גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פיטורי היועמ"שית: ממה מורכב תיק הראיות של יריב לוין?

שר המשפטים התהדר בתשתית עובדתית עבת־כרס כדי להצדיק את הדחת גלי בהרב־מיארה מתפקידה ● אלא שלא כל אחד ממאות העמודים מכיל חומר רלוונטי ● וגם לאחר ברירת המוץ מן התבן, יש ללוין כמה טיעונים שזקוקים לרקע עובדתי נוסף ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין, הליכוד (מכתב לממשלה, 5.3.25) / צילום: פייסבוק יריב לוין
שר המשפטים יריב לוין, הליכוד (מכתב לממשלה, 5.3.25) / צילום: פייסבוק יריב לוין

ביום ראשון תתכנס הממשלה כדי לצעוד בדרך להדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה - ולהצביע בשאלת אי־האמון בה. את "התשתית העובדתית" להחלטה הניח שר המשפטים יריב לוין, שעמל על "תיק ראיות" שאמור להצדיק את ההדחה. תמונתו של לוין ליד הקלסר עב־הכרס הופצה לכל - ובתקשורת ידעו להטעים שמדובר בקובץ מסמכים בן לא פחות מ־886 עמודים.

יועמ"שים לשעבר: הדחת בהרב־מיארה תפגע בשלטון החוק
גם זה קרה פה | בג"ץ השאיר את היועמ"שית בודדה במערכה, לפחות כרגע

זה אכן מספר מרשים. אבל מה עומד מאחוריו? וכמה מוצק התוכן? צללנו לתיק ושרדנו כדי לספר.

ממה מורכב התיק?

התיק של לוין כולל את ההצעה להבעת אי־אמון הממשלה ביועמ"שית - ואת הנספחים להצעה. ההצעה עצמה היא בת 85 עמודים ו"המספר החזק", 886, מכוון למספר העמודים בנספחים (אנחנו ספרנו 883). בסך־הכול, אנחנו איתרנו 968 עמודים בתיק.

אבל בניגוד לרושם שאולי נוצר, אלו לא עמודים שמלאים בטענות נגד היועמ"שית. למעשה, כמעט מחצית התיק (49%) היא צירוף של פסקי דין, עתירות ותשובות להן. למשל, תשובות היועמ"שית לממשלה והיועמ"שית לכנסת בעניין עילת הסבירות - שקשה לומר שכל תו בהן הוא עדות להתנהלותה הפגומה של היועמ"שית - אחראיות לבדן ל־278 עמודים.

סוגי מסמכים אחרים שתופסים נתח נכבד מהתיק הם חוות דעת של הייעוץ המשפטי (16% מסך העמודים), מכתבים של פוליטיקאים או הצהרות שלהם (13%) ואף דו"ח של מבקר המדינה משנת 2020 בעניין המאבק בפשיעה באמצעות אכיפה כלכלית וחילוטים (9%). וכמובן, כשפשוט מעתיקים מסמכים, יהיו גם עמודים שאין בהם שום תוכן, כמו עמודים שכתובה בהם רשימת ההעתקים שאליהם נשלח מסמך או אפילו עמודים ריקים. אנחנו מנינו 18 עמודים נטולי תוכן כאלה.

התוכן המהותי הוא בהצעת אי־האמון עצמה (אותו מסמך בן 85 עמודים). התשתית העובדתית בה מחולקת לארבעה מישורים, כלשון לוין: "זיהום הייעוץ המשפטי בשיקולים פוליטיים"; "הפרת חובת אמון כמייצגת המדינה בערכאות"; "שימוש לרעה בסמכות תביעה על־ידי מדיניות אכיפה בררנית ופוליטית"; "מעילה באינטרס הציבורי וריסוק שלטון החוק".

מסמכים ארוכים נוטים להיות לא נגישים לקריאה מושכלת, במה שנראה שנותן להם מעין חסינות מביקורת. ובכל זאת, לא התעצלנו, עיינו בהם ומצאנו מספר נקודות שלא חפות מקשיים. הנה כמה מהן.

סירוב לייצג

כחלק מהטענות על "התנהלות בלתי ראויה של היועצת", לוין ציין שנרשם שיעור חריג של מקרים בהם היא נמנעה מייצוג עמדת הממשלה בבג"ץ והציגה עמדות לעומתיות לממשלה. לדבריו, מאז השבעת הממשלה ובמשך שנתיים, ב־14 פעמים היא יוצגה בבית המשפט שלא על־ידי היועמ"שית, לעומת פעמיים בלבד בכ־6 שנים שקדמו לכך.

האם היועצת יכולה לסרב לייצג את עמדת הממשלה? לדברי לוין, "הקריטריון המרכזי הוא היתכנות משפטית לייצג את עמדת הממשלה". קרי, אם יש היתכנות שעמדת הממשלה תעמוד באמות המידה המשפטיות - ראוי שהיועמ"שית תייצג אותה.

אלא שלוין לא הפנה לסימוכין לקיומו של קריטריון כזה, ונראה שהנורמה שהתקבעה בישראל היא שונה. לוין במכתבו מסתמך במקרים רבים על מסקנות ועדת שמגר שמונתה ב־1997 לבחון נושאים הקשורים לתפקיד היועמ"ש. בקשר ל"חובת הייצוג" של היועמ"ש, ועדת שמגר קבעה כי היועץ המשפטי נושא "בחובות הייצוג של רשויות השלטון".

אך בשונה מגישת לוין, הוועדה קבעה ש"אין לדרוש מן היועמ"ש כי יטען בבית המשפט טענות שאינן מקובלות עליו מאחר ואינן חוקיות או אינן הולמות את העקרונות החוקתיים המנחים אותו". הדבר קיבל גושפנקה בשורת פסקי דין שהכירו בעיקרון זה. לדוגמה, בפסק דין מ־2019, השופט אלכס שטיין אמר כי "היועץ ונציגיו אינם חייבים לטעון לטובת ההחלטה השלטונית שבחוקיותה אינם מאמינים". לפני כשבועיים, השופט נעם סולברג ציטט מדברי הוועדה בפסק דינו וכתב: "הוועדה הכירה בסמכותו של היועמ"ש לסרב לייצג את עמדת הרשות בכוחותיו־הוא".

ד"ר איתן לבונטין - שמציג גישה ביקורתית ל"מונופול הייצוג" של היועמ"שית - כתב גם הוא ש"גם בימי הבראשית ברור היה, לפחות להלכה, כי יכול שהיועץ יסרב לייצג רשות פלונית לעת מחלוקת". הוא מסתמך על דבריו של היועמ"ש חיים כהן מ־1952: "התוצאה אשר עלולה לצמוח מכך שמשרד ממשלתי זה או אחר מחליט לא לקבל עצה משפטית של היועמ"ש, היא שהיועמ"ש ובאי־כוחו לא יגנו על מעשה שלטון בניגוד לעצתו, לא בפני בית הדין הגבוה לצדק ולא בפני הממשלה ורשויותיה".

הייעוץ המאפשר

עוד לוין טען שבממשלה הקודמת בהרב־מיארה סיפקה את הסחורה של "ייעוץ מאפשר". כמה מאפשר? עד כדי כך שנתנה לממשלה לעשות צעדים מרחיקי לכת בזמן שכיהנה כממשלת מעבר ב־2022. לוין מנה שלוש דוגמאות: מינוי שופט העליון לשעבר מני מזוז ליו"ר קבוע של הוועדה למינוי בכירים, מינוי הרצי הלוי לרמטכ"ל וחתימת ההסכם הימי עם לבנון.

רק שלא תמיד המילה האחרונה הייתה של היועמ"שית. לוין ציין, למשל, כי מינויו של מזוז נפל בבג"ץ לאחר עתירה של ארגון לביא. הממשלה ביקשה למנות את מזוז ליו"ר הוועדה באופן קבוע כדי למנות את הלוי לרמטכ"ל, לאחר שהיועמ"שית והמשנה שלה ד"ר גיל לימון מצאו שלא ניתן למנות יו"ר אד־הוק רק כדי לבחור רמטכ"ל. אך שופטי בג"ץ מצאו שדווקא ניתן ודרשו שהממשלה תעשה כן. לבסוף מזוז ויתר על המינוי ובמקומו נכנס אליקים רובינשטיין.

מינוי הלוי לא אותגר, אבל הפסיקה בעניין מזוז התייחסה לכך. השופטת רות רונן כתבה: "דומה כי אין מחלוקת בין הצדדים… כי מינוי רמטכ"ל הוא צורך הכרחי ודחוף". סולברג דיבר על "הצורך החיוני" במינוי רמטכ"ל. אז לא נקבע מה בג"ץ היה פוסק לו נדרש לכך, אך ניתן לשער.

ומה לגבי ההסכם עם לבנון? לוין לא ציין שבג"ץ גיבה את היועמ"שית. הביקורת של לוין נוגעת לשני עניינים: העברת ההסכם בממשלת מעבר, ואי־הבאתו להצבעה בכנסת. אלא שבג"ץ אישר לממשלת המעבר לחתום על ההסכם מפני שהשתכנע שיש דחיפות לאשרו, וכמו כן שההסכם היה בעבודה מאז 2020 ולכן לא מהווה תוצר של הבחירות. לגבי העובדה שההסכם לא אושר בכנסת, בבג"ץ נאמר שאין חובה כתובה לעשות זאת.

כלומר, בהרב־מיארה אכן אפשרה לממשלה לעשות מהלכים חריגים בזמן ממשלת מעבר, אך אלו זכו לאישור בג"ץ. אבל, כמו במקרה מזוז, לעתים היועמ"שית אפשרה יותר מדי, ובג"ץ הגביל את הממשלה.

ועדת חקירה תעזור?

תחת הכותרת שזועקת על "פגיעה בביטחון המדינה", לוין מעלה את הטענה שהיועמ"שית סירבה לסייע להקמת מנגנון של ועדת חקירה "אשר ייתכן שהיה מביא להפסקת ההליכים שננקטים בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג נגד ראש הממשלה בנמימין נתניהו, נגד שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, ולמניעת הליכים העלולים להינקט גם נגד אנשי ממשל ואנשי כוחות ביטחון אחרים".

במילים אחרות, לוין סבור שלולא התעקשות היועמ"שית על הקמת ועדת חקירה ממלכתית, אפשר היה להקים ועדת חקירה אחרת לבדיקת הטענות שעלו בבית הדין בהאג - שאולי הייתה מונעת את צווי המעצר שהוצאו נגד נתניהו וגלנט ומסכלת הליכים עתידיים נגד ישראלים נוספים.

ואולם, דובר בית הדין, פאדי אל־עבדאללה, שפך מים צוננים על הרעיון. בריאיון לכאן ב' שנערך שבוע לאחר הוצאת צווי המעצר בנובמבר, הוא אמר מפורשות כי "גם לו הייתה מוקמת ועדה חקירה בישראל, השופטים היו בודקים אם יש חקירה אישית נגד נתניהו וגלנט בגין אותם אישומים בדיוק שבגינם הוצאו הצווים". כלומר, בית הדין דרש חקירה פלילית, ולא היה מסתפק בשום סוג של ועדת חקירה.

נציין כי אומנם ועדת חקירה לא הייתה עוזרת בהאג, אבל לפי עיתונאי i24 News אבישי גרינצייג, היא הייתה יכולה להועיל מול ממשל ביידן. לדבריו, במסמכים של הממשל מובעת נכונות להכיר בוועדת חקירה ממשלתית בראשות שופט עליון בדימוס ובהשתתפות פצ"ר לשעבר, לצד משקיפים בינלאומיים, כמנגנון שמספיק מבחינת ארה"ב כדי להדוף את המתקפות הבינלאומיות נגד ישראל בנושא המשפט הבינלאומי.

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

כבר לא 40/60: מנכ"ל חברת ההשקעות הגדולה בעולם מגלה - איך ייראה התיק העתידי

מנכ"ל חברת ניהול הנכסים בלקרוק, לארי פינק, פרסם היום את מכתבו השנתי למשקיעים ● על פני 27 עמודים הוא מגלה מה לדעתו יקרה לכלכלה האמריקאית, ממה צריך להיות מודאגים, ואיך ייראה תיק ההשקעות החדש ● ואין אף מילה על גיוון, קיימות ו-ESG

מרין לה פן / צילום: ap, Stephane de Sakutin

השחיתות שהובילה לגניזת חלום הנשיאות: החוק ניצח את לה פן

באיחור רב, מנהיגת "האיחוד הלאומי" בצרפת משלמת את המחיר הפוליטי על העבר של המפלגה ● לה פן הצליחה לשים את העבר האנטישמי של המפלגה ברובו מאחוריה, אבל מערכת המשפט הצרפתית, שהחלה בחקירה עוד ב-2015, רדפה אחרי הצדק, ושלטון החוק ניצח ● מה היא תעשה עכשיו?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Leah Millis

יצרני הרכב יעלו מחירים בגלל המכסים? טראמפ: "לא אכפת לי בכלל"

בעקבות הודעתו כי יטיל מכסים של 25% על יבוא רכבים, נשיא ארה"ב נשאל אתמול בראיון ל-NBC אם הוא מודאג מעליית מחירי המכוניות, והשיב: "לא, לא אכפת לי בכלל, כי אם המחירים של מכוניות זרות יעלו - אנשים יקנו מכוניות אמריקאיות"

לווים מצאו חסמים במעבר בין בנק למשכנתאות אחד לשני בעת מיחזור / צילום: Shutterstock, jaturonoofer

רפורמת המיחזורים יוצאת לדרך: לקראת מהפך בשוק המשכנתאות?

בקרוב ייכנסו לתוקף נוהלים חדשים של בנק ישראל, שיאפשרו ביצעו מיחזורי משכנתאות בין בנקים בצורה קלה ופשוטה יחסית למצב היום ● בהתאחדות יועצי המשכנתאות אומרים כי מעתה לווים שרוצים למחזר את המשכנתא לא יצטרכו להתמודד עם הטופסולוגיה, שתועבר אל הבנקים עצמם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

שופרסל בוחרת משרד יחסי ציבור חדש

רשת שופרסל הרשת בחרה בקבוצת מינקובסקי לליווי האסטרטגי-תדמיתי, בר רפאלי פותחת בקניון רמת אביב חנות פופ-אפ למותג הטיפוח שלה, רשת בייגל קפה פותחת שישה סניפים נוספים, וקבוצת הנדל"ן תדהר משיקה אפליקציית שירות לקוחות ● אירועים ומינויים 

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

קרסו מוטורס במגעים להיכנס לחברת הטעינה לרכב חשמלי סונול EVI

חברת סונול EVI, להטענת רכבים חשמליים, מוחזקת בחלקים שווים ע"י סונול ומשק אנרגיה ● כעת, קרסו מוטורס במגעים לרכישת ההחזקות של משק אנרגיה בחברה

ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן

אי עמידה בתנאים ומכרזים ללא איוש: כך הידרדר הליך הגיוס לשירות המדינה

לפי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות המדינה, כמחצית ממכרזי הגיוס נסגרים מבלי שהמשרה אוישה, ומעטים מהמועמדים בכלל עומדים בתנאים הנדרשים ● הסיבה: התהליך נחשב למסורבל וארוך ● נציבות שירות המדינה: "תמונה חלקית"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אנליסטים ממליצים: שלוש מניות בוול סטריט עם הזדמנות השקעה

מיקרוסופט תהנה מצמיחת Azure וההשקעות בבינה מלאכותית ● מניית נטפליקס תזנק בזכות צמיחה דו ספרתית במכירות השנה ו"מראה שחורה" עונה 7 ● לסנואופלייק יש מנועי צמיחה מבטיחים ומנכ"ל שכבר "עשה את זה" ● אנליסטים בוול סטריט ממליצים

אמיר ירון ובצלאל סמוטריץ' / צילומים: דוברות הכנסת, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך עולה שלב: המוסדיים וחברות כרטיסי האשראי בדרך להציע פיקדונות

הצוות בראשות הממונה על התקציבים באוצר והמפקח על הבנקים הגיש את מסקנות הביניים ● המטרה: השלמת הליך החקיקה וכניסה של שחקנים חדשים לעולם הפיקדונות ● כך זה יעבוד

צילומים: נובה, רענן טל, שלומי יוסף, אלביט

מחקו מיליארדי דולרים בחודש: המניות שמביאות את הסערה מוול סטריט לת"א

מניות שנסחרות גם בישראל וגם בארה"ב תופסות 42% ממדד הדגל ת"א 35 ● בהתאם, הטלטלות בוול סטריט משפיעות כמעט דרך קבע על הבורסה המקומית ● המניות הדואליות הגדולות כמו נובה, טבע או נייס, מייבאות את ירידות השערים מאמריקה, וצוללות בשיעור דו־ספרתי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Leah Millis

"הפצצות כמו שלא ראתה מעולם": האיום החדש של טראמפ

טראמפ ל-NBC על איראן: "אם הם לא יעשו הסכם - יהיו הפצצות" ● ג'ון פולין, אביו של הירש ז"ל שנרצח במנהרות חמאס, לחברי הקואליציה: הורידו את סיכת החטופים, זה רק מגביר את הכאב ● צה"ל ושב"כ: אותרו ממצאים המשויכים לגופתו של החלל החטוף מני גודארד ז"ל ● 59 חטופים - 541 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עדות משפט נתניהו, היום / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

בשביל לייצג את אוריך: ביהמ"ש ביטל את עדות נתניהו מחר

עדותו של נתניהו במשפטו הפלילי תבוטל מחר, על מנת שעורך דינו עמית חדד יוכל לייצג את יועצו, יונתן אוריך, בהארכת המעצר בפרשת קטארגייט ● נתניהו נדרש למסור היום עדות פתוחה, ועדותו במשפטו הפלילי הופסקה לשם כך בצהריים במקום בשעה 18:00 ● לדברי נתניהו, "המשטרה אמרה 'צריך ארבע שעות', אחרי שעה נגמרו להם השאלות. אמרתי 'תראו לי חומר. תראו לי משהו'. ולא היה להם שום דבר להראות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew

הרבעון שבו התחזיות פספסו את שוק ההון, ומה ההיסטוריה מלמדת על ההמשך

בניגוד לתחזיות האופטימיות בתחילת השנה, השוק האמריקאי חווה ירידות חדות, המשקיעים בורחים לאירופה והבורסה בהונג קונג שברה שיאים ● הבורסה בת"א נסוגה בעקבות המצב הביטחוני והפוליטי ● גם שוקי המטבעות והסחורות חוו תהפוכות ● ההיסטוריה מראה: פתיחת שנה חלשה בוול סטריט מסתיימת לרוב בתשואה שלילית

אבי חימי / צילום: איל יצהר

נסגר התיק נגד ראש לשכת עוה"ד לשעבר, אבי חימי

כשנתיים אחרי שנאלץ להתפטר מתפקידו בעקבות פרסום של אילה חסון אודות מעשה מגונה שביצע בעורכת דין, החליט פרקליט המדינה כי התיק נגד חימי ייסגר ● חימי, הטוען כי האירוע התרחש כחלק ממערכת יחסים בהסכמה עם עורכת הדין, מנהל תביעה נגדה ונגד חסון וחדשות 13

צוות כלמוביל וצוות משרד הפרסום אדלר חומסקי ורשבסקי / צילום: פביאן קולדורף

הזוכים הגדולים של טקס פרסי האפי 2024: כלמוביל וטורנדו

תחרות השיווק האפקטיבי התקיימה הערב בתל אביב ● חברת המזגנים טורנדו זכתה בזהב בקטגוריית הפלטינום, ומותג הרכב ORA זכה בזהב בקטגוריית רכב ותחבורה, ובפרס הגרנד אפי היוקרתי

סניף ג'יי פי מורגן. בעיגול: אוליבייה עמר / צילום: רויטרס/Marek Antoni Iwanczuk, איור: גיל ג'יבלי

הישראלי הפחות מוכר שהורשע בפרשה שמסעירה את המשקיעים בארה"ב

אוליבייה עמר, השותף הישראלי בסטארט־אפ האמריקאי פרנק, הורשע ביחד עם המייסדת צ'ארלי ג'ביס בהונאת ג'יי.פי מורגן ● ביהמ"ש קבע: ג'ביס ועמר שכנעו את הבנק הגדול לשלם 175 מיליון דולר כדי לרכוש את פרנק - אבל אז התגלה כי העסקה התבססה על נתונים מפוברקים של השניים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה בירידות; אלקטריאון צללה ב-35%, אל על ב-7%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.4% ● ירידות חדות בוול סטריט ● אתמול נצבעו המדדים המובילים בת"א באדום ● "לא מתומחר כרגע": מה אומרים בארה"ב על הדדליין להטלת המכסים של טראמפ ● מופלאה אחת, חברת שירותי ענן וענקית סטרימינג: אנליסטים בכירים בוול סטריט ממליצים על שלוש מניות ● הזהב נסחר הבוקר בשיא חדש

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

הסיוט של המשקיעים: מניית "החלום" שאיבדה 60% בשבועיים

מניית אלקטריאון, המפתחת טעינה לכלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה, מחקה 1.5 מיליארד שקל בשבועיים, לאחר שדיווחה על הכנסות נמוכות משמעותית מהתחזיות ● בין המפסידים הגדולים מהנפילה במניה – צחי חג'ג', רן בלינקיס וצמד מנהליה

הוול סטריט ג'ורנל: זאת הטקטיקה החדשה של צה"ל בג'נין

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הצעד הטורקי שעלול להיתפס כאיום על ישראל, הפעילות החריגה של צה"ל במחנה הפליטים ג'נין, באוניברסיטאות בארה"ב מתנגדים לגירוש של פרו-פלסטינים, והמנהיגים שעוקבים אחרי טראמפ בדרך לשלטון לא דמוקרטי • כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה מסכמת רבעון: המדד שהפך לשיאן התשואות, וזה שנפל הכי הרבה

רבעון תנודתי עבר על הבורסה המקומית בצל שחרור החטופים, חידוש הלחימה בעזה, והתהפוכות הפוליטיות ● למרות התנודתיות מדדי הדגל של הבורסה המקומית סיכמו את הרבעון בטון חיובי ● וגם: איזה מדד הניב תשואה דו ספרתית הרבעון?