלויות, ועד שנת 2029 שיעור זה יופחת ל-92.5%. במקרים שבהם הוצאות האבטחה יעלו על תקרת התשלום שנקבעה, המדינה תגדיל את השתתפותה ל-97.5% עבור החלק שמעבר לתקרה. 

ההסדר יחול גם על חברות תעופה ישראליות נוספות, דוגמת ישראייר, ארקיע ואייר חיפה, אך בכפוף לתקרות שונות של השתתפות ממשלתית. לדוגמה, ישראייר וארקיע יהיו זכאיות להשתתפות עד 2 מיליון דולר בשנה, עם גידול של 0.5 מיליון דולר מדי שנה; ואילו אייר חיפה תוכל לקבל השתתפות עד מיליון דולר בשנה, עם גידול שנתי של 0.25 מיליון דולר.

עלות יישום ההחלטה מוערכת בכ-8 מיליארד שקל, כאשר בשנת 2025 יוקצו לכך 900 מיליון שקל מתקציב הביטחון. בשנים 2026-2028 התקציב יגדל בהדרגה מ-1.1 מיליארד שקל ב-2026 ועד 1.4 מיליארד שקל ב-2028, והסכום נכלל במסגרת התכנון התקציבי של המדינה. 

מחירי הטיסות יושפעו? 

כזכור, מאז שנות ה-70, בהתאם להחלטת ממשלה משנת 1975, מדינת ישראל מנהלת את מערך אבטחת התעופה של טיסות ישראליות מחו"ל לישראל באמצעות חברת אל על. האבטחה מבוצעת על-ידי כוח-אדם ייעודי, בפיקוח שב"כ, ומיושמת באופן קבוע בכל טיסה של חברות התעופה הישראליות.

עד שנת 2011 המדינה סבסדה 60% מעלויות האבטחה, בעוד שחברות התעופה נשאו ב-40% מהנטל. בעקבות רפורמת "השמיים הפתוחים" והגברת התחרות, הממשלה החליטה להגדיל את סבסוד האבטחה בהדרגה, והגיעה בשנת 2013 לרמת מימון של 97.5% על-ידי המדינה, כאשר חברות התעופה משתתפות רק ב-2.5% מהעלויות. עלות הסבסוד עלתה מכ-350 מיליון שקל בשנת 2013 לכמעט מיליארד שקל בשנת 2019, לפני שהחלה השפעת מגפת הקורונה ומלחמת "חרבות ברזל". 

באל על מדגישים כי הירידה בהשתתפות שיעור השתתפות המדינה תקדם התייעלות של מערך האבטחה, ולא תפגע בו. מאל על נמסר: "אנו רואים חשיבות רבה בהסדרת נושא הביטחון לטווח ארוך, הן עבור החברה והן עבור כלל מערך התעופה הישראלית. ביטחון ובטיחות הנוסעים היו ויישארו תמיד בראש סדר העדיפויות שלנו".

אולם באשר להשפעה על מחירי הטיסות, עוד מוקדם להגיד אם העלויות יתגלגלו לנוסעים, וגם אם לא - זה בוודאי ירחיק ירידת מחירים בטווח הארוך. הדבר יקשה על התחרות עם חברות התעופה הזרות, שבשונה מהחברות הישראליות לא נדרשות להוצאות אבטחה כבדות. 

זעם בארקיע 

בארקיע זעמו על ההחלטה והחליטו מיידית לצמצם את טיסות הפנים לאילת החל מ-1 באפריל בתגובה להחלטת הממשלה. נכון להיום ארקיע מפעילה בין 6-8 טיסות שבועיות, והיום (ב') החברה מודיעה כי אלה יקוצצו ל-3-4 טיסות בשבוע.

מנכ"ל ארקיע, עוז ברלוביץ, שיגר היום מכתב בנושא לראש העיר אילת, אלי לנקרי, בו כתב: "חברת ארקיע, שהיא חברה עסקית, מחויבת לבחון מחדש את התנהלותה במספר מישורים ולצמצם הפסדים ככל הניתן. טיסות פנים-ארציות לעיר אילת הן פחות כלכליות באופן משמעותי מטיסות בינלאומיות. למרות זאת, לצד היותה חברה עסקית הפועלת למטרות השאת רווחים, ארקיע היא חברה ישראלית שאזרחי המדינה חשובים לה; לכן, נכון להיום ארקיע מפעילה כ-70% מהטיסות לאילת וממנה.

"יחד עם זאת, הפגיעה הכלכלית בארקיע כתוצאה מההחלטה היא דרמטית, והיא מאלצת אותה לפעול, גם מקום בו ליבה אינו חפץ. אין לנו ברירה אלא להפחית את היקף הטיסות לאילת וממנה. בהתאם לכך, בלב כבד, וכצעד ראשון הכרחי, ארקיע נאלצת להודיע על צמצום טיסותיה לאילת. אבקש להביע צער כן על ההחלטה האמורה, בפניך ובפני תושבי העיר אילת". 

"פגיעה כלכלית מרחיקת לכת" 

עוד כתב ברלוביץ כי "מההחלטה עולה כי הכוונה היא להעלות פי 3 את אחוז ההשתתפות המוטל כיום על החברות. החלטה זו צפויה לפגוע אנושות ביכולת של ארקיע להתחרות עם חברות התעופה הזרות - שאינן נושאות בהוצאות ביטחון דומות - ועל כן טומנת בחובה פגיעה כלכלית מרחיקת לכת בחברה. פגיעה זו מצטרפת לפגיעה נוספת בתחרות מול החברות הזרות, הנגרמת כתוצאה מכך שארקיע נאלצת כיום לפעול בשני טרמינלים שונים במקביל בנתב"ג, ולהפעיל צוותי קרקע ואוויר משניהם, על כלל המשמעויות הכלכליות הנלוות לכך, בשונה מחברות לואו קוסט זרות שפועלות רק מטרמינל 1. 

"למרבה הצער, דווקא בתקופה שבה חברת ארקיע 'נכנסה מתחת לאלונקה' והוכיחה גם במלחמה האחרונה את חשיבותה האסטרטגית של תעופה ישראלית חזקה למדינת ישראל, בוחרת מדינת ישראל לפגוע בה פגיעה חמורה ו'להשכיב אותה מעל האלונקה', באמצעות מתן יתרון תחרותי מובהק ומהותי לחברות התעופה הזרות, אשר בחלקן הגדול החליטו 'לנטוש' את מדינת ישראל מיד עם פרוץ המלחמה.

"במהלך החודש האחרון, פעלנו במספר חזיתות בניסיון למנוע את רוע הגזרה. קיימנו שיח אינטנסיבי עם משרדי האוצר והתחבורה, והבהרנו את ההשלכות של המצב הקיים על ארקיע. הצענו גם הצעות פרקטיות, שיכולות לאפשר לארקיע להמשיך להתקיים. בהקשר זה, הסברנו שאחד הצעדים המיידיים שמשרד התחבורה יכול לנקוט כדי לצמצם את הפגיעה בארקיע הוא ריכוז פעילותה של החברה בנתב"ג, בטרמינל 1. לצערי, הצעותינו כולן נפלו על אוזניים ערלות. נדמה אם כן כי ההחלטה בעניין זה היא בלתי נמנעת, וכך גם פגיעתה החריפה והקיצונית בארקיע". 

אייר חיפה: "בוחנים את הסוגיה לעומק" 

מאייר חיפה נמסר: "אייר חיפה היא חברת התעופה של הצפון ופועלת להנגשת התעופה לתושבי האזור ולציבור הישראלי. מאז הקמתה, החברה מחויבת לחיבור הצפון לאילת ולעולם ולמענה על צרכים לאומיים. אנו בוחנים את הסוגיה לעומק ונקבל החלטות מאוזנות שיתחשבו בציבור, ביכולות החברה ובאינטרס הלאומי. בכל מקרה, נמשיך לפעול להרחבת הקישוריות האווירית ולשיפור השירות לנוסעים".

עוד כתבות

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

אילוסטרציה: shutterstock

אפקט המכסים: ירידות חדות בוול סטריט, מדד הפחד מזנק ב-25%

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין