חיפה. בעיגול: ראש עיריית חיפה, יונה יהב / צילומים: Shutterstock, ראובן קפוצינסקי
פרויקט החשמול של מסילות רכבת ישראל מתקדם צפונה ואמור להגיע לפאתי העיר חיפה בחודשיים הקרובים, אלא שהעירייה חזרה להתנגד לפרויקט עד שהמדינה לא תמנהר את הרכבת שחוצצת בין העיר ובין הים - והפרויקט עשוי להיתקע. לגלובס נודע כי העירייה גם סירבה לפשרה שהוצגה לה במשרד האוצר ולפיה יושקעו יותר ממיליארד שקלים בחלק משיקוע מסילות הרכבת בעיר.
● הרכבת תושבת לשבועיים וחצי? התרחיש שמטריד את משרד התחבורה
● 150 מיליארד שקל במוקד: המאבק על ניהול פרויקט המטרו עולה שלב
מאבק העירייה במדינה
מסילות הרכבת בחיפה מקודמות בתוכניות שונות: האחת תת"ל 18 הנוגעת בחשמול מסילות הרכבת בכל הארץ, השנייה היא הכפלת מסילות החוף מחלקה הצפוני של חיפה ועד לשפיים. החלק שיעבור בתוך העיר עדיין לא אושר במוסדות התכנון, אך החלופה הנבחנת כוללת את מנהור המסילות לאורך תוואי החוף של העיר כדי למנוע את ההפרדה בין העיר ובין הים, שהרכבת שתוכננה עוד בימי המנדט הבריטי כפתה עליה.
מדובר בפרויקט גרנדיוזי ויקר שכולל ארבע מסילות רכבת, שחלק מעלויות המימון שלו אמורות להגיע משיווק קרקעות של הפרויקט הלאומי במפרץ חיפה לפינוי המפעלים והקמת שכונות מגורים ותעסוקה, וההערכות הן שהוא יבוצע בעוד כ־15־20 שנה, אם יתוקצב.
לעומת זאת, פרויקט החשמול שאמור להסתיים לאחר דחיות בשנת 2027, כולל הקמת עמודי חשמל לאורך המסילה הקיימת, ובעיריית חיפה חוששים שהחשמול ינציח את ההפרדה בין העיר לים, שפוגעת בפוטנציאל של חיפה להפוך לעיר חוף. שם מנסים מזה שנים להתנות את ההתקדמות בפרויקט החשמול בהבטחה שמנהור המסילות ייצא לדרך.

מנגד, במשרדי הממשלה וברכבת ישראל רואים בחשמול המסילות פרויקט אסטרטגי. הקרונות שהוזמנו הם חשמליים, מוסכי הדיזל נמצאים בפני סגירה והעיכובים בחשמול ישפיעו על תנועת הרכבות בכל הארץ ועל היכולת של הרכבת לפעול בגמישות וביעילות.
בסוף שנת 2023 הושגה הסכמה עם העירייה לפיה פרויקט החשמול יתקדם בינתיים ובתמורה העירייה תקבל תקצוב לשיקום נופי, כך שהפגיעה תצומצם בעלות של 120 מיליון שקלים. אלא שמאז התקיימו בחירות מקומיות והנהלת העיר התחלפה, ומאז מינויו של יונה יהב לראש העירייה זו מתנערת מההסכמות.
עיריית חיפה הגישה בסוף השנה שעברה עתירה לבית המשפט המחוזי בחיפה כנגד התקדמות פרויקט החשמול שאמור להגיע לעיר כבר בעוד כחודשיים. השבוע (יום ה') צפוי להתקיים דיון בנושא.
העירייה מציינת שורה של הסכמים שהבטיחו את שיקוע תוואי הרכבת בעקבות התנגדותה לחשמול. כך ב־2012 הוחלט על שיקוע באזור פארק הכט בדרום העיר בעלות של 500 מיליון שקלים. בשנת 2015 נחתם הסכם אחר שמבטל את ההסכם הקודם ומעביר את השיקוע לפרויקט חזית הים בעיר התחתית בחיפה, בעלות של עד 1.3 מיליארד שקלים.
לטענת העירייה יש לבצע את הסיכומים האלו בלי קשר לתוכנית הגדולה לשיקוע מסילות הרכבת לאורך כל קו החוף של העיר, שכאמור עדיין מצוי בשלבי תכנון, ואין לו וודאות תקציבית וביקשו צו מניעה לעבודות.
מנגד, המדינה טוענת בפני בית המשפט כי בעירייה מנסים לכפות עליה שינוי בסדרי העדיפויות התקציביים שלה וכי התוכניות וההסכמים כלל לא מחייבים את ביצוע השיקוע לפני חשמול המסילות וכי התוכנית עדיין נדונה.
פגישה מתוחה
בשבוע האחרון התקיימה פגישה מתוחה בין הצדדים ולקחו בה חלק אנשי הרכבת, עיריית חיפה ומשרד האוצר. לפי גורמים בענף, בפגישה בעירייה טענו שאם בתל אביב משקיעים 150 מיליארד שקלים במטרו מדוע לחיפה לא מוצאים תקציב.
בינתיים, הסתבר שגם את ההסכם שנחתם על שיקוע קצר בעיר התחתית יש קושי לממש בשל מגבלות הנדסיות. לגלובס נודע כי הוצעה לעירייה פשרה שבמסגרתה היא לא תעכב את החשמול ובמשך שלושה חודשים ימונה מומחה על ידי שני הצדדים, שיבדוק את ההתכנות ההנדסית של השיקוע.
במקביל יקודם השיקוע המובטח בחזית הים בעלות של 1.3 מיליארד שקלים כבר כעת. בכל אופן, הפגישה התפוצצה די במהרה ולא התקבלו החלטות.
לצד החיוניות של פרויקט החשמול לרשת המסילות הלאומית, המאבק של עיריית חיפה, בשונה ממאבקים אחרים שניהלו רשויות מקומיות לאורך השנים, איננו מאבק נמב"י. בגופי התכנון ובקרב מומחים לנושא קיים קונצנזוס שהעברת מסילות הרכבת על קו החוף בחיפה מהווים את אחד החסמים המשמעותיים בפני התפתחות העיר והגשמת הפוטנציאל שלה להתחבר לחוף, להשביח את הנכסים ולקדם רצף עירוני.
אלא שבממשלה מותחים ביקורת על העירייה שלוקחת את פרויקט החשמול - שעל נחיצותו אין מחלוקת - כבן ערובה עד שיובטח שהמסילות לא יחצצו עוד בין העיר ובין הים. משמעות עצירת פרויקט החשמול היא עצירת הפעילות הרכבתית בחיפה וזאת משום שבתוך שנים הרכבת תתקשה להפעיל רכבות דיזל לכל הקווים לכרמיאל, נהריה, עכו והקריות באמצעות דיזל.
מטעם רכבת ישראל נמסר כי: ״רכבת ישראל מחוייבת על פי החלטות הממשלה ומחויבותה לציבור לחשמל את מסילת חיפה ולא לעצור את הקידמה, הטכנולוגיה והאנרגיה הירוקה בפאתי העיר חיפה. דרישותיו של ראש עירית חיפה למנוע את חשמול המסילה ולהוריד את מסילות הרכבת לאורכן אל מתחת לקרקע הן דרישות שלא מתכתבות עם המציאות עם לוחות הזמנים (12 שנה לפחות) ועם התקציבים.
"איומיו להפעיל כוח ולחסום את פעילות החישמול לא מתיישבות עם תפקידו כמנהיג ציבור שומר חוק. לצד הנחישות וחובתנו לבצע את תפקידנו ואת החלטות הממשלה אנו מנהלים מאמצים אחרונים להדברות ולהגעה להבנות עם עירית חיפה. אנו מקווים שהשכל הישר יגבר והקידמה והאנרגיה הנקייה יגיעו גם הם לחיפה וממנה לפריפריה בצפון ובעמקים ושלא נהיה עדים להפרת חוק ולאלימות כלשהי".
עיריית חיפה בחרה שלא להגיב לכתבה.