גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחסי הכוחות השתנו: התקנות שמחזקות את הדיירים בהתחדשות עירונית

שר המשפטים חתם לאחרונה על תקנות המאפשרות לדיירים להשתחרר מעסקה עם יזם שלא עמד בהסכם איתם ● אלא שעורכי דין בענף טוענים כי הדרישה מבעלי דירות לפצות את היזם על ביטול העסקה "מתמרצת מאכערים" ● משרד המשפטים: "התשלום נמוך משמעותית מפיצוי על הפרת חוזה רגילה"

פרויקט התחדשות עירונית. מי ירוויח מהשינוי? / צילום: נוי מאיה
פרויקט התחדשות עירונית. מי ירוויח מהשינוי? / צילום: נוי מאיה

לא מעט בעלי דירות שהצטרפו בשנים האחרונות לפרויקטים של התחדשות עירונית, מכירים את זה: הזמן עובר, הפרויקט אינו מתקדם, והם מוצאים את עצמם "תקועים" בעסקה עם יזם שאינו מספק את הסחורה. הבעיה מתרחשת הן במסלול של פינוי־בינוי והן במסלול של תמ"א 38.

בנק ישראל: הירידה מהארץ ושירות המילואים הארוך מיתנו את עליית מחירי השכירות
בשוק הנדל"ן מעריכים: מבצעי המימון יימשכו במסלול עוקף. כך זה יעבוד

החוק מאפשר במקרים כאלה לדיירים להשתחרר מהפרויקט ולהתקשר עם יזם חלופי, אלא שרבים נרתעים מכך ומעדיפים להעניק ליזם אורכה כדי שיעמוד בהתחייבויותיו. לעתים הדבר נובע מחשש כי הדיירים יידרשו לשלם פיצויים גבוהים ליזם.

והמצב אכן מורכב. חלק מהיזמים כבר השקיעו סכומים ניכרים בפרויקט ועלולים להיקלע להפסדים שלא באשמתם - לדוגמה, אם הפרויקט נתקע בשלבי קבלת האישורים הבירוקרטיים.

על רקע זה חתם באחרונה שר המשפטים יריב לוין על תקנות הקובעות את סכומי התשלום שיידרשו הדיירים לשלם ליזם במקרה של ביטול העסקה. לפי משרד המשפטים, התקנות נועדו לאזן בין הדיירים ליזמים ולשחרר בעלי דירות מעסקה המונעת מהם להתקשר עם יזם שיוכל לקדם טוב יותר את הפרויקט.

התקנות: התשלום לפי סוג העסקה והשלב

סכומי התשלום נקבעו לפי סוג העסקה ולפי השלב שבו היא מצויה. כך, בעסקת פינוי־בינוי, הדיירים לא יידרשו לשלם כלל אם היזם לא התקשר עם לפחות 20% מהם או שהתקשר עם בעלים של דירה אחת בלבד.

אם אחרי שנתיים היזם לא החתים לפחות 50% מהדיירים, כל בעל דירה יידרש לשלם 5,000 שקל. סכום זה יגדל ל־7,000 שקל אם עברו ארבע שנים, והיזם לא החתים לפחות 60% מהדיירים. התשלום עשוי להגיע ל־10,000 שקל אם חלפו ארבע וחצי שנים, והיזם עדיין לא הגיש תוכנית למוסדות התכנון. אם היזם הוא גוף ציבורי - לדוגמה רשות מקומית - סכומי הפיצוי יופחתו בחצי.

בתוכניות תמ"א 38 לא יידרש תשלום כלשהו אם היזם לא התקשר עם לפחות שליש מהדיירים. כל דייר ישלם 500 שקל עבור ביטול אחרי 18 חודשים שבמהלכם היזם לא התקשר עם לפחות 50% מבעלי הדירות. הסכום יעלה ל־700 שקל אם חלפו שלוש שנים, והיזם לא התקשר עם לפחות שני שלישים מבעלי הדירות (או במקרים מסוימים 60% מהם). התשלום המקסימלי יכול להגיע ל־1,800 שקל לדייר אם אחרי שלוש וחצי שנים היזם טרם הגיש בקשה להיתר.

התנאי לקבלת כל התשלומים הוא שהיזם ימחוק את הערת האזהרה על הפרויקט, אם נרשמה כזו לטובתו.

המטרה: פחות חתימות שנמכרות ליזם אחר

ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, שהייתה שותפה לניסוח התקנות, צופים כי הן יצמצמו את התופעה שבה יזם מחתים דיירים על הסכמים מתוך כוונה למכור את החתימות ליזם אחר.

עו''ד עידן בן-יעקב / צילום: תמר מצפי

"עד היום דיירים נמנעו הרבה פעמים מביטול עסקה כי לא ידעו כמה יצטרכו לשלם ליזם", אומר עו"ד עידן בן יעקב, שותף במשרד בן יעקב בתחום ההתחדשות העירונית. לדבריו, "התקנות יוצרות ודאות בתחום שהיה פרוץ יחסית. יש כאן 'שוט' כלפי היזם שיזרז הליכים ולא יצבור פרויקטים על הנייר. מצד שני, נותנים לו 'גזר' כדי שיקדם את התהליך".

