גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שמכרה יותר משליש פרויקט ב־20/80: מה אומרים הדוחות על מבצעי הקבלנים?

דוחות חברות הנדל"ן התפרסמו בדיוק כשבנק ישראל מטיל מגבלות על המבצעים: כמה הן תלויות במבצעי המימון, וכמה זה שווה לקונים

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"במהלך 2024 ניתנה ללקוחות קרדן נדל"ן בתחום הבנייה למגורים גמישות גדולה יותר בתנאי התשלום, המגלמת לרוכש הטבה כלכלית במחיר הדירה... לאור התערבות הפיקוח על הבנקים, קיימת ציפייה להגבלת היקף המכירות בתנאי 'הלוואת קבלן', מגמה שעשויה להגביל את קרדן נדל"ן במתן גמישות בתנאי התשלומים ללקוחותיה ולהשפיע על תזרים התקבולים בפרויקטים הרלוונטיים".

מחפשים דירה להשקעה? אלה הערים המסוכנות למשכירי הדירות
מעל מחיר השוק: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בחיפה עם נוף לים
הפועלים, דיסקונט ולאומי פרסמו את מתווה הקלות ללקוחות. מה הם מציעים?

הדברים האלה, המופיעים בדוח המסכם של חברת קרדן נדל"ן לשנת 2024, מעניינים משתי סיבות: האחת - אזהרת החברה כי הגבלת היקפי המכירות באמצעות הלוואת קבלן תשפיע על תזרים התקבולים; השנייה - שהדוח התפרסם לפני כשבוע וחצי, כך שקרדן צפו מראש את המהלך שנקט בנק ישראל השבוע, להגבלת האשראי שמעניקים הבנקים לקבלנים סביב מבצעי הקבלנים הידועים.

המבצעים מבטאים חיסכון מסוים גם לקבלנים עצמם. ראשית, משום קבלת סכום מסוים במזומן, אשר חוסך בעלויות המימון הכבדות, ושנית משום שאותן הלוואות קבלן שניטלות כחלק ממבצעי המימון - הלוואות שהקונה משלם, אך הקבלן נושא את הריבית עליהן - נושאות ריבית הנמוכה בכ-2%-3 מהריבית שהיה משלם הקבלן אילו היה לווה את הכסף בעצמו ישירות מהבנק.

המגבלות החדשות הן בגדר כאב ראש גדול עבור רוב החברות בשוק - שהסתמכו על מבצעי הקבלנים כדי להבטיח שמירה על קצב מכירות גבוה. לא במקרה מרבית החברות הציגו היקפי מכירות מרשימים מאוד בשנת 2024, ואף דאגו להבליט זאת עם סיכומי שנה חגיגיים. הנה שלוש הערות בנושא, לאחר "צלילה" לדוחות של כמה מחברות הנדל"ן הציבוריות המובילות.

1כל החברות השתתפו בחגיגה

כל החברות שבדקנו מציינות כי הציעו מבצעי מימון לרוכשי הדירות בפרויקטים השונים.

חברת רוטשטיין נדל"ן, לדוגמה, ציינה כי "החברה התקשרה בהסכמי רכישה הכוללים מנגנון 'הלוואת קבלן' בפרויקטים בבית שמש, בטירת כרמל, בפתח תקווה, בלוד ובבאר יעקב". אפי קפיטל ציינה כי בשנת 2024 "ביצעה החברה מבצעי מכירה בתנאים מועדפים לרוכשי היחידות, אשר כללו בין היתר: פריסת תשלומים מועדפת, כך שבדרך-כלל הרוכשים שילמו מהונם העצמי 10% עד 20% ממחיר הדירה בעת חתימת החוזה ותשלום יתרת התמורה בעת מסירת הדירה. לרוב הסכמים אלה כללו פטור מהצמדה למדד, וכתלות בהון העצמי ששולם בעת חתימת החוזה, ניטלו גם הלוואות קבלן".

חברת מגידו ציינה כי "במהלך המחצית השנייה של שנת 2024 החברה שיווקה את מרבית יחידות הדיור שלה בשוק החופשי תוך הצעת הסדרי מימון במתכונת 20/80, וכן סבסוד תשלומי הריבית עבור הלוואות הרוכשים (קרי הלוואות קבלן - י.נ). היקף המכירות שבוצעו במסגרת הסדרי מימון אלה הושפע, בין היתר, מהיקף משמעותי של יחידות דיור שנמכרו בשלבי pre-sale, שלב שבו החברה נוהגת להציע הסדרי מימון דומים. כמו כן, המהלך נועד לתת מענה לדרישות השוק ולתחרות המוגברת שנוצרה עקב מבצעי מכירות נרחבים בפרויקטים מתחרים. הקבוצה התקשרה בהסכמי רכישה הכוללים מנגנון 'הלוואת קבלן' בפרויקט פארק אורבן בעפולה, בפרויקט מגידו ליד האגם ו-Between באופקים, בפרויקט רובע אלונים 2 במגדל העמק ובפרויקט KAVA בטבריה".

חברת י.ח דמרי מציינת כי "החברה, כמו יזמים רבים נוספים בענף, מתקשרת גם בעסקאות 20/80. מכיוון שבחלק מהחוזים תמורת הדירה אינה צמודה למדד תשומות הבנייה, אזי לעלייה גבוהה במדד עלולה להיות השפעה לרעה על שיעורי הרווחיות של החברה באותו פרויקט".

בהמשך מציינת דמרי כי טיוטת ההוראות של בנק ישראל עשויה למתן את הסיכון הנשקף מעסקאות 20/80, אך "עם זאת היא עלולה לגרום לירידה בביקושים לדירות".

2שיעור מבצעי מימון שאולי לא נראה בעתיד

המגבלות שעומד להטיל בנק ישראל על הבנקים כוללות בין היתר חובה לריתוק הון נוסף - קרי העמדת עוד ביטחונות נזילים מתוך ההון העצמי של הבנקים - עבור פרויקטים שבהם יותר מ-25% מהדירות נמכרו במסגרת מבצעי המימון. הנחיה זו צפויה להרחיק בנקים מפרויקטים שבהם כמות גדולה של מכירות במסגרת מבצעי מימון, מתוך כלל הדירות בפרויקט.

בדוחות של החברות הציבוריות מצאנו כמה פרויקטים כאלה. כך, חברת גלעד MY ציינה כי בפרויקט שלה בנתניה, שבו יוקמו 210 יחידות דיור ושטח מסחרי, "רוב העסקאות (84 בסך-הכול - י.נ) נמכרו בתנאי תשלום של 20/80". בפרויקט אחר שלה, במודיעין, היא מציינת כי אומנם מכרה דירה אחת באמצעות הלוואת קבלן, ועוד 11 עסקאות בתנאי תשלום של 20/80, אך מדובר על שיעור קטן, מתוך 114 עסקאות בסך-הכול שנחתמו בפרויקט זה.

חברת רותם שני ציינה בדוח שלה לשנת 2024 כי בפרויקט הסביון בבית שמש, 56 מתוך 131 החוזים שנחתמו בפרויקט לאחר תאריך המאזן - כלומר מסוף שנת 2024, נעשו בתנאי תשלום של 20/80. הפרויקט נמצא עדיין בשלב הפריסייל (קדם-המכירה) שלו, שבו נהוג להציע הטבות רבות, ולכן שיעור העסקאות הגבוה יחסית שבוצעו באמצעות מבצעים.

3כמה באמת שווים המבצעים?

לא מעט נכתב על כך שהמבצעים הללו "מסווים" ירידה אמיתית במחירי הדירות, וכי ההטבות הניתנות במסגרתם שוות ערך לאחוזים לא מבוטלים מהמחיר שבו נקנית הדירה. הדוחות של 2024 שופכים מעט יותר אור על סוגיה זו.

בדוח חברת רוטשטיין כתבה כי "לפי תחשיב שערכה, ההשפעה של הטבת הלוואת קבלן על המחיר הממוצע למ"ר של כל דירה, נכון לסוף 2024, היא בין 500 ל-1,200 שקל למ"ר - ביחס לממוצע מחירי הדירות שהיא מוכרת.

חברת פרשקובסקי בחרה לציין כי "מרכיב ההנחה הגלום בעסקאות אלה נע בין 5.3% ל-7% ממחיר המחירון של הדירה", זאת על סמך נתוני בנק ישראל.

קרדן נדל"ן ציינה בחלק מהפרויקטים שלה כי ההכנסה בהם "מושפעת מחוזים שנחתמו בתנאי תשלום של 20/80 ומהלוואות קבלן", ובפרויקט ספציפי, מגרש 7 בפרויקט הולילנד, ציינה כי קיטון שחל ברווח הגולמי הצפוי, בין השנים 2022 ו-2023 נובע בין היתר "מהשפעות של חוזים שנחתמו בתנאי תשלום של 20/80 על ההכרה בהכנסה מהם".

חברת אזורים ציינה פרט מעניין, שלפיו הכניסה כ-1.66 מיליארד שקל ממכירת דירות, קרקעות ושירותי בנייה ב-2024, וכי קיזזה מהכנסות אלה כ-15 מיליון שקל "על-מנת לשקף את השפעת ההתאמה של סכום התמורה בחוזי המכר".

עוד כתבות

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעלתה לה היום ביוקר, כ-13 מיליארד דולר רק מחמשת החזקתיה הגדולות ● על אפל שמהווה כ-23% מהתיק הפסידה ענקית ההשקעות כ-6 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

המומחית שמזהירה – התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל