גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהבוט עובד מכל הלב: האם סוכני AI יהפכו ל"אנושיים" יותר מנציגי שירות?

סוכני בינה מלאכותית יודעים לסייע ללקוחות במהירות, אבל האתגר הגדול הוא ללמד אותם לגלות אמפתיה ● המודלים החדשים לומדים את החוויה האנושית על כל גווניה ומורכבותה, ומשנים את האינטראקציה עם הלקוח ואת תחום השירות כולו ● פרויקט השירות של ישראל 

סוכנות AI של אמדוקס, וואווי והונור / צילומים: גלית חתן, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
סוכנות AI של אמדוקס, וואווי והונור / צילומים: גלית חתן, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עד לפני כמה שנים, אם היינו זקוקים למידע לגבי מועד הגעת ההזמנה שלנו, עזרה אחרי קבלת פריט פגום או מענה משירות לקוחות במקרה שהמקרר או מכונת הכביסה התקלקלו - התקשרנו למוקד השירות של החברה, המתנו על הקו פרק זמן מייאש, והגענו לאיש או אשת השירות כשעצבינו מרוטים.

פרויקט השירות של ישראל | אתגרי השירות: הסמנכ"לים בחברות הגדולות במשק מנתחים
פרויקט השירות של ישראל | האתגר: לייצר בנקאות אמפתית, מותאמת אישית, ונגישה
פרויקט השירות של ישראל | מה הישראלים חושבים על תודעת השירות של גורמים ממשלתיים?
פרויקט השירות של ישראל | ללמוד מחברות הייעוץ הגדולות בעולם: הפקטור שמייצר הבדל תחרותי

עם הזמן השירות הזה התרחב לוואטסאפ ולדיגיטל. לעתים הוא חסך לנו זמן ואנרגיה, ולעתים דווקא מילא אותנו בתסכול. בשנה האחרונה יותר ויותר חברות משלבות גם כאן בינה מלאכותית, כשהיא זו שמנהלת תקשורת עם הלקוח במקום, או לצד, עובד אנושי בשר ודם.

עד כמה מדובר בפתח לתקלות? האם הצרכנים עלולים להיפגע מהתקשורת עם הצ'אט מלא הידע אך חסר האפשרות לחוש רגשות אמיתיים? איך מייצרים אמפתיה אצל סוכני AI? ומהעבר השני, בהתחשב בעובדה שלא מעט נציגי שירות לקוחות אנושיים הם חסרי סבלנות ולא תמיד מצטיינים באמפתיה בעצמם - האם לא מדובר למעשה בהזדמנות לשדרוג השירות?

יותר אמפתיים מבני אדם

לאחרונה גילו בחברת הביטוח Allstate כי בינה מלאכותית מגלה יותר אמפתיה ללקוחותיהם מנציגיה האנושיים. בכתבה שפורסמה ב"וול סטריט ג'ורנל" סיפרו גורמים בחברה כי התכתובות בין לקוחות לנציגים לאחר הגשת תביעה עלולות להיות מתסכלות, אך לאחר שהן החלו להיכתב על-ידי AI - הן הפכו למאשימות פחות והביעו יותר אמפתיה.

כיום כמעט כל ההודעות בשירות הלקוחות של אולסטייט הן תוצר של בינה מלאכותית, כשסוכן התביעות בודק אותן רק כדי לוודא שהן מדויקות. השימוש ב-AI יכול גם למנוע מצב בו שיחה יוצאת משליטה, כשחלק מהנציגים האנושיים עלולים לנקוט טון מאשים כלפי הלקוחות או לפקפק בדבריהם, בזמן שסוכן בינה מלאכותית לא ינהג בצורה כזו.

הסוכן גם מאומן להעביר מידע בצורה מעודנת יותר, עם הודעות בסגנון "אני מבין כמה אתה מודאג", או לסיים שיחה ב"אם יש לך שאלות נוספות, אל תהסס" - הודעות שנציגים אנושיים לא כתבו.

"אמפתיה אמורה להתבטא בשלוש רמות", מסביר אסי דהן, סמנכ"ל AI ומדע נתונים בחברת ONE bi. "ראשית, האם אני מרגיש אותך; שנית, ברמה הקוגניטיבית, האם אני מבין שאם אענה בצורה מסוימת, אולי תתעצבני ולא תחזרי כלקוחה; והרמה השלישית היא לעשות פעולה בכיוון - אני אדבר בצורה מסוימת, ואז את תרגישי משהו מסוים. מודלי שפה מאוד טובים בלהבין קונטקסט, הם יבינו בקלות לפי התוכן שכתבת אם התעצבנת או התבלבלת. הבוט אולי לא מרגיש אמפתיה, אבל הוא יכול לייצר אמפתיה ולהתנהג בצורה כזו".

דהן מביא כדוגמה פרויקט בבית חולים גדול בארץ שבו ביקשו מהחברה להנגיש את האבחנה הרפואית של רופאים, שלרוב כותבים "מגילות" בשפה קרה שאינה מובנת לקהל הרחב. "פיתחנו מודל שיודע להסביר את הממצא הרפואי בצורה פשוטה, ולצד זאת ביקשו מאיתנו להוסיף ניואנס מרגיע שמזמין לבדיקה. למשל: 'נמצאה אבחנה כזו וכזו, מדובר בממצאים די נורמטיביים, אבל כדאי שתיצור קשר', במקום לכתוב משפט כמו 'צור קשר עם הרופא', שמצאנו שהוא מאוד מלחיץ".

בנוסף, מודלי שפה לא יתעצבנו או יתעייפו, והם יכולים לענות שוב ושוב מבלי לאבד סבלנות. "המודלים האלה תוכננו להיות עם סבלנות אינסופית. מאוד נדיר לפגוש מודל שמתעצבן, וברמה הזו הם מנצחים את הנציג האנושי".

לדברי ד"ר אבישי קליין, ראש מחלקת פרטיות, סייבר ו-AI במשרד עורכי הדין ברנע ג'פה לנדה, "בינה מלאכותית יודעת היום לזהות רגשות, להבין הקשרים ולספק אינטראקציות מותאמות אישית. צ'אטבוטים, עוזרים וירטואליים ואפליקציות טיפוליות מבוססות AI כבר מסוגלים לזהות אם המשתמש כועס, מתוסכל או מרוצה, ולהגיב בהתאם.

"חברות טכנולוגיה גדולות משקיעות משאבים בשילוב מומחים ממדעי החיים - פסיכולוגים, נוירולוגים ומדעני מוח - כדי לדמות רגשות אנושיים במכונות. מחקרים מראים כי AI עם יכולות זיהוי רגשי תשפר משמעותית את חוויית המשתמש, ולפי תחזיות עדכניות, תוך מספר שנים מרבית האינטראקציות עם שירות הלקוחות יתבצעו באמצעות מערכות מבוססות רגשות.

"טכנולוגיות כמו Sentiment Analysis (לניתוח הלך-הרוח של כותב טקסט, ש"ס) ולמידת חיזוק (על-ידי ניסוי וטעייה) מאפשרות למערכות האלה להבין את המצב הרגשי של המשתמש ולהגיב בצורה מתאימה".

עיבוד שיחה מהיר

לנציגי שירות אין תמיד יכולת לסרוק את כל המידע שקיים במערכות של החברה על לקוח שהתקשר אליהם. אבל כשמדובר בבוט, תוך שניות הוא יכול לדעת בדיוק מי אתה - לקוח חדש או ותיק, בן כמה ומאיפה, והאם אתה כזה שמרבה להתלונן.

"לרובוטים אין תבונה, אבל הם מעבדים את פרוטוקול הנתונים שעלו ומייצרים שיח מותאם", מסבירה ד"ר יעל פוזננסקי, סגנית ראש הפקולטה לפסיכולוגיה מהמכללה האקדמית אחוה. "לעומת זאת, לאדם אנושי אין יכולת לעשות את האינטגרציה הזו בזמן אפס ולנהל שיחה בו-זמנית. לנציגים האנושיים יש בדרך-כלל שבלונות שיחה, הם עובדים כמו רובוטים ולא באמת מנהלים שיח.

"לדוגמה, התקשרתי לחברה מסוימת כדי להתנתק. הנציגה שאלה מה הסיבה, ואני עניתי שאיני מעוניינת להגיד מהי, אבל היא התעקשה וטענה שבלתי אפשרי לעבור למסך הבא אם אינה מזינה את התשובה. עניתי שאני נכנסת לכלא. התשובה הייתה: 'האם את לא מעדיפה להקפיא את המנוי?'.

"לאחר שעניתי שאינני אמורה לצאת מהכלא, מכיוון שאני מתכוונת להתאבד שם, הנציגה שאלה אם הייתי מעוניינת להעביר את המנוי על שם אחר. בסיום השיחה היא איחלה לי יום נעים. וזה השירות האנושי".

למרות כל אלה, לרבים עדיין יש בעיה לדבר עם בוטים. "יש הסתגלות של לקוחות, אבל לא לכולם זה עובר חלק בגרון. יש אנשים שמאוד מתנגדים ופוחדים מהטכנולוגיה, אבל חשש מהחדש תמיד יהיה, ואנחנו בפתחה של מהפכה תעשייתית חדשה".

עוד כתבות

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מאבד את רוב הידידים אבל מוצא אחד חדש; ונעים להכיר, gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר