גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית הספר לקמעונאות ע"ש האחים אמיר: כך הוכפלו רווחי הרשת הגדולה בישראל

שנה מאז רכשו שלומי ויוסי אמיר את השליטה בשופרסל, וכל הפרמטרים התפעוליים של הרשת נמצאים בנסיקה, עם רווח שהוכפל בשורה התחתונה ● כיצד הם עשו זאת, ומדוע הצטננה לאחרונה התלהבות המשקיעים מהמניה?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום
שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

רשת המזון הגדולה בישראל, שופרסל, יותר מהכפילה את הרווח הנקי שלה בשנת 2024, שהייתה השנה הראשונה שלה בשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר. תחת ניהולם של השניים עברה הרשת מהפכה ארגונית ועסקית, שתוצאותיה ניכרות היטב בדוח השנתי, שמציג בשורה התחתונה רווח נקי של 657 מיליון שקל. זאת הגם שמחזור ההכנסות שלה גדל ב-3% "בלבד", בשנה שהתאפיינה בעלייה ניכרת ביוקר המחיה, שבאה לידי ביטוי במחירי מוצרי המזון.

ירידה דו-ספרתית ברבעון: הגורמים שדוחפים מטה את מניות חברות המגורים
הסיבה שמודי'ס לא עדכנה את דירוג ישראל, ולמה ירדו התקוות שפיץ' יעלו את התחזית?
היועצת החדשה לצמד בעלי השליטה בשופרסל - אשתו של שלומי אמיר

השיפור החד ברווחי הרשת, שנחשבה עד כניסתם של האחים אמיר למשרדיה לפני כשנה למסורבלת ולא יעילה, הושג בעקבות שורה של מהלכי התייעלות נרחבים שביצעו השניים, כולל פיטורי מנהלים בכירים ושיפור בתנאי סחר מול ספקים. "הם מצאו שם חברה הסתדרותית, והיה הרבה אבק שניתן היה לנער ממנה", אומר גורם בסביבת האחים.

כאמור, הכנסות שופרסל עלו אשתקד במתינות באופן יחסי, ל-15.7 מיליארד שקל ב-2024, כשברבעון האחרון של השנה הן ירדו ב-3.7% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, שבו הסתער הציבור על מדפי הסופרמרקטים בחודשים הראשונים של המלחמה.

אז מה היו המהלכים המנצחים של האחים אמיר, לשעבר בעלי רשת פרשמרקט, שהובילו את שופרסל לשיפור כה חד ברווחיה; ומדוע מניית שופרסל , שיותר מהכפילה את ערכה מתחילת שנת 2024, ירדה ב-10% בימים האחרונים (כולל 3% לאחר פרסום הדוחות אתמול)?

1 התייעלות ועליית מחירים

השיפור בתוצאות שהשיגו האחים אמיר בשופרסל מתחיל בשיפור הרווחיות הגולמית - הכנסות הרשת בניכוי עלויות המכר. בסיכום שנתי עלה שיעור הרווח הגולמי של שופרסל ל-28.3% מההכנסות שהציגה, למול 26.5% בשנה הקודמת. ברבעון האחרון של השנה נמשך השיפור, והרשת כבר חצתה רף של 29.2% רווחיות גולמית.

בשופרסל מסבירים בדוחות את השיפור ברווחיות הגולמית ב"התייעלויות שונות הקשורות לעלות המכר". משיחות עם אנליסטים בתחום עולה כי מדובר בעיקר בשיפור בתנאי הסחר של הרשת מול ספקיה, קרי, שופרסל והאחים אמיר משתמשים בכוחם הגדול כדי ללחוץ על הספקים, לצד העלאות מחירים. שופרסל ככל הנראה (בדוחות הרשת אין לכך אזכור) העלתה מחירים מעבר לגידול בעלויות המכר שלה, מה שהשתרשר לעלייה ברווחיות הגולמית שלה.

אחד המינויים הראשונים של האחים אמיר, עוד ב-19 במרץ אשתקד, היה של ניצב בדימוס שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה לשעבר, לפרויקטור ביטחון בחברה. הצעד היה יותר מסימבולי ונועד לצמצם גניבות ותופעות פחת שונות בתוצרת הרבה שמשווקת רשת הסופרמרקטים הגדולה במדינה. גם צעדים מעין אלה הובילו לשיפור המהיר של הרווח הגולמי ושיעורו מההכנסות.

2 קיצוץ במשרדי ההנהלה

הרווח התפעולי של שופרסל, לפני הכנסות אחרות, זינק בשיעור חד הרבה יותר מזה הגולמי - מ-4% מההכנסות ל-5.9% מהן. משמעות הזינוק היא עלייה של כ-50%, מרווח תפעולי של 605 מיליון שקל בשנת 2023 ל-916 מיליון שקל אשתקד.

גם כאן מדובר בעיקר בצעדי התייעלות שנקטו האחים אמיר, שכללו בין היתר פיטורים או עזיבה של עשרות מנהלים בכירים ויקרים שהעסיקה הרשת בעבר. שופרסל סיכמה את 2024 עם 14,281 עובדים, ירידה של 1,534 עובדים בשנה אחת. במטה החברה נפרדה הרשת מיותר מ-49 עובדים (מעל 10%).

מהדוחות עולה כי האחים אמיר עצמם, שמשמשים בשנה האחרונה כמנכ"לים משותפים ברשת, משכו אשתקד שכר בעלות של 6.8 מיליון שקל כל אחד, כולו במזומן (דמי ניהול ובונוס).

בד-בבד עם פרסום הדוחות, דיווחה שופרסל על מינויה של אלינור אמיר, אשתו של שלומי, לתפקיד יועצת למנכ"לים, בשכר מינימום.

הרווח התפעולי של שופרסל לאחר הכנסות אחרות גדל למיליארד שקל כמעט בעקבות מכירת ההחזקות באפליקציית התשלומים המפסידה פייבוקס, שמהן החליטו האחים אמיר להיפטר. שופרסל מכרה את הנתח שלה (50% מפייבוקס) תמורת כ-78 מיליון שקל, והכירה מהמכירה ברווח לפני מס של 44 מיליון שקל.

3 בונים על הפארם והדיסקאונט

מה הלאה? האם שופרסל יכולה להמשיך ולצמוח גם בשנים הבאות? הרשת, שנחשבת ליקרה יחסית, מתכננת התרחבות בתחום הדיסקאונט, שבו היא מתחרה מול רמי לוי, יוחננוף, קרפור, אושר עד ועוד.

רשת יוניברס, שאותה הקימה לאחרונה שופרסל לתחייה (לאחר שנסגרה ב-2003), כבר מונה נכון להיום שלושה סניפים - בראשון לציון, בנס ציונה ובחדרה. מטרתה היא להתחרות ברשתות הדיסקאונט שמוכרות מוצרים זולים באריזות גדולות, והיא צפויה לכלול בתוך עשרה חודשים 25-30 סניפים ברחבי הארץ.

סניפי שופרסל, שמספרם נכון לסוף השנה עמד על 429, מתחלקים לשני פורמטים: שכונתיים ודיסקאונט, כשמעבר לאלה (מעבר ליוניברס) נכללים שופרסל דיל, יש חסד, המפיץ, ושערי רווחה.

עיקר הכנסות שופרסל אשתקד הגיע מפורמט הדיסקאונט 10.5 מיליארד שקל, מול הכנסות של 4.3 מיליארד שקל מסניפי הרשתות השכונתיות. הרווחיות הגולמית, עם זאת, הייתה גבוהה הרבה יותר ברשתות השכונתיות - 35% מול 25% בדיסקואנט.

תחום נוסף שעליו שמים בשופרסל דגש לשנה הקרובה הוא סניפי רשת הפארם Be. ל-Be היו 99 סניפים בתום השנה שחלפה, מול 93 סניפים בשנה שקדמה לה. בחברה מתכננים להשתמש בתחום הפארם בתור מנוע צמיחה, בין היתר בשל המגבלות הרגולטוריות שמוטלות על רשת סופר-פארם שעדיין פועלת בתור הרשת הגדולה בארץ. נתח השוק הקטן יותר של Be עשוי להקל עליה בפתיחת סניפים באזורים חדשים.

ומה עם פעילות הנדל"ן? ההנהלה הקודמת השתעשעה, בעידן ללא גרעין שליטה, ברעיון של הנפקת פעילות הנדל"ן הענפה של שופרסל. אלא שמבחינת האחים אמיר, מכירה או הנפקה של הנדל"ן של שופרסל הן מבחינת סדין אדום, ולאחרונה ירד המהלך מסדר היום.

לשופרסל יש נכסים בשווי 3.8 מיליארד שקל נכון לסוף השנה שעברה, ושטחי מסחר בגודל 543 אלף מ"ר. האחים אמיר רואים בהנפקה מהלך שיזרים לקופת החברה סכום מכובד, צעד קצר-טווח, שכן בעתיד חברת הנכסים של שופרסל עשויה לדרוש לייקר את דמי השכירות, מה שיפגע ברווחיות הפעילות הקמעונאית של הרשת.

יש לציין ככלל כי האחים הם גם "אנטי-חוב". זו בשורה מרה אולי לחתמים שאוהבים להנפיק אג"ח לחברות, אבל מבחינתם זהו צורך חשוב בצמצום התלות במלווים. החוב הפיננסי (נטו) של שופרסל עמד בסוף שנת 2023 על 1.2 מיליארד שקל, ובתוך שנה הם הפחיתו אותו דרמטית לכ-107 מיליון שקל בלבד.

4 עדיין, למה המניה יורדת?

ביום של דוחות שמציגים שיפור כה חד ברווח הנקי השנתי, ירדה מניית שופרסל במהלך המסחר במעל 3%, ובסיכום השבועיים האחרונים היא נחלשה ב-10% מרמות השיא האחרונות. זאת במקביל לירידות חדות במניות הרשתות המתחרות.

נראה כי לאחר שנה שבה זינק מדד ת"א רשתות שיווק, ושופרסל בתוכו, ביותר מ-50%, המשקיעים סקפטיים לגבי המשך הצמיחה בענף, ומתחילת חודש מרץ ירד המדד במעל 8%.

ככל הנראה החשש העיקרי של המשקיעים הוא מהתפוגגות אפקט שנת המלחמה, שבה הציבור נשאר בארץ והרבה לבצע רכישות ברשתות המקומיות, לצד התגברות התחרות בין הרשתות על כיסו של הצרכן, שנשחק תחת יוקר המחיה. כל אלה עלולים להשפיע לרעה על התוצאות העתידיות של שופרסל.

באשר לשופרסל עצמה, ייתכן כי בשוק חוששים שפעולות ההתייעלות של האחים אמיר קרובות למיצוי. המשקיעים עשויים להתנחם בדיבידנד נאה של 360 מיליון שקל, שתחלק שופרסל מרווחיה בשנה האחרונה - כפול מבשנה שעברה. רבע מהחלוקה תזרום לכיסיהם של האחים אמיר, שמורווחים כבר קרוב למיליארד שקל "על הנייר" מהשקעתם אשתקד ברבע ממניות הרשת.

עוד כתבות

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

באוצר מודאגים ממכסי טראמפ ומכנסים ישיבה דחופה: האם היצוא הישראלי בסכנה?

עבור ישראל, המציאות החדשה מציבה אתגר מיוחד - ארה"ב היא יעד היצוא המרכזי של סחורות מישראל, ואליה מיועד יותר מרבע מסך יצוא הסחורות הישראליות ● מה הצעדים שישראל מתכננת לנקוט, ומה המשמעויות הכלכליות? ● גלובס עושה סדר

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מאבד את רוב הידידים אבל מוצא אחד חדש; ונעים להכיר, gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות