גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסרים אסלאמיים בשמלת פראדה: המושכת בחוטים של המדינה העשירה בעולם

שייח'ה מוזא, אמו של אמיר קטאר, היא כלי משמעותי במאמצי המדינה למצב את עצמה כמערבית ● האישה הצבעונית שהייתה לאייקון אופנה היא יו"ר קרן קטאר שמנהלת מיליארדים, מקדמת את הנרטיב הפלסטיני ומעורבת עמוק בדיפלומטיה ובהשקעות הענק של המדינה

שייח'ה מוזא. אחראית לרכישות נדל''ן בולטות בקטאר
שייח'ה מוזא. אחראית לרכישות נדל''ן בולטות בקטאר

בימים האחרונים רץ ברשתות החברתיות מכתב ששלחה רעיית ראש הממשלה לאימו של אמיר קטאר, השייח'ה מוזא בנת נאסר אל-מסנד, "לכבוד חודש הרמדאן ולטובת שחרור חטופינו". כשנה חלפה מאז אותו מכתב, שבו ציינה שרה נתניהו כי הרמדאן הוא ״זמן לחמלה ונדיבות, שמזכיר לנו את הכוח שאנו מחזיקים כשאנו מתאחדים לקיים את ערכי השלום והאנושיות. ברוח זו של אחדות וערכים אנושיים משותפים אני מבקשת להתייחס לעניין בעל חשיבות ודחיפות רבה - מצבם של הישראלים והישראליות שנחטפו על ידי חמאס בעזה".

התעשיות הביטחוניות | למרות המתיחות מול טראמפ: קנדה רוצה טילים אמריקאים
כותרות העיתונים | אחרי 5 שנים: ביהמ"ש הגרמני מאשרר את החוק הפרו-ישראלי

״כאישה לאישה", כתבה נתניהו, "הדיווחים על התעללות מינית ואונס הם מחרידים, ואי אפשר להתעלם או לסבול מעשים כאלה נגד נשים… המעורבות שלך יכולה להיות מכרעת בהחזרתם הביתה״. אשת ראש הממשלה שלחה את המכתב הזה כי ידעה היטב שהשייח'ה מוזא היא האישה החזקה בקטאר. על פיה יישק דבר והשפעתה במדינה עצומה.

שייח'ה מוזא מושכת בחוטים של המדינה העשירה בעולם לפי תמ"ג לנפש, ומעורבת עמוק בדיפלומטיה המורכבת של קטאר ובהשקעות הענק שהיא מבצעת.

אלא שמוזא אינה מחובבי ציון. כבר ב-8 באוקטובר, למחרת הטבח הגדול ביותר של יהודים מאז השואה, פרסמה השייח'ה ליותר ממיליון העוקבים שלה באינסטגרם תמונה, ובה גבר יושב בראש מורכן, כפות ידיו על פניו, מול מבנה הרוס, והכיתוב שמתנוסס: "אללה, אנו מפקידים בידיך את פלסטין".

הדימוי הציבורי: חינוך ומיזמים הומניטריים

מוזא (67), אחת הנשים החזקות ביותר במזרח התיכון, בילתה את רוב ילדותה בכוויית, בגלות מקטאר, כבתו של פעיל אופוזיציה שנכלא. בין הצדדים סוכם כי ההדוריים ייושבו בנישואים - של מוזא לחמד בן ח’ליפה א-ת’אני, יורש העצר הקטארי. השניים נישאו ב-1977.

ב-1995 עלה חמד אל השלטון בקטאר דרך הפיכה שקטה. לפי דיווחים שפורסמו לאורך השנים, הוא התקשר לאביו במלון בציריך והודיע לו כי אינו עוד שליט קטאר, ולאחר מכן הקפיא את נכסיו. עד היום בעולם הערבי רבים סבורים כי מוזא הייתה שותפה לתכנון המהלך, קולות שרומזים כי חמד אינו חכם וערמומי דיו לכונן מהלך כזה בעצמו.

בשנת 2013 הודיע בעלה של מוזא שהוא מעביר את השלטון לבנה תמים, שהגיע להיות יורש העצר תוך דילוג תמוה על אחיו ועל שני בנים אחרים של חמד מנישואים קודמים. היה זה צעד חסר תקדים עבור שליט בעולם הערבי, להעביר את השלטון ליורשו בעודו בחיים. נטען כי למוזא הייתה יד מכוונת משמעותית בדבר.

קשה לפספס את מוזא, אייקון אופנה שמתהדרת במותגי יוקרה. השייח'ה, שנחשבת לאדריכלית המונדיאל שנערך בקטאר ב-2022, הגיעה למשחק הפתיחה לובשת שמלה מבית האופנה האיטלקי פראדה, בעוד אחת משלל מערכות הלבוש המודרניות שלה. אלה מדגישות את הייחודיות שלה ומעבירות איתות של מודרניזציה מהמדינה המוסלמית.

ד"ר אריאל אדמוני, שחוקר את קטאר באוניברסיטת בר אילן, מסביר כי מוזא היא לא רק דמות ייצוגית, אלא מובילה תחומי מדיניות באמירות. "היא טסה לבד מחוץ לקטאר בראש משלחות ומדברת בפני מנהיגים וקהלים". לדבריו, "הקטארים לא היו רגילים לראות נשים בפרונט, והשינוי לגבי השייח'ה מוזא מגלם חלק משינוי כללי שחווה קטאר. בניסיון לצבוע את עצמה בצבעים מערביים, מציבים כמה דמויות נשיות בפרונט. העובדה שמוזא ובנותיה מחזיקות בתפקידים בכירים במוסדות כמו קרן קטאר מבליטה את העובדה שקטאר גם מובלת על ידי נשים. בבחירות למועצה המייעצת, למשל, לא נבחרו נשים, כי הציבור שמרן - אז האמיר הצניח שלוש נשים למועצה. זה חלק מרצון לשדר חזות פרו-נשית".

מוזא היא אומנם לא אשתו הראשונה של האמיר לשעבר, אך היא זו שהפכה לבת זוגו הציבורית והפכה למעשה לאישה הראשונה של קטאר. הפרופיל הציבורי שלה מזכיר את זה של נשות מנהיגים רבות במערב, מבחינת עיסוקה בקידום נושאי חינוך, בריאות ומיזמים הומניטריים לכאורה. כך למשל היא הקימה את יוזמת "חינוך לכולם", שמטרתה המוצהרת היא להציע לימודים לילדי המדינות העניות ביותר, ושימשה שגרירה מיוחדת של אונסק"ו לחינוך בסיסי והשכלה גבוהה. אבל במקרה שלה, היא לא נעצרה בפילנתרופיה.

תפקיד באסטרטגיית התמיכה בטרור

מאז 7 באוקטובר מוזא פחות מתמקדת בחינוך ומעדיפה לנצל את מעמדה הציבורי והופעותיה הפומביות כדי לתקוף את ישראל. כמעט כל התמונות שלה באינסטגרם נוגעות לישראל ולביקורת עליה.

בעלה חמד היה המנהיג הערבי הראשון שביקר ברצועת עזה לאחר השתלטות חמאס, ואפשר כניסה לקטאר של ח’אלד שיח’ מוחמד, שהיה ראש מחלקת התעמולה של אל-קאעידה ומי שערף את ראשו של העיתונאי דניאל פרל לאחר פיגועי 11 בספטמבר.

רבים מהפרשנים תולים בה אחריות מרבית לפיתוח אסטרטגיית התמיכה בארגוני אסלאם וטרור בכל העולם. היא נחשבת כוח מוביל ומרכזי המשפיע על החלטות המשטר בדוחה.

כמייסדת ויו"ר קרן קטאר, ארגון בינלאומי שמנהל מיליארדים, ניצבת מוזא בחזית אחד המשטרים המדכאים בעולם, התומך המרכזי בחמאס, באחים המוסלמים ובארגוני טרור איסלאמיים קיצוניים אחרים. במסגרת תפקידה היא חותרת לשמור על יחסים טובים עם ארה"ב ומדינות מערביות באמצעות פילנתרופיה, עסקים ומנופי השפעה רכים. בכתבות על קטאר מוצגת השייח'ה כמי שאחראית לרכישות נדל"ן בולטות של קטאר בכל רחבי המערב.

מלבד תרומות רבות של קטאר לאוניברסיטאות ולמכוני מחקר ברחבי ארה"ב, קרן קטאר בראשותה הקימה שלוחות של אוניברסיטאות מערביות בקטאר, ובהן תוכנית דו-שנתית לסטודנטים לרפואה מאוניברסיטת קורנל, בית הספר לשירות החוץ של אוניברסיטת ג'ורג'טאון ובית ספר לעיתונות של אוניברסיטת נורת'ווסטרן.

ד"ר אדמוני מסביר כי התמורות שהובילה בהשכלה הגבוהה "לא עברו חלק, לא עבור האמיר ולא עבור שייח'ה מוזא. הביקורת כלפיהם גרסה כי הם בעצם מביאים את הבעיה המערבית הבייתה ומייבאים לקטאר 'תכנים לא טובים' או מערביים, ובכך מעודדים תופעות לא איסלאמיות. כחלק מהניסיון להתמודד עם הביקורת, קרן קטאר ועוד מוסדות ניסו מאוד להבליט דווקא מוטיבים ערביים או אסלאמיים, וגם ניסו להדגיש למשל מסגדים לנשים, שאותם מוזא יזמה".

"האנטישמיות היא בעצמה נרטיב בעייתי"

השייח'ה ממשיכה לקדם בהופעותיה את הנרטיב הפלסטיני. לפני כמה חודשים, בכנס שארגנה אשתו של שליט טורקיה, טענה מוזא: "ילד בעזה מת כל עשר דקות, כלומר... עד סוף המושב הזה ימותו עוד 18 ילדים". בנוסף, אמרה כי "אם מישהו מעז להתווכח עם כל נרטיב ישראלי, הוא מודר מהשיח, מואשם באנטישמיות - שהיא בעצמה נרטיב בעייתי. הם מתכוונים ב'שֵמִיות' ליהודים בלבד, תוך שהם נוטלים לעצמם מונופול על הגזע השמי ומכחישים אותו לאומות אחרות".

בקטע מהנאום, שפרסמה באינסטגרם שלה, אמרה כי "כל מה שאנחנו עושים, אנחנו עושים למען תושבי עזה, אבל זה לעולם לא יספיק לגמול להם על מה שמגיע להם".

"כשהיא הספידה את סינוואר היא לא סתם התנסחה בצורה מעורפלת", אומר אדמוני. "היא מקפידה לתמוך במקרה העזתי ולבקר את ישראל בארסיות, אבל מנסה לצבוע זאת בצבעים שייראו טוב למערב. בנאומיה היא קראה לכך שאלוהים ייפול על ראשי מנהיגי מדינות המערב שסייעו לישראל - זו הסלמה של הרטוריקה, שנזהרת שלא להיתפס כגורם שתומך ישירות בטרור".

בנובמבר, לאחר 20 שנה באונסק"ו, התפטרה מתפקידה כשגרירה מיוחדת. "התאכזבתי מהשתיקה של אונסק"ו בשעה שתלמידים מותקפים ובתי ספר נהרסים בעזה, דבר שאינו תואם את ערכיו ואת המנדט שלו", ציינה. מוזא ממשיכה לתעל את יכולותיה לטובת הקייס הפרו-פלסטיני.

עוד כתבות

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

גם ישראל ברשימה: אלו פרטי תוכנית המכסים של טראמפ

אחרי תקופה ארוכה של חוסר ודאות, נשיא ארה"ב הציג את תוכנית מכסים המקיפה שלו, אותה הוא מכנה "יום השחרור" ● על סין יוטל מכס של 34%, בעוד שעל האיחוד האירופי יוטל מכס של 20% ● גם ישראל נמצאת ברשימה, עם מכסים הדדיים נמוכים יחסית לרוב המדינות - 17% ● החוזים על מדדי וול סטריט נופלים בחדות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

המומחית שמזהירה – התגובה לצעדי טראמפ תגיע והיא תהיה כואבת

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"