גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשמול תקוע, הפשרה קרסה: העימות בין הרכבת לעיריית חיפה מגיע לביהמ"ש

עיריית חיפה דורשת מהמדינה מנהור שיחבר את העיר לים, ולכן פרויקט החשמול של הרכבת תקוע ● לגלובס נודע כי המגעים לפשרה שגובשה באוצר נכשלו והמאבק יוכרע בבית המשפט

חיפה. בעיגול: ראש עיריית חיפה, יונה יהב / צילומים: Shutterstock, ראובן קפוצינסקי
חיפה. בעיגול: ראש עיריית חיפה, יונה יהב / צילומים: Shutterstock, ראובן קפוצינסקי

פרויקט החשמול של מסילות רכבת ישראל מתקדם צפונה ואמור להגיע לפאתי העיר חיפה בחודשיים הקרובים, אלא שהעירייה חזרה להתנגד לפרויקט עד שהמדינה לא תמנהר את הרכבת שחוצצת בין העיר ובין הים - והפרויקט עשוי להיתקע. לגלובס נודע כי העירייה גם סירבה לפשרה שהוצגה לה במשרד האוצר ולפיה יושקעו יותר ממיליארד שקלים בחלק משיקוע מסילות הרכבת בעיר.

הרכבת תושבת לשבועיים וחצי? התרחיש שמטריד את משרד התחבורה
150 מיליארד שקל במוקד: המאבק על ניהול פרויקט המטרו עולה שלב

מאבק העירייה במדינה

מסילות הרכבת בחיפה מקודמות בתוכניות שונות: האחת תת"ל 18 הנוגעת בחשמול מסילות הרכבת בכל הארץ, השנייה היא הכפלת מסילות החוף מחלקה הצפוני של חיפה ועד לשפיים. החלק שיעבור בתוך העיר עדיין לא אושר במוסדות התכנון, אך החלופה הנבחנת כוללת את מנהור המסילות לאורך תוואי החוף של העיר כדי למנוע את ההפרדה בין העיר ובין הים, שהרכבת שתוכננה עוד בימי המנדט הבריטי כפתה עליה.

מדובר בפרויקט גרנדיוזי ויקר שכולל ארבע מסילות רכבת, שחלק מעלויות המימון שלו אמורות להגיע משיווק קרקעות של הפרויקט הלאומי במפרץ חיפה לפינוי המפעלים והקמת שכונות מגורים ותעסוקה, וההערכות הן שהוא יבוצע בעוד כ־15־20 שנה, אם יתוקצב.

לעומת זאת, פרויקט החשמול שאמור להסתיים לאחר דחיות בשנת 2027, כולל הקמת עמודי חשמל לאורך המסילה הקיימת, ובעיריית חיפה חוששים שהחשמול ינציח את ההפרדה בין העיר לים, שפוגעת בפוטנציאל של חיפה להפוך לעיר חוף. שם מנסים מזה שנים להתנות את ההתקדמות בפרויקט החשמול בהבטחה שמנהור המסילות ייצא לדרך.

מנגד, במשרדי הממשלה וברכבת ישראל רואים בחשמול המסילות פרויקט אסטרטגי. הקרונות שהוזמנו הם חשמליים, מוסכי הדיזל נמצאים בפני סגירה והעיכובים בחשמול ישפיעו על תנועת הרכבות בכל הארץ ועל היכולת של הרכבת לפעול בגמישות וביעילות.

בסוף שנת 2023 הושגה הסכמה עם העירייה לפיה פרויקט החשמול יתקדם בינתיים ובתמורה העירייה תקבל תקצוב לשיקום נופי, כך שהפגיעה תצומצם בעלות של 120 מיליון שקלים. אלא שמאז התקיימו בחירות מקומיות והנהלת העיר התחלפה, ומאז מינויו של יונה יהב לראש העירייה זו מתנערת מההסכמות.

עיריית חיפה הגישה בסוף השנה שעברה עתירה לבית המשפט המחוזי בחיפה כנגד התקדמות פרויקט החשמול שאמור להגיע לעיר כבר בעוד כחודשיים. השבוע (יום ה') צפוי להתקיים דיון בנושא.

העירייה מציינת שורה של הסכמים שהבטיחו את שיקוע תוואי הרכבת בעקבות התנגדותה לחשמול. כך ב־2012 הוחלט על שיקוע באזור פארק הכט בדרום העיר בעלות של 500 מיליון שקלים. בשנת 2015 נחתם הסכם אחר שמבטל את ההסכם הקודם ומעביר את השיקוע לפרויקט חזית הים בעיר התחתית בחיפה, בעלות של עד 1.3 מיליארד שקלים.

לטענת העירייה יש לבצע את הסיכומים האלו בלי קשר לתוכנית הגדולה לשיקוע מסילות הרכבת לאורך כל קו החוף של העיר, שכאמור עדיין מצוי בשלבי תכנון, ואין לו וודאות תקציבית וביקשו צו מניעה לעבודות.

מנגד, המדינה טוענת בפני בית המשפט כי בעירייה מנסים לכפות עליה שינוי בסדרי העדיפויות התקציביים שלה וכי התוכניות וההסכמים כלל לא מחייבים את ביצוע השיקוע לפני חשמול המסילות וכי התוכנית עדיין נדונה.

פגישה מתוחה

בשבוע האחרון התקיימה פגישה מתוחה בין הצדדים ולקחו בה חלק אנשי הרכבת, עיריית חיפה ומשרד האוצר. לפי גורמים בענף, בפגישה בעירייה טענו שאם בתל אביב משקיעים 150 מיליארד שקלים במטרו מדוע לחיפה לא מוצאים תקציב.

בינתיים, הסתבר שגם את ההסכם שנחתם על שיקוע קצר בעיר התחתית יש קושי לממש בשל מגבלות הנדסיות. לגלובס נודע כי הוצעה לעירייה פשרה שבמסגרתה היא לא תעכב את החשמול ובמשך שלושה חודשים ימונה מומחה על ידי שני הצדדים, שיבדוק את ההתכנות ההנדסית של השיקוע.

במקביל יקודם השיקוע המובטח בחזית הים בעלות של 1.3 מיליארד שקלים כבר כעת. בכל אופן, הפגישה התפוצצה די במהרה ולא התקבלו החלטות.

לצד החיוניות של פרויקט החשמול לרשת המסילות הלאומית, המאבק של עיריית חיפה, בשונה ממאבקים אחרים שניהלו רשויות מקומיות לאורך השנים, איננו מאבק נמב"י. בגופי התכנון ובקרב מומחים לנושא קיים קונצנזוס שהעברת מסילות הרכבת על קו החוף בחיפה מהווים את אחד החסמים המשמעותיים בפני התפתחות העיר והגשמת הפוטנציאל שלה להתחבר לחוף, להשביח את הנכסים ולקדם רצף עירוני.

אלא שבממשלה מותחים ביקורת על העירייה שלוקחת את פרויקט החשמול - שעל נחיצותו אין מחלוקת - כבן ערובה עד שיובטח שהמסילות לא יחצצו עוד בין העיר ובין הים. משמעות עצירת פרויקט החשמול היא עצירת הפעילות הרכבתית בחיפה וזאת משום שבתוך שנים הרכבת תתקשה להפעיל רכבות דיזל לכל הקווים לכרמיאל, נהריה, עכו והקריות באמצעות דיזל.

מטעם רכבת ישראל נמסר כי: ״רכבת ישראל מחוייבת על פי החלטות הממשלה ומחויבותה לציבור לחשמל את מסילת חיפה ולא לעצור את הקידמה, הטכנולוגיה והאנרגיה הירוקה בפאתי העיר חיפה. דרישותיו של ראש עירית חיפה למנוע את חשמול המסילה ולהוריד את מסילות הרכבת לאורכן אל מתחת לקרקע הן דרישות שלא מתכתבות עם המציאות עם לוחות הזמנים (12 שנה לפחות) ועם התקציבים.

"איומיו להפעיל כוח ולחסום את פעילות החישמול לא מתיישבות עם תפקידו כמנהיג ציבור שומר חוק. לצד הנחישות וחובתנו לבצע את תפקידנו ואת החלטות הממשלה אנו מנהלים מאמצים אחרונים להדברות ולהגעה להבנות עם עירית חיפה. אנו מקווים שהשכל הישר יגבר והקידמה והאנרגיה הנקייה יגיעו גם הם לחיפה וממנה לפריפריה בצפון ובעמקים ושלא נהיה עדים להפרת חוק ולאלימות כלשהי".

עיריית חיפה בחרה שלא להגיב לכתבה.

עוד כתבות

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד