מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג
תוצאות חלשות במיוחד לשנת 2024 פרסמה מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות שבשליטת קיבוץ יזרעאל (56%), עם מעבר להפסד שנתי. קריסת המניה של מה שנחשבה עד לפני מספר שנים לתפארת התעשייה הקיבוצית בבורסה, מספרת היטב על המשבר הגדול בו נתונה החברה. מניית מיטרוניקס צונחת היום (ד') בכ-17% ומשלימה ירידה של 50% מתחילת שנה, לשווי שוק של כחצי מיליארד שקל בלבד. מדובר בשפל של יותר מ-11 שנה, מקום בו המניה הייתה רק בשלהי שנת 2013 ומחוץ למדדים הגדולים של הבורסה.
● לאחר שצמחה בזכות הקריפטו: איטורו תנסה לקבל שווי של 5 מיליארד דולר
● הזדמנות או מלכודת? האם כדאי לקנות מניות ביטוח ובנקים שנופלות בעד 10%
● ותודה לכלל ביטוח: המניה שהזניקה את הרווחים של אקירוב
מדהים להיזכר שרק לפני שנים ספורות (סוף שנת 2021) מיטרוניקס נסחרה בשווי שיא של 9 מיליארד שקל, אז כחלק ממדד הדגל של הבורסה, ת"א 35. שווי החזקות קיבוץ יזרעאל בחברה, שעמדו בשיא על 5 מיליארד שקל, הצטמקו ל-300 מיליון שקל בלבד, נתון המשקף שווי של 1 מיליון שקל "על הנייר" לכל אחד מ-300 חברי הקיבוץ (לעומת כמעט 17 מיליון שקל על הנייר בשיא לכל אחד).
תוצאות מיטרוניקס ל-2024 היו גרועות אפילו יותר מהתחזיות שלה, אותן הורידה פעמיים בשנה האחרונה. החברה דיווחה על הכנסות של 1.63 מיליארד שקל, ירידה של 13.9% ביחס לשנת 2024. שיעור הרווחיות הגולמית עמד על 36% לעומת 42% ב-2023.
מיטרוניקס מעדכנת כי המכירות בתחום המרכזי שלה, רובוטים לניקוי בריכות פרטיות, ירדו ב-21% ל-1.16 מיליארד שקל, והרווח הגולמי בתחום צלל ב-32% ל-427 מיליון שקל. החברה מציינת כי "הירידה בשיעור הרווח הגולמי מיוחסת לעלייה היחסית בהוצאות העקיפות לנוכח היקפי ייצור נמוכים יותר, מירידה ב-ASP (מחיר מכירה ממוצע) וכן מהפחתות מלאי חומרי גלם ומלאי תוצרת גמורה".
הרווח התפעולי של מיטרוניקס נחתך בשיעור חד של 86% ועמד על 37 מיליון שקל בלבד. שיעור הרווחיות התפעולית עמד על 2.3% בלבד (לעומת 13.7% אשתקד), והחברה עברה להפסד נקי של 29.5 מיליון שקל, לעומת רווח של 164 מיליון שקל בשנה שלפני. מדובר בהפסד שנתי ראשון מאז 2011.
על רקע ההרעה בתוצאותיה, מיטרוניקס לא תחלק, לראשונה מאז 2004, דיבידנד חצי-שנתי לבעלי המניות.
חדשות רעות
מיטרוניקס, בניהולו של שרון גולדנברג, נחשבת אומנם למובילה עולמית בתחום של רובוטים לבריכות שחייה, אך היא קיבלה בשנה החולפת את כל החדשות הרעות האפשרויות מבחינתה: הצטיידות מוקדמת של מפיצים עקב מגפת הקורונה ולכן ירידה בביקוש למוצריה, התמתנות הביקושים בשוק עצמו בשל עליית הריבית, חורף ארוך יחסית וכן שינוי בטעמי הלקוחות, שמעדיפים לדבריה מוצרים זולים יותר כמו מותגים סיניים (בחברה אף מציינים כי הסינים מייצרים רובוטים איכותיים יותר מבעבר, מה שמגדיל את התחרות בפלח הגבוה יותר של השוק).
בחברה גם חוששים שהמכסים החדשים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יפגעו בתוצאותיה, מה שכבר מביא אותה להוריד בעצמה מחירים.
במיטרוניקס החליטו שלא לפרסם תחזית שנתית, לראשונה מאז שנת 2009, ולעבור לפרסם תחזית רבעונית. בחברה מסבירים זאת "לנוכח המציאות בסביבת פעילותה המרכזית של החברה, ובכלל זה תנודתיות בקצבי צמיחת השוק, דינמיות מפת התחרות והערוצים…. החברה מעריכה כי הכנסותיה בטווח הזמן הבינוני צפויות לצמוח בשיעור חד-ספרתי בינוני עד גבוה".
נזכיר כי אשתקד צפתה מיטרוניקס כי עד שנת 2028 היא תגיע להכנסות של 3.2-3.6 מיליארד שקל בשנה, צמיחה של 80% ביחס לתוצאות שנת 2023. עוד צפתה החברה באותה תחזית רווחיות תפעולית של 14%-18%. התחזיות הללו נעלמו מדוחות החברה לשנת 2024.
תחזית עגומה
מיטרוניקס מספקת תחזית לרבעון הראשון של שנת 2025, שרחוקה מלהיות טובה: הכנסות בטווח של 320 עד 335 מיליון שקל בלבד - נפילה של 28% ביחס לרבעון הראשון של שנת 2024, שבעצמו היווה ירידה משמעותית לעומת מקבילו ב-2023.
גם צבר ההזמנות של החברה מעיד על עומק המשבר בעסקיה, לאחר שנפל תוך שנה בלא פחות מ-56% ללסכום של 96.2 מיליון שקל בלבד. נכון ליום 16 במרץ 2025, צבר ההזמנות של החברה עלה מעט והסתכם ב-122 מיליון שקל. בחברה טוענים כי הסיבה לצניחה בצבר אינה רק נפילה בהזמנות, אלא גם "נדבך אסטרטגי של מעבר למכירות ישירות לצרכן סופי... הן בצפון אמריקה והן באירופה".
במיטרוניקס מנסים להרגיע את המשקיעים וטוענים כי "מהלך זה מקבל, ביתר שאת לתוך שנת 2025, ביטוי בשינוי בתמהיל ועיתוי ההכרה בהכנסות בין הרבעונים על פני השנה, כך שמכירות טרום עונה למפיצים שנרשמו בעבר כצבר וקיבלו ביטוי בעיקר בהכנסות רבעון רביעי וראשון (של השנה העוקבת) קטנות.
"מנגד, מימוש מכירות אלה על-ידי החברה לצרכן סופי בתוך העונה צפוי בין היתר לתרום לגידול ברווחיות רבעונים שני ושלישי (מכירות אלה מטבע הדברים אינן נרשמות כצבר). שינוי זה, בשילוב עם המשך שמרנות במדיניות הצטיידות המתבטאת בהזמנות תכופות ומצומצמות, מוביל לירידה בצבר ההזמנות. יחד עם זאת, ירידה זו אינה משקפת בהכרח כבעבר מגמות במכירות השנתיות, לנוכח הצפי להתגברות הרכישות השוטפות בערוצי האונליין במהלך שנת 2025".