גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמישה מיליארד דולר: המדינה שיוצאת לעסקת ענק עם ארה"ב למרות המתיחות

המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה בשיתוף עם בשיתוף סוכנות החלל הישראלית יצאו בקול קורא ● ממשלת קנדה תשקיע 5 מיליארד דולר לרכישת משגרים ומערכות בקרת אש מחברה אמריקאית ● רוסיה מפתחת כטב"מ שנועד ליירוט כטב"מים ● איחוד האמירויות משקיעה בחברה צרפתית ● וגם: הרכב החדש שמשיקה חברת פולאריס ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רקטה שנורתה ממערכת הרקטות HIMARS / צילום: ap, Andreea Alexandru
רקטה שנורתה ממערכת הרקטות HIMARS / צילום: ap, Andreea Alexandru

בתחום הביטחוני מגלים לעיתים שעל אף צרכים פוליטיים ומדיניים, לעיתים אין ברירה אלא להסתמך על ארה"ב - כפי שמשתקף בקנדה. בה בעת, אתגרי ההגנה האווירית מפני כלי טיס בלתי מאויישים הביאו את רוסיה ליצירת כטב"מ ליירוט כטב"מים, וכן איחוד האמירויות ממשיכה להשקיע בחברות זרות לצורך צבירת יכולות. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

"יכולות יוצאות דופן במחיר נמוך": מנכ"ל רפאל חושף - מתי מערכת הלייזר תהפוך למבצעית
שנה חלומית ליצרנית הנשק אלביט: "האיום הסיני, הרוסי והאיראני הם הזדמנות אדירה"

משרד הביטחון ליזמים: תביאו טכנולוגיות, הטיסה לחלל עלינו

מנהלת החלל במפא"ת (המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) בשיתוף סוכנות החלל הישראלית יצאו בקול קורא לחברות, אקדמיה, תעשייה וגופי מחקר ישראליים לבחינת מטע"דים חלליים ואיסוף נתונים מהחלל. אותם מטע"דים (מטען ייעודי) ישולבו על שני ננו־לוויינים שישוגרו לחלל, כשאת הננו־לוויינים יפתחו וישגרו אוניברסיטת תל אביב.

למעט הצעת הטכנולוגיות, משרד הביטחון לא דורש מהחברות תמורות, תוך שאוניברסיטת תל אביב כאינטגרטור תקבל את המטע"דים מהחברות, תעשה אינטגרציה, בדיקות, תטפל בשיגור לחלל ותשלח את התוצרים. במשרד מתכננים להגיע למצב שבו בשיתוף סוכנות החלל הם יביאו מדי שנה או שנתיים הצעה לשגר פלטפורמות לחלל, שבו יש אתגרים שקשה עד בלתי אפשרי לבחון שלא בחלל.

אלו עשויים להיות, למשל, טרמינל לתקשורת אופטית שירצו לבדוק בחלל, שבו תמיד נמצאים בנפילה חופשית לאורך שנים, כשבכדור הארץ אי אפשר לדמות נפילה כה ממושכת. בה בעת, יש תכונות מסוימות של החלל שניתן לבדוק במידה מוגבלת במאיץ חלקיקים, ובתחום התקשורת ניתן לבדוק קשר בין שני עמודים, אבל לא קשר בין שני לוויינים במרחק כ־5,000 ק"מ האחד מהשני.

חברת חימושים משוטטים השלימה גיוס של יותר מ-10 מיליון דולר

חברת החימושים המשוטטים התל־אביבית SpearUAV, השלימה השבוע סבב גיוס הון של יותר מ-10 מיליון דולר בהובלת קרן ההון סיכון Deep Insight, שמטרתו לאפשר ייצור מקומי שנתי בהיקף אלפי חימושים משוטטים מבוססי בינה מלאכותית מתוצרה החברה. בכוונת ספיר, לייצר רכיבים מרכזיים של החימושים המשוטטים של החברה מסדרת וייפר אצל קבלני משנה בפריפריה.

את החברה ייסד גדי קופרמן ב־2017, כשהייחוד של החימוש המשוטט של החברה הוא הקומפקטיות שלו, עם שיגור מקפסולה. כיום, החימושים המשוטטים של ספיר משוגרים מפלטפורמות כמו טנקים או נגמ"שים, או בידי לוחמים, אף שהיא החלה את דרכה בכלל מצוללות. היא פיתחה קפסולה שמשוגרת מצוללת תוך כדי צלילה, צפה אל פני המים - ואז משגרת את האמצעי בעת פקודה. כך, הצוללת שומרת על החשאיות, אבל המשוטט מאפשר מימד חדש של יכולות מודיעיניות והתקפיות.

כיום, משתמשים בכלים מתוצרת ספיר בים, בכוחות היבשה, ובכוחות השריון, כאשר שיטת הקפסולה מוגנת בכמה פטנטים. הסטארט־אפ מתמחה בייצור מערכות חמושות החל מדרג הלוחם הבודד ועד רמת הגדוד. זה מייחד אותו, משום שחלק הארי מהשחקנים בעולם מתרכזים בחימושים משוטטים ואמצעי תצפית ששמים דגש על דרגי אוגדה ומעלה.

ההתמקדות בכוחות שבלב שטחי הלחימה מובילה את המוצר של הסטארט־אפ התל־אביבי לדרישות תפעוליות מינימליות מצד המפעיל: שיגור מקפסולה על ידי לוחם מתבצע תוך פחות מדקה, כאשר מאותו רגע - הכלי אוטונומי כמעט לחלוטין. המשוטטים הטקטיים וייפר 40, 300 ו־750 (נקראים על שם משקלם בגרמים) יודעים לזהות מטרות, לתקוף בעצמם, אך באותה מידה יכולים לשמש כאמצעי תצפית. את רמת ההתעסקות של הלוחם בכלי ניתן לסכם באפשרות להחזיר את הכלי למיקום המוצא, להורות לכלי טיס לזוז מנקודה א' לנקודה ב' בלחיצה על מסך וללא סטיקים, או להחליט על ביטול ההתקפה. "הגידול בביקוש למערכות הוייפר שלנו - התומכות ברכבי לחימה, כוחות חי"ר, כלי שיט ואף בצוללות, מצריך הרחבת כושר הייצור בישראל", מסר המנכ"ל יפתח קליינמן. "במקביל, אנו פועלים להנחת התשתית לפעילות עתידית בארה"ב, כחלק מהתרחבות גלובלית כוללת".

קנדה רוצה להתחזק בטילים ובמכ"מים

ממשלת קנדה מתכננת לסגור את רכישת מערכת הרקטות HIMARS מתוצרת לוקהיד מרטין מארה"ב, על אף מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ והמתיחות שנוצרה מכך בין המדינות. לפי אוטווה סיטיזן, הרכישה תתבצע באמצעות מנגנון FMS (Foreign Military Sales) שמאפשר לשותפות של וושינגטון לבצע רכישות מחברות אמריקאיות ישירות דרך הממשל. הסכום שיושקע ברכישה הוא גבוה, 5 מיליארד דולר, ויכלול משגרים, מערכת בקרת אש וחלקי חילוף.

מערכת HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) נישאת על משאית 6X6, ונועדה לשיגורים מדויקים של רקטות לטווח של עד 300 ק"מ. בגרסתו המחודשת, צוות בן שלושה לוחמים נמצא בעמדה משוריינת, שממנה הוא שולט על מערכות הפיקוד והניווט. המערכת הזו תופסת מקום מרכזי בדיון לגבי מדיניות הרכש הביטחונית של אוטווה שבשנת 2023 כללה קרוב ל־30 מיליארד דולר, רובם לארה"ב.

הצורך בגיוון מביא את אוטווה לפנות לאוסטרליה לשיתוף פעולה בבנייה משותפת של מכ"ם A-OTHR. מיזם שבו מתכננים להשקיע יותר מ־4 מיליארד דולר לטובת שיפור יכולת ההתרעה המוקדמת במרחב הארקטי, שחשוב מאוד לקנדה. "מרכיב מרכזי בתוכנית המודרניזציה של פיקוד ההגנה האווירית של צפון אמריקה, הוא יכולות המעקב אחר איומים ארוכי טווח", נמסר מלשכת ראש ממשלת קנדה, מארק קרני.

רוסיה פונה ליירוט כטב"מים באמצעות כטב"מים

מלחמת רוסיה־אוקראינה נודעה בהיקף השימוש הגדול במיוחד של כטב"מים, כשסוגיה מאתגרת במיוחד היא כיצד להתמודד מולם. רוסיה נמצאת בשלב מתקדם של פיתוח כטב"מ מהיר שנועד ליירט כטב"מי איסוף וחימושים משוטטים, בטרם מגיעים ליעדיהם.

שני הצדדים משתמשים בחימושים משוטטים מדגמים שונים, אבל אלו הבולטים שבהם משקפים עד כמה העצמאות של אוקראינה גדולה יותר: בעת שהאוקראינים משתמשים, יותר מכל, בכטב"מ ליוטיי מתוצרת מקומית, רוסיה משתמשת בעיקר בשאהד 136, שהוא מוצר איראני. מול ליוטיי ויתר הכטב"מים האוקראיניים, מיועד המיירט הרוסי להתמודד באמצעות מהירות גבוהה ויכולות מכ"ם משופרות.

איחוד האמירויות משלבת זרועות עם צרפת בתחום המספנות

הקונגלומרט הביטחוני האמירותי אדג' (EDGE) הגיע לסיכום עם חברת המספנות הצרפתית CMN נאבאל לבנייה משותפת של ספינות קטנות ובינוניות. במסגרת ההסכם, יוקם מיזם משותף (Joint Venture), שבו יחזיקו האמירותים ב־51%, ויעסוק בייצור קורבטות, ספינות סיור, סירות מהירות, קטמרנים ונחתות.

במסגרת שיתוף הפעולה, מערכות שמייצרות החברות הבנות של אדג' יוטמעו בספינות שמייצרת CMN. כחלק מפעילותה המתרחבת בתחום הימי, אדג' חתמה ב־2023 על חוזה עם הצי האנגולי למכירת ספינות תמורת כ־1.1 מיליארד דולר. עתה, היא תשלב זרועות עם CMN שבדומה לחברות צרפתיות רבות, יש לה דריסות רגליים משמעותיות במדינות שונות באפריקה.

לפני כחודשיים רכש אדג' כ־30% ממניות חברת עין שלישית הישראלית תמורת כ־10 מיליון דולר.

פולאריס משיקה רכב מתקדם

חברת פולאריס השיקה את הדגם החדש MRZR אלפא XP, רכב טקטי קל שנועד להתמודדות עם מתארים סבוכים. במסגרת המענים השונים שהוטמעו ברכב, ישנה יציאה של 5 קילו־וואט, שמייתרת את הצורך בנשיאת גנרטור עבור כוחות בשטח. בתדלוק אחד, הרכב יכול לפעול עד לטווח 360 ק"מ ללא משא, כשמנגד כושר הנשיאה המקסימלי שלו עומד על כ־900 ק"ג.

ברכב יש מקום לצוות של ארבעה לוחמים, והוא יכול להתחיל ללחימה, לסיור ולמשימות לוגיסטיות. הדגם החדש מאפשר הטמעה של אמצעי תקשורת, כשסדרת MRZR הספיקה להוכיח את עצמה בשימושים שונים בצבאות המערב. צבא ארה"ב ושותפותיה של וושינגטון מפעילים כמה דגמים שונים של פולאריס, כשדגם אלפא XP הושפע מהפקות לקחים לאורך השנים של הסדרה.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

שחרור 10 חטופים, בהם עידן אלכסנדר - ומידע על כולם: ההצעה הישראלית המלאה נחשפת

ההצעה שהעבירה ישראל לחמאס דרך המתווכות כוללת שחרור 10 חטופים תמורת מחבלים, הפסקת אש ל-40 יום ומידע על מצבם של כלל החטופים - החיים והחללים ● שורדי השבי קית' סיגל, ירדן ביבס וטל שהם התראיינו לתוכנית האמריקאית "60 דקות"; ביבס: "החוטפים אמרו לי פעמים רבות 'זה לא משנה, תקבל אישה חדשה וילדים חדשים, טובים יותר'" ● 59 חטופים - 542 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מנכלי רשתות המזון שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם / צילום: יונתן בלום, איל יצהר, אלעד גוטמן

הנתונים נחשפים לראשונה: מי גוזר את הקופון הגדול ביותר על חשבון הצרכן?

נתוני הרווחיות הגולמית "נטו" של רשתות המזון נחשפים ומאפשרים לראות את הפערים האמיתיים בין עלות הקנייה שלהן מהספקים לבין המחיר שהן גובות מהצרכן ● אצל שופרסל וטיב טעם הרווחיות הכי גבוהה במכירת מוצרים ● וגם: ההישג של יוחננוף

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

שופרסל בוחרת משרד יחסי ציבור חדש

רשת שופרסל הרשת בחרה בקבוצת מינקובסקי לליווי האסטרטגי-תדמיתי, בר רפאלי פותחת בקניון רמת אביב חנות פופ-אפ למותג הטיפוח שלה, רשת בייגל קפה פותחת שישה סניפים נוספים, וקבוצת הנדל"ן תדהר משיקה אפליקציית שירות לקוחות ● אירועים ומינויים 

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Leah Millis

"הפצצות כמו שלא ראתה מעולם": האיום החדש של טראמפ

טראמפ ל-NBC על איראן: "אם הם לא יעשו הסכם - יהיו הפצצות" ● ג'ון פולין, אביו של הירש ז"ל שנרצח במנהרות חמאס, לחברי הקואליציה: הורידו את סיכת החטופים, זה רק מגביר את הכאב ● צה"ל ושב"כ: אותרו ממצאים המשויכים לגופתו של החלל החטוף מני גודארד ז"ל ● 59 חטופים - 541 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: ראובן קסטרו

אוריך ופלדשטיין נעצרו בפרשת קטארגייט; נתניהו זומן לתת עדות

יונתן אוריך, יועצו הקרוב של בנימין נתניהו, נעצר הבוקר יחד עם אלי פלדשטיין סביב פרשת הקשרים בין לשכת רה"מ לבין קטאר ● השניים חשודים במגע עם סוכן זר, הלבנת הון, קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים ● חשוד נוסף בפרשה נחקר באזהרה, והמשטרה אף זימנה עיתונאי למתן עדות פתוחה, שהפכה לחקירה באזהרה

ההייטק הישראלי / צילום: Shutterstock, NicoElNino

גיוסי ההייטק זינקו ב-24% ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

דוח של לאומיטק ו-IVC חושף כי חברות ההיי-טק הישראליות גייסו 2.13 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2025 - זינוק של 24% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● עם זאת, מדובר ברבעון השלישי ברציפות בו נרשמת ירידה בסך הגיוסים ● ענף הסייבר ממשיך להוביל בכמות ההשקעות

שלמה נמרודי, יו''ר הייקון מערכות

בני לנדא ואראל מרגלית לא עזרו: הייקון מגיעה לסוף דרכה לאחר ש"שרפה" כמיליארד שקל

חברת הטכנולוגיה שהונפקה בת"א לפי שווי של יותר מחצי מיליארד שקל ואיבדה מאז 99.9%, דיווחה על פיטורי מרבית העובדים, והיא נערכת להגשת בקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב

צוות כלמוביל וצוות משרד הפרסום אדלר חומסקי ורשבסקי / צילום: פביאן קולדורף

הזוכים הגדולים של טקס פרסי האפי 2024: כלמוביל וטורנדו

תחרות השיווק האפקטיבי התקיימה הערב בתל אביב ● חברת המזגנים טורנדו זכתה בזהב בקטגוריית הפלטינום, ומותג הרכב ORA זכה בזהב בקטגוריית רכב ותחבורה, ובפרס הגרנד אפי היוקרתי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

למרות הכול, ענקיות ההשקעות צופות מהפך בוול סטריט. וזו הסיבה

המהלכים המדיניים של טראמפ הביאו לצניחה בשווקים מאז כניסתו לבית הלבן ● בעוד מדדי הדגל באירופה ואסיה רושמים תשואות יפות, מדד S&P 500 ירד בכ־5% מתחילת השנה, והוא בדרך לרשום את הרבעון הכי גרוע שלו מאז ספטמבר 2022

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Leah Millis

יצרני הרכב יעלו מחירים בגלל המכסים? טראמפ: "לא אכפת לי בכלל"

בעקבות הודעתו כי יטיל מכסים של 25% על יבוא רכבים, נשיא ארה"ב נשאל אתמול בראיון ל-NBC אם הוא מודאג מעליית מחירי המכוניות, והשיב: "לא, לא אכפת לי בכלל, כי אם המחירים של מכוניות זרות יעלו - אנשים יקנו מכוניות אמריקאיות"

עדות משפט נתניהו, היום / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

בשביל לייצג את אוריך: ביהמ"ש ביטל את עדות נתניהו מחר

עדותו של נתניהו במשפטו הפלילי תבוטל מחר, על מנת שעורך דינו עמית חדד יוכל לייצג את יועצו, יונתן אוריך, בהארכת המעצר בפרשת קטארגייט ● נתניהו נדרש למסור היום עדות פתוחה, ועדותו במשפטו הפלילי הופסקה לשם כך בצהריים במקום בשעה 18:00 ● לדברי נתניהו, "המשטרה אמרה 'צריך ארבע שעות', אחרי שעה נגמרו להם השאלות. אמרתי 'תראו לי חומר. תראו לי משהו'. ולא היה להם שום דבר להראות"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לאחר שהזיז את יועמ"ש האוצר מדרכו, סמוטריץ' ימנה את סגנו לממלא מקום

בצלאל סמוטריץ' מתכוון למנות לתפקיד ממלא מקום היועמ"ש של משרד האוצר את דודי קופל, משנהו של היועץ היוצא אסי מסינג ● בתפקידו הקודם שימש קופל כיועץ המשפטי בפועל של משרד האנרגיה, ובשנת 2022 מונה לתפקיד המשנה ליועץ המשפטי באוצר ● במקביל, החל התהליך הרשמי לאיתור יועץ משפטי קבוע

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: Associated Press, Julia Nikhinson

כבר לא 40/60: מנכ"ל חברת ההשקעות הגדולה בעולם מגלה - איך ייראה התיק העתידי

מנכ"ל חברת ניהול הנכסים בלקרוק, לארי פינק, פרסם היום את מכתבו השנתי למשקיעים ● על פני 27 עמודים הוא מגלה מה לדעתו יקרה לכלכלה האמריקאית, ממה צריך להיות מודאגים, ואיך ייראה תיק ההשקעות החדש ● ואין אף מילה על גיוון, קיימות ו-ESG

מרין לה פן / צילום: ap, Stephane de Sakutin

השחיתות שהובילה לגניזת חלום הנשיאות: החוק ניצח את לה פן

באיחור רב, מנהיגת "האיחוד הלאומי" בצרפת משלמת את המחיר הפוליטי על העבר של המפלגה ● לה פן הצליחה לשים את העבר האנטישמי של המפלגה ברובו מאחוריה, אבל מערכת המשפט הצרפתית, שהחלה בחקירה עוד ב-2015, רדפה אחרי הצדק, ושלטון החוק ניצח ● מה היא תעשה עכשיו?

איציק רוכברגר, ראש עיריית רמה''ש ומירי רגב, שרת התחבורה / צילום: ראובן קפוצינסקי, עמית שאבי/ידיעות אחרונות

בעלות של מאות מיליונים: עיריית רמת השרון מקדמת תחנת רכבת למוסד

רמת השרון מצטרפת לדרישת המוסד להקים תחנת רכבת סמוך למטה הארגון, והיא מקיימת בדיקת היתכנות ● זאת, למרות קרבה של 1.6 ק"מ לתחנה שמתוכננת באזור, ובניגוד לעמדה המקצועית

סירקין, פתח תקווה. גידור לשטח המיועד לדיפו / צילום: נת''ע

הטרקטורים צפויים לעלות לשטח ברבעון הבא: פרויקט המטרו מתקדם עוד צעד

רשות הרישוי הארצית אישרה היום חבילת עבודות ראשונה במסגרת פרויקט המטרו, לצורך הקמת דיפו סגולה בפתח תקווה ● הנחת אבן-הפינה לפרויקט צפויה להתקיים בקרוב, על רקע הטרקטורים שכבר יתחילו בעבודות

טיל בליסטי ששוגר לעבר ישראל / צילום: Reuters, Ammar Awad

"מזהים שיגור": העמודים בטלגרם שמתריעים חמש דקות לפני האזעקה

עשרות אלפי ישראלים הצטרפו בחודשים האחרונים לעמודי טלגרם שמפרסמים על שיגורי טילים מתימן לכיוון ישראל, כמה דקות לפני מערכות פיקוד העורף ● מי עומד מאחורי העמודים האלה, ולמה לא בטוח שכדאי להצטרף אליהם?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Chris Szagola

"יום השחרור" של טראמפ מתקרב: מתיחות בשווקים לקראת יישום תוכנית המכסים

נשיא ארה"ב הכריז על 2 באפריל כ"יום השחרור" האמריקאי, שבמהלכו יוחלו מכסים משמעותיים על מיליוני סחורות משורת מדינות ● וול סטריט, שגם כך סובלת מביצועי חסר מאז השבעת טראמפ, נכנסה לזעזוע נוסף - ובשווקים כבר נערכים לתרחיש האימים של סטגפלציה ● ולמה בכל זאת יש סיבה לאופטימיות

ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן

אי עמידה בתנאים ומכרזים ללא איוש: כך הידרדר הליך הגיוס לשירות המדינה

לפי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות המדינה, כמחצית ממכרזי הגיוס נסגרים מבלי שהמשרה אוישה, ומעטים מהמועמדים בכלל עומדים בתנאים הנדרשים ● הסיבה: התהליך נחשב למסורבל וארוך ● נציבות שירות המדינה: "תמונה חלקית"

ח''כ אלמוג כהן, מיוזמי הצעת החוק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ראש הממשלה נתניהו עצר את החקיקה להקמת שדה תעופה בנבטים

חברי הכנסת אלמוג כהן, רם בן ברק ונעמה לזימי יזמו הצעות חוק שיחייבו את הממשלה להקים שדה תעופה בנבטים בתוך שבע שנים, למרות התנגדות צה"ל ומשרד הביטחון ● ההצעה המאוחדת עברה בקריאה ראשונה, אך לא תעלה לקריאה שנייה ושלישית