גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשוק הנדל"ן מעריכים: מבצעי המימון יימשכו במסלול עוקף. כך זה יעבוד

ההנחיות החדשות של בנק ישראל יצמצמו את האשראי שהבנקים מעניקים לחברות הבנייה לטובת מבצעי מימון ● התגובות בענף הנדל"ן מעורבות, אך כולם מסכימים: הקבלנים והרוכשים ימצאו דרכים אחרות להתמודד עם המצב החדש - בעיקר באמצעות השוק החוץ־בנקאי

בנייה בישראל. יזמי הנדל''ן יחפשו אלטרנטיבה לאשראי הבנקים / צילום: Shutterstock
בנייה בישראל. יזמי הנדל''ן יחפשו אלטרנטיבה לאשראי הבנקים / צילום: Shutterstock

ישנם מקרים שבהם החלטה של רגולטור היא בגדר "הטלת פצצה" מבחינת ההשלכות על הענף הרלוונטי. כך בדיוק אפשר להגדיר את ההחלטה האחרונה של הפיקוח על הבנקים, אשר עשויה לקבור את מבצעי הקבלנים ולשים סוף לכלי שבאמצעותו המשיך ענף הנדל"ן להחזיק את הראש מעל המים, באחת התקופות המאתגרות שידע. כעת, לאחר שאותה פצצה הוטלה - בתום שנתיים ארוכות שבהן בחר בנק ישראל שלא להתערב בנושא - הבנקים בוודאי יחשבו מסלול מחדש וייאלצו להתאים את מדיניותם להנחיות החדשות, אבל מי שיצטרך לשנות את כל דרך ההתנהלות שלו יהיה ענף הנדל"ן עצמו. כיצד הקבלנים והיזמים נערכים למציאות החדשה?

שאלות ותשובות | ההגבלות הדרמטיות של בנק ישראל: מתי ההנחיות ייכנסו לתוקף, ומה ההשלכות על רוכשי הדירות?
פרשנות | התגובה החריפה בבורסה היא רק ההתחלה: כך יושפע שוק הנדל"ן מהמגבלות החדשות של בנק ישראל

הכדור נמצא אצל הבנקים

הגבלת מבצעי הקבלנים, על ידי חיוב הבנקים להקצות הון נוסף בפרויקטים מסוימים (כלומר להעמיד עוד ביטחונות נזילים ש"יבטחו" את האשראי שניתן לפרויקט) והגבלת היקף הלוואות הבולט והבלון מתוך סך המשכנתאות החדשות (הלוואות גישור מהבנק שהקבלנים מסבסדים, ובהן הכסף מוחזר סביב סוף תקופת ההלוואה) תביא הלכה למעשה לצמצום של מבצעי הקבלנים עצמם - שכן המערכת הבנקאית לא תוכל יותר להעניק אשראי ביד רחבה לצורך כך, כפי שעשתה עד היום.

לא מעט יזמים, קבלנים וחברות בנייה שאיתם שוחחנו בעקבות ההנחיה החדשה טענו כי עוד מוקדם לקבוע להיכן השוק ילך. מנכ"ל חברת רוטשטיין, אבישי בן חיים, טוען כי הכדור נמצא בינתיים אצל הבנקים עצמם: "להערכתי הם עדיין לומדים את ההנחיות, ולא החליטו מה הם עושים, לכן מבחינתנו מוקדם מדי להיערך למצב החדש".

ובכל זאת, יש מי שכבר מעריך מה תהיה ההשפעה על הענף בפועל. "הצעד של בנק ישראל מבורך", אומר רועי פדלון, מנכ"ל ובעלים משותף בקבוצת שפונדר־פדלון, חברה יזמית ומבצעת בענף הנדל"ן. "האסדרה החדשה תחייב את השוק לחזור לשקיפות אמיתית במחירי הדירות. מדובר בזעזוע לשוק, אין ספק בכך, והוא יקפא. יהיו חודש-חודשיים של אי־ודאות שבהם תהיה התארגנות מחדש, ויהיו אפילו ירידות מחירים קלות של 4%-5, אבל זה בבחינת תיקון הגיוני - ולאחר מכן שוק הנדל"ן ימשיך הלאה".

רועי פדלון, מנכ''ל ובעלים משותף בקבוצת שפונדר־פדלון / צילום: קבוצת שפונדר פדלון

"יהיה לא פשוט בזמן הקרוב", מוסיף חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן והמשנה לנשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ. "הפיקוח על הבנקים הופך סדרי עולם - תפקידם לשמור על יציבות הבנקים, ולפתע הם הופכים ממונים על הציבור ועל הקבלנים. השוק עכשיו ילחץ על דוושת הבלם. הכלל הידוע הוא שאם לא קונים, לא בונים - וזה יסתיים בכך שלא יהיה מספיק היצע. זו החלטה שדוחפת את הענף לסקטור החוץ־בנקאי, ואם עד היום הוא היווה 10% משוק המימון, הוא יגיע ל־90%. מי שצריך לדאוג אלה הבנקים, שעלולים להפוך פחות ופחות רלוונטיים".

"שוק הנדל"ן כבר היום נמצא בסקטור החוץ־בנקאי, שתופס נפח גדול ויודע לתת תחרות יפה לבנקים", מוסיף פדלון. "אני לא יודע אם בהכרח השוק ילך לשם בנפחים גדולים יותר, אבל אין ספק שהסקטור החוץ־בנקאי יוכל להציע מענה ליזמים".

גם בן חיים מעריך שלכיוון הזה ילך השוק: "אומנם נכון לרגע זה עוד לא קיבלנו פניות מגופים חוץ־בנקאיים, אבל אני מעריך שלאור ההחלטה של בנק ישראל נראה גידול בחלק של חברות האשראי החוץ־בנקאיות בשוק, הן במימון הפרויקטים והן במימון רכישות הדירה ללקוחות הפרטיים".

אבישי בן חיים, מנכ''ל חברת רוטשטיין / צילום: רז רוגובסקי

האטה צפויה במכירות?

לא במקרה הפכו מבצעי הקבלנים לשכיחים כל כך בענף הנדל"ן למגורים בשנתיים האחרונות: הם שימשו כלי ל"עקיפת" הריבית הגבוהה במשק, שעלתה משמעותית מאז אפריל 2022, והקלו על מכירת הדירות במציאות הכלכלית. על אף ששיעור המבצעים מתוך סך המכירות של דירות חדשות בתקופה זו אינו ידוע במדויק, אין ספק שמדובר בכלי מרכזי, שסחף את כל הענף.

"במשך תקופה כל השוק עצם עיניים והמשיך בחגיגה", אומר פדלון. "כשאני ניסיתי פעם אחת 'להקשיח עמדות', כדי לבחון איך השוק מגיב, והפסקתי עם המבצעים לזמן קצר באחד הפרויקטים שלנו, לא מכרתי אפילו לא דירה אחת".

"יכול להיות שתהיה האטה במכירות", אומרת עפרה חדד, מבעלי חברת יורו ישראל וסמנכ"לית החברה. "אז נמכור 20 דירות במקום 30. מי שחזק, ויש לו מספיק הון עצמי, ישרוד. מי שלא, ייפול. לדעתי אנחנו נראה הרבה נפילות של קבלנים. פחות דירות יצאו לשוק, מכרזי מדינה ייכשלו, והרוכשים יפנו ליד שנייה או להשכרה".

עפרה חדד, מבעלי חברת יורו ישראל / צילום: אפרת טרבלסי

עוז קטה, משנה למנכ"ל קטה גרופ, מוסיף: "נכון להיום, טרם קיבלנו פניות מגופים חוץ־בנקאיים או מחברות ביטוח, אבל אין ספק שרוכשים או יזמים שיתקשו להשיג מימון בנקאי, יפנו לגורמים חוץ־בנקאיים".

עוז קטה, מבעלי קטה גרופ / צילום: נטע שני

גורם בענף שאיתו דיברנו, וביקש להישאר בעילום שם, טוען שההחלטה של בנק ישראל מדאיגה בעיקר את החברות הבורסאיות - שהפיקו תועלת רבה ממבצעי הקבלנים: "למכור דירה ב־7/93 (קרי 7% ממחיר הדירה במעמד הרכישה, והיתר לקראת האכלוס - י"נ) זו לא מכירה של דירה, זו מכירה של אופציות. זה עיוות של המציאות. סוחרי מניות נכנסו לענף ויצרו עולם מסוכן. אם חברה הייתה קורסת, כולם היו סובלים. מהבחינה הזאת, בנק ישראל הציל את ענף הבנייה". בעניין זה נציין כי גם חברות לא בורסאיות הציעו בשנתיים האחרונות מבצעים רבים, וחלק מהן, כדוגמת גינדי החזקות, נחשבו כמובילות המגמה.

אותו גורם, אגב, מציין כי מאז פורסמה הנחיית בנק ישראל ישנה "עלייה דרמטית" בכמות הפניות למשרדי המכירות: "אלו אנשים שלא רוצים לפספס את הרכבת, ומבקשים לרכוש דירה באמצעות מבצעי המימון, רגע לפני שהם מסתיימים".

שוב מזהירים מהתייקרות

על פניו, צמצום מבצעי הקבלנים והצורך של הקבלנים להמשיך ולמכור דירות יובילו להורדת מחירים בפועל: אם עד כה המבצעים "הסתירו" ירידה במחירים, כעת כשהם יופחתו - הקבלנים יצטרכו לתת הנחות של ממש במחיר. מבחינת היזמים והקבלנים שאיתם דיברנו, המציאות בשטח תיראה אחרת.

"כבר היום מי שמשלם במזומן ובוחר לקנות דירה שלא באמצעות מבצע מימון, זוכה לדירה במחיר נמוך יותר", אומר פייגלין. "מה שיקרה עכשיו זה שהבנקים ידרשו מהיזמים ומהקבלנים להעמיד עוד הון עצמי, בגלל הדרישה של בנק ישראל לריתוק הון נוסף, ומאיפה הוא יגיע? מהרוכשים, שיצטרכו לגייס עוד הון עצמי. זה בוודאות יפגע ביכולת של הציבור לרכוש דירות".

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: אייל טואג

"אם הבנקים יקצו פחות אשראי לטובת הלוואות קבלן, פשוט לא נוכל לתת אותן", מוסיפה חדד. "זה אומר שהרוכשים יצטרכו למצוא דרכים אחרות להעמיד הון עצמי לדירה, ולכן אני חושבת שדווקא הם יפנו יותר ויותר לפתרונות החוץ־בנקאיים".

"המהלכים האחרונים מקשים על הרוכשים", מסכם בן חיים. "הבנקים יגדילו את הקצאת ההון, יגלגלו ליזמים את העלויות הנוספות - ואלו יגלגלו חלק מהן על הרוכשים, לכן לא יהיה מנוס מעליית מחירים".

עוד כתבות

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

מתן אנגרסט. בשבי כבר 545 ימים

אות החיים של מתן מהשבי: "אני רוצה לראות את המשפחה שלי"

מתן נחטף יחד עם חבריו לצוות "טנק פרץ" לאחר שהגנו ולחמו בקרב על מוצב נחל עוז • משפחתו מסרה כי היא נאלצת לפרסם את תיעוד חטיפתו, בכדי להוכיח לציבור את הדחיפות המיידית בעסקה ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מעניש את העולם על "שוד, ביזה ואונס"; ותגידו בבקשה gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן