איתמר בן גביר, עוצמה יהודית ("בנימיני וגואטה", כאן ב’, 9.2.25) / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
בזמן שהתיק לביטחון לאומי ממתין ליו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר כ"פיקדון", רבים מנסים לסכם את הישגיו. "לא הצלחתי לעשות הכול", הוא הודה בכאן ב'. "לגבי הפשיעה במגזר הערבי, אני מסכים שבנושא הזה (לא הצלחתי), לעומת הרצח במגזר היהודי שהצלחתי להוריד אותו בצורה רצינית מאוד".
אז כל הכבוד לבן גביר שקיבל - אחרי הרבה בדיקות שלנו - את זה שהוא לא הצליח להוריד את הרצח בחברה הערבית. אבל האם הוא רשם הצלחות בחברה היהודית?
● המשרוקית | בן גביר התפטר: האם היקף הנרצחים בחברה הערבית ירד בתקופתו?
● המשרוקית | מקרי הרצח בחברה הערבית: כמה הם גבוהים ביחס לעולם, ולמה המספרים עולים?
בן גביר כיהן במשרד לביטחון לאומי בשנים 2023-2024. פנינו למשטרה באמצעות בקשת חופש מידע כדי לקבל את נתוני הרצח בחברה היהודית מ־2018 ועד 2024. המשטרה חזרה עם המספרים, וכעת אנו מפרסמים אותם לראשונה.
בין 2018 ל־2022 קו המגמה היה שטוח: בין 35 ל־37 נרצחים יהודים בשנה, למעט 2020 בה נרצחו 30 נפש "בלבד", ככל הנראה בשל סגר הקורונה. ב־2023, השנה הראשונה של בן גביר בתפקיד, המספרים זינקו ל־47 מקרי רצח - עלייה של 31% לעומת 2022. ב־2024 מספר הנרצחים ירד ל־38. זו אכן ירידה משמעותית לעומת השנה שקדמה לה (19%), אבל שנה זו לא שונה מהמגמה של השנים לפניה, ואפילו מעט מעל קו המגמה.

כלומר, כמו ברצח בחברה הערבית, השנה הראשונה של בן גביר בתפקיד ידעה זינוק משמעותי. בהשוואה אליה, אך רק אליה, 2024 הראתה ירידה. אז אומנם במקרה זה, בניגוד לחברה הערבית, המספרים חזרו ל"נורמה", אבל קשה לתאר את זה כסיפור הצלחה.
מה גרם לאותה קפיצה ב־2023? פרופ' חגית לרנאו מבית הספר לקרימינולוגיה בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת חיפה הסבירה לנו: "מצד אחד, זו סטטיסטיקה של מספרים קטנים, וצריך להיזהר מהסקת מסקנות נמהרות מהבדלים, גם גדולים לכאורה, במספרים קטנים. מצד שני, אכן מדובר בעלייה משמעותית בשנה הזו, בעיקר ברקע מגמה מתמשכת של ירידה במספר מקרי הרצח של יהודים בשני העשורים האחרונים.
"לכן, קשה לדעת וצריך להסתכל על מגמה כללית יותר, אבל יכול להיות שהחלה מגמה של עלייה במספר מקרי הרצח בחברה היהודית, שיכולה להיות מוסברת על רקע היחלשות המשטרה, או כאדווה והתרחבות של משבר האלימות החמורה בחברה הערבית - שנעצרה בעקבות המלחמה. ויכול להיות ש־2023 היא חריגה אקראית, ושנשוב לראות מגמה של יציבות במספר מקרי הרצח של יהודים.
"ובאופן כללי ההתגאות בהפחתת מקרי הרצח בחברה היהודית, גם אם הייתה נכונה, היא בעייתית. המשטרה והשר האחראי עליה צריכים לדאוג לביטחון האישי של כלל אזרחי ותושבי ישראל".
מטעם ח"כ בן גביר לא נמסרה תגובה.
בשורה התחתונה: דברי בן גביר מטעים. ב־2024 נרשמה ירידה במספר הנרצחים היהודים לעומת 2023. עם זאת, 2023 הייתה חריגה לרעה לעומת קודמותיה, ו־2024 לא חורגת מקו המגמה של שנים אלה.
תחקיר: עדין קליין