גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הבשר המתורבת שגייסה 29 מיליון דולר ואימצה אסטרטגיה צנועה יותר: "מפעל ייצור גדול? אף אחד לא יממן את זה"

אחרי שנקלעה למצוקה תזרימית, חלוצת הבשר המתורבת בישראל הכריזה על סבב גיוס נוסף ● בשיחה עם גלובס מדבר מנכ"ל אלף פארמס, ידידיה טוביה, על השינוי בתוכניות להקים מפעל ייצור ועל הצורך להתאים את הפעילות לתנאי השוק

מייסדי אלף פארמס. מימין: ד''ר נטע לבון, ידידיה טוביה, פרופ' שולמית לבנברג / צילום: רמי שלוש
מייסדי אלף פארמס. מימין: ד''ר נטע לבון, ידידיה טוביה, פרופ' שולמית לבנברג / צילום: רמי שלוש

חברת אלף פארמס, שפיתחה טכנולוגיה לייצור רקמת בשר בתרבית ללא שימוש בבעלי חיים, הודיעה על גיוס של 29 מיליון דולר, כחלק מסבב גיוס שהחברה מתכננת להרחיב. 22 מיליון דולר גויסו בהשקעת Safe ממשקיעים קיימים ועוד 7 מיליון דולר ממשקיעים חדשים וקיימים. הגיוס הנוכחי מגיע גם שינוי באסטרטגיה של החברה בהתאם לתנאי השוק.

השבוע בביומד | מחקר חדש מגלה: העור שלנו צורח בעת מצוקה
השעון שמגלה בת כמה באמת מערכת החיסון שלכם

אלף, שנחשבה אחת החברות המבטיחות בתחום הבשר המתורבת, גייסה עד היום 140 מיליון דולר. שווייה בסבב הגיוס האחרון עמד על 300 מיליון דולר, אולם בדוחות חברת מילניום פודטק, המחזיקה 1.5% מהחברה, נחשף כי לפני הגיוס הנוכחי עמדה החברה בפני מצוקה תזרימית. שווי החברה בגיוס הנוכחי, שלא נחשף, הוא כנראה נמוך יותר לאור השינויים שחלו בחברה ובשוק. גם מספר העובדים של החברה ירד מ־140 בשיא לכ־50 היום.

התפכחות מחלום הצמיחה המהירה

"כשגייסנו 105 מיליון דולר ב־2021, המיקוד של המשקיעים בתחום שלנו היה צמיחה", מסביר מנכ"ל החברה, ידידיה טוביה, את השינויים בשוק שהובילו למצב הזה. "המטרה הייתה להוציא הרבה כסף, ובלבד שניתן יהיה להגיע לשוק מהר ככל האפשר, ולשווק כמויות גדולות ככל האפשר של בשר כדי לתפוס מקום בשוק. "והמשקיעים הקצו הרבה מאוד כסף לבנות את תשתית הייצור במטרה לגדול מהר".

היום, משקיעים אינם מוכנים לממן מהלך כזה, בגלל השינויים במחיר הכסף וגם על רקע התפכחות מהחלומות של תעשיית הבשר המתורבת. היום ברור שהמוצר הזה לא יגיע בשנים הקרובות לאיכות ולמחיר שיחליפו את הבשר בצלחות של רוב האוכלוסייה. "היום המשקיעים ממוקדים ברווחיות וביעילות", אומר טוביה. "פחות מעניינת אותם רק צמיחה, וקיימות היא ודאי לא סיבה מספקת להשקעה".

סטייק בקר מתורבת של אלף פארמס / צילום: אלף פארמס

לכן החברה החליטה לא להשקיע במתקן לייצור כמויות גדולות כפי שתכננה. "ראינו שאין מי שיממן את זה, בטח לא בהשקעה הונית", מודה טוביה. במקום זאת היא תמשיך להפעיל את מתקן הפיילוט ברחובות, המייצר כ־2־4 טון בשנה, ותייצר על פי הצורך אצל קבלני משנה, קרובים יותר לשוקי היעד. "אנחנו עובדים במודל Asset Light כדי שנוכל להקטין את כמות הכסף שנצטרך לגייס לפני שנגיע לרווחיות", אומר טוביה.

היעד: קהל ה"חצימחונים"

הכספים שלא הושקעו בהרחבת הייצור, אלף פארמס השקיעה בהוזלתו. "קיבלנו את אישור השיווק בישראל למוצר שלנו ב־2024, ובקרוב אנחנו אמורים לקבל אישור במדינה נוספת, אבל דחינו את ההשקה, כדי שנוכל לפתח פלטפורמת ייצור יעילה וזולה יותר".

קהל היעד שטוביה רואה לנגד עיניו הוא קהל ה־Flexitarian, "חצימחוני", אנשים שאוכלים בשר, אך מעוניינים להפחית את הכמות ולכן מחפשים תחליפים מסוגים שונים. המוצר עצמו גם הוא חצימחוני: תאי בקר משולבים בתוך מוצר צמחי. המוצר לא נותן ערכים תזונתיים מקבילים לנתח בשר, אך כן אמור לספק חוויה דומה. המוצר הראשון הוא נתח דומה לסטייק, ואחריו תגיע קציצה.

תעשיית הבשר החלופי התקשתה עד כה לייצר מוצר שבאמת נחווה כבשר, וטוביה מכיר בכך. "אנחנו נשדר שמדובר במוצר חדש, שנועד לגוון ולהציע עוד ברירה, ולא ניסיון לחקות בשר אחד לאחד". המוצר אמור לקסום גם לספורטאים ושומרי משקל: הוא יהיה עשיר בחלבון, בברזל ובי 12, ודל בשומן ובקלוריות. "אנחנו מכוונים למילניאלס", אומר טוביה. "רוב הקהל החצימחוני נמצא בקבוצת הגיל הזאת".

קודם במסעדה ואחר כך בסופר

לחברה ארבעה הסכמים מסחריים בישראל, באסיה ובשתי מדינות אירופיות, וכן שיתופי־פעולה עם שני שפים מובילים. בארץ, השותף הוא אייל שני. בישראל ניתן יהיה למצוא את המוצר במסעדה אחת או שתיים, בתקווה במחצית השנייה של השנה. והמחיר? כמו נתח בקר פרימיום.

על בסיס שיווק מוגבל כזה, טוביה מקווה לראות רווחיות צנועה. אל השוק הרחב, כלומר הסופר הקרוב לביתכם, הוא צופה שהחברה תגיע רק עוד 5־8 שנים. "אני לא רואה פעילות משמעותית בקמעונאות לפני כן".

הבשר המתורבת של אלף פארמס / צילום: אלף פארמס

שתי חברות נוספות בתחום הבשר המתורבת כבר קיבלו אישור רגולטורי: גוד מיט ואפסייד פודס האמריקאיות. גם אצלן השיווק הוא מוגבל, במסעדות בלבד ובמחירים גבוהים.

אך טוביה לא חושב שכך ייראה השוק כולו גם בעתיד. "התחום הזה עובר תהליכים כמו שעבר האינטרנט בתחילת שנות ה־2000. תחילה הושקעו כספים בכל חברה שצמחה. אחר כך השוק קרס אבל החברות המשיכו לעבוד. הן יצרו מודלים עסקיים מציאותיים יותר, ואחרי כעשור, השוק שוב נסק והפעם כבר הפך לחלק מהחיים של כולנו".

הכוונה היא בעצם להשתחרר מהצורך לגייס הון בהמשך?
"אני מאמין שאם נוכיח רווחיות, יהיו לנו אופציות גיוס לבחור מהם. הכי קשה לגייס כסף לחברה שנגמר לה הכסף, וזה מה שקרה לנו כשהשוק השתנה לנו ופרצה המלחמה בדיוק כשרצינו לבצע את הגיוס הנוסף, אך לשמחתנו עם הגיוס הנוכחי, אנחנו יוצאים מהמצב הזה לכיוון האסטרטגיה החדשה".

עוד כתבות

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

המומחית שמזהירה – התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות