גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות דניאל כהנמן: איך מסיימים את החיים בשווייץ, וכמה זה עולה?

בשבוע שעבר נחשף כי זוכה פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן הלך לעולמו לפני שנה בהליך המתת חסד בשווייץ - למרות שמצבו הפיזי והנפשי לא היה סופני ● אבל האם זה כזה פשוט? יצאנו לבדוק כמה מחמירים הקריטריונים, מה המחיר וגם איפה ממוקמים הישראלים בטבלת הביקוש

כמה קל יהיה לכם לסיים את החיים בשווייץ? / צילום: Shutterstock
כמה קל יהיה לכם לסיים את החיים בשווייץ? / צילום: Shutterstock

אלפי אנשים בעולם מסיימים את חייהם בהמתת חסד או בהתאבדות חוקית בעזרת צוותים רפואיים בכל שנה. ובכל זאת, המקרה של פרופ' דניאל כהנמן, שנחשף בוול סטריט ג'ורנל בשבוע שעבר, זכה להדים רבים ולכיסוי תקשורתי נרחב. זה קרה לא רק כי כהנמן הוא זוכה פרס נובל לכלכלה, ולא רק כי הוא נחשב למי שפיצח את סוגיית קבלת ההחלטות ולכן יש עניין לציבור בהחלטות שהאיש קיבל. זה קרה משום שפורסם כי היה במצב בריאותי טוב יחסית לגיל 90. כך לפי מה שהוצג בכתבה, שכתב חברו ג'ייסון צווייג, וגם שיתף באי־הנוחות שחש אל מול הבחירה הזאת.

"היזמות תמיד הייתה חלק מהחיים שלנו": צמד הישראלים שכובשים את חוות השרתים בארה"ב
"וושינגטון היא האויב": האמריקאי שהפך למרגל עבור הקרמלין

צוויג סיפר שבמרץ 2024 כהנמן, שחגג את יום הולדתו ה־90, שלח הודעות לחבריו הקרובים ובהן פירט על החלטתו. הוא טס לפריז עם בת זוגו, ברברה טברסקי, הם בילו ימים בעיר, ונהנו מטיולים, מאמנות ומאוכל, ולאחר שנפרד ממשפחתו המשיך לשווייץ, שם סיים את חייו בעצמו. כהנמן כתב: "אני עדיין פעיל, נהנה מהרבה דברים בחיים (למעט החדשות היומיות), אמות אדם מאושר. אבל הכליות שלי קורסות, תדירות ההפסקות המנטליות שלי גוברת, ואני בן 90. הגיע הזמן ללכת". במייל האחרון הוא כתב: "מאז שהייתי נער האמנתי כי הייסורים וההשפלות של השנים האחרונות לחיים הם מיותרים, ואני פועל על פי אמונה זו".

קשה לאמוד כמה זמן נותר לכהנמן כשקיבל את ההחלטה, אבל לפי האופן שבו הביא צווייג את הדברים אפשר להניח שמצבו לא היה סופני והכאב שחווה לא היה בלתי נסבל. ובכל זאת, הוא קיבל אישור להתאבדות בסיוע רפואי. המקרה הזה מעלה שאלות רבות על הקריטריונים שנדרשים כדי לעבור הליך כזה - מהם התנאים, איך זה עובד בדיוק ומה השתנה במהלך השנים. יצאנו לבדוק.

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

ניצולת נובה והורה שכול שלא קיבלו אישור

התאבדות בעזרת רופא היא חוקית בקנדה, בכמה מדינות באירופה, בקולומביה, באוסטרליה ובניו זילנד. התאבדות בתמיכת המערכת הרפואית אבל ללא עזרת רופא (כלומר, המטופל חייב לשתות את הרעל בעצמו) חוקית בכמה מדינות בארה"ב ובמספר קטן של מדינות באירופה, כולל שווייץ. היחידה שמאפשרת זאת לאזרחים זרים היא שווייץ, וספציפית בליווי שלושה ארגונים, שהמוביל בהם הוא דיגניטס.

למרות שמיליונים בעולם עומדים בקריטריונים, בפועל עושים זאת רק כמה עשרות אלפים בשנה, אם כי המספר בעלייה. לפי נתוני סטטיסטה מ־2022, את המגמה הובילה קנדה עם כ־10,000 אנשים שסיימו את חייהם כך, ואחריה הולנד עם 7,600, בלגיה עם 2,700 וארה"ב - 1,300. ייתכן שהמספרים עלו מאז, שכן בין 2018 ל־2022 נרשמו עליות של עשרות אחוזים. הולנד מובילה את הרשימה מבחינת שיעור המסיימים את חייהם בסיוע המערכת הרפואית לנפש: כ־4% ממקרי המוות ב־2022.

לישראלים שאינם אזרחי מדינות אחרות שהוזכרו לעיל פתוחה רק האופציה של שווייץ. בין 1998 ל־2023 השתמשו בשירותי הארגון כ־146 תושבי הארץ, והקצב במגמת עלייה יחסית והגיע בשנים האחרונות לכ־20 בשנה.

שלומי וולפנר, מנהל ארגון משאלה אחרונה, המסייע לישראלים בתהליך ומי שמלווה באופן אישי מטופלים לשווייץ, מספר: "הקריטריונים הרשמיים להתאבדות בסיוע רופא בשווייץ הם מחלה סופנית שלא ניתן להחלים ממנה, או סבל גדול ובלתי הפיך. במדינות אחרות מחלה סופנית מוגדרת ככזו שתהרוג את האדם בתוך חצי שנה ומטה. לדיגניטס אין קריטריון כזה".

ובכל זאת, גם לדיגניטס קריטריונים מחמירים, וכ־90% מהישראלים הפונים נענים בשלילה. "אי אפשר להגיע למות רק כי הגיל שלך מבוגר", אומר וולפנר. ועדיין, יחסית למדינות אחרות יש מקומות שבהם דיגניטס הם ליברלים. למשל נכות פיזית, אי־שליטה בסוגרים או הסתמכות על דיאליזה נחשבים לקריטריונים המאפשרים למות בעזרת הארגון, אם פסיכיאטר ישראלי אישר שהם גורמים לאדם מצוקה בלתי נסבלת.

מטופלים בודדים גם מקבלים אישור לסיים את חייהם בדיגניטס אם מצבם הנפשי בלתי נסבל. "אולי אחד מ־100", אומר וולפנר. "נניח ניצולת נובה או הורה שכול מ־7 באוקטובר לא קיבלו אישורים משום שהתפיסה היא שהם עדיין בתהליך, ועוד מוקדם לומר שמצבם לא יוכל להשתפר. ראיתי מקרה של אישור לאישה שעברה טראומה קשה וממושכת בילדות ועד גיל 40 מצבה לא השתפר למרות שניסתה הכול".

תחילתה של דמנציה עם איום להחרפתה בקרוב יכולה להיות קריטריון שיוגדר ככזה הגורם סבל, אך וולפנר מסביר כי "אדם יכול לסיים את חייו בדיגניטס רק אם הוא צלול ומסוגל להסביר מדוע הוא רוצה למות, ורק אם הוא יכול להרים בעצמו את היד כדי לשתות את כוס הרעל". לכן נוצר חשש מ'פספוס הזדמנות'. כיוון שהתהליך ביורוקרטי מאוד, מטופלים עשויים להתחיל בו בשלב מוקדם יחסית של המחלה, ואפילו לסיים את חייהם לפני הנקודה שבה הם באמת הפכו לבלתי נסבלים, מחשש שזכות ההחלטה תישלל מהם.

על פי נתונים מכל העולם, בערך רבע ממי שקיבלו אישור לבצע התאבדות בסיוע לא ישתמשו בו. עם זאת, לא ידוע על רבים שכבר מגיעים לדיגניטס ולא מבצעים את התהליך.

כמה התהליך הזה עולה?
"העלות של שירותי דיגניטס עצמם - כ־50 אלף שקל. כל התהליך כולל הביורוקרטיה, הנסיעה לשווייץ עם הקרובים והחזרה ארצה עולה 200-100 אלף שקל. תלוי, למשל, אם רוצים להחזיר ארון או כד. החזרת ארון לבדה יכולה לעלות 50 אלף שקל".

מה מושך אנשים דווקא לפתרון הזה? הרי אפשר להתאבד לבד.
"זה לא כל כך קל כמו שזה נראה. 50% ממי שמגיעים לדיגניטס עשו ניסיון קודם ונכשלו. אם הם נעזרים בחבר או קרוב משפחה, הם יכולים לסבך אותם בעבירה על החוק. לכן הם צריכים לעשות את זה בהפתעה, וזה עלול ליצור טראומה לקרובים. אני תמיד אומר על המוות בשווייץ שהוא טראגי אבל לא טראומטי. מתאפשר תהליך מאוד יפה של פרידה.

"מדהים לראות איך החיים נמשכים עד הרגע האחרון. אנשים מגיעים לשווייץ עם חברים או משפחה, מצלמים תמונות - גם לאלה שמגיעים למות חשוב מאוד לתעד. הם עורכים לפני הנסיעה לוויה בחיים ושבעה בחיים. זה החלק היפה. אבל אין לטעות - כולם מגיעים כשהם סובלים".

לדעת וולפנר, התהליך בדיגניטס מתאים בעיקר למי שצפויים לשנים של סבל לפניהם. "עבור חולים סופניים שיש להם כמה חודשים לחיות", הוא אומר, "הפתרון המתאים יותר הוא אולי הוספיס בית".

האפשרויות לסוף החיים בישראל

"ברוב העולם, גם המערבי המתקדם, לרוב בני האדם אין אופציה חוקית לסיים את חייהם בסיוע המערכת הרפואית", אומר ד"ר רוני צבר, המייסד והמנהל הרפואי של צבר רפואה, שנותן שירות של בית חולים בבית. הוא מספר מדוע ישראל דווקא כן שונה מעט בנוף הזה: "בארץ קיים חוק החולה הנוטה למות. מטופלים בחצי השנה האחרונה לחייהם יכולים לוותר על טיפולים מצילי חיים. בשבועיים האחרונים הם יכולים לוותר גם על מזון ונוזלים.

"רק שני דברים הם בעצם לא חוקיים. אסור לבצע פעולה אקטיבית לקיצור החיים, ואסור למנוע טיפול המקל את הסבל של המטופל שאינו צלול או אינו יכול לתקשר, גם אם כשהיה צלול או מתקשר ביקש זאת במפורש".

מדוע שמישהו יבקש זאת?
"יש אסכולות דתיות מסוימות שמאמינות שהסבל מטהר".

צבר מציין כי כל ישראלי שהוגדר כנוטה למות בטווח של חצי השנה הקרובה זכאי לטיפול פליאטיבי בבית או בבית החולים ללא עלות. "זה לא מובן מאליו בכלל", הוא אומר.

צבר מציין כי המצב שאין לחוק הישראלי מענה לגביו הוא חולים בסבל משמעותי שאינם נוטים למות, למשל חולים במחלה ניוונית שתוחלת חייהם צפויה להיות ארוכה מחצי שנה. אם אינם יכולים לתקשר במפורש את רצונם ברגע זה, אי אפשר להימנע מביצוע פעולות הארכת חיים עבורם, גם אם ביקשו זאת במפורש כשעוד יכלו לתקשר.

הוא מאמין כי הרפואה הפליאטיבית בישראל נותנת מענה לרוב המוחלט של המטופלים. "אנחנו יכולים להבטיח לאנשים שנמנע מהם סבל לכל אורך תקופת המחלה, גם אם הסוף הוא בעוד שנים. המודעות לאופציה הזאת נמוכה".

סיוון טמיר משגב, אחות מלווה ומייעצת בהוספיס בית וליווי פליאטיבי שמרבה בהרצאות והכשרות לצוותים רפואיים בנושא, מסכימה עם צבר. לדבריה, חלק מן המטופלים מגיעים אליה כשהם כבר רשומים לתהליך בשווייץ, אך כשהם מכירים לעומק את האפשרות של הוספיס בית, הם כמעט אף פעם לא מממשים את האופציה.

"טוב שהאופציה של שווייץ קיימת", היא אומרת. "העיקרון המוביל של הרפואה הפליאטיבית הוא בחירה. אבל אם אופציית שווייץ נועדה למנוע סבל, חשוב מאוד להבין יחד בדיוק מה מקור הסבל. הרבה פעמים הם יאמרו שהוא הפחד שכאשר המצב יהיה בלתי נסבל, הם כבר לא יוכלו לבחור. אנחנו יכולים להסתכל להם בעיניים ולהבטיח להם שהסוף יהיה כרוך במינימום סבל".

הסבל לא נובע תמיד מהכאב הפיזי. ישנו חשש מדמנציה, מהשפלה, מלהיות עול ואפילו מאימת המוות שנחווית לפעמים כגרועה מן המוות עצמו.
"לעתים קרובות הסבל האמיתי הוא הפחד מכל הדברים האלה. אנחנו מכירים שזה מקור אמיתי לסבל, אבל לפעמים כשממפים אותו, אפשר גם לטפל בו, בטיפול שיחתי או תרופתי.

"אני לא מנסה לשכנע אנשים להישאר בחיים בכל מחיר. זה הכי רחוק ממה שאני עושה. אבל קחי למשל מטופלת שלי שנפטרה אתמול. היא הגיעה אליי בנובמבר ואמרה שכבר יש לה כרטיס טיסה לשווייץ. ובכל זאת, היא שכרה את שירותיי. היא נפטרה מוקפת בכל בני משפחתה, ואני מרגישה שאם היא הייתה טסה זה היה לוקח ממנה כמה חודשי חיים שהיו סך הכל יותר טובים מאשר לא טובים, והם אפשרו לה תהליך. שווייץ היא אופציה חשובה, אבל היא קצת קרה ולא תהליכית. המוות עצמו הוא לבד לגמרי, בלי בני המשפחה. אנחנו מבינים מדוע - כדי לוודא שהמטופל מבצע את הפעולה בעצמו ולא מופעל עליו שום לחץ. אבל יש לזה מחיר".

עוד כתבות

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

יירוטים / צילום: ap, Leo Correa

אזעקות בנחל עוז - רקטה ששוגרה מכיוון רצועת עזה יורטה

אימו של החטוף מתן אנגרסט: הערב נפרסם את סרטון החטיפה שלו - "עבר לינץ' והוכה בידי ההמון" ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל