מטוס ארקיע / צילום: ארקיע
אמש (א') התקבלה החלטת ממשלה להפחית בשיעור השתתפות המדינה בהוצאות הביטחון של חברות התעופה הישראליות. ההשתתפות הממשלתית מבוססת על כך שחברת אל על, באמצעות אגף "אופק", מספקת שירותי אבטחה לכל חברות התעופה הישראליות תחת הנחיות שירות הביטחון הכללי.
● השלב האחרון לפני אישור הדיבידנד? אל על תגדיל את חלקה בהוצאות הביטחון בעד 10 מיליון דולר בשנה
● במשרד התחבורה טוענים: חידוש הטיסות הישירות למרוקו על הפרק
בהתאם להחלטה, המדינה תממן את מרבית הוצאות האבטחה של חברות התעופה בשנים 2025-2031, אך שיעור ההשתתפות יפחת בהדרגה. בשנת 2025 המדינה תכסה 95% מהעלויות, ועד שנת 2029 שיעור זה יופחת ל-92.5%. במקרים שבהם הוצאות האבטחה יעלו על תקרת התשלום שנקבעה, המדינה תגדיל את השתתפותה ל-97.5% עבור החלק שמעבר לתקרה.
ההסדר יחול גם על חברות תעופה ישראליות נוספות, דוגמת ישראייר, ארקיע ואייר חיפה, אך בכפוף לתקרות שונות של השתתפות ממשלתית. לדוגמה, ישראייר וארקיע יהיו זכאיות להשתתפות עד 2 מיליון דולר בשנה, עם גידול של 0.5 מיליון דולר מדי שנה; ואילו אייר חיפה תוכל לקבל השתתפות עד מיליון דולר בשנה, עם גידול שנתי של 0.25 מיליון דולר.
עלות יישום ההחלטה מוערכת בכ-8 מיליארד שקל, כאשר בשנת 2025 יוקצו לכך 900 מיליון שקל מתקציב הביטחון. בשנים 2026-2028 התקציב יגדל בהדרגה מ-1.1 מיליארד שקל ב-2026 ועד 1.4 מיליארד שקל ב-2028, והסכום נכלל במסגרת התכנון התקציבי של המדינה.
מחירי הטיסות יושפעו?
כזכור, מאז שנות ה-70, בהתאם להחלטת ממשלה משנת 1975, מדינת ישראל מנהלת את מערך אבטחת התעופה של טיסות ישראליות מחו"ל לישראל באמצעות חברת אל על. האבטחה מבוצעת על-ידי כוח-אדם ייעודי, בפיקוח שב"כ, ומיושמת באופן קבוע בכל טיסה של חברות התעופה הישראליות.
עד שנת 2011 המדינה סבסדה 60% מעלויות האבטחה, בעוד שחברות התעופה נשאו ב-40% מהנטל. בעקבות רפורמת "השמיים הפתוחים" והגברת התחרות, הממשלה החליטה להגדיל את סבסוד האבטחה בהדרגה, והגיעה בשנת 2013 לרמת מימון של 97.5% על-ידי המדינה, כאשר חברות התעופה משתתפות רק ב-2.5% מהעלויות. עלות הסבסוד עלתה מכ-350 מיליון שקל בשנת 2013 לכמעט מיליארד שקל בשנת 2019, לפני שהחלה השפעת מגפת הקורונה ומלחמת "חרבות ברזל".
באל על מדגישים כי הירידה בהשתתפות שיעור השתתפות המדינה תקדם התייעלות של מערך האבטחה, ולא תפגע בו. מאל על נמסר: "אנו רואים חשיבות רבה בהסדרת נושא הביטחון לטווח ארוך, הן עבור החברה והן עבור כלל מערך התעופה הישראלית. ביטחון ובטיחות הנוסעים היו ויישארו תמיד בראש סדר העדיפויות שלנו".
אולם באשר להשפעה על מחירי הטיסות, עוד מוקדם להגיד אם העלויות יתגלגלו לנוסעים, וגם אם לא - זה בוודאי ירחיק ירידת מחירים בטווח הארוך. הדבר יקשה על התחרות עם חברות התעופה הזרות, שבשונה מהחברות הישראליות לא נדרשות להוצאות אבטחה כבדות.
זעם בארקיע
בארקיע זעמו על ההחלטה והחליטו מיידית לצמצם את טיסות הפנים לאילת החל מ-1 באפריל בתגובה להחלטת הממשלה. נכון להיום ארקיע מפעילה בין 6-8 טיסות שבועיות, והיום (ב') החברה מודיעה כי אלה יקוצצו ל-3-4 טיסות בשבוע.
מנכ"ל ארקיע, עוז ברלוביץ, שיגר היום מכתב בנושא לראש העיר אילת, אלי לנקרי, בו כתב: "חברת ארקיע, שהיא חברה עסקית, מחויבת לבחון מחדש את התנהלותה במספר מישורים ולצמצם הפסדים ככל הניתן. טיסות פנים-ארציות לעיר אילת הן פחות כלכליות באופן משמעותי מטיסות בינלאומיות. למרות זאת, לצד היותה חברה עסקית הפועלת למטרות השאת רווחים, ארקיע היא חברה ישראלית שאזרחי המדינה חשובים לה; לכן, נכון להיום ארקיע מפעילה כ-70% מהטיסות לאילת וממנה.
"יחד עם זאת, הפגיעה הכלכלית בארקיע כתוצאה מההחלטה היא דרמטית, והיא מאלצת אותה לפעול, גם מקום בו ליבה אינו חפץ. אין לנו ברירה אלא להפחית את היקף הטיסות לאילת וממנה. בהתאם לכך, בלב כבד, וכצעד ראשון הכרחי, ארקיע נאלצת להודיע על צמצום טיסותיה לאילת. אבקש להביע צער כן על ההחלטה האמורה, בפניך ובפני תושבי העיר אילת".
"פגיעה כלכלית מרחיקת לכת"
עוד כתב ברלוביץ כי "מההחלטה עולה כי הכוונה היא להעלות פי 3 את אחוז ההשתתפות המוטל כיום על החברות. החלטה זו צפויה לפגוע אנושות ביכולת של ארקיע להתחרות עם חברות התעופה הזרות - שאינן נושאות בהוצאות ביטחון דומות - ועל כן טומנת בחובה פגיעה כלכלית מרחיקת לכת בחברה. פגיעה זו מצטרפת לפגיעה נוספת בתחרות מול החברות הזרות, הנגרמת כתוצאה מכך שארקיע נאלצת כיום לפעול בשני טרמינלים שונים במקביל בנתב"ג, ולהפעיל צוותי קרקע ואוויר משניהם, על כלל המשמעויות הכלכליות הנלוות לכך, בשונה מחברות לואו קוסט זרות שפועלות רק מטרמינל 1.
"למרבה הצער, דווקא בתקופה שבה חברת ארקיע 'נכנסה מתחת לאלונקה' והוכיחה גם במלחמה האחרונה את חשיבותה האסטרטגית של תעופה ישראלית חזקה למדינת ישראל, בוחרת מדינת ישראל לפגוע בה פגיעה חמורה ו'להשכיב אותה מעל האלונקה', באמצעות מתן יתרון תחרותי מובהק ומהותי לחברות התעופה הזרות, אשר בחלקן הגדול החליטו 'לנטוש' את מדינת ישראל מיד עם פרוץ המלחמה.
"במהלך החודש האחרון, פעלנו במספר חזיתות בניסיון למנוע את רוע הגזרה. קיימנו שיח אינטנסיבי עם משרדי האוצר והתחבורה, והבהרנו את ההשלכות של המצב הקיים על ארקיע. הצענו גם הצעות פרקטיות, שיכולות לאפשר לארקיע להמשיך להתקיים. בהקשר זה, הסברנו שאחד הצעדים המיידיים שמשרד התחבורה יכול לנקוט כדי לצמצם את הפגיעה בארקיע הוא ריכוז פעילותה של החברה בנתב"ג, בטרמינל 1. לצערי, הצעותינו כולן נפלו על אוזניים ערלות. נדמה אם כן כי ההחלטה בעניין זה היא בלתי נמנעת, וכך גם פגיעתה החריפה והקיצונית בארקיע".
אייר חיפה: "בוחנים את הסוגיה לעומק"
מאייר חיפה נמסר: "אייר חיפה היא חברת התעופה של הצפון ופועלת להנגשת התעופה לתושבי האזור ולציבור הישראלי. מאז הקמתה, החברה מחויבת לחיבור הצפון לאילת ולעולם ולמענה על צרכים לאומיים. אנו בוחנים את הסוגיה לעומק ונקבל החלטות מאוזנות שיתחשבו בציבור, ביכולות החברה ובאינטרס הלאומי. בכל מקרה, נמשיך לפעול להרחבת הקישוריות האווירית ולשיפור השירות לנוסעים".