גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיטורי רונן בר: איך מדיחים ראש שב"כ, ומה יהיה צריך להוכיח בבג"ץ?

כוונתו של ראש הממשלה להדיח את ראש השב"כ מטלטלת את המערכת הפוליטית ומעלה הרבה מאוד שאלות לגבי מה שעומד לקרות עכשיו ● המשרוקית מסבירה איך ייראה ההליך ובאילו אמות־מידה הוא יצטרך לעמוד • המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע לראש שירות הביטחון הכללי רונן בר כי בכוונתו להביא להצבעה בישיבת הממשלה הצעה לפטרו. הדבר מסעיר את המערכת הפוליטית והביא לגינויים רבים באופוזיציה, אבל גם מעלה שאלות רבות לגבי איך העניין הולך להיראות, וכמה יהיה פשוט - אם בכלל - לפטר את בר מתפקידו. באנו לעשות קצת סדר.

היועמ"שית לנתניהו: "אינך יכול לפטר את ראש השב"כ, חשש לניגוד עניינים"
בעקבות ההחלטה לפטר את ראש השב"כ: כיצד יגיבו השווקים?

איך מפטרים ראש שב"כ?

החוק לא אומר במפורש מהו ההליך לפיטורי ראש השב"כ. סעיף 3(ג) לחוק שירות הביטחון הכללי קובע כי "הממשלה רשאית להפסיק את כהונתו של ראש השירות לפני תום תקופת כהונתו", וסעיף קטן (ה) ממשיך שראש השב"כ יודח אם הורשע בעבירה "אשר מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי להתמנות לראש השירות או להמשיך בכהונתו". אבל בזה העניין נגמר.

האם, אם כן, ניתן להדיח את ראש השב"כ בהחלטת ממשלה פשוטה? "החלטת ממשלה מספיקה להפסקת כהונה", משיב בחיוב פרופ' אדם שנער, מרצה למשפט חוקתי באוניברסיטת רייכמן, "אולם כמובן שכללי המשפט המינהלי חלים על החלטה זו". כלומר, היא תצטרך לעמוד בדרישות של סבירות, הימנעות מניגוד עניינים, הצגת תשתית עובדתית וכדומה.

פרופ' עמיחי כהן, עמית בכיר במכון הישראלי לדמוקרטיה, מוסיף: "קיימת פרקטיקה של היוועצות עם ייעוץ משפטי בכל החלטה חשובה של הממשלה". ומה לגבי ההחלטה הספציפית הזו? "עוד טרם לקבלת ההחלטה, יש שאלה אם הממשלה כלל יכולה לפעול בהקשר זה, מכיוון שלכאורה קיים כאן ניגוד עניינים", הוא אומר. "ראשית, השב"כ מנהל כרגע חקירה נגד אנשי לשכת ראש הממשלה בעניין המעורבות הקטארית. שנית, מתחקיר השב"כ עולה טענה לגבי אחריות הדרג המדיני לאסון ה-7 באוקטובר, ועולה חשש כי פיטורי ראש השב"כ הם ניסיון להשתיק טענה זו".

האם היועמ"שית צריכה להיות מעורבת?

היועמ"שית גלי בהרב־מיארה כתבה לרה"מ "כי לא ניתן לפתוח בהליך סיום כהונה כאמור עד להשלמת בירור התשתית העובדתית והמשפטית שעומדת ביסוד החלטתך ואפשרותך לעסוק בנושא בעת הזו".

כמה זה מחייב את הממשלה? "קיימת פרקטיקה של היוועצות עם ייעוץ משפטי בכל החלטה חשובה של הממשלה", אומר פרופ' כהן. "עם זאת, כבר מזה זמן קיימת מגמה בממשלה הנוכחית של התעלמות מחוות-דעת היועמ"שית". לפי פרופ' שנער, הרשות המבצעת מחויבת להנחיות הייעוץ המשפטי לממשלה.

עם זאת, לפי דוח שמגר (שנכתב בעקבות פרשת בר-און-חברון), "הממשלה היא לא הרשות המבצעת במובן זה, ולכן נקבע כי טוב תעשה הממשלה אם תציית להנחיות היועמ"ש. אם הממשלה תפעל בניגוד להנחיות היועמ"ש, הדבר ממילא ייבחן בבג"ץ אם תוגש עתירה".

במינוי ראש השב"כ יש צורך להיוועץ בוועדה המייעצת למינויי בכירים. זה נכון גם להדחה?
לפי שנער וכהן, לא. נוסיף כי לפי מאמר שכתב ד"ר אסף שפירא למכון הישראלי לדמוקרטיה, הוועדה היא ועדה מייעצת ולא מחייבת, שעוסקת רק בטוהר המידות ולא בעניינים אחרים. עם זאת, אם אכן בר יודח, המינוי של מחליפו יצטרך לעבור דרך ועדה זו, ולפי הפסיקה יהיה צורך בנסיבות מיוחדות מאוד כדי למנותו בניגוד לחוות-דעתה.

אם בר אכן יודח, כנראה שתהיה עתירה. מה הממשלה תצטרך להוכיח בבג"ץ?
"הממשלה תידרש להראות בעיקר שההחלטה לא נגועה בניגוד עניינים ושיקולים זרים", אומר שנער, ומבהיר כי הוא מתכוון בין השאר לפרשת "קטאר-גייט", שהשב"כ שותף לחקירתה. כמו כן, היא תצטרך להוכיח שההחלטה סבירה, ושהממשלה "איזנה כראוי בין השיקולים המתחרים".

כך גם כהן: "השאלות בבג"ץ יהיו האם הממשלה פעלה כאן בצורה עניינית (בגלל חוסר האמון בין ראש הממשלה לראש השב"כ, ובגלל האחריות של האחרון לאסון), או שמא התייחסה גם לשיקול זר: החקירות. בנוסף, השאלה תהיה אם הממשלה פעלה בסבירות באיזון בין השיקולים השונים".

עד כמה הדחת ראש שב"כ היא עניין תקדימי?

עד כה מעולם לא פוטר ראש שב"כ. עם זאת, שניים התפטרו: אברהם שלום התפטר ב-1986 בשל פרשת "קו 300", בה אנשי שב"כ הוציאו להורג שני מחבלים שנתפסו. כרמי גילון התפטר ב-1996, שנה בלבד לאחר מינויו, לאור כישלון השב"כ במניעת רצח רבין.

אם בר אכן יודח, יהיה מדובר בתקדים. פרופ' כהן מסביר כי מסיבה זו "לא התפתחה פרקטיקה בהקשר" של הדחת ראש השב"כ, ואין פרוצדורה כתובה לעשות כן.

האם השב"כ מופקד על "השמירה על הדמוקרטיה"?

הטענה הזו - שנשמעת רבות לאחרונה - מבוססת על "ייעוד השירות ותפקידיו" שמוגדרים בסעיף 7(א) לחוק השב"כ. לפי החוק, "השירות מופקד על שמירת ביטחון המדינה, סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדותיו". כלומר, יש לנו שני היבטים שקשורים לדמוקרטיה: סדרי המשטר הדמוקרטי ומוסדות המשטר הדמוקרטי.

במסמך שפרסם במכון הישראלי לדמוקרטיה עו"ד אלי בכר, הוא מציין כי את השמירה על סדרי המשטר הדמוקרטי אפשר לפרש בדרכים שונות: החל מפעילות נגד עבירות כמו המרדה, אימונים צבאיים אסורים ועבירות בנשק, וכלה בהגנה על הליך הבחירות לכנסת ומניעת התערבות של מדינה או ישות זרה בבחירות. השמירה על מוסדות המשטר הדמוקרטי, טוען בכר, קשורה לשני רבדים עיקריים: אבטחה של מוסדות ממשל החיוניים לתפקוד הדמוקרטיה והגנת סמלי שלטון.

עוד כתבות

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?