גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת החוקה אישרה: ימונה רוב של דירקטורים עצמאיים בחברות ללא שליטה

לפי הצעת החוק שאושרה לקריאה שנייה ושלישית, בעל מניות המחזיק ב-25% מהחברה ייחשב כבעל שליטה ויידרש אישור מיוחד לעסקה עם משקיע המחזיק ב-10% ● במקום דח"צים ימונו דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים) ● נדחו הצעות להקל באישור שכר המנכ"ל, להגדיל את ייצוג הנשים בדירקטוריונים ולאפשר יותר השתלטויות עוינות מצד משקיעים חדשים

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התקדמות משמעותית בהסדרת הפעילות של חברות בבורסה שאין בהן גרעין שליטה: ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (א') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית, הקובעת כללים ייעודיים בנושאי ממשל תאגידי, כולל מינוי דירקטורים ואישור עסקאות, בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה. ההצעה אושרה בקולו של יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), אשר היה חבר הכנסת היחיד שהשתתף ברובם המכריע של הדיונים.

שני הגורמים שמפילים את הבורסה בתל אביב, ולאן ממשיכים מכאן?
בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי-פעם והחידה של המשק

השינוי המרכזי שמציגה הצעת החוק, שזכתה בסופו של דבר לכינוי תיקון 38 לחוק החברות, הוא הדרישה שבחברות ללא שליטה ימונה רוב של דירקטורים עצמאיים, כלומר כאלה שאין להם זיקה להנהלת החברה. מדובר בדירקטורים בלתי תלויים (דב"תים), ואלה יבואו במקום הדרישה החלה כיום על חברות בורסאיות שיש בהן שליטה למנות לפחות שני דירקטורים חיצוניים (דח"צים).

עוד נקבע כי עסקה שעורכת החברה עם בעל מניות המחזיק ב-10% תחייב אישור מיוחד מטעם ועדת הביקורת והדירקטוריון. הדרישה צפויה לחול על גופים מוסדיים, אשר אינם מסווגים כבעלי שליטה, אך מחזיקים בשיעורים גדולים יחסית מהמניות של חברות בורסאיות בהשוואה ליתר המשקיעים מהציבור.

נציגי המוסדיים הביעו במהלך הדיונים חשש כי הדרישה תחייב אישור מיוחד עבור עסקאות רבות המתקיימות כיום באופן שוטף, לרבות סביב שירותים פיננסיים שמעניקים בתי ההשקעות. עוד עלה החשש כי הדרישה החדשה תרתיע מוסדיים מלהגדיל את החזקותיהם בחברות בורסאיות כך שיגיעו ל-10%.

על רקע זה סוכם על דעתם של נציגי משרד המשפטים כי בהמשך יתאפשר להחריג גופים מוסדיים מהדרישה לאישור מיוחד עבור עסקאות, גם אם החזקותיהם עולות על 10%. זאת, באמצעות צו מיוחד שייקבע שר המשפטים.

הצעת החוק מסווגת בעל מניות בחברה ללא שליטה ככזה המחזיק ב-25% מהחברה כבעל שליטה. זאת, בניגוד לחברות עם שליטה, אשר בהן עומד רף ההחזקה הנדרש לשליטה על 50% מאמצעי השליטה בתאגיד. אחד הדב"תים אף ימונה לדירקטור בלתי תלוי מוביל, ויתאפשר לשלם תגמול נוסף ליו"ר דירקטוריון בלתי תלוי.

נדחתה הצעה להגדיל את מספר הנשים בדירקטוריונים

שינוי שנכנס להצעת החוק במהלך הדיונים נוגע לאישור עסקה בין החברה לדירקטור. במקור הוצע שעסקה חריגה עם דירקטור, אשר איננה במהלך העסקים הרגיל, תחייב לא רק אישור מצד ועדת הביקורת והדירקטוריון, אלא גם את אישורם של בעלי המניות. בסופו של דבר משרד המשפטים הסכים לכך שרק עסקה חריגה, אשר לדירקטור או לקרובו יש בה עניין אישי ישיר, תחייב אישור מיוחד כזה.

לצד זאת, ועדת החוקה דחתה הצעות שהעלו מכוני מחקר ואיגודים מקצועיים שהשתתפו בדיונים. בין היתר, נדחתה ההצעה להגדיל את מספר הנשים בדירקטוריונים. נקבע כי תחול חובה למנות דירקטורית אחת, אם כל יתר הדירקטורים הם גברים. החובה תחול גם אם בקרב ההנהלה הבכירה מכהנות נשים.

עוד נדחתה הצעה שקידמו איגוד בתי ההשקעות ולובי 99, ולפיה ייאסר לשריין בתקנון החברה את האפשרות למנות דירקטוריון מדורג. מדובר בשיטה שבה הדירקטורים מתחלפים במועדים שונים כדי לאפשר לבעלי המניות הקיימים לבצר את שליטתם ולהקשות על השתלטויות עוינות מצד משקיעים חיצוניים.

עו"ד שחר הדר, שותף במשרד מיתר, הבהיר בדיונים כי "אם לא יהיה דירקטוריון מדורג, לא יתאגדו חברות הייטק בישראל. דירקטוריון מדורג הוא חובה לחברות כאלה. יש לזה השלכות על הכלכלה הישראלית".

הנוסח שאושר בסופו של דבר בוועדה מאפשר למנגנון הדירקטוריון המדורג להוסיף ולהתקיים, אך קובע כי משתלט חדש יוכל להחליף את רוב הדירקטורים כעבור שנתיים ואת כל הדירקטור כעבור 3 שנים.

הצעה מרכזית שנדחתה היא זו שקידם איגוד החברות הציבוריות. האיגוד ביקש לנצל את הליכי החקיקה של התיקון כדי לבטל את הדרישה לאישור שכר המנכ"ל בחברות ציבוריות על-ידי בעלי המניות מהציבור, כפי שהיא נכנסה לחוק בעשור הקודם במסגרת תיקון 20 לחוק החברות. כאמור, ההצעה לא התקבלה.

עלייה במספר החברות ללא שליטה

הצעת החוק היא פרי יוזמה של המחלקה למשפט כלכלי במשרד המשפטים (ייעוץ וחקיקה), בראשות המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד מאיר לוין, ובשיתוף רשות ניירות ערך. הצעת החוק אושרה לראשונה על-ידי ועדת השרים לחקיקה עוד בתקופת כהונתו של שר המשפטים בממשלת השינוי, גדעון סער, אך בעקבות פיזור הכנסת הובאה על-ידי שר המשפטים יריב לוין לאישור מחדש בוועדת השרים לחקיקה.

הכללים החדשים נועדו להתמודד עם העלייה בשיעור החברות שאין בהן בעל שליטה בישראל. 15.7% מהחברות הנסחרות כיום בבורסה שבתל אביב נעדרות גרעין שליטה מקרב בעלי המניות, ובהן הבנקים הגדולים (הפועלים, לאומי ודיסקונט), שופרסל, פז, טבע, ישראכרט, דסק"ש וכלל ביטוח.

העלייה במספר החברות ללא שליטה נבעה משורה של שינויים רגולטוריים וכלכליים, אשר הקטינו בשנים האחרונות את התמריץ להיות בעל שליטה בחברות בורסאיות. בין השינויים האלה נהוג למנות את חוק הריכוזיות, אשר חייב להפריד בין ההחזקה בתאגידים ריאליים לתאגידים פיננסיים ולפרק חברות שהתנהלו במבנה פירמידה.

עוד תרם לשינוי הלחץ הציבורי והתקשורתי הגובר על הגופים המוסדיים להפגין מעורבות במינוי דירקטורים ובקבלת החלטות המשפיעות על המשקיעים מהציבור דוגמת שכר בכירים ועסקאות עם בעלי עניין.

הצורך בכללים שיסדירו את הממשל התאגידי בחברות ללא שליטה נובע מהבעיה הכרוכה בשלטון המנהלים המאפיין אותן. מדובר במצב שבו החברות הללו נשלטות בפועל לא על-ידי בעלי מניות המושקעים בהן בהיקפים ניכרים, שכן אין כאלה בחברות ללא שליטה, אלא על-ידי המנכ"ל וההנהלה המקצועית. הכללים נועדו אפוא לשפר את הפיקוח על ההנהלות במקרים כאלה. בשווקים של ארה"ב ואנגליה מתנהלות רוב החברות הציבוריות ללא שליטה מזה שנים רבות.

"לא תמיד התקבלה עמדתנו, אבל בסופו של דבר יצאה חקיקה מאוזנת הלוקחת בחשבון את האינטרסים סביב השולחן", אמר לוין בסיום הדיון בוועדה. "אני מרגיש שהחוק נמצא היום במקום יותר טוב מאשר היה כאשר נכנסנו לכאן".

עוד כתבות

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

מתן אנגרסט. בשבי כבר 545 ימים

אות החיים של מתן מהשבי: "אני רוצה לראות את המשפחה שלי"

מתן נחטף יחד עם חבריו לצוות "טנק פרץ" לאחר שהגנו ולחמו בקרב על מוצב נחל עוז • משפחתו מסרה כי היא נאלצת לפרסם את תיעוד חטיפתו, בכדי להוכיח לציבור את הדחיפות המיידית בעסקה ● עימותים בדרום סוריה: באל-ג'זירה דיווחו על 11 הרוגים מאש צה"ל ●  האמריקנים יירטו מעל סעודיה טיל שנורה מתימן ● חמאס טוען: ישראל פוצצה את המשא ומתן, החלטנו להתעלם מהצעתה ● 59 חטופים - 545 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעלתה לה היום ביוקר, כ-13 מיליארד דולר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק הפסידה ענקית ההשקעות כ-6 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת