גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבמאי שחקר את קטארגייט בפרלמנט האירופי: "התנהלו כמו מאפיה, העבירו מזומן בשקיות"

הלמר בוכל, שביים סרט דוקו על הפרשה שטלטלה את אירופה ובמרכזה חשד לשוחד של מיליוני אירו לדמויות מפתח בכירות בפרלמנט, חושף את "השיטה הקטארית", לכאורה, להשיג את שלה: "כשיש מספיק אינטרסים כלכליים, בסוף שוכחים מהעבירות" ● למה הוא לא בטוח שנגיע לחקר האמת, ומה דעתו על הפרשה הישראלית?

"השיטה הקטארית" / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP/European Parliament, Manu Fernandez, Hassan Ammar, Diliff/wikipedia
"השיטה הקטארית" / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: AP/European Parliament, Manu Fernandez, Hassan Ammar, Diliff/wikipedia

הלמר בוכל, במאי דוקומנטרי גרמני מהמבורג, חקר בשנים האחרונות את פרשת קטארגייט ה"מקורית" - החשד שהאמירות האסאלמית העבירה שוחד במיליוני אירו לבכירים בפרלמנט האירופי, כדי לשפר את תדמיתה בעניין זכויות עובדים לקראת המונדיאל ב-2022.

אחד מהחשודים בפרשה כבר הודה ומשמש כעד מדינה בעבור הרשויות הבלגיות, מיליוני דולרים נתפסו במזוודות ובשקיות במקומות שונים באירופה, החשדות מטפסים עד לסגנית נשיא הפרלמנט האירופי, אבל לדברי בוכל - התדמית הקטארית ביבשת לא נפגעה. "הרבה מאוד כסף גורם לכולם להתעלם מעניינים של מצפון", הוא אומר בציניות.

בג"ץ השאיר את היועמ"שית בודדה במערכה, לפחות כרגע
נתניהו תוקף את היועמ"שית וטוען: חקירת קטארגייט נולדה בשל הכוונה לפטר את ראש השב"כ

הסרט על קטארגייט שביים בוכל, בו מרואיינים רבים מהחשודים עצמם ומוצגת "השיטה הקטארית" לכאורה, עלה בערוץ "ארטה" בשנה שעברה ומשודר עכשיו גם בערוצי הטלוויזיה הגרמניים. הוא מהדהד את החשדות שפורסמו בשבועות האחרונים בישראל.

אבל בוכל פסימי לגבי אירופה: "אני בספק אם הפרשה הזו תיגמר אי-פעם. מעורבים פה שיקולים של ביטחון לאומי, ויש הרבה קשרים בין קטאר לאיחוד האירופי שהם מעל הכול. בנוסף, לפי הבנתי החקירה הזו החלה כחקירה של ארגוני מודיעין אירופיים, מה שאיפשר שימוש באמצעים שבתי משפט אירופיים לא ממש מאפשרים במקרים אזרחיים, ומפה הבעיה".

הבמאי הלמר בוכל / צילום: DOX82

שוחד של מיליונים לטובת שיפור תדמית

בדומה למצב של קטאר אחרי 7 באוקטובר 2023, האמירות המפרצית ניצבה בפני משבר תדמיתי של ממש לפני כחמש שנים. היא הצליחה בדרכים לא ברורות לחלוטין, לפי הערכות בינלאומיות, לזכות באירוח המונדיאל לשנת 2022, להעביר אותו לחורף, ורצתה שהמהלך יהיה בבחינת הצגתה הפומבית לעולם. ההשקעות דיברו על עשרות מיליארדי דולרים.

אך בתהליך בניית התשתיות האדירות שנדרשו כדי לארח את המשחקים, ככל הנראה מתו מאות עובדים זרים שהובאו למדינה העשירה מאסיה. הם מתו בחום ומתאונות עבודה, וזכו לתנאים קשים, לניצול על-ידי חברות ולהתעלמות מהשלטונות.

התקשורת הבינלאומית נכנסה לתמונה, וקטאר הפשילה שרוולים והתחילה לטפל בבעיית התדמית שלה, לפי החשד, על-ידי שפיכת מיליונים על האנשים שאמורים לדאוג לזכויות עובדים. "הם לא היססו ללכת על דמויות בכירות, לפי החשדות", אומר בוכל.

דמות המפתח היה פוליטיקאי איטלקי בשם אנטוניו פנצרי, חבר הפרלמנט האירופי מאז 2004. הוא הקים ארגון לא ממשלתי שלכאורה היה אמור להיאבק בתופעה של ניצול עובדים, נאמן לעובדה שהיה חבר במפלגות שמאל אירופיות.

פנצרי הודה בדיעבד כי שימש צינור להעברת כספים לגורמים שונים בפרלמנט האירופי אחרי שסיים את תפקידו, ב-2019, כדי לשפר את התדמית של קטאר. איך זה התבטא? בהצבעות בעד קטאר בוועדות שונות בפרלמנט, בפרסום הודעות רשמיות שהכול בסדר מבחינת יחסי העבודה, ושהקטארים "תיקנו" את הליקויים. הקטארים השתמשו לאחר מכן בהודעות הללו כחלק מקמפיינים ציבוריים.

הבכירה ביותר שנעצרה כשהפרשה התפוצצה בדצמבר 2022 היא אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי ואשתו של העוזר האישי של פנצרי, שעדיין טוענת לחפותה. מאז,הואשמו במעורבות גם בן זוגה פרנצ'סקו גיאורגי, הלוביסט הבלגי ניקולו פיגא-טלמנקה, חברי הפרלמנט האירופי מארק טרבלה ואנדראה קוזולינו וחברת הפרלמנט הבלגית מארי ארנה. ההליכים עדיין מתנהלים.

אווה קאילי, סגנית נשיאת הפרלמנט האירופי לשעבר / צילום: Reuters, IPA

"פנצרי התבקש לפתח אסטרטגיה שתעזור לשפר את תדמיתה של קטאר", אומר בוכל בראיון לגלובס, "ולמרות שזה היה הניסוח הרשמי, החשד הוא שהיה מדובר בכיסוי על כספי שוחד, כי מדובר בהרבה מאוד כסף בשביל משימה שכזו".

החוקרים מצאו 1.6 מיליון אירו במזומן במקומות שונים, כולל בדירות של החשודים, ובוכל אומר כי ההערכות הן שהיה מדובר בהעברה של לפחות 5.2 מיליון אירו, לפי החשדות.

"מתמיה שכל הפעולות היו חובבניות, במזומן"

לדברי בוכל, ההדים המגיעים מישראל נשמעים לו כמו השיטה הקלאסית לשוחד בכירים. "בדרך-כלל מה שעושים, זה להעניק חוזים לא קיימים ומנופחים למשימות שונות. זו הדרך שבה השחיתות עובדת לרוב. יש לך חברה, ואז אתה מספק חוזה, שהוא או מזויף או נעשה עבור משהו שלעולם לא מתממש.

"מה שמתמיה אותי זה מדוע במקרה של הפרלמנט האירופי כל הפעולות היו במזומן ונעשו בכזו חובבנות: החשודים החזיקו כסף בבית, הכול היה נראה כמו שיטות של מאפיה. למה לעשות את זה במזומן עם העברות בשקיות ממכוניות?".

מזומן שנתפס בבתי החשודים בפרשה / צילום: משרד התובע הפדרלי הבלגי

בוכל אומר כי היה מדובר בכסף רב, אבל מעט מאוד בעבור קטאר, מדינה קטנטנה החולשת על רזרבות הגז הטבעי השניות בגודלן בעולם (ביחד עם איראן). הקטארים מכחישים כל מעורבות. הם אומרים כי לא היו מעורבים בשוחד, וכי לובינג הוא פעילות לגיטימית. גם מרוקו מעורבת בפרשה, ולפי החשדות גם המדינה הצפון-אפריקאית "השתמשה" בשורת הבכירים כדי להשפיע על סוגיות בפרלמנט האירופי.

לדברי בוכל, אופי החקירה הוביל כעת את קאילי להגיש תביעה הפוכה, בטענה כי זכויות הפרט שלה הופרו במהלך האזנות וחיפושים שנערכו, ומבלי שחסינותה הוסרה.

היחסים עם קטאר רק התהדקו

בכל אופן, מסכים בוכל, ומוצג גם בסרט, היחסים בין האיחוד האירופי לא נפגעו כתוצאה מהפרשה. אם כבר, הם רק התהדקו. אחרי מלחמת רוסיה-אוקראינה הפכה קטאר לספקית גז טבעי מובילה של אירופה בכלל וגרמניה בפרט. אמיר קטאר התקבל בכבוד מלכים בפריז ובברלין. גם שבחים על המעורבות במשא-ומתן לשחרור החטופים בעזה זרמו מכל אירופה.

"יש משהו שמחבר בין קטאר לבין האיחוד האירופי, וזה הרבה יותר גדול מאשר הפרשות השונות", אומר בוכל. מעצרים עדיין מתבצעים בנושא, ובתחילת החודש הוסרה חסינות של עוד שתי חברות פרלמנט מהצד השמאלי של המפה הפוליטית, בחשד למעורבות.

בוכל גם מזכיר פרשה נפרדת, שעדיין מתנהלת, שבה מנכ"ל המשרד בנציבות האירופית שאחראי על התחבורה חשוד בקבלת שוחד מקטאר תמורת קידום הסכם "שמיים חופשיים" עם המדינה. "זה הרבה יותר חשוב לקטארים מאשר זכויות העובדים, מדובר פה על מיליארדי אירו", הוא אומר. וגם במקרה זה, הבכיר רק הושעה מתפקידו, החקירה מתנהלת בעצלתיים, וחברת קטאר איירווייז שוברת בינתיים את השוק לטיסות זולות מאירופה למזרח.

"זה עדיין לא מוכח, ואני בספק שהכול יוכח בעתיד", אומר בוכל. לדבריו, "אם יש מספיק אינטרסים כספיים ונכונות לשפוך מזומנים... בסופו של דבר שוכחים מהעבירות לכאורה".

עוד כתבות

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעלתה לה היום ביוקר, כ-13 מיליארד דולר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק הפסידה ענקית ההשקעות כ-6 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

מתן אנגרסט. בשבי כבר 545 ימים

אות החיים של מתן מהשבי: "אני רוצה לראות את המשפחה שלי"

מתן נחטף יחד עם חבריו לצוות "טנק פרץ" לאחר שהגנו ולחמו בקרב על מוצב נחל עוז • משפחתו מסרה כי היא נאלצת לפרסם את תיעוד חטיפתו, בכדי להוכיח לציבור את הדחיפות המיידית בעסקה ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?