יו''ר ועדת העבודה והרווחה, ח''כ ישראל אייכלר / צילום: אתר הכנסת
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ה') גביית יום הבראה בשווי יותר מ-400 שקל משכרו של כמעט כל עובד בישראל. החרגה חלקית תהיה לעובדים שמרוויחים פחות מ-6,150 שקל בחודש, מהם תנכה המדינה חצי יום הבראה.
● בלעדי | המהלך האחרון של יועמ"ש האוצר: קיזוז של כ-400 מיליון שקל מכספי האברכים
● יועמ"ש האוצר יפרוש. כעת מתחיל המאבק על מינוי המחליף
הפגיעה הישירה בנטו של ציבור העובדים מגיעה זמן קצר לאחר החלטת הממשלה לחלוקת כספים קואליציוניים ביותר מ-4 מיליארד שקל. הגזירה על העובדים אמורה לחסוך לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל בשנת 2025.
זוהי השנה השנייה ברציפות שבה גובה הממשלה יום הבראה מכל עובד, למימון הגידול בהוצאות המדינה מאז תחילת המלחמה.
הצעד שאושר הוא חלק מחוק ההסדרים שהכין משרד האוצר לצד תקציב המדינה לשנת 2025. פרקי התקציב, ובתוכם גם גביית דמי ההבראה, אמורים לעלות לאישור סופי בקריאות שנייה ושלישית במליאת הכנסת עד סוף החודש.
שווי יום הבראה עומד על 418 שקל במגזר הפרטי ועל 471 שקל במגזר הציבורי. אחת הביקורות על נטילת יום הבראה אחיד מכל עובד היא שמדובר בפועל במס רגרסיבי, ששוחק משמעותית את ההכנסה הפנויה של עובד המרוויח קצת מעל שכר מינימום - בעוד שבעל הכנסה גבוהה בהרבה בקושי מרגיש בהבדל.
על-פי חוק, כל מעסיק מחויב לתת לעובדים תשלום נוסף המוגדר כדמי הבראה, בהתאם לוותק שלהם במקום העבודה. עובדים עם ותק של שנה אחת לפחות מקבלים חמישה ימים, אחרי שנתיים מקבלים שישה ימים, אחרי ארבע עד עשר שנים מקבלים שבעה ימים וכן הלאה, עד למקסימום של עשרה ימי הבראה בשנה.