האפשרות לבטל עסקאות, ואפילו תוך פרקי זמן קצרים יותר מאלה שנקבעו בתקנות, קיימת כבר כיום בהסכמים שחותמים דיירים מול יזמים. "התקנות יוצרות ודאות ומאפשרות נתיב נוסף לביטול, בנוסף להסכמים", מבהיר עו"ד עידן יהודה, שותף במחלקת הנדל"ן במשרד הרצוג.

עו''ד עידן יהודה / צילום: ערן גרוס

בפועל צופה עו"ד יהודה כי מי שישלם ליזם עבור הביטול יהיה היזם שייכנס במקומו לפרויקט - ולא הדיירים. לדבריו, בעקבות התקנות, דיירים אף עשויים להכניס סעיפים חדשים להסכמים עם יזמים, ולדרוש בהם פיצוי כספי מהיזם אם האחרון לא עמד בזמנים.

בענף קוראים: "שגם הדיירים יקבלו פיצוי"

בענף קוראים להסדיר בתקנות את זכות הדיירים לקבל פיצוי מהיזם. "בעלי הדירות בזבזו שנים על מיזם שנכשל ואיבדו הזדמנויות להתקשר עם יזמים אחרים", כותבים עורכי הדין אמיר עדיקא ואמיר קדרי ממשרד טל, קדרי, שמיר בחוות־דעת על התקנות. לדבריהם, הנזק לכל דייר עלול לטפס לאלפי שקלים בחודש בגלל הפער בין מחיר הדירה הישנה לזו העתידית.

עו"ד ירון טיקוצקי, שותף מייסד וראש מחלקת נדל"ן והתחדשות עירונית במשרד דורון טיקוצקי, מסכים: "היזם צריך לשלם פיצוי על הנזק שגרם לבעלי הדירות בגלל העיכוב בפרויקט".

לדברי עו"ד אייל בן יהודה באום, שותף במשרד אורון באום ושות', המייצג בעלי זכויות בהליכי התחדשות עירונית, "הביקורת המרכזית על התקנות החדשות היא שבמקום להגן על הצד החלש, התקנות מגינות על היזמים שמחתימים כמות מינימלית, וגוררים רגליים. לא פעם מדובר ב'קבלני חתימות'. כך למשל, במצב בו יזם נכנס לפרויקט, החתים דיירים אך לא פעל מספיק מול הרשויות כדי לקדם את הפרויקט, אז במקום לקבל קנס, לפי התקנות החדשות הוא יקבל תמריץ - שהדיירים יפצו אותו, בכך שהיזם החדש שיבחר במקומו 'יפצה' אותו על ההוצאות שהוציא.

"זהו למעשה תגמול ל'מאכרים' שבאים כ'קבלני החתמות', ובלא שיש להם כוונה ויכולת אמיתית לבצע פרויקט. חובה לזכור שהאינטרס הציבורי המרכזי הוא לקדם, בהקדם האפשרי, בנייה מחדש וחיזוק של בניינים רבים בישראל שהם מטים לנפול ברעידת אדמה, או שאין להם ממ"ד למקרה של פגיעת טיל. לכן יש לתגמל יעילות ויכולת ביצוע, ולמנוע משיכת זמן ללא צידוק".

עו''ד אייל בן יהודה באום / צילום: ניב קנטור

עורכי הדין עדיקא וקדרי סבורים כי היזם צריך לקבל פיצוי רק אם הדיירים אחראים לאיחורים - וגם אז על התשלום להגיע מהיזם החלופי. לדבריהם, התקנות מעודדות יזמים לנהוג בחוסר אחריות: "קביעת פיצוי גנרי, מבלי להבחין בין יזם שנכשל בנסיבות שלא תלויות בו, לבין יזם רשלן וכושל, אינה הגיונית".

תגובה: "התקנות מיטיבות עם בעלי הדירות"

ממשרד המשפטים נמסר: "התקנות מסייעות לבעלי דירות המבקשים להשתחרר מעסקת פינוי־בינוי שהם כרתו בלי להידרש להליכים משפטיים ארוכים, ומאפשרות להם לצאת מעסקה ולהתקשר עם יזם אחר.

"התשלום ליזם נמוך משמעותית מהפיצויים שהיו נדרשים במקרה של הפרת חוזה רגילה, כך שהתקנות מיטיבות עם בעלי הדירות ומאפשרות להם גמישות וודאות משפטית וכלכלית.

"ערב התקנת התקנות היה חסם משמעותי בגלל חוסר הוודאות והחשש מתשלומים גבוהים. נראה כי עד להתקנת התקנות דיירים אכן לא ביטלו עסקאות. אם יזם התקשר עם שיעור קטן בלבד מבעלי הדירות, לא יינתן כל תשלום - מה שמונע תופעות של 'קבלני חתימות'".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

מתן אנגרסט. בשבי כבר 545 ימים

אות החיים של מתן מהשבי: "אני רוצה לראות את המשפחה שלי"

מתן נחטף יחד עם חבריו לצוות "טנק פרץ" לאחר שהגנו ולחמו בקרב על מוצב נחל עוז • משפחתו מסרה כי היא נאלצת לפרסם את תיעוד חטיפתו, בכדי להוכיח לציבור את הדחיפות המיידית בעסקה ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מאבד את רוב הידידים אבל מוצא אחד חדש; ונעים להכיר, gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

המומחית שמזהירה – התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?