גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב שמספק הנאה מנהיגה במחיר נגיש יחסית

לקרוס־אובר מבית קופרה יש עיצוב דינמי ומתוחכם, שהופך אותו לחביב הקהל הצעיר ● ביצועי המנוע של גרסת הבסיס די מתונים, אבל הרכב מספק הנאה מנהיגה במחיר סביר לקטגוריה ● מבחן דרכים

קופרה פורמנטור 1.5 ליטר המחודש / צילום: יח''צ
קופרה פורמנטור 1.5 ליטר המחודש / צילום: יח''צ

בספטמבר 2023 הודיעה קבוצת פולקסווגן על כוונתה "לחסל" את המותג ההיסטורי סיאט בתוך שנים ספורות ולהחליף אותו במותג הצעיר והספורטיבי קופרה. ההודעה יצרה מהומה, כולל הפגנות ליד המפעל של סיאט בברצלונה, אבל מתברר שזה היה אחד המהלכים המוצלחים בעולם מיתוג הרכב. ב־2024 בלבד נמכרו קרוב ל־250 אלף דגמי קופרה בעולם והמסירות ממשיכות לצמוח בקצב מהיר. את סוד הקסם של המותג ממחיש היטב הדור המחודש של הקרוס־אובר פורמנטור שנחת אצלנו לאחרונה.

בגלל מלחמת הסחר: יצרני רכב בארה"ב נערכים להעלות מחירים בשוקי היצוא
הודעה אחת של BYD עלתה לחברה הישראלית הזו כחצי מיליארד שקל בשבוע

עיצוב חיצוני

אמנם מבחינה הנדסית הרכב חולק את רוב הרכיבים עם האטקה, הקרוס־אובר המשפחתי הוותיק של סיאט, אבל לפורמנטור יש הרבה יותר זוהר, ברק ותחכום חיצוני שממגנט אליו לקוחות צעירים ־ אפילו כשהוא מגיע בגרסת הבסיס, כמו רכב המבחן שלנו.

הפורמנטור שומר על הפרופורציות הרחבות־נמוכות ואתלטיות של קודמו ומחצין עוד יותר את מוטיב הזוויות החדות של המותג. קצה מכסה המנוע בולט קדימה כמו גרזן מושחז, פנסי החזית הזוויתיים מסתירים בתוכם גופי תאורה משולשים, את הכנפיים האחוריות מעטר קפל מתכת חד ואילו החישוקים נראים כמו להבי טורבינה. גם הזנב שופע זוויות חדות וכאשר מוסיפים לכך את הסמל המשולש של קופרה, שמואר בלילה בצבע אדום מלפנים ומאחור, מסגרות מפלטים מרשימות וצבע אפור מט (בתוספת מחיר), שכבר הפך לסימן היכר של המותג, מקבלים רכב נוטף סטטוס צעיר ומתוחכם.

פנים הרכב

סף הכניסה לתא הנוסעים ממוקם בגובה נוח יחסית אבל הכניסה פחות נוחה מזו של רכבי קרוס־אובר מקובלים בשל הגג הנמוך. גם תנוחת הישיבה מלפנים קרובה יותר לפני הכביש ומעניקה תחושה ספורטיבית ו"קרבית", שמועצמת על ידי מושבי ספורט עמוקים, שחובקים את הגב.

מרחב הפנים לא שופע כמו בסיאט אטקה אבל הוא עדיין מרווח מספיק עבור משפחות טיפוסיות. למרות הגג המשתפל לאחור, שני מבוגרים גדולים מהממוצע לא ירגישו במחסור במרחב לראש מאחור וגם מרחב הרגליים והכתפיים סביר, אם כי הנוסע האמצעי ירגיש דחוק יותר ויצטרך גם להתפשר על מסעד גב נוקשה. קו החלונות גבוה יחסית אבל עדיין מספק תצפית טובה החוצה ליושבים מאחור.

החיבה של המעצבים לזוויות חדות לא פסחה גם על עיצוב הפנים, שכולל בין השאר קונסול מרכזי מושחז, פתחי אוורור בצורת טרפז, כיסוי עתיר זוויות ללוח המחוונים ועוד. התחושה הכללית בתא היא "גרמנית" ומוצקה, וגם משטחי הדיפון הרכים מרגישים כאילו הם עוטפים גרעין נוקשה. בידוד הרעשים במהירויות נמוכות יעיל, אך מעל 120 קמ"ש חודרים לתא לא מעט רעשי רוח ורחשי צמיגים.

מולטימדיה ומצלמות

מערך התצוגה טיפוסי לדגמי הדור האחרון של קבוצת פולקסווגן עם לוח מחוונים דיגיטלי ומסך מולטימדיה גדול במרכז הקונסול המרכזי. זה לא המסך הכי דקיק ואלגנטי בשוק אבל הוא חד ובהיר ומציג ממשק תפעול גדול ונוח, שתומך היטב בעברית ובשיקוף טלפונים.

כמקובל בימינו מערך הפיקוד כולל מינימום הכרחי של מתגים פיזיים, רובם על ההגה, ועיקר השליטה מתבצע באמצעות תפריטים וכמה פסי מגע מתחת למסך. מתג ההתנעה נמצא על גלגל ההגה כמעין מחווה לפרארי ואלפא רומיאו, אבל היינו מעדיפים מתג שלא צריך לחפש אחריו בלילה אם ההגה לא במצב מאוזן. כתחליף למוט הילוכים יש ידית קפיצית קטנטנה במרכז הקונסול המרכזי, עוד מאפיין "אופנתי" שלא כולם מתחברים אליו.

האבזור התקני בדגם הבסיס כולל את כל המערכות ההכרחיות המקובלות ובהן מצלמות היקפיות, תאורת אווירה ומערך בטיחות אקטיבי מקיף. כדי לקבל פריטים מתבקשים עבור רכב תדמית לצעירים, למשל חלון גג, מושבי ספורט ומערכת קול רצינית, צריך להוסיף לא מעט כסף עבור "חבילות אבזור".

תא מטען

תא המטען מציע נפח סביר של 450 ליטר אם כי יש בפלח דגמים עם תא גדול יותר משמעותית. קיפול מסעד המושב האחורי מאפשר לדחוק פנימה בקלות מטענים ארוכים במיוחד.

מנוע וצריכת דלק

את הפורמנטור אפשר להזמין באירופה עם מגוון רחב של מנועי בנזין ואפילו עם הנעת פלאג־אין. לישראל הוא מגיע רק בשתי גרסאות קיצון: בקצה העליון גרסת ספורט עם מעל 300 כ"ס והנעה כפולה, ומחיר אסטרונומי, וגרסת בסיס עם מנוע 1.5 ליטר טורבו שבה נהגנו.

מנוע ה־1.5 ליטר, שמייצר 150 כ"ס ומצויד בסיוע היברידי "קל", הוא מנוע "משפחתי" חביב ועתיר מומנט, שמאיץ ללא קושי מסל"ד נמוך, מתנהל בעיר בקלילות ויכול לשייט שעות במהירויות בין־עירוניות גבוהות ללא תחושת מאמץ. הוא גם חסכוני יחסית ונהג מתון לא יתקשה לחלץ ממנו 14 קילומטר לליטר.

הבעיה העיקרית היא הדיסוננס בין התחושה הספורטיבית שיוצר העיצוב ותא הנוסעים לבין האופי הרגוע מטבעו של המנוע ותגובת הדוושה הדי עצלה במצבי התכנות הרגילים. המצב הספורטיבי מחדד את תגובת הדוושה, מאיץ את החלפות ההילוכים ומאפשר לשמור על קצב סביר בעליות ארוכות. אבל עם תאוצה מאפס ל־100 קמ"ש ב־9 שניות וצליל די סתמי ספק אם הוא יספק את הלקוחות הטיפוסיים של המותג.

על הכביש

על הכביש הפורמנטור מרגיש יותר ספורטיבי ודינמי מרוב דגמי הקרוס־אובר שמוצעים כיום בפלח. יש לו היגוי מהיר וכבד יחסית, שמשדר לנהג במדויק את העומסים הדינמיים על הגלגלים. הבקרה של תנודות הגוף מצוינת עם מעט מאד נטיות בפניות הדוקות ויציבות כיוונית מופתית במהירויות גבוהות. את הקרדיט ניתן לזקוף גם לזכות מערכת מתלים הנשלטת אלקטרונית, שמגיעה כסטנדרט בכל הדגמים. ובשורה התחתונה, זו מכונית שתתגמל גם נהגים שאוהבים נהיגה רצינית על כבישים מתפתלים.

ספיגת הזעזועים נוטה לצד ההדוק וגם במצב המתון של מערכת המתלים מעבר על אספלט ישראלי משובש במיוחד עשוי לטלטל את הנוסעים ־ אבל זה לא פוגם בשימושיות ובנוחות.

מחיר

כמו כל הדגמים החדשים בישראל גם המחיר של הפורמנטור זוחל מעלה בהדרגה ודגם בסיס עם מנוע 1.5 ליטר עולה כיום כ־200 אלף שקל. הביצועים בדגם הבסיס אמנם יותר "משפחתיים" מספורטיביים, אבל זה לא מחיר דרמטי לשלם בהתחשב בערך המוסף התדמיתי, בהנאה מהנהיגה ובתחושה המיוחדת בתא הנוסעים.

חלק מהמתחרות

טויוטה CH־R

מ־185 אלף שקל לקרוס־אובר הצעיר של טויוטה. תא נוסעים איכותי ומאובזר, אך פחות מרווח מהממוצע. מערכת הנעה היברידית מייצרת 140 כ"ס ומחזירה מעל 20 ק"מ לליטר.

טויוטה CH־R / צילום: יח''צ

סובארו קרוס־טרק

מ־174 אלף ש' לקרוס־אובר המשפחתי של סובארו. תא נוסעים מרווח ומאובזר אם כי קצת מיושן בעיצובו. מנוע 2 ליטר בנזין מייצר 152 כ"ס וכבונוס מקבלים הנעה כפולה ויכולת שטח מפתיעה

סובארו קרוס־טרק / צילום: יח''צ

עוד כתבות

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות