מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר
ענקית המזון שטראוס דיווחה הבוקר (ג') על זינוק ברווח הנקי שלה בשנת 2024, הודות למכירת חלקה ביצרנית החומוס האמריקאית סברה (50%). בעקבות המכירה לידי קונצרן המזון פפסיקו תמורת 891 מיליון שקל בנובמבר האחרון, רשמה שטראוס רווח הון של 356 מיליון שקל, שתרם משמעותית לשורה התחתונה בסיכום השנה - רווח נקי של 624 מיליון שקל, המהווה עלייה של 28% ביחס ל-2023.
● הבת של עופרה שטראוס משתלבת בעסק המשפחתי
● האם עסקת הענק שהקפיצה את מניית שטראוס מצדיקה בונוס מיוחד למנכ"ל?
בעקבות המכירה של חלקה בסברה הודיעה שטראוס בפברואר על דיבידנד בסך 200 מיליון שקל, וכעת עם פרסום התוצאות הכספיות דיווחה על חלוקה נוספת של 160 מיליון שקל לבעלי המניות. משפחת שטראוס, המחזיקה 53% ממניות החברה, תקבל את חלק הארי של כספי החלוקה. נציין כי לפני שנה הודיעה שטראוס על חלוקת דיבידנד בסך 270 מיליון שקל בגין רווחי שנת 2023, כך שמדובר בדיבידנדים בהיקף כולל של 630 מיליון שקל תוך כשנה, מהם קיבלה המשפחה השולטת יותר מחצי.
מניית שטראוס נסחרה בבורסה היום בירידה של כ-5%, משום שבנטרול מכירת הפעילות לסברה, הרבעון האחרון בשנה היה חלש יחסית. לפי הדוחות הניהוליים ההכנסות בו גדלו אומנם ל-2.9 מיליארד שקל, אך שחיקה בשולי הרווח הגולמי בשל התייקרות חומרי הגלם, יחד עם עלייה בהוצאות המימון, הובילו לכך שהרווח הנקי נפל ב-26% לכ-74 מיליון שקל.
מתחילת השנה רשמה מניית שטראוס עלייה של 6%, ושווי השוק של החברה כיום עומד על 8.7 מיליארד שקל. המניה של שטראוס נמוכה כיום בכ-31% מהשיא שנקבע לה בפברואר 2022.
שטראוס מציינת כי בשנה שחלפה נרשמה צמיחה משמעותית בפעילותה בברזיל, בסין ובישראל. סך ההכנסות שלה גדל ב-4.3% ועמד על 7.1 מיליארד שקל.
החברה מציגה במקביל לדוחות הכספיים גם דוחות ניהוליים, בהם היא כוללת את חלקם של שותפיה בארץ ובעולם, מהם עולה סך הכנסות בכלל הפעילויות של 11.2 מיליארד שקל - עלייה של 6.2%.
המכירות עלו, הרווחיות הגולמית נשחקה
העלייה במכירות הקבוצה נבעה מעלייה במחירי חומרי הגלם ומגידול במכירת חטיפים וממתקים, בעקבות חידוש הייצור במפעל השוקולד בנוף הגליל, שנפגע לפני כשנתיים בפרשת הסלמונלה שהסבה לשטראוס נזקים כבדים.
בישראל ספציפית גדלו ההכנסות לפי הדוחות הניהוליים ב-9% לכ-6 מיליארד שקל, בין היתר בשל עליות מחירים כתוצאה מהתייקרות חומרי הגלם, לצד חזרת פעילות ייצור השוקולד לכושר מלא והמכירות של מתקני תמי 4 (של החברה-הבת שטראוס מים. יצוין כי זו הגיעה השנה לנוכחות בלמעלה מ-900 אלף בתי אב).
לאחר שבאפריל בשנה שעברה דיווחה שטראוס כי בכוונתה למכור את חלקה (51%) במפעל וכוורת יד מרדכי (בשותפות עם קיבוץ יד מרדכי, המחזיק 49%), שבו היא מייצרת דבש, שמן זית, קונפיטורות, מייפל ורטבים, בעקבות שיפור בתוצאות הפעילות - הוחלט בחברה לבטל את המכירה ולהמשיך בשיתוף-הפעולה עם הקיבוץ בהפעלת המפעל. כך, חלקה של שטראוס ביד מרדכי כבר לא על המדף.
עם זאת, שיעור הרווחיות הגולמית של כל הקבוצה נשחק ל-30.7% בסיכום 2024, לפי הדוחות הניהוליים, למול 32.1% בשנה הקודמת. בחברה תלו את הסיבה לכך בעלייה החדה במחירי חומרי הגלם - הקקאו והקפה הירוק בעולם.
ביום חמישי השבוע תתכנס אסיפת בעלי המניות של שטראוס כדי לאשר למנכ"ל החברה שי באב"ד בונוס מיוחד של 2 מיליון שקל על מאמציו למכירתה המוצלחת של סברה, שכאמור הקפיצה את רווחי הקבוצה ואפשרה לה לחלק דיבידנדים נדיבים לבעלי המניות.
כ-12% מסך שוק המזון והמשקאות המקומי
מהדוחות הכספיים עולה כי עלות שכרו של באב"ד אשתקד עמדה על 8.6 מיליון שקל, כולל הבונוס המיוחד שמסתכם ב-2 מיליון שקל, ובדוחות נכתב כי הוא ניתן לו (ככל שיאושר) "בגין התרומה המשמעותית ויוצאת הדופן להצלחת עסקת סברה, שמימושה לא תוקצב בתוכנית העבודה של הקבוצה לשנת 2024". עלות השכר של יו"ר הקבוצה ומבעלי השליטה בה, עופרה שטראוס, עמדה על 2.8 מיליון שקל.
יצוין כי קבוצת שטראוס היא החברה השנייה בגודלה בשוק המזון בישראל, ונכון לסוף 2024 החזיקה על-פי סטורנקסט בכ-12% מסך שוק המזון והמשקאות בשוק הקמעונאי במדינה, במונחי ערך כספי.