גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישראלים מורידים הילוך: מבצעים בשוק הרכב כבר לא מפתים את הצרכנים

השינויים המהירים המתרחשים בשוק הרכב הישראלי, ובראשם התעצמות התחרות, משפיעים גם על התנהגות הצרכנים ● הרוכשים מפתחים "חסינות" בפני הורדות מחירים ומבצעים, וכבר לא נאמנים למותגים ולטכנולוגיות הנעה

מכירת רכבי המותג GEELY בארץ. מבצעי רכב כבר לא מפתים את הצרכנים / צילום: טלי בוגדנובסקי
מכירת רכבי המותג GEELY בארץ. מבצעי רכב כבר לא מפתים את הצרכנים / צילום: טלי בוגדנובסקי

שוק הרכב הישראלי נחשב במשך שנים רבות לשוק יציב ושמרני בכל הנוגע להתנהגות הצרכנים. במשך עשרות שנים שלטו בו קומץ מותגים יפניים וקוריאניים "אמינים", שחמשת המובילים בהם החזיקו לרוב בנתח של 60%-70% מהמכירות השנתיות. שיקולי הרכישה העיקריים של הלקוחות היו שמירת ערך של הרכב; מחיר הרכב ביחס לתמורה, שנמדדת בעיקר באבזור תקני ובסטטוס; סוג ההנעה (חיסכון בדלק וכו'); ונאמנות למותג.

קבוצת פולקסווגן משיקה שיתוף־פעולה ענק עם מובילאיי
מדינת ישראל כבר לא מעודדת רכישת רכב חשמלי. אלה ההשלכות על השוק
החל מ-174 אלף שקל: הרכב שמציע חבילה יוצאת דופן

אבל בשנים האחרונות, ובמיוחד בחודשים הראשונים של 2025, הפכה ישראל משוק סגור ושמרני למעין "מעבדת ניסויים" פורצת דרך עבור כלל שוק הרכב הגלובלי. ישראל מקדימה כיום את רוב העולם המערבי בכל הנוגע למספר הדגמים והמותגים שמתחרים בה, ולתחרות האגרסיבית בין שיטות ההנעה - חשמלית, היברידית, פלאג־אין ובנזין. ומה שקורה כאן היום עתיד לקרות גם במקומות אחרים, לנוכח "הפלישה" הצפויה של כוחות עולים מהמזרח.

כדי להבחין בעוצמת השינויים בהתנהגות הצרכנים בישראל אל מול העולם השתמשנו בתוצאות של סקר צרכני הרכב הגלובלי לשנת 2025 של חברת הייעוץ דלויט. התוצאות בהחלט מעניינות.

חסינות בפני הוזלות

אחד מכללי הברזל הוותיקים ביותר של שוק הרכב בישראל הוא "המחיר הוא המלך". כלומר, הוזלות והנחות תמיד יצרו דינמיקה משמעותית של מכירות, ואפשרו לעקוף מתחרים ולשבור חסמים שיווקיים. הכלי הזה הוכח בעבר כאפקטיבי גם לצורך החדרה של דגמים ומותגים חדשים, באמצעות מחירי חדירה נמוכים במיוחד.

צילומים: Shutterstock

אבל בחודשים האחרונים נראה, שכלי המחיר מאבד אפקטיביות, והצרכנים בישראל מפתחים "סבילות" כלפי הוזלות. מותגי רכב חדשים מסין, שנכנסים כיום לשוק עם מחירי חדירה אגרסיביים, כבר אינם מצליחים ליצור מסת מכירות ראשונית כמו בעבר, וגם מבצעי הוזלות מתקשים למשוך המונים לאולמות התצוגה.

הסיבה העיקרית לכך היא "שימוש יתר" שנעשה כיום בכלי השיווקי הזה. נראה, שמלחמת המחירים האגרסיבית בין עשרות מותגים עם דגמים מקבילים, גורמת ללקוחות רבים דווקא לעכב את החלטות הרכישה שלהם. זאת בשל ציפייה להוזלה נוספת של אותו מותג, או של מותגים מתחרים, ו/או חשש שלאחר הרכישה מחיר הרכב יופחת שוב, וישפיע על שמירת הערך.

קשה למצוא בעולם תקדים לתהליך כה עצים, למעט אולי בשוק הסיני, שגם בו קיימת מלחמת מחירים עזה, שגורמת סטגנציה בשוק כבר שנים.

דוגמאות למלחמת מחירים שמנטרלת את עצמה אפשר למצוא בשפע, לעיתים אפילו בקרב דגמים מקבילים של מותגים מתחרים מבית אותו יצרן. למשל, מלחמת המחירים העזה שמתנהלת כיום בין הקרוס־אובר החשמלי זיקר X, ובין אחיו לפלטפורמה, לינק אנד קו 02, סמארט 1 ו־וולבו EX30, או קרב המחירים בין האחים הכמעט זהים ג'אקו 7 פלאג־אין וצ'רי טיגו 7 פלאג־אין.

גם טסלה היא דוגמה בולטת להשלכות השליליות של "חסינות ההוזלות" של צרכני הרכב בישראל. החברה הרגילה את הלקוחות בארץ לשינויי מחיר תכופים, ובמהלך 2024 היא ביצעה עוד חיתוך מחירים אגרסיבי. אולם המהלך לא הניב את תנופת המכירות אשר לה קיוותה החברה.

הנאמנות למותג בדעיכה

הירידה בנאמנות הלקוחות למותגי רכב היא תופעה גלובלית, שזוהתה גם בסקר צרכני הרכב החדש של דלויט. על פי הסקר "אחוז הצרכנים שמתכוונים להחליף מותגים בפעם הבאה שירכשו רכב נמצא בעלייה בכמה שווקים גלובליים, ומצביע על הצורך לבנות יחסי לקוח חזקים".

אבל בישראל, שאליה נכנסו כמעט 20 מותגים מתחרים בשנתיים האחרונות בלבד, רובם סיניים, התופעה מוקצנת. אומנם נותרו עדיין בישראל כמה מותגי "בונקר", שמהווים מפלט לצרכנים עם מערכת שיקולים שמרנית. כמו למשל טויוטה, יונדאי, סובארו, סקודה, קיה ועוד. אבל תמונת המצב הכללית מגלה מעבר מואץ של לקוחות בין מותגים, לעיתים אפילו ברזולוציה של רבעונים.

זו בעיה משמעותית עבור המותגים "הוותיקים", שמעידה על כך שצרכנים רבים מתייחסים לרכב החדש כאל "ברזל", כלומר מוצר צריכה, שממלא צורך תכליתי ולא רגשי. ייתכן שהבעיה הזו תתמתן בעתיד אם המותגים החדשים לא יעמדו בציפיות של הלקוחות לשמירת ערך, שהיא עדיין שיקול צרכני משמעותי בבחירת רכב בישראל. אבל לפחות בטווח הקצר נראה, שהרבה לקוחות בישראל מוכנים "להמר" כרגע על שמירת הערך.

"תקועים" עם מלאים

לא רק הנאמנות של הצרכנים למותגי הרכב נמצאת בירידה בישראל אלא גם הנאמנות שלהם לטכנולוגיה. נזכיר, שבתחילת העשור הקודם כ־90% מכלי הרכב שנמכרו בישראל צוידו במנועי בנזין מקובלים. לכלי הרכב ההיברידיים לקח כמעט עשור לחדור בצורה נרחבת לשוק הישראלי, למרות הטבות המס.

שינוי הפאזה הבא, שהיה מעבר לכלי הרכב חשמליים, כבר התרחש בקצב הרבה יותר מהיר והחדירה שלהם זינקה מאחוזים בודדים ב־2022 לכמעט 25% מהשוק ב־2024. כיום השינויים ממשיכים להתרחש ובקצב הולך וגובר. לדגמים סיניים עם הנעת פלאג־אין (PHEV) לקח פחות מחצי שנה לכרסם באופן משמעותי במכירות הדגמים החשמליים בישראל והתהליך זכה להאצה נוספת בתחילת 2025 לאחר הכניסה של דגמים חדשים לשוק.

הסקר של דלויט מזהה תופעה דומה בעולם: "העניין של הלקוחות בכלי רכב היברידיים מלאים וברכבי PHEV צובר תאוצה בכמה שווקים גלובליים… הלקוחות שואפים לקבל פתרון להורדת צריכת הדלק, "שנהנה מכל העולמות" ולא יוצר תלות בתשתית הטעינה".

זו כאמור תופעה גלובלית אבל שינוי הכיוון בישראל מהיר בצורה קיצונית ולראיה המספר הרב של יבואני רכב ישראלים, שכיום "תקועים" עם מלאים ענקיים של כלי רכב חשמליים לנוכח המעבר המהיר לדגמי פלאג־אין. אבל המגמה עשויה להשתנות שוב ככל שייכנסו לשוק דגמים חשמליים והיברידיים (לא פלאג־אין) חדשים במחירי נגישים.

אין זכר לרכב השיתופי

נסיים באחד השינויים הצרכניים המעניינים ביותר, שהסקר הגלובלי מגלה - אולם בישראל אין לו כל סימן וזכר. הסקר מציין התעניינות גוברת של צרכני רכב בעולם, בעיקר צעירים, בשירותי תחבורה שיתופיים דוגמת "אובר", "ליפט" וכו' כתחליף לרכישה ובעלות על רכב.

על פי הסקר "מספר משמעותי של צרכנים בגיל 18 עד 34 שהשתתפו בסקר שוקלים לוותר על הבעלות המסורתית על רכב לטובת "רכב כשירות" (MAAS)". תאורטית, אפשר להניח שינוי צרכני כזה אמור היה לאפיין גם את ישראל שסובלת ממצוקה קשה של פקקים, העדר מקומות חניה ועלויות קבועות ושוטפות גבוהות על רכב פרטי.

אבל ישראל היא אחת המדינות המפותחות היחידות בעולם שעדיין אוסרות על קיום שירותי MAAS למעט במסגרת של מוניות מקובלות. התוצאה היא לא רק העצמה של בעיות הגודש בכבישים אלא גם פיגור משמעותי בהכנות הלאומיות לקראת שירותי הסעה אוטונומיים, שכיום זוכים בכל העולם לתנופה רבתי ולתקציבי ענק. זאת למרות, שישראל נחשבת לכר גידול מוביל עולמית לטכנולוגיות נהיגה אוטונומיות. אבל כנראה, שזה מה שקורה כשמציבים הנצחה של מונופולים לפני טובת הצרכן.

עוד כתבות

חברת הדירוג פיץ' / צילום: Shutterstock

פיץ' משאירה את דירוג האשראי של ישראל ללא שינוי

חברת הדירוג השאירה את דירוג ישראל ברמה של A עם תחזית שלילית ● פיץ' מעריכה שהגירעון ב-2025 ירד, שקצב הצמיחה ישתפר ושישראל תישאר בעזה בטווח הזמן הבינוני ● בנוסף, מזהירה מהמהלכים הפוליטיים של הממשלה: "עלולים להחליש את מנגנוני האיזונים והבלמים"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

אנליסטים ממליצים: שלוש מניות בוול סטריט עם הזדמנות השקעה

מיקרוסופט תהנה מצמיחת Azure וההשקעות בבינה מלאכותית ● מניית נטפליקס תזנק בזכות צמיחה דו ספרתית במכירות השנה ו"מראה שחורה" עונה 7 ● לסנואופלייק יש מנועי צמיחה מבטיחים ומנכ"ל שכבר "עשה את זה" ● אנליסטים בוול סטריט ממליצים

מרין לה פן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

דרמה פוליטית בצרפת: לה פן נפסלה מריצה לנשיאות, ונגזרו עליה שנתיים בכלא

מרין לה פן, מובילת מפלגת "האיחוד הלאומי" בצרפת, הורשעה במעילה נרחבת בכספי ציבור ● ביהמ"ש גזר עליה שנתיים מאסר בפועל ופסל אותה מלהתמודד על משרה ציבורית למשך חמש שנים - ואף הורה לאכוף את פסק הדין "באופן מיידי", כך שייאסר עליה להתמודד בבחירות לנשיאות צרפת ב-2027

רכב חשמלי בהטענה / צילום: Shutterstock

קרסו מוטורס במגעים להיכנס לחברת הטעינה לרכב חשמלי סונול EVI

חברת סונול EVI, להטענת רכבים חשמליים, מוחזקת בחלקים שווים ע"י סונול ומשק אנרגיה ● כעת, קרסו מוטורס במגעים לרכישת ההחזקות של משק אנרגיה בחברה

אקטיביסטים מפגינים מול משרד פול ווייס על ''כניעתו'' לטראמפ / צילום: Reuters, Erik McGregor

טראמפ יוצא למלחמה במשרדי עורכי הדין הגדולים בארה"ב: "לחתור לסנקציות נגדם"

איומי נשיא ארה"ב לשבש את עבודת משרדי עורכי הדין מול הממשלה הפדרלית כבר הביאו שני ענקים "לכרוע ברך" בפניו ● שלושה אחרים לוחמים בו בבתי המשפט ● "זה מעביר בי חלחלה", אומר שופט אחד ● טראמפ מאשים את המשרדים ב"חתירה תחת הביטחון" ומתכוון להוסיף ולמרר את חייהם

סירקין, פתח תקווה. גידור לשטח המיועד לדיפו / צילום: נת''ע

הטרקטורים צפויים לעלות לשטח ברבעון הבא: פרויקט המטרו מתקדם עוד צעד

רשות הרישוי הארצית אישרה היום חבילת עבודות ראשונה במסגרת פרויקט המטרו, לצורך הקמת דיפו סגולה בפתח תקווה ● הנחת אבן-הפינה לפרויקט צפויה להתקיים בקרוב, על רקע הטרקטורים שכבר יתחילו בעבודות

חוסר הוודאות חזר ומכה שוב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בוול סטריט בצל תוכנית המכסים של טראמפ

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי לחשוף ביום רביעי את תוכנית המכסים הגלובלית שלו, מה שהוא מכנה "יום השחרור" ● נאסד"ק ירד ב-0.1% לאחר שנסחר בירידות חדות במהלך המסחר ● המשקיעים ברחו אל נכסים בטוחים והזהב שוב שובר את שיא כל הזמנים ● מחירי הנפט קופצים ב-3% ● ובבנקים הגדולים בארה"ב מעלים את ההסתברות למיתון ל-35%-40%

עדות משפט נתניהו, היום / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

בשביל לייצג את אוריך: ביהמ"ש ביטל את עדות נתניהו מחר

עדותו של נתניהו במשפטו הפלילי תבוטל מחר, על מנת שעורך דינו עמית חדד יוכל לייצג את יועצו, יונתן אוריך, בהארכת המעצר בפרשת קטארגייט ● נתניהו נדרש למסור היום עדות פתוחה, ועדותו במשפטו הפלילי הופסקה לשם כך בצהריים במקום בשעה 18:00 ● לדברי נתניהו, "המשטרה אמרה 'צריך ארבע שעות', אחרי שעה נגמרו להם השאלות. אמרתי 'תראו לי חומר. תראו לי משהו'. ולא היה להם שום דבר להראות"

אורן עזר, מנכ''ל אלקטריאון / צילום: ניר סלקמן

הסיוט של המשקיעים: מניית "החלום" שאיבדה 60% בשבועיים

מניית אלקטריאון, המפתחת טעינה לכלי רכב חשמליים תוך כדי נסיעה, מחקה 1.5 מיליארד שקל בשבועיים, לאחר שדיווחה על הכנסות נמוכות משמעותית מהתחזיות ● בין המפסידים הגדולים מהנפילה במניה – צחי חג'ג', רן בלינקיס וצמד מנהליה

איור: Shutterstock

האם בקרוב יוכלו להקפיא לכם נכסים וכספים ללא צו?

לפי הצעת חוק חדשה, לרשות לאיסור הלבנת הון תינתן סמכות להקפיא נכסים גם אם בעליהם אינו תחת חקירה פלילית - אלא קיים חשד מצד הרשויות ● המטרה: התאמה לסטנדרטים בינלאומיים ואפשרות תגובה בזמן אמת ● החשש: זכויות אזרח ייפגעו

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החברה שמכרה יותר משליש פרויקט ב־20/80: מה אומרים הדוחות על מבצעי הקבלנים?

דוחות חברות הנדל"ן התפרסמו בדיוק כשבנק ישראל מטיל מגבלות על המבצעים: כמה הן תלויות במבצעי המימון, וכמה זה שווה לקונים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Chris Szagola

"יום השחרור" של טראמפ מתקרב: מתיחות בשווקים לקראת יישום תוכנית המכסים

נשיא ארה"ב הכריז על 2 באפריל כ"יום השחרור" האמריקאי, שבמהלכו יוחלו מכסים משמעותיים על מיליוני סחורות משורת מדינות ● וול סטריט, שגם כך סובלת מביצועי חסר מאז השבעת טראמפ, נכנסה לזעזוע נוסף - ובשווקים כבר נערכים לתרחיש האימים של סטגפלציה ● ולמה בכל זאת יש סיבה לאופטימיות

אלוף במיל' אלי שרביט / צילום: ישראל הדרי

הקריירה העסקית של ראש השב"כ המיועד והמיזוג שהוכרז רק אתמול

אינטרנט זהב הודיעה כי היא עתידה להתמזג עם חברת אלגרי פאואר, שבה אלי שרביט משמש בתפקיד בכיר ● שמו של שרביט הוזכר כמועמד לראשות השב"כ אך ספק אם המינוי יצא לפועל

סניף ג'יי פי מורגן. בעיגול: אוליבייה עמר / צילום: רויטרס/Marek Antoni Iwanczuk, איור: גיל ג'יבלי

הישראלי הפחות מוכר שהורשע בפרשה שמסעירה את המשקיעים בארה"ב

אוליבייה עמר, השותף הישראלי בסטארט־אפ האמריקאי פרנק, הורשע ביחד עם המייסדת צ'ארלי ג'ביס בהונאת ג'יי.פי מורגן ● ביהמ"ש קבע: ג'ביס ועמר שכנעו את הבנק הגדול לשלם 175 מיליון דולר כדי לרכוש את פרנק - אבל אז התגלה כי העסקה התבססה על נתונים מפוברקים של השניים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

שופרסל בוחרת משרד יחסי ציבור חדש

רשת שופרסל הרשת בחרה בקבוצת מינקובסקי לליווי האסטרטגי-תדמיתי, בר רפאלי פותחת בקניון רמת אביב חנות פופ-אפ למותג הטיפוח שלה, רשת בייגל קפה פותחת שישה סניפים נוספים, וקבוצת הנדל"ן תדהר משיקה אפליקציית שירות לקוחות ● אירועים ומינויים 

אילון מאסק / צילום: Reuters, Tingshu Wang

מאסק קונה את רשת X מעצמו. מה עומד מאחורי המהלך?

אנליסט בכיר בבית ההשקעות אופנהיימר: "מאסק רוצה שהכול יהיה תחת קורת־גג אחת. כבר עכשיו יש אפשרות להשתמש בגרוק ב־X, ורוצים לחזק את זה" ● אורי אליאבייב, יועץ בתחום הבינה המלאכותית: "לעמדתי זה יותר תרגיל חשבונאי, מינהלתי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Martin Meissner, Mark Schiefelbein, Richard Drew

הרבעון שבו התחזיות פספסו את שוק ההון, ומה ההיסטוריה מלמדת על ההמשך

בניגוד לתחזיות האופטימיות בתחילת השנה, השוק האמריקאי חווה ירידות חדות, המשקיעים בורחים לאירופה והבורסה בהונג קונג שברה שיאים ● הבורסה בת"א נסוגה בעקבות המצב הביטחוני והפוליטי ● גם שוקי המטבעות והסחורות חוו תהפוכות ● ההיסטוריה מראה: פתיחת שנה חלשה בוול סטריט מסתיימת לרוב בתשואה שלילית

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

בית המשפט לצד רשות שדות התעופה: ארקיע נסוגה מהעתירה

ארקיע נסוגה מהעתירה שהגישה נגד רשות שדות התעופה בדרישה שכלל טיסותיה יבוצעו מטרמינל 1 בנתב"ג, לאחר שביהמ"ש אותת כי העתירה תידחה ● עוד נקבע בהחלטת השופט: "מצופה מרשות שדות התעופה ומשרת התחבורה, כרשויות ציבוריות, לקיים בהקדם האפשרי הידברות עם ארקיע באשר להסדרי הטיסה, בלב פתוח ובנפש חפצה"

תמונה  ש־ ChatGPT יצר על בסיס תצלום קיים, בסגנון ג'יבלי. טרנד ברשתות

טרנד תמונות ה-AI שסחף את הרשת והכלי החדש של גוגל שכדאי להכיר

בימים האחרונים נרשמו שתי פריצות דרך בענף ה־AI: גוגל השיקה בחינם את המודל החזק ביותר שלה, ו־OpenAI הציגה כלי חדש ליצירת תמונות שהפך לטרנד ● איך התעשייה מגיבה?

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ

החלטת הנשיא טראמפ להטיל מכסים של 25% על כלי הרכב המיובאים לארה"ב טילטלה בסוף השבוע את תעשיית הרכב ואת שוקי ההון ● אם המהלך יתממש, התוצאה תהיה פגיעה בשרשרת האספקה ועליית מחירים לצד יצירת הזדמנויות נקודתיות - ואלה יורגשו גם בישראל