גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם 500 אלף דולר וסטוריטלינג איכותי, מודל הפקה חדש עשוי לשנות את פני ההיסטוריה בקולנוע

בקיץ הקרוב "האישה עם השיער האדום" יהפוך לסרט הראשון שהופק באמצעות שימוש בבינה מלאכותית • המודל העסקי עשוי לקבוע האם התעשייה בפתחו של עידן חדש - או שהוליווד מעמידה את עתידה בסימן שאלה כשהיא נסמכת בעיקר על טכנולוגיה ופחות על יד אדם

מתוך ''האישה עם השיער האדום''. מציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה / צילום: מתוך יוטיוב
מתוך ''האישה עם השיער האדום''. מציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה / צילום: מתוך יוטיוב

"האישה עם השיער האדום" יעשה היסטוריה קטנה בקיץ הקרוב כשיהפוך לסרט ההוליוודי הראשון שהופק תוך שימוש בבינה מלאכותית בקנה מידה משמעותי. הסרט שממומן ומופק על ידי Staircase AI, מאיים או מבטיח - תלוי בנקודת המבט - לפרוץ גבול נוסף של טכנולוגיות עשיית סרטים ומעלה את רמת הסיכון של חלקים רבים בתעשייה, שעד כה הייתה חשדנית מאוד כלפי אוטומציה של תהליכים קריאטיביים.

המרגל שהביא 7 מיליארד דולר בהכנסות: ג'יימס בונד עובר לידיים של ג'ף בזוס, והמעריצים בחרדה
"מועדון ארוחת הבוקר" נחשב קלאסיקה, אבל היום גיבור כזה לא היה עובר

הסטודיו נוסד על ידי פויה שאבאזיאן, מפיק שידוע בעבודתו בטרילוגיית "מפוצלים", והוא פרויקט שאפתני המציב את עצמו בצומת בו נפגשות הוליווד וטכנולוגיית ה־AI החדשה. הסטודיו, שגייס כסף גם מקרנות וגם מדמויות בתחום המדיה כמו רוברט פיטמן (שהוביל את הצוות שהקים את MTV), מתכנן להפיק 30 סרטים באורך של כ־90 דקות כל אחד בארבע השנים הקרובות ומעמיד לעצמו יעד שאפתני של 30 סרטים בכל שנה לאחר מכן. ואת כל זה לבצע תוך כדי שמירה על תקציבי הפקה הנמוכים מ־500 אלף דולר ושימת דגש על סטוריטלינג איכותי.


הסרט הראשון, "האישה עם השיער האדום", הוא תסריט מעשה ידי אדם, המספר את סיפורה של אקטיביסטית בהולנד הכבושה במלחמת העולם השנייה. אבל העניין האמיתי, לפחות כרגע, מצוי מאחורי הקלעים: בטכנולוגיה, באנשים, במודל העסקי ובהשלכות לעתיד הרחוק שיקבעו בסופו של דבר האם אנחנו בפתחו של עידן חדש של עשיית סרטים או שהוליווד מנסרת את הענף עליו היא יושבת ומעמידה את עתידה בספק.

מהירות ויעילות

ForwardMotion, הטכנולוגיה בה משתמשת Staircase, מאפשרת לשלב במהירות ויעילות בין צילומים של שחקנים בשר ודם לוויז'ואלים המיוצרים באמצעות AI, והטענה היא שבסופו של תהליך הם יוכלו לאפשר את הפקתם של סרטים באיכות "אולפן גדול" בשבריר מהעלות. בתהליך העבודה של הסטודיו החדש נעשה שימוש ב־AI לסטוריבורד, אנימציה, פוסט־פרודקשן ולמרות שיש במאי אנושי לסרט, גם אלמנטים מסוימים בבימוי.

לפחות כרגע, למרות ההסתמכות המאסיבית על AI, הסטודיו מנסה למצב את עצמו על פי התעשייה כ"ידידותי לטאלנטים" ועושה זאת באמצעות רכישת תסריטים מ"הרשימה השחורה" (מאגר בו ניתן למצוא תסריטים שנחשבים "איכותיים" על ידי אנשי תעשייה אך לא מופקים מסיבות לוגיסטיות או כלכליות), ובאמצעות העסקת שחקנים ומדבבים בשר ודם, שעל בסיס עבודתם מיוצרת אנימציית המחשב להם משולמים תעריפי איגוד.

בנוסף, הסטודיו גייס טאלנטים אנושיים ובעלי ניסיון מרשים מתחומי האנימציה ועיצוב ההפקה, כמו טדי ניוטון שעבד בפיקסאר ("משפחת סופר על") ואלפרד ג'ימנו ("קונג פו פנדה", אנימציות של מארוול). הגישה הזו מאפשרת לסטודיו לשמור על אמינות מול שחקנים, תסריטאים, בימאים וכמובן האיגודים השונים, ובמקביל לשכלל את מערכות ה־AI שלה.

לפחות בשלב זה, נדמה שהמפסידים העיקריים מכך הם אמני ה־VFX ועובדי הפוסט־פרודקשן ששירותיהם, לפחות תחת Staircase אינם נדרשים עוד.

מה ההיסטוריה מלמדת

האם באמת אפשר לעשות כסף מסרטים זולים כל כך שהביקוש אליהם לא קיים כרגע? כדי להבין את המודל העסקי של Staircase, אפשר להסתכל על המקרה של סטודיו "בלומהאוס" של ג'ייסון בלום שזיהה בתחילת המילניום הזדמנות להיכנס לנישה לא פעילה מספיק והפיק כמה עשרות סרטים בתקציבים נמוכים מאוד (1־2 מיליון דולר) בז'אנר האימה, עם חופש אומנותי כמעט מוחלט ליוצרים. ב־2007 "פעילות על טבעית" שהופק עבור סכום מצחיק של 15 אלף דולר הפך ללהיט עצום שהכניס כמעט 200 מיליון דולר ברחבי העולם. ההצלחה הזו אפשרה לו לצמוח ולהפיק להיטים כמו "תברח", סדרת סרטי "הטיהור", "הרוע שבפנים" ורבים אחרים.

בסופו של דבר, בלומהאוס הפך לגדול ומשפיע כל כך עד שיוניברסל - שלא מצאה איך להתמודד עם נכסי האימה שברשותה ("האלווין", סדרת המפלצות) - רכשה חלק מהאולפן הקטן ומעבירה לו הפקות בשווי מאות מיליוני דולרים. לא קשה לראות איך Staircase מכוונת למודל דומה, כשהיא יודעת שכל מה שהיא צריכה להשיג זה להיט ענק אחד מתוך כמה עשרות סרטים שתפיק בשנים הקרובות כדי להוכיח שהמודל העסקי שלה מחזיק.

מעבר ליתרונות הברורים של מהירות ועלויות, לגישה של Staircase יש עוד יתרון מעניין והוא היכולת לאשר פרויקטים שבשום דרך אחרת לא יכולים לקבל תקציב מהאולפנים המסורתיים במצב התעשייה כיום. לכן, הבחירה שלהם לטרגט תסריטים מ"הרשימה השחורה" עשויה למשוך אליהם תסריטאים ובימאים מוכשרים ואפילו בעלי שם שיבקשו לממש באמצעותם איזשהו "פרויקט חלומות" שנגנז ובמידה מסוימת אולי גם לנטרל סקפטיות אצל הקהל. בהינתן מצב התעשייה הנוכחי וגישת ה"בונקר" של האולפנים שלא ששים להמר על פרויקטים יצירתיים, לא מן הנמנע שיוצרים בעלי שם או כאלה בעלי סקרנות טכנולוגית, יתדפקו על דלתה של Staircase.

מהצד השני, החששות בענף עדיין רבים. הטריילר לסרט החדש מוכיח שהטכנולוגיה, גם אם מרשימה מאוד, עדיין נאבקת לייצר הבעות פנים, שפת גוף ועומק רגשי אנושי. הטריילר החדש גרר ביקורות על היותו "מוזר", "מעוות" ו"מלאכותי", שוודאי ימנע ממנו לכבוש את המיינסטרים בסערה. בנוסף, הולכים וגוברים החששות אצל רבים בהוליווד שהגישה הידידותית הנוכחית של Staircase לטאלנטים היא בסך הכול שלב ביניים שנועד לשכלל את מערכות ה־AI ובסופו של דבר לא רק אמני ה־VFX ועובדי הפוסט ישלמו את המחיר, אלא גם אמנים אחרים בתהליך הקריאטיבי.

איום על התעשייה?

העובדה ש־Staircase היא חברה שנוסדה בהוליווד על ידי אנשי תעשייה מעניינת במיוחד כשלוקחים בחשבון שצומת הדרכים שבה נמצאת הוליווד, מחייב אותה לקבל החלטות שגופים כמו "קודאק", "בלוקבסטר" או חברות הכבלים לא ידעו או לא יכלו לקבל בעבר, בזמן שטכנולוגיה חדשה שינתה את כללי המשחק, אך גם איימה על תזרים המזומנים המסורתי השמן. בסופו של דבר, גופים כמו נטפליקס וגוגל (יוטיוב) נכנסו מבחוץ ונגסו בנתח גדול מהביזנס ההוליוודי לעצמן. הפעם נראה שיש מי מאנשי התעשייה שלמד את הלקח הזה ולפחות מנסה להקדים תרופה למכה. אנשי Staircase מבינים ש־AI הוא איום על אופן הפקת הסרטים המסורתי, ובמקום לחכות ששחקן חיצוני יבוא וייקח את הקופה, הם בוחרים להוביל עתיד בו סרטי בינה מלאכותית יהיו לכל הפחות נישה משמעותית מסך הסרטים המיוצרים, ואולי, עם קצת כישרון ומזל, אף יותר מזה.

אבל כמובן שבסופו של דבר מי שיקבע את גורלה של הטכנולוגיה החדשה יהיה הקהל. הוויז'ואלים הראשונים מ"האישה עם השיער האדום" מוטלים בספק. הם לא מצליחים לחקות את הניואנסים שיש במשחק אנושי או אפילו באנימציה מעשה ידי אדם ומזכירים לכל היותר משחק מחשב איכותי. אנשי הסטודיו טוענים שהם יודעים שהסרט הראשון יהיה "הדבר הכי גרוע שנוציא" ושכמו ש־CGI נראה לא מספיק טוב בתחילת דרכו, עד שתסריט מבריק כמו "צעצוע של סיפור" טרף את הקלפים והפך את הטכנולוגיה ההיא לסטנדרט, יגיע גם כאן יום אחד סיפור חזק מספיק שיתחבר לטכנולוגיה הולכת ומשתפרת, יהפוך ללהיט והסטודיו החדש יצליח בסופו של דבר לעמוד בחזית המהפכה הבאה בענף. כך או אחרת, הקיץ הזה יסמל את תחילתו של דיון מחודש, כזה שיעצב את פני תעשיית הקולנוע.

עוד כתבות

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ● כך נראית פריסת כוחות צה"ל בעזה וההשתלטות על "ציר מורג" ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"