גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

150 מיליארד שקל במוקד: המאבק על ניהול פרויקט המטרו עולה שלב

עוזי יצחקי נבחר ליו"ר המטרו, אך הדרך לשם הייתה רוויה במאבקים פוליטיים בין האוצר לרשות החברות ● בין שני הגורמים קיימים עדיין פערים על האופן שבו הפרויקט צריך להיות מנוהל

אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע
אחת המנהרות המתוכננות למטרו / הדמיה: נת''ע

ועדת האיתור למנהל רשות המטרו שמורכבת מנציגות של משרדי האוצר והתחבורה בחרה השבוע, כפי שנחשף באתר גלובס, בעוזי יצחקי. יצחקי כיהן כיו"ר חברת נמלי ישראל ובעבר גם שימש מנכ"ל משרד התחבורה.

מעמדה של חברת הבנייה הגדולה בתל אביב בסכנה. זו הסיבה
ממשרד התחבורה לרכבת: המינוי של איש אמונה של רגב למשנה למנכ"ל - והסערה

ואולם, הבחירה בו הגיעה לאחר דרמה של ממש ומאבק איתנים בין רשות החברות והשר הממונה דודי אמסלם ובין אנשי האוצר, כשעדיין לא ברור באיזה צד תבחר שרת התחבורה רגב. מעל למאבקים על מוקדי הכוח קיימים גם פערים בין הצדדים באופן שבו הפרויקט צריך להיות מנוהל.

עוזי יצחקי / צילום: יוסי כהן

הסיבה לכך היא שעל פי חוק המטרו, מנהל רשות המטרו יכול לכהן גם כיו"ר דירקטוריון חברת נת"ע - שהיא החברה הממשלתית שאמונה על הפרויקט.

מאבקי כוח בממשלה

בחודש שעבר רשות החברות העבירה בהליך מזורז את יודפת אפק־ארזי בוועדה לבחינת מינויים בחברות המשלתיות לכהן כדירקטורית בחברת נת"ע, כשמטרת השרים אמסלם ורגב היא למנותה ליושבת ראש החברה לאחר שהיו"ר הנוכחית, עו"ד מיה ליקוורניק, תסיים את תפקידה בחודש מאי הקרוב.

אפק־ארזי כיהנה קודם לכן כמנכ"לית עיריית בת ים והיא מזוהה עם הוצאת העירייה מגרעונות של שנים וכן כמקורבת לראש העיר איש הליכוד צביקה ברוט.

ואולם לפי גורמים בענף אפק ארזי לא רצתה לשמש במקביל גם כמנהלת רשות המטרו. הרשות היא הגוף הרגולטורי שאמון על הפרויקט מעל חברת הביצוע, בחירת המנהל נתקלה בגרירת רגליים ומאבקים פוליטיים שלראשותו, כאמור, נבחר יצחקי.

שם נוסף שדובר עליו הוא קובי בליטשטיין לשעבר בכיר במשרד התחבורה שכיהן כמנכ"ל משרדי ממשלה תחת השר ישראל כץ, ואולם בליטשטיין לא הגיש את מועמדותו וממילא לפי גורמים בענף לא הסכים לפיצול בין שני התפקידים.

באוצר שאפו מלכתחילה לכך שאותו אדם יבצע את שני התפקידים כדי לרכז את הסמכות והאחריות במקום אחד, כשיו"ר החברה המבצעת הוא גם הרגולטור של הפרויקט - וזאת כדי למנוע חילופי האשמות בין הממשלה לחברת הביצוע כפי שקורה לעתים בפרויקטים.

כך גם ניתן למנוע את המתח המובנה בחברות הממשלתיות המתוקצבות בין הממשלה לדירקטוריון, וזאת משום שהאחרון ממנה את המנכ"ל ובעלי התפקידים ואמון על פיקוח התנהלותה, בעוד שבפועל הממשלה היא שקובעת את המבנה הארגוני, התקציב והפרויקטים.

מנגד, ברשות החברות סבורים שרשות המטרו אמורה להיות רגולטור מעל לחברה בדומה למודל של רשות החשמל שנמצאת מעל חברת נגה.

בכל אופן, ברור שהוויכוח העקרוני לא עומד לבדו אלא גם שאלה של שליטה בפרויקט ובדירקטוריון שלו. וזאת משום שבעוד שרשות המטרו כפופה למשרדי האוצר והתחבורה, החברות הממשלתיות כפופות לשר הממונה עליהן ולמשרד התחבורה בכל הנוגע במינויים לדירקטוריון.

התמונה המורכבת הזו תגיע לפתחה של שרת התחבורה מירי רגב שתצטרך לבחור אם להמשיך בברית שנרקמה לאחרונה עם אנשי האוצר או לחלוק בדירקטוריון עם אמסלם.

גבר על עשרה מועמדים

ראש רשות המטרו יחלוש על תקציב העתק של הפרויקט - 150 מיליארד שקל - ותחתיו יפעלו כ־30 עובדים. ההליך החל לפני יותר משנתיים על ידי מינהלת המטרו המורכבת משני נציגים ממשרד האוצר ושני נציגים ממשרד התחבורה. ההרכב השוויוני שלה מחייב קבלת החלטה מוסכמת על מנהל הרשות. הרשות הוקמה מכוח חוק המטרו, ומטרתה לתכלל את הפרויקט הלאומי הענק ולהסיר חסמים בפני גופי הביצוע.

יצחקי צפוי להתמנות לתפקיד לאחר שגבר על עשרה מועמדים שהגיעו לקו הסיום בוועדה שהורכבה מנציגי התחבורה והאוצר. הוועדה פוזרה כבר בעבר לאחר ששלושת המועמדים הסופיים פרשו בעקבות גרירת הרגליים הממשלתית, ברקע הווטו שהטילה השרה רגב על פרויקט המטרו עד שתוקצב תכנון של מסילות רכבת לאילת וקרית שמונה. בתחילת השבוע כונסה שוב והגיעה להסכמות.

בינתיים רשות המטרו פועלת במתכונת מצומצמת של צוות חלוץ המונה כמה עובדים, אך עד שלא תוקם הרשות הצוות עדיין מוגבל בסמכויותיו וביכולתו לנהל את הפרויקט - עובדה זו עשויה להוביל לעיכובים בפרויקט.

במסגרת הפרויקט יוקמו שלושה קווי רכבת תת־קרקעית ויותר מ־100 תחנות ב־24 רשויות מקומיות. הפרויקט הענק אמור לפי לוחות הזמנים להיפתח בהדרגה משנת 2034 והמכרזים לתחילת עבודות החפירה אמורים להתפרסם בשנה הבאה.

עוד כתבות

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איור: גיל ג'יבלי

ההיסטוריה מלמדת: כשזה קורה לאורך זמן, משבר כלכלי מגיע

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם