גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי עשור: האם תוכניות ההגרלות ייעצרו ע"י האוצר?

השבוע תתכנס מועצת מקרקעי ישראל כדי לקדם, בין היתר, את המשך תוכנית "דירה בהנחה" – אך באוצר מאותתים בימים האחרונים שזה לא יקרה בקלות ● אם לא יוחלט על הארכת התוכנית בישיבה, ההגרלה הקרובה עשויה להיות האחרונה ● וגם: השינויים שמתכנן שר האוצר בתוכנית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האם ישיבת מועצת מקרקעי ישראל שתיערך השבוע תהפוך למוקד התנגשות בין אנשי משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל לבין אנשי משרד האוצר? בין הסעיפים שעל סדר היום מופיעה הצעת החלטה על הארכת מכרזי "מחיר מטרה" - המכרזים המשמשים מאגר דירות לתוכנית ההגרלות "דירה בהנחה" - עד לסוף שנת 2027, ובכך להניח את התשתית להארכת תוכנית סבסוד הדירות הממשלתית. אלא שנראה כי אנשי האוצר אינם מתכוונים לאפשר את אישור ההחלטה בקלות.

בנק ישראל בהודעה דרמטית: מגביל את הלוואות הקבלנים בשוק הדיור
פרשנות | בנק ישראל סוגר את ברז המבצעים, וענף הנדל"ן כבר לא ייראה אותו דבר

מועצת מקרקעי ישראל מורכבת מנציגי כמה וכמה גורמים ממשלתיים. הבכיר שבהם הוא שר הבינוי והשיכון, המשמש כיושב־ראש המועצה, אך גם למשרד האוצר יש נציגות בכירה וחשובה במועצה - סגן הממונה על התקציבים באוצר. בהיותו הגורם ש"יושב על ברז המזומנים", זהו אחד הנציגים המשמעותיים ביותר במועצה.

יושב־ראש המועצה כיום, השר יצחק גולדקנופף, מושך לכיוון הארכת תוכנית "דירה בהנחה", והצהיר על כך בכמה הזדמנויות שונות בעת האחרונה. אליו מצטרפים גם רוב גורמי המקצוע במשרד הבינוי והשיכון וברשות מקרקעי ישראל. מולם נמצא האוצר, אשר מציע תוכנית מצומצמת בהרבה, כולל אישור שיווק לטובת התוכנית "במקרים חריגים בלבד" ורק באישור הוועדה לתכנון ופיתוח - שבראשה עומד נציג משרד האוצר, כך שלאוצר יש זכות וטו בוועדה. לגלובס נודע כי עד לרגעים האחרונים שלפני כינוס ישיבת המועצה מתוכננות פגישות בין הצדדים, במטרה להגיע להסכמות, אך הדרך להתנגשות נראית כרגע קצרה מתמיד.

תשונה או תבוטל?

בוועידה שנערכה בשבוע שעבר בתל אביב אמר סגן הממונה על התקציבים, מתן יגל: "התוכנית לא טובה ומאוד בעייתית, מעלה ביקושים ומעלה את מחירי הדיור. גם אם המדינה רוצה לעזור לזוגות להגיע לדירה, הגרלות הן רעיון מאוד לא חכם. אולי צריך מבחני הכנסה, כושר השתכרות או פרמטרים אחרים, ואם להאריך את התוכנית - הפורמט הקיים מאוד לא טוב, לא חכם ולא יעיל. אם יחליטו לחלק מתנות בהגרלה, ודאי שזה לא צריך להיות במרכז הארץ. למה שזוג צעיר ירצה לגור בקריית שמונה?"

זו לא הפעם הראשונה שבאוצר מצביעים על כך שתוכנית הסבסוד הממשלתית לא יעילה והפסדית למדינה. רק בתחילת החודש חשפנו כאן כי להערכת אנשי האוצר, סבסוד הקרקעות בתוכניות הממשלתיות לסבסוד דירות לאורך השנים (מאז הושקה תוכנית "מחיר למשתכן" במתכונתה המעודכנת ב־2015, על־ידי שר האוצר משה כחלון) הסתכם בכ־50 מיליארד שקל. סכומי עתק אלה משמשים את האוצר לא אחת כדי "לרמוז" לחוסר הכדאיות של התוכנית.

"אי־אפשר לדבר כל הזמן על התוכניות האלה ככאלה שגורמות הפסדים", אומר מנגד גורם בכיר בענף. "זה לא נופל על תקציב המדינה, מדובר על הכנסות שמגיעות מקרקעות קיימות, וכלל הגורמים שעסקו בנושא הזה הבטיחו לאורך כל השנים להוריד מחירים. זו הדרך שבה המדינה בחרה לעשות זאת, באמצעות תוכניות ההגרלות. אין כאן הפסד אלא מימוש הבטחה".

"ביטול התוכנית זו דרמה. זה יהיה צעד נורא", מוסיף אותו גורם. המחירים גבוהים היום, וגם אם הם בדרך לרדת מעט - אין כאן התרסקות של המחירים, אין כאן ירידה של 15% או של 20% במחירים, שזו ההנחה שמציעה בפועל תוכנית ההגרלות לזוגות הצעירים. ירידה בשיעור כזה לא תקרה מחר בבוקר, לכן הזוגות הצעירים חייבים את הסבסוד הזה כדי לקנות דירה. הירידה שמתרחשת עכשיו במחירים, היא לא בשיעור שמאפשר לזוגות צעירים ממעמד הביניים לקנות דירה.

"אפשר לצמצם את ההנחות, אפשר למצוא איזון בין הפריפריה לבין המכרז, אפשר לעשות סבסוד צולב כמו שהצענו בעבר ובאוצר התנגדו - אלה דיונים לגיטימיים. יש מה לעשות גם בלי לעצור את התוכנית, אבל אגף התקציבים לא מציע שום אלטרנטיבה. אין לו שום יכולת כרגע להציע דברים אחרים במקום תוכנית 'דירה בהנחה'".

בהקשר זה מצהיר מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן: "לא נסכים להפחית תקציבים מתוכנית 'דירה בהנחה'. כל הפחתה כזו דורשת הבאת מיליארדים להאצת שוק הנדל"ן בדרכים אחרות. אם אנחנו רוצים להמשיך לבלום את עליית המחירים ולעזור לפרט במדינת ישראל להשיג דירה, אנחנו צריכים השקעה מהצד השני. אם רוצים לקצץ, ואם יהיה היגיון כלכלי בקיצוץ, נדרוש פתרונות ברמת הפרט, בהיקף של 3 מיליארד שקל".

העיקרון של סמוטריץ': התוכנית תימשך רק בפריפריה ובאזורי עדיפות לאומית

הגורם שאיתו דיברנו מפנה אצבע מאשימה אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וטוען כי אינו נוכח כלל בדיונים ובשיחות סביב שאלת הארכת "דירה בהנחה", עובדה המסבכת את המצב עוד יותר, לדבריו: "הבעיה היא ששר האוצר לא נמצא בתמונה. פקידי האוצר הם שמובילים את כל התנהלות האוצר סביב הסיפור הזה".

בלשכת השר סמוטריץ' הגיבו לדברים, ובאותה נשימה חשפו את השינויים שהוא מקווה לקדם במתווה התוכנית: "שר האוצר מעורב לחלוטין בנושא", נמסר מלשכתו, "ורק ביום חמישי האחרון הוא קיים ישיבה מקצועית ארוכה עם אנשיו במשרד האוצר. השר סבור כי ניתן להגיע להסכמות, סביב העיקרון ולפיו התוכנית תימשך באזורי הפריפריה והעדיפות הלאומית. בכך היא תגשים כמה מטרות לאומיות חשובות.

"סלע המחלוקת המרכזי בנושא נותר סביב דרישתו של שר האוצר להעניק עדיפות של 50% בכל מכרז למשרתי מילואים פעילים במסגרת מלחמת 'חרבות ברזל', דרישה שלמרבה הצער משרד השיכון ורמ"י מסרבים לה כרגע. בעניין זה השר סמוטריץ' אינו מתכוון לוותר, ולדרישתו תתקיים בעניין ישיבה היום אצל ראש הממשלה".

גורמים שאיתם שוחחנו אומרים כי צמצום התוכנית שאליו דוחף משרד האוצר דווקא ייצור מציאות הפוכה מזו שמקווה להשיג השר, שכן אם התוכנית תצומצם באופן דרמטי (גם אם לא תבוטל לגמרי), מספר אנשי המילואים שיוכלו ליהנות מדירה במחיר מסובסד יהיה נמוך יותר ממספרם בהגרלות במתכונתן כיום.

חזרה לעידן הקריטריונים? "טעות גדולה"

תוכניות ההגרלות על גלגוליהן החלו, כאמור, בתקופת שר האוצר כחלון. במשך כעשור הוגרלו במסגרתן כ־110 אלף יחידות דיור, וההגרלה האחרונה נסגרה בסוף ינואר השנה, עם 4,000 יחידות דיור שהוגרלו. תוכניות משרד הבינוי והשיכון בנושא כוללות הגרלה חדשה בין פסח ליום העצמאות, עם כ־5,000 יחידות דיור חדשות ושיווק של כ־20 אלף יחידות דיור במהלך השנה במסגרת מסלול "מחיר מטרה".

ומה יקרה אם התוכנית לא תימשך? ראשית, המשמעות היא שלאחר ההגרלה הקרובה המתוכננת לא יתקיימו עוד הגרלות, ככל הנראה עד לסוף השנה. בידי רמ"י יש כמות מעטה של יחידות דיור ששווקו במכרזי "מחיר מטרה" וטרם השתתפו בהגרלות, ואם לא תתקבל החלטה על הארכת התוכנית בישיבה הקרובה, התוכנית למעשה תיעצר באמצע השנה.

אחת האפשרויות במקרה שהתוכנית לא תימשך היא חזרה לעידן הקריטריונים: בתחילת העשור הקודם גיבש שר הבינוי והשיכון דאז, אריאל אטיאס, רשימת קריטריונים לקבלת דיור בר־השגה, בהתאם להמלצות ועדת טרכטנברג ("הוועדה לשינוי חברתי כלכלי"). אלא שעם הזמן התברר כי הקריטריונים הללו לא השיגו את מטרתם, לקרב את הזוגות הצעירים מהאוכלוסייה הכללית לדירה משלהם. בפרסומים שונים, כולל כאן בגלובס, הוכח כי הקריטריונים הובילו - במתכוון או שלא - לכך שמרבית הנהנים היו זוגות צעירים בני החברה החרדית.

"זה ייצור מלחמת עולם חדשה שתתקע את הכול", אומר הגורם שאיתו שוחחנו. "שוב בג"צים, שנה לפחות של עיכובים רק על דיונים משפטיים - ושום פתרון אמיתי לזוגות הצעירים. אם גולדקנופף ישתכנע וילך לשם, זו תהיה טעות גדולה מצידו".

"המדינה תפסיד שיווקים מתוכננים של קרקעות"

כאמור, הצעת משרד הבינוי והשיכון ורמ"י אשר תועלה במסגרת ישיבת מועצת מקרקעי ישראל השבוע, נועדה להאריך את מכרזי "מחיר מטרה" בשנתיים נוספות, אך לא רק זאת - גם להרחיב אותם ליישובים נוספים, שבהם טרם הוגרלו דירות במסגרת התוכנית עד היום. מדובר ברשימה של 22 יישובים, שהגדול שבהם הוא רעננה: לראש העיר חיים ברוידא הובטח עוד בסוף השנה שעברה כי העיר תוכנס לרשימת הערים שישתתפו בתוכנית.

הגורם שאיתו דיברנו מתריע כי עצירת התוכנית או צמצום דרמטי שלה יביאו לאפקט בעייתי נוסף: עצירת שיווקים מכיוון אותם יישובים שאמורים להיכנס לתוכנית. "ברעננה, למשל, לא ישווקו את הקרקעות הללו אם זה לא יהיה במסגרת תוכנית ההגרלות", הוא אומר. "המשמעות היא שבמקרה של עצירת התוכנית, המדינה תפסיד שיווקים של קרקעות חשובות". העניין מקבל משנה תוקף בהתחשב בחוסר היכולת של המדינה לשווק עוד דירות בסבסוד ללא החלטה חדשה על הארכת שיווקי "מחיר מטרה".

אגב, בהצעת האוצר ל"דירה בהנחה" שתוצג בישיבת המועצה לא מוצעת כל הארכה של מכרזי "דירה בהנחה", ואף לא הרחבה שלהם לאותם יישובים שמציעים משרד הבינוי והשיכון ורמ"י. להפך: הצעת האוצר דוחפת לצמצום מספר היישובים שישתתפו בהגרלות, אם אלה יימשכו, ולקיומן ביישובים שבהם ערכי הקרקע נמוכים יחסית, קרי מחוץ לאזורי הביקוש בלבד.

עוד כתבות

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר