טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
טרמינל 1 נפתח אמש (ד') מחדש לטיסות פנים־ארציות, והטיסות הבינלאומיות ממנו צפויות להתחדש כבר ב־30 במרץ. בסאן דור מקבוצת אל על מודיעים כעת כי בעקבות החזרה לפעילות מלאה מטרמינל 1 הידוע כ"טרמינל הבית" של חברות הלואו קוסט, בו מיסי הנמל נמוכים יותר לעומת טרמינל 3, יזכו הנוסעים שרכשו כרטיסים בחברה בהחזר של 16 דולר. בנוסף, מחירי הכרטיסים שממשיכים להימכר ירדו בהתאם, באותו הסכום. בין החברות שיפעלו מטרמינל 1: סאן דור, ישראייר, ארקיע, וויזאייר, ריינאייר, איזי ג'ט ועוד.
● החל מ־3,500 דולר: ארקיע משיקה מחלקת ביזנס בטיסות לניו יורק
● החות'ים יורים, אך בינתיים זה לא מבריח מכאן את חברות התעופה
למרות שההודעה על פתיחתו המחודשת של טרמינל 1 באפריל פורסמה כבר לפני מספר חודשים, בסאן דור שיווקו את הכרטיסים לפי תמחור המתאים לטרמינל 3, מאחר שלא הייתה ודאות מלאה שהטרמינל ייפתח כמתוכנן.
כעת, עם הבשורה על פתיחתו, הציפייה היא שגם חברות תעופה ישראליות נוספות יבצעו התאמות במחירים בהתאם לעלות ההפעלה הנמוכה יותר בטרמינל 1, אם ביצעו תמחור שמותאם לטרמינל 3.
1,400 טיסות בינלאומיות ימריאו מטרמינל 1 כבר באפריל
נזכיר כי טרמינל 1 נסגר פעמיים במהלך מלחמת "חרבות ברזל". עם פרוץ המלחמה נסגר הטרמינל לראשונה, בשל הירידה הדרמטית במספר הנוסעים ובפעילות חברות התעופה. הוא נפתח מחדש ביוני, אך לאחר פחות מחצי שנה של פעילות סדירה נסגר שוב לטיסות בינלאומיות. בנובמבר נסגר הטרמינל גם לטיסות פנים־ארציות, ובמהלך החודשים האחרונים בוצעו בו עבודות שדרוג ופיתוח. כעת כאמור הוא נפתח מחדש. במהלך חודש אפריל הקרוב צפויות להמריא מהטרמינל כ־1,400 טיסות בינלאומיות, המהוות כרבע מכלל הטיסות היוצאות מנתב"ג.
סגירת טרמינל 1 תוך כדי המלחמה לא התקבלה בקלות בקרב חברות הלואו קוסט, שחלקן אף הצהירו כי עד שלא ייפתח, הן לא יחזרו לטוס לישראל. מי שהייתה דומיננטית במיוחד בעניין היא חברת התעופה האירית ריינאייר, שסירבה לפעול מטרמינל 3, בטענה כי מיסי הנמל הגבוהים הנגבים בו אינם תואמים את המודל העסקי שלה.
הפער בגביית המסים בין שני הטרמינלים בנתב"ג נובע מהשירותים המורחבים שמעניקה רשות שדות התעופה בטרמינל 3, הכוללים דיוטי פרי רחב יותר ואולם נוסעים גדול יותר, מה שמוביל לעלויות תפעול גבוהות יותר.
עם זאת, בענף היו גם מי שהדפו את הביקורת מצד ריינאייר, וטענו כי מדובר בעלויות זניחות שמתגלגלות בסופו של דבר לנוסעים, כשסך ההפרש בין המסים עומד על פחות מ־20 דולר.