גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההבדל בין "אנורה" ל"אישה יפה" הוא תמצית השינוי שעובר על הוליווד

אנורה, הסרט הטרי שזכה באוסקר, מייצג תופעה חדשה על בימת הטקס היוקרתי: סרטים שזוכים הם לא בהכרח שוברי קופות ● הסתירה הזו מעלה את השאלה האם הוליווד בוחרת בסרטים "איכותיים" על פני בחירות הקהל

''אנורה''. הגיבורה נותרת לכודה / צילום: באדיבות בתי קולנוע לב
''אנורה''. הגיבורה נותרת לכודה / צילום: באדיבות בתי קולנוע לב

1

"אנורה" סחף את טקס האוסקר שנערך השבוע עם חמש זכיות עבור סרט, במאי, שחקנית ראשית, תסריט מקורי ועריכה. אלה הפכו את שון בייקר לאדם היחיד מאז וולט דיסני שלוקח הביתה 4 אוסקרים על שמו בערב אחד. ההצלחה הסוחפת מרשימה במיוחד כי מדובר באחד מזוכי האוסקר הזולים ביותר להפקה (6 מיליון דולר בלבד), ועוד אחד הכי פחות מצליחים בקופות אי פעם - עם רק כ-40 מיליון דולר עד כה. הסתירה לכאורה הזו אינה אירוע בודד, היא חלק מטרנד שהולך וגובר ב-20 שנה האחרונות, של היפרדות "סרטי היוקרה" או "האיכות" מהקהל המיינסטרימי. המגמה הזו מציפה את השאלה, האם הקהל מתרחק מסרטי האיכות, או שהוליווד היא זו שמתרחקת מהקהל?

על המשמעות האדירה של כדורגל עבור חטופים ואוהדים
על קבוצת הפוטושופ בפייסבוק שהפכה לאמצעי הנצחה

2

בשנות השיא של הוליווד ניכרה תאימות גבוהה בין הצלחה באוסקרים להצלחה קופתית. בשנות ה-70 כל זוכי פרס הסרט הטוב ביותר היו ברשימת 10 המרוויחים של השנה, "הסנדק" ו"רוקי" הובילו אותה. בשנות ה-80 וה-90 חלה היחלשות קלה, אך עדיין רוב הסרטים זוכי האוסקר הגיעו לטופ-10, ובלטו להיטים כמו "פורסט גאמפ", "איש הגשם" ו"טיטאניק", שהצליחו לתפוס את המקומות הראשונים, ו"שר הטבעות: שיבת המלך", שזכה באוסקר והיה גם הסרט הקופתי ביותר ב-2004, סימן את סופה של התקופה הזו.

מאז גובר הניתוק בין האוסקר לקופות. "אופנהיימר" בשנה שעברה היה חריג שזכה גם להצלחה קופתית אדירה וגם בפרס הגדול, אך בעשורים האחרונים רשמו כמה מזוכי האוסקר הכנסות נמוכות ביותר. עם אלה נמנים "ספוטלייט", "מונלייט", "בירדמן", "12 שנים של עבדות" ו"מטען הכאב''.

3

שון בייקר טוען שלא היה ער לדמיון הרב בין הסיפור בסרט שלו ל"אישה יפה" (גארי מרשל, 1990) עד שלב מאוחר בהפקה. אך כשמשווים את אנורה לסרט ההוא, שהזניק את הקריירה של ג'וליה רוברטס, ניכר כמה הוא מאפיין את השינוי שעברה הוליווד. בשניהם עובדת מין היא הדמות המרכזית; בשניהם היא נקלעת למערכת יחסים עם עשיר שמתאהב בה; אולם הגישה של שני הסרטים והפתרונות התמטיים שלהם לסיפור לא יכולים להיות שונים יותר. "אישה יפה", הפקה של דיסני, לקחה תסריט אפל ומורכב - שעסק בדינמיקות הכוח בין גברים עשירים לנשים בזנות - והפכה אותו על ראשו כדי לייצר אגדה הוליוודית, סיפור סינדרלה אופטימי, ארוז בתועפות של רומנטיקה וצ'ארם. על הסרט לא הורעפו אוסקרים, רק מועמדות לרוברטס, אבל הקהל נהר והסרט שגרף יותר מ-430 מיליון דולר (מול תקציב צנוע של 14) היה השלישי הכי קופתי של אותה שנה.

אנורה אמנם שומר על טון משועשע ואווירת "פיל-גוד" ברובו, אך הוא קרוב הרבה יותר בגישתו לתסריט המקורי והקודר של "אישה יפה" מאשר לקומדיה רומנטית שובת לב. בניגוד לדמותה של ויויאן (רוברטס), אנורה (זוכת האוסקר מייקי מדיסון) אינה חיננית במיוחד, גם לא בעלת חוכמת רחוב; הסיפור שלה לא מציע לצופים קתרזיס מהסוג המקובל בז'אנר, אלא מאתגר את האפשרות לבריחה מגורל באמצעות כסף. כך הוא סוחף רגשית אבל מאתגר מסחרית, ובמקום פנטזיה מעצימה, הוא מציע מציאות אפורה. הגיבורה שלו נותרת לכודה בעולם אפל, ולמרות אופי לוחמני, בשום שלב אין לה סוכנות על גורלה.

4

התזוזה של זוכי האוסקר מסרטי אולפנים מצליחים לסרטים עצמאיים ופחות נגישים, לא קרתה בן לילה. בשנות ה-2000 המודל העסקי של הוליווד החל להשתנות, והאולפנים היום שופכים יותר ויותר כסף על פרנ'צייזים שאמורים לייצר מיליארדים. סרטים בתקציבי ביניים - שפעם שלטו בטקס האוסקר - נותרו להיאבק על הרלוונטיות שלהם. האקדמיה אמנם מקפידה להציב שובר קופות-שניים במועמדים לפרס הסרט (אולי כדי לוודא שהרייטינג של השידור לא ייפגע מדי), אך ממשיכה לחפש סרטים "רציניים יותר" לתגמל בפרסים. לכן היא נוטה יותר ויותר לקולנוע העצמאי, להפקות קטנות עם סיפורים ריאליסטיים וביקורת חברתית.

זכייה בפרס הסרט הטוב ביותר לא רק שאינה מחייבת אפיל מסחרי, היא במידה רבה מנוגדת לו. האולפנים הגדולים וורנר, קולומביה, פאראמונט, יוניברסל ופוקס (היום דיסני), שפעם הפיקו את הרוב המוחץ של הסרטים הזוכים, פשוט כבר לא מתעסקים עם סוג כזה של קולנוע. הזירה נותרה לאולפנים עצמאיים כמו מירמקס (בניינטיז ובתחילת המילניום), והיום A24 וניאון. אם פעם אוסקר לסרט עצמאי הפתיע, היום זו הנורמה. אנורה הוא עוד סרט ברשימה הולכת ומתארכת שזכה ב"זהב" מבלי לזכות בלב הקהל.

ועוד שינוי מהותי. בעשורים קודמים, סרט שגרף אוסקרים היה צפוי לקפיצה בפדיון הקופתי, כשצופים שהסתקרנו מההצלחה בטקס נהרו לבתי הקולנוע לצפות בו. היום, מרבית המועמדים מגיעים לטקס כשכבר השלימו את הסיבוב הקולנועי שלהם, והם זמינים לצפייה בפלטפורמות הדיגיטליות הביתיות. גם אם נוצרת סקרנות אצל הקהל לגבי הזוכה, לרוב יצפו בו בבית - והאוסקר כבר אינו הגיים צ'יינג'ר הקופתי שהיה.

5

יש שיטענו שסרטי "האיכות" מדלגים על המיינסטרים. הם דורשים סבלנות, מעורבות אינטלקטואלית ומוכנות לאי נוחות רגשית - לא בדיוק החומרים שמהם עשויה הצלחה קופתית. אחרים יטענו שלקהל, שמופצץ בספקטקלים מבוססי פרנצ'ייז, כבר אין סבלנות לנרטיבים מבוססי דמויות. התוצאה: ההפרדה בין סרטים שמקבלים כבוד מהתעשייה לאלה ששולטים בשיח המיינסטרימי מעולם לא הייתה גדולה יותר.

בעודה מציבה עצמה כשומרת הסף של מצויינות קולנועית, האקדמיה מתרחקת מהקהל. אם "אישה יפה" סימל עידן שבו הוליווד ידעה לאזן בן איכות לפופולריות, ייתכן שאנורה תהיה הסימן ליציאה סופית מהאיזון הזה. וללא שינוי תפיסה משמעותי של האולפנים, הפער הזה רק יגדל.

עוד כתבות

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ● כך נראית פריסת כוחות צה"ל בעזה וההשתלטות על "ציר מורג" ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"