השבוע בעולם / צילומים: AP/Chris J Ratcliffe, אבי אוחיון/לע''מ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
1 יום השחרור
כמעט לא צריך לומר שזה היה שבוע סוער בנשיאותו של טראמפ. כל אחד מעשרת השבועות האחרונים היה סוער.
● פרשנות | הפרוטוקולים של אנשי טראמפ: מזל שלא הזמינו סוכן איראני לדיון החשאי
● המכסים בדרך? טראמפ שומר על עמימות, וגם בישראל מודאגים
השבוע נבלמה במקצת תנופת טראמפ, כאשר צוות הביטחון הלאומי שלו נתפס בקלקלתו: אנשיו, בהם סגן הנשיא, שר ההגנה והיועץ לביטחון לאומי, התחלקו בפרטים מבצעיים על ההתקפה הממשמשת ובאה נגד החות'ים ב"סיגנל", ישומון מסחרי, שמשרד ההגנה עצמו הנחה את עובדיו להימנע מלהשתמש בו. עיתונאי בכיר צורף בטעות אל קבוצת הדיון ב"סיגנל", ופרסם את מלוא הפרטים. לקראת סוף השבוע גברו הקולות לחקירת הפרשה, אפילו בין נאמניו הרפובליקאים של הנשיא.
טראמפ ניסה ביום ד' להחליף נושא. הוא חתם על צו נשיאותי, שמכוחו יוטלו ב-2 באפריל מכסים של 25% על כלי רכב מיובאים ועל חלפים לרכב. חצי המכוניות הנרכשות בארה"ב מיוצרות מחוץ לגבולותיה. טראמפ הכריז, כי 2 באפריל יהיה "יום השחרור הלאומי".

2 וויטקוף מדלג
האירופים משקיפים בתדהמה לא רק על התנהלות טראמפ, כי אם גם על התנהגותם של בכירי עוזריו. על הכוונת היו השבוע מיודענו סטיב וויטקוף וסגן הנשיא ג'יי.די ואנס. זה האחרון עלה על עצבי אירופה מיום כהונתו הראשון. השבוע נודע שהוא התנגד להתקפה על החות'ים בתימן בטענה שהיא תסייע בעיקר לסחר האירופי. טבלואיד לונדוני מרח את ואנס על שערו לצד הכותרת "האיש המסוכן ביותר בעולם".

וויטקוף עורר דאגה מיידית וקונקרטית. השליח לעניינים מיוחדים מדלג בין דוחא למוסקבה. השבוע הוא אימץ לחלוטין את הנרטיב הרוסי, דיבר בשבח כנותו של פוטין ותמך בדרישתו לספח חמישית משטח אוקראינה.
3אהבה נכזבת
עתיד היחסים עם ארה"ב הועמד השבוע במרכז מערכות הבחירות בשתי בעלות ברית היסטוריות של אמריקה, אשר לחמו לצידה בשתי מלחמות עולם: קנדה ואוסטרליה.

רטוריקה אנטי-אמריקאית חסרת תקדים נשמעת עכשיו בשתי הדמוקרטיות האלה. מפלגות השלטון שיפרו במידה ניכרת את סיכוייהן בזכות איומי טראמפ ומכסיו.
בקנדה הראו השבוע סקרים, כי מפלגת השלטון הליברלית, שנחזתה לה תבוסה מהממת, מועמדת עכשיו לנחול את הניצחון הגדול ביותר שלה זה 30 שנה. הבחירות בקנדה יהיו ב-28 באפריל.
באוסטרליה, מפלגת העבודה שבשלטון יוצאת נשכרת ממעשי טראמפ. הוא מואשם שהוליך שולל את ראש הממשלה כאשר הבטיח לו שלא יטיל מכסים על יבוא פלדה ואלומיניום מאוסטרליה. האוסטרלים נדהמו אחר כך מהתקפות של טראמפ על החופש האקדמי באוניברסיטאות שלהן. הבחירות באוסטרליה יהיו ב-3 במאי. סיפורי האהבה רבי-השנים לאמריקה מגיעים אל קיצם הפתאומי.

4 שיבואו הסודנים
במלחמת האזרחים של סודאן, המתנהלת יותר בין שני גנרלים עוינים, נרשמה השבוע תפנית, אולי מכריעה. הכנופייה הנחשבת ל"צבא סודאן" (SAF), הצליחה להשתלט על הבירה ח'ארטום מקץ שנתיים של קרבות, ואנשיה הצטלמו בגאווה בין הריסות ארמון הנשיאות.
"הצבא" חגג את הצלחתו בהפצצה על שוק בעיר במערב סודאן. מאות אזרחים, בהם נשים וילדים, נהרגו. בהמשך השבוע, "הצבא" טען שמצא מכולה מלאה עצמות אדם, מעשה ידיה להתפאר של הכנופיה השנייה, "המיליציה" (RSF), שידה לה רב בניסיונות ג'נוסייד נגד מיעוט שחור במערב סודאן ברבע המאה האחרונה.
בעזה נשמע השבוע אחד המפגינים נגד חמאס קורא לשלטון חלופי, "שיבואו הנה הסודאנים", אמר. רק הם חסרים לעזה.
5 בורחים מאלוהים
סקר שהתפרסם השבוע (מרכז המחקר פיו, Pew, בושינגטון) מראה נסיגה עולמית כללית מן הדת, או לפחות מדת ההורים. נבדקו 36 ארצות, ו-20% מתושביהן שינו דת או זנחו את האמונה. השיעורים הגבוהים ביותר נרשמו בדרום קוריאה (50%), בהולנד (36%), בארה"ב (28%) ובברזיל (21%).
הנצרות היא הסובלת מן העריקה הגדולה ביותר. המספרים מדהימים. בדמוקרטיות העשירות של אירופה, בערך שליש, או קצת פחות, חדלו לחשוב עצמם לנוצרים.
הנאמנות הגדולה ביותר לדת ההורים, 95% ויותר, נרשמה בהודו, בישראל, בניגריה, בתאילנד, בתוניסיה (הארץ הערבית היחידה בסקר) ובשלוש הארצות המוסלמיות היחידות הכלולות בו.
רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.