גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוועדה שתהפוך שטחי תעסוקה למגורים: "נבחן את כל התוכניות המאושרות"

על רקע עודפים של מיליוני מטרים רבועים של שטחי תעסוקה מתוכננים, ועדה חדשה שהוקמה במינהל התכנון תבחן אפשרויות להוסיף מגורים בחלק מהתוכניות ● ליאת פלד, סמנכ"לית תכנון מרחבי במינהל התכנון, מסבירה מתי הוועדה מתערבת ומה הוביל לשינוי

מתחם האלף לאחר שיושלם / הדמיה: טוטם הדמיות
מתחם האלף לאחר שיושלם / הדמיה: טוטם הדמיות

פרט מעניין הופיע השבוע בדוח השנתי של חברת הנדל"ן המניב ריט 1. מגדל אינפיניטי בצומת רעננה, שהתאכלס כבר לפני כשנתיים, מאוכלס בשיעור של 69%. שאר המשרדים במתחם מאוכלסים בשיעור נמוך עוד יותר, של 41%. המגדל בנוי לפי תקן מחמיר של בנייה ירוקה (LEED GOLD), ונמצא מרחק הליכה קצרה מתחנת רכבת ישראל וליד תחנה מרכזית. יש לו גם חניון לא קטן והוא מציע שטחים בגדלים שונים - ולמרות זאת יעבור עוד זמן רב עד לאכלוס מלא.

הקרבה לקו החוף והחזרה לתמונה של קבוצות הרכישה: הפרטים מאחורי מחירי הקרקעות בשדה דב
המדינה רוצה לשים יד על דירות Airbnb, בינתיים מספרן בת"א התכווץ בחצי
חדשות השבוע בנדל"ן | מה יעלה בגורל מבנה הקזינו ההיסטורי בשכונת בת גלים בחיפה?

המצב דומה במבני תעסוקה אחרים מחוץ לתל אביב, למשל במתחם האלף בראשון לציון (שעוד נחזור אליו) - כבר היום קשה לאכלס אותם, ועשרות אלפי מ"ר צפויים להיבנות בשנים הקרובות.

מה שמטריד הוא שהמצב הזה ידוע לגופי התכנון לפחות שש שנים - אבל לא הרבה נעשה כדי להתמודד עם הבעיה.

הבעיה: עודפים של מאות מיליוני מ"ר לתעסוקה

האגף לתכנון אסטרטגי במינהל התכנון, בראשות שחר סולר, בדק לפני שש שנים את שטחי התעסוקה הקיימים כיום, ואת אלה שנכללו בתוכניות שאושרו עד אז ובתוכניות המתאר שאושרו, והשווה אותם לתוכנית האסטרטגית של מינהל התכנון.

הממצאים, שנחשפו אז בגלובס, היו מדהימים: בסך הכול נמצאו 210 מיליון מ"ר של עודפי שטחים מתוכננים (240 מיליון מ"ר תוכננו לעומת צורך של כ־36 מיליון מ"ר). מחוזות המרכז (עודף של 48 מיליון מ"ר), תל אביב (עודף של 45 מיליון מ"ר) וחיפה (עודף של 42 מיליון מ"ר) הובילו את "מצעד העודפים" של שטחי התעסוקה.

הסיבה: גופי המדינה להוטים ליצור "מלאי תכנוני" של דירות, ובתמורה מוכנים להקצות לרשויות המקומיות, שחוששות מאובדן יציבות כלכלית - שטחי תעסוקה.

יו"ר הוועדה המחוזית מרכז עו"ד מיכה גדרון הודה לאחרונה בכנס מרכז הנדל"ן באילת באמת: "70% מהאזורים האלה (אזורי התעסוקה - א.מ) לא יוקמו לעולם כי אין להם היתכנות כלכלית, הם יישארו על הנייר".

ליאת פלד, סמנכ''לית תכנון מרחבי במינהל התכנון / צילום: לע''מ

הפתרון: בודקים את התוכנית ומשנים במידת הצורך

באחרונה הוקמה לראשונה ועדה שנועדה להתמודד עם חלק מהבעיות הללו.

מדובר בוועדת משנה זמנית לתוכניות מפורטות לשינוי יעוד מתעסוקה למגורים, שמכונה בקיצור ותמ"ג, בראשה עומדת מ"מ מנכ"ל מינהל תכנון, ליאת פלד, שמסכימה שיש בעיה.

"שיטת הארנונה והכלכלה המוניציפלית מביאה לכך שכל רשות רוצה שטחי תעסוקה. אבל אם נצבע את התוכנית בצבעי סגול (שטחי התעסוקה - א.מ) זה יהפוך את הרשות ליותר עשירה? לא. בעולם כלכלי של ביקוש והיצע, זה לא יצליח בכל המקרים. יש כיום הרבה מאוד שטחי תעסוקה לא ממומשים בכל הארץ, וגם במחוז המרכז", היא אומרת.

משום כך, במינהל התכנון עורכים בימים אלה סקירת רוחב של כל התוכניות המאושרות בארץ, ובודקים אילו תוכניות שלא מומשו - ומדוע. בשלב הבא ינסו להבין כיצד ניתן לממשן. "צוותי תכנון יסרקו את התכנון המאושר והלא ממומש כדי לבחון את ייעול ניצול הקרקע, בין אם בתוספת שימושים, בין בתכנון עדכני והתאמה של זכויות.

"עד כה סימנו מצב קיים, אך עדיין אין המלצות", היא אומרת, אבל כבר ניתן להבין שאזורים שמסומנים לתעסוקה, שאינם נמצאים על צירי תנועה ראשיים, ושהנגישות אליהם בעייתית - יעברו "ניעור תכנוני", כדי לקדם את פיתוחם.

מה עושים כשנתקלים באזור שהתוכנית בו לא התממשה?
"כשמדובר בתכנון כוללני שואלים האם האזור הזה נכון או לא נכון. אפשר לעצב אותו, לחלק אותו לשטחים יותר תעשייתיים, מלאכות, וגם תעסוקות אחרות, ואולי להוסיף מגורים. אתן דוגמה, בתוכנית בז"ן (תמ"א 75 שכוללת בין היתר את הסבת השטחים של התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה לשטחי מגורים - א.מ), שצריכה עוד לעבור תהליכים סטטוטוריים, אנו חושבים האם צריך להוסיף מגוון רחב יותר של שימושי תעסוקה.

"אולם הוועדה שבראשה אני עומדת הוקמה לטובת יוזמות פרטיות של יזמים שרוצים להסב שטחי תעסוקה למגורים. זו יוזמה שמשרד האוצר רצה לקדם, כדי לממש שטחים שמיועדים לבינוי ולהוסיף בהם אוכלוסייה. לא נעשה את זה בכל מקום, אבל הוועדה נותנת אפשרות ליזם לבחון את השטחים בבעלותו ולראות אם הוא רוצה להסב שטחי תעסוקה שלו למגורים ובאיזה היקף.

"הוועדה שהוקמה למעשה עוקפת את הרשות המקומית ובמיוחד את הוועדה המחוזית, כי הטענה הייתה שמי שמעכב את קידום התוכניות הללו הם המחוזות".

מתי תתערבו? כשרמ"י לא תצליח לשווק שטחים? כשהם לא יוקמו? כשלא יאוכלסו?
"אנחנו לא מדברים על שיווקים, אלא על התוכניות הממומשות. יזם יבנה כשיהיה לו כלכלי לבנות. אם נוכל להפוך את הקרקע ליותר מזמינה באמצעות תוספת שימושים, יכול להיות שיקרה משהו".

נזכיר בהקשר זה כי כבר היום קיים גם מלאי מספק של דירות מגורים.

האם סימנתם לעצמכם מרווח זמן בין אישור תוכנית למימוש שלה, שמעבר לו תשקלו להתערב?
"אי אפשר לראות בצורה אחידה את כל האזורים. מתחם ה־1000 בראשון לציון, למשל, הוא תוכנית מאושרת למעלה מעשור. החלטנו להפקיד בתוכה תוכנית נוספת, שמוסיפה יחידות דיור לצד התעסוקה, כי המקום הספציפי הזה מצדיק תוספת שימושים. אבל לא בכל מגרש בתוכנית ה־1000 הייתי בהכרח משנה את הייעוד ומוסיפה הרבה יותר מגורים, ולא בכל התוכניות במתחם ה־1000 הייתי עושה את שינויי הייעוד".

מה גרם לכם להיכנס לתוכנית הזו?
"הגיע יזם שיושב על שטח שגם ככה הוא מתחם משולב, וראינו שזה לא חריג באותה שורת מגרשים, אז הוספנו מגורים, ועשינו שינוי ביחס שבין מגורים לתעסוקה. במתחם ה־1000 יש הרבה שטחי תעסוקה, רובם בינתיים על הנייר. קיימנו דיון עם הרשות המקומית לגבי מימושים במתחם וצפי, וסברנו שספציפית באותו מגרש של שלושה דונם, זה לא יפגע ברשות ולא במימוש התוכנית בכללותה ולא בניסיונות למשוך לשם יזמות, ולכן קידמנו את התוכנית.

"יש מקומות אחרים שלדעתנו הם יותר בעייתיים , ולכן כתבנו בהחלטתנו שזה שקידמנו את התוכנית הזו, אינו אומר שנקדם בכל המגרשים שינוי בתוכניות".

עוד כתבות

תמונה  ש־ ChatGPT יצר על בסיס תצלום קיים, בסגנון ג'יבלי. טרנד ברשתות

טרנד תמונות ה-AI שסחף את הרשת והכלי החדש של גוגל שכדאי להכיר

בימים האחרונים נרשמו שתי פריצות דרך בענף ה־AI: גוגל השיקה בחינם את המודל החזק ביותר שלה, ו־OpenAI הציגה כלי חדש ליצירת תמונות שהפך לטרנד ● איך התעשייה מגיבה?

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אנליסטים ממליצים: שלוש מניות בוול סטריט עם הזדמנות השקעה

מיקרוסופט תהנה מצמיחת Azure וההשקעות בבינה מלאכותית ● מניית נטפליקס תזנק בזכות צמיחה דו ספרתית במכירות השנה ו"מראה שחורה" עונה 7 ● לסנואופלייק יש מנועי צמיחה מבטיחים ומנכ"ל שכבר "עשה את זה" ● אנליסטים בוול סטריט ממליצים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

כבר לא 40/60: מנכ"ל חברת ההשקעות הגדולה בעולם מגלה - איך ייראה התיק העתידי

מנכ"ל חברת ניהול הנכסים בלקרוק, לארי פינק, פרסם היום את מכתבו השנתי למשקיעים ● על פני 27 עמודים הוא מגלה מה לדעתו יקרה לכלכלה האמריקאית, ממה צריך להיות מודאגים, ואיך ייראה תיק ההשקעות החדש ● ואין אף מילה על גיוון, קיימות ו-ESG

נתניהו, אוריך ופלדשטיין / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, ויקיפדיה

מדוע זומן נתניהו לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, והיכן עומדת החקירה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו זומן לתת עדות פתוחה בחקירה, לאחר שיועציו נעצרו במסגרת פרשת קטארגייט ● מה ידוע עד כה על פרטי הפרשה, מהם החשדות, ומדוע זומן נתניהו? ● גלובס עושה סדר

אקטיביסטים מפגינים מול משרד פול ווייס על ''כניעתו'' לטראמפ / צילום: Reuters, Erik McGregor

טראמפ יוצא למלחמה במשרדי עורכי הדין הגדולים בארה"ב: "לחתור לסנקציות נגדם"

איומי נשיא ארה"ב לשבש את עבודת משרדי עורכי הדין מול הממשלה הפדרלית כבר הביאו שני ענקים "לכרוע ברך" בפניו ● שלושה אחרים לוחמים בו בבתי המשפט ● "זה מעביר בי חלחלה", אומר שופט אחד ● טראמפ מאשים את המשרדים ב"חתירה תחת הביטחון" ומתכוון להוסיף ולמרר את חייהם

טיל בליסטי ששוגר לעבר ישראל / צילום: Reuters, Ammar Awad

"מזהים שיגור": העמודים בטלגרם שמתריעים חמש דקות לפני האזעקה

עשרות אלפי ישראלים הצטרפו בחודשים האחרונים לעמודי טלגרם שמפרסמים על שיגורי טילים מתימן לכיוון ישראל, כמה דקות לפני מערכות פיקוד העורף ● מי עומד מאחורי העמודים האלה, ולמה לא בטוח שכדאי להצטרף אליהם?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

שחרור 10 חטופים, בהם עידן אלכסנדר - ומידע על כולם: ההצעה הישראלית המלאה נחשפת

ההצעה שהעבירה ישראל לחמאס דרך המתווכות כוללת שחרור 10 חטופים תמורת מחבלים, הפסקת אש ל-40 יום ומידע על מצבם של כלל החטופים - החיים והחללים ● שורדי השבי קית' סיגל, ירדן ביבס וטל שהם התראיינו לתוכנית האמריקאית "60 דקות"; ביבס: "החוטפים אמרו לי פעמים רבות 'זה לא משנה, תקבל אישה חדשה וילדים חדשים, טובים יותר'" ● 59 חטופים - 542 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: ראובן קסטרו

אוריך ופלדשטיין נעצרו בפרשת קטארגייט; נתניהו זומן לתת עדות

יונתן אוריך, יועצו הקרוב של בנימין נתניהו, נעצר הבוקר יחד עם אלי פלדשטיין סביב פרשת הקשרים בין לשכת רה"מ לבין קטאר ● השניים חשודים במגע עם סוכן זר, הלבנת הון, קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים ● חשוד נוסף בפרשה נחקר באזהרה, והמשטרה אף זימנה עיתונאי למתן עדות פתוחה, שהפכה לחקירה באזהרה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החברה שמכרה יותר משליש פרויקט ב־20/80: מה אומרים הדוחות על מבצעי הקבלנים?

דוחות חברות הנדל"ן התפרסמו בדיוק כשבנק ישראל מטיל מגבלות על המבצעים: כמה הן תלויות במבצעי המימון, וכמה זה שווה לקונים

מרין לה פן / צילום: ap, Stephane de Sakutin

השחיתות שהובילה לגניזת חלום הנשיאות: החוק ניצח את לה פן

באיחור רב, מנהיגת "האיחוד הלאומי" בצרפת משלמת את המחיר הפוליטי על העבר של המפלגה ● לה פן הצליחה לשים את העבר האנטישמי של המפלגה ברובו מאחוריה, אבל מערכת המשפט הצרפתית, שהחלה בחקירה עוד ב-2015, רדפה אחרי הצדק, ושלטון החוק ניצח ● מה היא תעשה עכשיו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew

הרבעון שבו התחזיות פספסו את שוק ההון, ומה ההיסטוריה מלמדת על ההמשך

בניגוד לתחזיות האופטימיות בתחילת השנה, השוק האמריקאי חווה ירידות חדות, המשקיעים בורחים לאירופה והבורסה בהונג קונג שברה שיאים ● הבורסה בת"א נסוגה בעקבות המצב הביטחוני והפוליטי ● גם שוקי המטבעות והסחורות חוו תהפוכות ● ההיסטוריה מראה: פתיחת שנה חלשה בוול סטריט מסתיימת לרוב בתשואה שלילית

חברת הדירוג פיץ' / צילום: Shutterstock

פיץ' משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי

חברת הדירוג השאירה את דירוג ישראל ברמה של A עם תחזית שלילית ● פיץ' מעריכה שהגירעון ב-2025 ירד, שקצב הצמיחה ישתפר ושישראל תישאר בעזה בטווח הזמן הבינוני ● בנוסף, מזהירה מהמהלכים הפוליטיים של הממשלה: "עלולים להחליש את מנגנוני האיזונים והבלמים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Chris Szagola

"יום השחרור" של טראמפ מתקרב: מתיחות בשווקים לקראת יישום תוכנית המכסים

נשיא ארה"ב הכריז על 2 באפריל כ"יום השחרור" האמריקאי, שבמהלכו יוחלו מכסים משמעותיים על מיליוני סחורות משורת מדינות ● וול סטריט, שגם כך סובלת מביצועי חסר מאז השבעת טראמפ, נכנסה לזעזוע נוסף - ובשווקים כבר נערכים לתרחיש האימים של סטגפלציה ● ולמה בכל זאת יש סיבה לאופטימיות

איור: Shutterstock

האם בקרוב יוכלו להקפיא לכם נכסים וכספים ללא צו?

לפי הצעת חוק חדשה, לרשות לאיסור הלבנת הון תינתן סמכות להקפיא נכסים גם אם בעליהם אינו תחת חקירה פלילית - אלא קיים חשד מצד הרשויות ● המטרה: התאמה לסטנדרטים בינלאומיים ואפשרות תגובה בזמן אמת ● החשש: זכויות אזרח ייפגעו

שלמה נמרודי, יו''ר הייקון מערכות

בני לנדא ואראל מרגלית לא עזרו: הייקון מגיעה לסוף דרכה לאחר ש"שרפה" כמיליארד שקל

חברת הטכנולוגיה שהונפקה בת"א לפי שווי של יותר מחצי מיליארד שקל ואיבדה מאז 99.9%, דיווחה על פיטורי מרבית העובדים, והיא נערכת להגשת בקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ

החלטת הנשיא טראמפ להטיל מכסים של 25% על כלי הרכב המיובאים לארה"ב טילטלה בסוף השבוע את תעשיית הרכב ואת שוקי ההון ● אם המהלך יתממש, התוצאה תהיה פגיעה בשרשרת האספקה ועליית מחירים לצד יצירת הזדמנויות נקודתיות - ואלה יורגשו גם בישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות; אלקטריאון צללה ב-35%, אל על ב-7%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.4% ● ירידות חדות בוול סטריט ● אתמול נצבעו המדדים המובילים בת"א באדום ● "לא מתומחר כרגע": מה אומרים בארה"ב על הדדליין להטלת המכסים של טראמפ ● מופלאה אחת, חברת שירותי ענן וענקית סטרימינג: אנליסטים בכירים בוול סטריט ממליצים על שלוש מניות ● הזהב נסחר הבוקר בשיא חדש

אבי חימי / צילום: איל יצהר

נסגר התיק נגד ראש לשכת עוה"ד לשעבר, אבי חימי

כשנתיים אחרי שנאלץ להתפטר מתפקידו בעקבות פרסום של אילה חסון אודות מעשה מגונה שביצע בעורכת דין, החליט פרקליט המדינה כי התיק נגד חימי ייסגר ● חימי, הטוען כי האירוע התרחש כחלק ממערכת יחסים בהסכמה עם עורכת הדין, מנהל תביעה נגדה ונגד חסון וחדשות 13

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

הסיוט של המשקיעים: מניית "החלום" שאיבדה 60% בשבועיים

מניית אלקטריאון, המפתחת טעינה לכלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה, מחקה 1.5 מיליארד שקל בשבועיים, לאחר שדיווחה על הכנסות נמוכות משמעותית מהתחזיות ● בין המפסידים הגדולים מהנפילה במניה – צחי חג'ג', רן בלינקיס וצמד מנהליה

''הפלאט'' / איור: Shutterstock

הממשלה החליטה על קיצוץ רוחבי ("פלאט") של 3 מיליארד שקל. מה המשמעות?

קיצוץ רוחבי אחיד במשרדי הממשלה הטא קיצוץ שמטרתו לייצר מקור תקציבי עבור מדיניות ממשלתית ספציפית ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים