שגשוג ושבירת שיאים בחברות הגדולות במשק / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
כמעט אף אחד לא ראה את זה מגיע. עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", הגיעו גם התחזיות הקודרות. ישראל נכנסה לאחת המלחמות הקשות בתולדותיה כשסביבת הריבית גבוהה, האינפלציה מסרבת להתמתן, והחשש ממשבר כלכלי התפשט במשק. מנהלי השקעות בכירים המליצו לא להשקיע בישראל, השקל נחלש בחדות, תשואות האג"ח זינקו, והבורסה נצבעה אדום.
עם תחילת 2024 חלק מהמדדים האלה כבר נרגעו, אבל החששות הדהדו עם גיוס מילואים נרחב, עשרות אלפי אזרחים מפונים, נזק ליישובי הדרום והצפון ומצב־רוח לאומי ירוד. ולמרות כל זאת, נראה כי שנת 2024 הייתה אחת השנים הטובות אי־פעם עבור לא מעט חברות ישראליות.
● לא רק שהיא רימתה את ג'יי.פי מורגן, אלא שענק הבנקאות הוא זה שחוטף את האש
● סקר גלובס ומנו גבע מגלה: מה חושב הציבור על איומי השבתת המשק?
● למה בעצם שנשלם לפני שקיבלנו דירה? חיסול מבצעי המימון מוכיח כמה השוק עקום
הדוחות הכספיים לשנת 2024, שפורסמו בשבועות האחרונים, חשפו שלא רק שהחברות הישראליות לא נפגעו משנת המלחמה - הן רשמו שנת שיא פנומנלית. כמו שהגדיר זאת מנכ"ל בנק מזרחי טפחות משה לארי בכנס גלובס ביום חמישי: "כשצוללים לדוחות, פוגשים שיאים בהכנסות, ברווחיות, בתשואה ובחלוקת הדיבידנדים. וזה נכון כמעט בכל סקטור וענף משקי - בנקאות, ביטוח, פיננסים, רשתות שיווק, מזון, אופנה, תעשיות ביטחוניות, קניונים, אפילו נדל"ן. זה די מבלבל, ונראה כאילו נירמלנו את הכאוס. התרגלנו שהשחור והלבן חיים איתנו יחדיו".
לארי הסביר כי ב־2024 עמדו תשלומי ההעברה של המדינה על 20 מיליארד שקל לתחומים שונים, ומתוכם 75% הופנו לצריכה (מעבר להוצאות שכר למילואימניקים).
הדברים הללו נתמכים גם בדוח בנק ישראל לשנת 2024, שמראה כי הצריכה הפרטית בסוף השנה שעברה צמחה ב־5.4% ביחס לרבעון השלישי של שנת 2023, טרום המלחמה.
החוזק של הצרכן הישראלי התבטא גם בהכנסות המדינה ממסים, שנגד כל הסיכויים הפתיעו לטובה בשנת 2024 והסתכמו ביותר מ־455 מיליארד שקל, יותר אפילו מהתחזית שגובשה טרם המלחמה.

"השיפור קרה כמעט בכל חברה. גם ביחס לעצמה, ובוודאי בהשוואה ענפית", אומר יניב פגוט, סמנכ"ל מסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב. "כשהמדינה מעבירה לאזרחים עשרות מיליארדי שקלים בתקופה קצרה, זה מחלחל לפירמות הגדולות. אפילו מי שנפגע, כמו בתי מלון, מפוצה בצורה טובה. זה מסביר את הפרדוקס שהמדינה במלחמה, ורווחי החברות הגדולות בשיא. אבל זה לא בהכרח המצב בכל המשק. אלה החברות ה'ווינריות', הגדולות במשק.
ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי ומשנה למנכ"ל במנורה מבטחים, מוסיף כי "כשפורטים את המלחמה להשפעות כלכליות, הרבה אזרחים היו 'כלואים' בארץ, האבטלה ירדה לשפל, העסקים המשיכו לעבוד כרגיל למרות ששני חבלי ארץ היו מנותקים וסגורים, הכלכלה עבדה מצוין, ובעצם המשק הישראלי תפקד כרגיל".
למעשה, יש מי שיאמרו שזה היה צפוי. "זה מגובה במחקרים. אחרי הלם ראשוני בתקופות קשות אנשים מפצים את עצמם בצריכה", אמר אלדד תמיר, הבעלים והיו"ר של בית ההשקעות תמיר פישמן. "המדינה 'הדפיסה' המון כסף וחילקה לאנשים, היו אנשים שקיבלו שתי משכורות בשתי משרות".
גלובס מציג: אלה הסקטורים והחברות הציבוריות שהרוויחו בגדול משנת המלחמה.