גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא היה אחד הבכירים בהייטק, ויש לו המלצה חשובה: אל תלמדו את המקצוע הזה

שיחה עם דדי פרלמוטר, יו"ר הוועדה להגדלת ההון האנושי בהייטק ● על השינוי שאוניברסיטאות צריכות לעבור בעקבות הבינה המלאכותית, ההשקעות שלו בישראל והטעויות של אינטל ● AI - מבט לעתיד, כתבה שלישית בסדרה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם דדי פרלמוטר / צילום: פיני חמו
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם דדי פרלמוטר / צילום: פיני חמו

 

דדי פרלמוטר, מאז פרישתך מאינטל לפני כעשור עסקת רבות בחינוך לטכנולוגיה. הקדשת מחשבה גם לתחום הבינה המלאכותית, בדגש על האופן שבו הצ'טים השונים מעצבים מחדש תהליכי למידה. כיום בתי ספר ואוניברסיטאות צריכים לחשוב מחדש על איך מלמדים, לא?
"בהחלט. תראי, כשעבדתי באינטל שאלו אותי פעם על הפילוסופיה הניהולית־מנהיגותית שלי. הסברתי שכשהייתי מהנדס צעיר נתנו לי שאלות פשוטות וידעתי לענות להן. לאט לאט השתפרתי וידעתי לפתור בעיות יותר מורכבות. ואז גיליתי שהבעיה המעניינת היא לא לענות על השאלה, אלא להגדיר מהי השאלה. כבכיר בעולם הטכנולוגי והעסקי אף אחד לא אמר לי מה הדבר הבא שאני צריך לעשות; נניח, המוצר הבא שנכון לפתח. לכן ככל שהתקדמתי באינטל, באמת ידעתי לשאול שאלות. את התשובות בשלב מסוים כבר לא ידעתי לתת, בטח לא טוב כמו המומחים שעבדו בשבילי".

הצוללת | מייסד למונייד בטוח: אלה המקצועות שיישארו חסינים ומה כדאי לצעירים ללמוד 
הצוללת | "חייבים את זה לעצמנו": הבכירה שמסמנת את התחום הבא שבו ישראל עומדת לעשות מהפכה 
הרצח, ההאשמות והקשר לישראל: מייסד ענקית הבריאות האמריקאית מדבר

אתה יכול לתת דוגמה?
"כן. את מקלידה עכשיו במחשב נייד קומפקטי עם זמן סוללה ארוך, נכון? כשהבאתי לאינטל את הרעיון לפתח סדרת שבבים למחשב כזה בשנת 1998 אמרו לי: בשביל מה זה טוב? המחשבים שיש - דסקטופים ומחשבים ניידים מאסיבים - מספיק טובים. היום זה נשמע לנו כל כך דבילי. בקיצור, נשלחתי לבצע מחקר שוק. שאלתי אנשים אם הם רוצים מחשב נייד קומפקטי, ומעט מאוד אנשים השיבו שזה מה שהם רוצים".

 

אז איזו שאלה היית צריך לשאול?
"השאלה ששאלנו בסופו של דבר הייתה הפוכה: לו הייתי נותן לך אפשרות לעשות כל מה שאת רוצה עם מכשיר אלקטרוני, בכל מקום ובכל זמן, אילו תכונות היית רוצה שיהיו לו? ואז התשובה שהתקבלה הייתה שהמכשיר חייב להיות נייד. אגב, קיבלנו שתי תשובות עיקריות - אחת הייתה מחשב קומפטי שהיום אנחנו קוראים לו Notebook והשנייה הייתה Mobile Internet Device, מכשיר שנראה פחות או יותר כמו הסמארטפון של היום. אינטל לא רצתה להיכנס לתחום הזה והשאר היסטוריה".

אז בהשאלה לעולם שלנו היום, איך סטודנטים ועובדים צריכים לתרגל ולשכלל את היכולות לשאול שאלות אל מול ה־AI?
"אספר לך סיפור שממחיש זאת. חבר טוב שלי, שמלמד ממשל לתואר שני באוניברסיטת רייכמן, אמר לי לאחרונה: הסטודנטים שלי שאלו אם הם יכולים לכתוב עבודות עם ChatGPT. לאפשר להם? עניתי לו: כן, אבל שיכתבו לך את כל הפרומפטים, כלומר שאילתות, שהם כתבו לצ'ט. אולי הם יגדירו מחדש את הבעיה שנתת? הצעתי לו גם לבקש מהסטודנטים לכתוב ביקורת על התשובה שקיבלו מהצ'ט. אפשר גם להיעזר בצ'ט כדי להוסיף רעיונות לאלה שיש לנו. לאחרונה ראיינתי מועמד לעבודה - הכנסתי את קורות החיים שלו למנוע AI וביקשתי ממנו רעיונות לשאלות עבור הראיון. קיבלתי נקודות טובות למחשבה".

יש לך עוד דגשים להורים, מורים ומרצים שרוצים לאתגר חשיבה של צעירים שעובדים עם AI?
"עוד דבר שמרצים צריכים לעשות כיום הוא לבקש מהסטודנטים להרכיב תשובה שהסתמכה על כמה מקורות, כלומר על כמה צ'טים שונים, תוך שהם מוודאים את אמינות התשובות ומסבירים איך בדקו זאת. עובד שלי לשעבר באינטל אמר לי לאחרונה: כשאני עובד מול צ'ט AI, אני שואל אותו שאלה בכמה צורות ומנסה לראות אם קיבלתי תשובות שונות. יש דרכים שונות לאתגר כיום תלמידים דרך הכלים החדשים האלה, כי כך כולנו חיים כיום את חיינו, בלימודים, בעבודה ובכל מקום אחר".

"לא אמליץ ללמוד תכנות"

בוא נניח שנכדתך בת ה־14 רוצה להיכנס להייטק ומתייעצת איתך מה ללמוד. תמליץ לה על מדעי המחשב? תכנות?
"לא אמליץ על תכנות. תכנות הוא אמצעי, לא מטרה. מדעי המחשב הוא תואר עם משמעות, אבל תוכנית הלימודים דורשת עדכון. AI כבר יודעת לכתוב קוד מצוין והמיקוד של העובדים בחברות הייטק כיום הוא בלפקח ולבדוק את הקוד שכתבה. המיקוד בתואר צריך להיות בהגדרת בעיות חישוביות באמצעות AI. באופן כללי, אני חושב שהחינוך האוניברסיטאי חייב להיות הרבה יותר מולטי־דיסציפלינרי, למשל שילוב בין מדעי המחשב לבין רפואה וביולוגיה. אני נמצא בשיח מול משרד החינוך על האפשרות שתהיה בישראל בגרות בביולוגיה חישובית, שהיא שילוב בין ביולוגיה למדעי המחשב".

כאנג'ל שמשקיע בחברות תוכל לשתף באילו תחומים אתה משקיע?
"בגדול בדיפ-טק (טכנולוגיות שמבוססות על פריצות דרך מדעיות, כמו מחשוב קוונטי - ה"ו), אבל אני מניח שחלק מהדברים יישמעו לאנשים מוזרים. אני משקיע בטכנולוגיה שעוסקת בתקשורת בין מחשבים מהירים, כלומר חיבור סיבים אופטיים למעבדים רבי־עוצמה, ובטכנולוגיה שמייצרת מוליכי־על בטמפרטורה נורמלית, כי כיום נדרשת לשם כך טמפרטורה של בערך מינוס 200 מעלות. השקעתי במעבדים שעושים האצה ל־AI ומיועדים להתחרות באלה של אנבידיה. חלק מהחברות נמצאות בישראל וחלק בארה"ב. אני פתוח להשקעה בחברות שעוסקות בטכנולוגיה משנת עולם".

 

אי אפשר שלא לשאול אותך על הצרות של אינטל. המניה נחתכה בכ־50% בשנה האחרונה, ובקיץ הכריזה החברה על תוכנית פיטורים של 17 אלף עובדים. איך אתה מנתח את הסיבות למשבר?
"אינטל סבלה, ועדיין סובלת, מבעיה אינהרנטית שלא תפתיע רבים: חטא היוהרה. הם חשבו לעצמם: אנחנו יודעים יותר טוב, אל תבלבל במוח, מה אתה מספר לנו על הבעיות? ואם יש בעיות נפתור אותן. הם חשבו שחברת TSMC הטייוואנית (מונופול בייצור שבבים - ה"ו) תמיד תפגר אחריה. מה קרה בפועל? אינטל נתקעה עם דור השבבים הפחות מתקדם, 14 ננומטר ואחר כך 10 ננומטר למשך שנים, ואילו TSMC המשיכה להתקדם עד לטכנולוגיית 3 ננומטר".

לטענת אינטל, היא פיתחה טכנולוגיה של 1.8 ננומטר ולפי דיווח ברויטרס מהשבוע אנבידיה וברודקום בודקות אותו בימים אלה. זה יכול להיות גיים-צ'יינג'ר מבחינת אינטל?
"אם אינטל אכן פיתחה טכנולוגיית ייצור שבבים תחרותית ל־TSMC, ויהיו לקוחות שיילכו איתה כמו אנבידיה וברודקום, זה יכול להיות גיים-צ'יינג'ר. זה אומר שהחלק של אינטל שעוסק בייצור, משתפר דרמטית. אלה גם בשורות טובות לארה"ב, ששם נבנים כיום מפעלי ייצור של אינטל, ולעולם המערבי בכלל. להבנתי מתקיים כיום ויכוח פנימי בתוך אינטל סביב השאלה אם נכון לפצל את אינטל לחברה שעוסקת בייצור וחברה שעוסקת במוצרים. קשה להעריך מה יקרה עכשיו".

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

אילוסטרציה: shutterstock

אפקט המכסים: הירידות בוול סטריט מחריפות, מדד הפחד מזנק ב-30%

טראמפ: "הניתוח הסתיים! המטופל שרד והוא בתהליכי החלמה" ● בורסות אירופה ננעלו בירידות חדות ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צוללות ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעולה לה היום ביוקר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק מופסדת ענקית ההשקעות מעל 5 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות