גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי עמידה בתנאים ומכרזים ללא איוש: כך הידרדר הליך הגיוס לשירות המדינה

לפי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות המדינה, כמחצית ממכרזי הגיוס נסגרים מבלי שהמשרה אוישה, ומעטים מהמועמדים בכלל עומדים בתנאים הנדרשים ● הסיבה: התהליך נחשב למסורבל וארוך ● נציבות שירות המדינה: "תמונה חלקית"

ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן
ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן

שירות המדינה, עמוד השדרה של המגזר הציבורי, מתקשה לגייס עובדים ובשנים האחרונות המצב רק מידרדר: חצי מהמכרזים מסתיימים ללא מועמדים לאיוש המשרה ורק מעטים עומדים בתנאים. גם הליך הגיוס עצמו נחשב לארוך, מסורבל ומקשה על המנהלים להשיג עובדים איכותיים.

סגן הממונה על התקציבים בתחום התשתיות באוצר הודיע על סיום תפקידו
סקר גלובס ומנו גבע מגלה: מה חושב הציבור על איומי השבתת המשק?

על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות ונתוניו הגיעו לידי גלובס, התהליך לא מביא לבחירת המועמדים המתאימים ואף לפרישתם לפני סיומו. כך, עובדים איכותיים פוטנציאליים מתפספסים - ומטבע הדברים השירות הציבורי נפגע. ממלא מקום נציב שירות המדינה רואי כחלון צפוי לסיים את תפקידו באפריל והנציב הבא יאלץ להתמודד עם המגמה המדאיגה.

"החלטות קריטיות בנושאים כמו מיסוי, תכנון תשתיות או הקמת פרויקטים הופכות לפחות מבוססות והתוצאה היא פגיעה באיכות החיים של האזרחים", אומר בכיר בשירות. "זה איום על יכולתו של המגזר להוביל תהליכים מורכבים ולא פתרונות זמניים".

אז למה זה קורה? ממגוון סיבות: ראשית, תהליך הגיוס נחשב לארוך. על פי ניתוח של המרכז להעצמת האזרח, מכרז פומבי בשירות המדינה לוקח בממוצע יותר משלושה חודשים, כולל משרות סטודנט. חלק מהמועמדים ממתינים כבר למעלה משנה לתשובה ובינתיים רבים מהם עוברים למגזר הפרטי.

הליך הגיוס גם מסובך ולוקח 11 שלבים, כאשר עוד לפני שהוא מתחיל, המנהל נדרש להליך בירוקרטי מתיש. מנהלת בשירות המדינה מספרת כי היא מחכה כבר חודשיים שיתפרסם אצלה מכרז: "במקרה הטוב הוא ייצא לדרך בעוד שבועיים ובמקרה הרע - בעוד חודש וחצי". אם לא די בכך, המנהל גם ממודר מרוב תהליך הגיוס עצמו.

1 המנהלים לא מרוצים מתהליך הגיוס

על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה, בכירים בשירות המדינה לא מרוצים מתהליך הגיוס: כשנשאלו כמה הם שבעי רצון ממנו בין 1 (נמוך) ל־5 (גבוה), כמעט 80% ענו 1 או 2. איש מהם נתן את הציון 5 לתהליך ומעטים נתנו את הציון 4. בשאלות קונקרטיות יותר, 86% מהבכירים השיבו שהתהליך לא מביא לבחירת המועמד המתאים ביותר מבין אלו שניגשו ו־78% מעידים שתהליך הגיוס הארוך גורם לרבים מהם לוותר על העבודה.

2 כמעט חצי מהמכרזים נכשלים

תהליך הגיוס הארוך והקושי המובנה במכרזי שירות המדינה מביא לכך שמכרזים רבים מסתיימים בכישלון. או במילים אחרות, אף מועמד לא מגיע לקו הסיום והמשרה נשארת ללא איוש. בשנים האחרונות המצב רק הולך ומחמיר: בשנת 2021 כשליש מהמכרזים הסתיימו ללא איוש וכיום השיעור עומד על 49%.

ההידרדרות זו גורפת בשירות המדינה: שיעור המכרזים הפומביים שהסתיימו ללא איוש עלה מ־25% ב־2021 ל־28% ב־2024 ובמכרזים הפנימיים הנתון עלה מ־44% ל־55% באותן שנים; המצב עגום גם במכרזים בין־משרדיים - מ־40% ל־53%.

3 מעט מועמדים עומדים בתנאי הסף

גם מספר המועמדים שעומדים בתנאי הסף, כמו השכלה וניסיון, הולך ומצטמצם. ב־2019 למשל, התמודדו לכל מכרז פומבי 19 מועמדים בממוצע העומדים בתנאי הסף ואילו כיום המספר ירד ל־5 בלבד. המשמעות: כאשר המגוון כה מצומצם, איכות המועמדים יורדת במקרים רבים. לעתים המגוון כה נמוך, עד שהמכרז מסתיים ללא מועמד ראוי אחד שמתאים למשרה.

אם לא די בכך, הציונים של המועמדים בתהליך הולך ויורד: אם ב־2021 הציון הממוצע של המועמדים למשרות בשירות המדינה עמד על 4.4 (מתוך 5), הרי שב־2023 הוא כבר ירד ל־2.9. אך זה נובע לא רק ממועמדים פחות טובים, אלא מכך שפחות מועמדים ניגשים מלכתחילה.

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה
"ראשית אנו מברכים על הדיון הציבורי בנושא הגיוס לשירות המדינה, ומבקשים להעמיד את הדברים על דיוקם ולהציג תמונה עובדתית ומדויקת המבוססת על נתונים עדכניים, וכן להציג את המהלכים האסטרטגיים שנציבות שירות המדינה ביצעה בשנים האחרונות לשיפור התהליך.

"בהקשר זה יצוין כי הקושי בגיוס בשירות המדינה ללא התייחסות למגמות בשוק העבודה בכלל ובמדינת ישראל בפרט, הינה התייחסות חסרה המציגה תמונה חלקית שכן הקושי בגיוס אינו נחלתו של שירות המדינה בלבד אלא של כלל המשק. מניתוח הנתונים שבידנו (דרך אגב, לא ברור המקור ומהימנותם של הנתונים) ניכר כי ישנן מגמות חיוביות בתהליך הגיוס, ביניהן: בשנתיים האחרונות כ-59% מכלל המכרזים ומתוכם כ-72% (מכרזים פומביים) נסגרים בבחירת מועמד, נתון המפריך את הטענה על אחוז גבוה של מכרזים ללא איוש. אחוז המועמדים העומדים בתנאי הסף עומד על ממוצע של 73% בשנים האחרונות, וזאת ללא שינויים משמעותיים. בהתייחס לשביעות הרצון מהתהליך (וביחס לנתונים שהוצגו על ידך אנו לא מכירים את הסקר המדובר) הנתונים מצביעים על מגמה חיובית - ממוצע המועמדויות למשרה בשנת 2024 עומד על 13 לכלל המכרזים ועל 26 למכרזים הפומביים, נתונים המשקפים עלייה של 2% ו-5% בהתאמה לעומת שנת 2023.

"עלייה זו נובעת בין היתר, מהמהלכים הפרואקטיביים שנעשים על ידי אגף בכיר גיוס ומיון בנציבות שירות המדינה, הכוללים הרחבת מאמצי החשיפה והשיווק של תפקידים בשירות המדינה, יצירת אסטרטגיות גיוס מותאמות תפקיד וזיהוי חסמים ואתגרי תפקיד תוך מתן מענה מותאם לאורך כל מסע המועמד בתהליך.

"בנוסף לכך, משך זמן תהליך הגיוס קוצר ב-24% בהשוואה לשנה הקודמת, מגמה שנמשכת מדי שנה, וזאת כתוצאה משיפורים מתודולוגיים, פיתוח והטמעה של כלי גיוס מתקדמים וחיזוק שיתופי הפעולה עם המשרדים המגייסים. בין היתר, הושם דגש מיוחד על חווית המועמד בתהליך ושקיפות המידע באמצעות אתר הגיוס החדש, הכולל תצוגה חדשה ונוחה לאיתור משרות, תהליך הגשה ידידותי, ניהול חכם של מועמדויות ומעקב אחר סטטוס ההתקדמות בתהליך הגיוס.

"לצד זה, אנו עובדים על שדרוגים נוספים שיביאו לשיפור חוויית המועמדים, במטרה להפוך את הגיוס לשירות המדינה לנגיש, ברור ומזמין יותר מאי פעם. לאחרונה הושקה מערכת ייעודית למשרדים המסייעת להם לקבל החלטות מבוססות נתונים, לתכנן את תהליך הגיוס, לזהות צווארי בקבוק ובכך לקצר את משך הזמן עד לאיוש המשרה. נציין כי לצד כל אלו, אנו ממשיכים לפעול בנחישות לשיפור מתמיד, תוך הקשבה לצרכי ציבור מועמדים והמשרדים כאחד, ומאמינים כי השקיפות, היעילות והחדשנות שאנו מקדמים ולהבטיח גיוס מיטבי של כוח אדם איכותי ומקצועי".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

נתניהו טס לאורבן ואירופה סוערת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באירופה תוהים: האם הונגריה מחויבת לעצור את נתניהו, הדרוזים בסוריה מגייסים אלפי לוחמים חדשים נגד השלטון החדש, וראש ממשלת יוון סומך על תעשיית הנשק הישראלית להצטיידות במיליארדים ● כותרות העיתונים בעולם

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: איל יצהר

האם כל סמנכ"לי הכספים בחברות הממשלתיות יחויבו להיות רואי חשבון?

עד כה אויש תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברות הממשלתיות על ידי רו"ח או כלכלנים בעלי תואר בכלכלה, במינהל עסקים או בתעשייה וניהול, שצברו ניסיון מתאים ● כעת מבקש מנהל רשות החברות לעדכן את דרישות הכשירות לתפקיד כך שרק רואי חשבון יוכלו לאייש את המשרה

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

ד''ר ליאת בסיס, מנהלת תהליך המיון / צילום: כדיה לוי

מנהלת תהליך הבחירה של נבחרת 40 עד 40: "לנהל מיון זה קצת כמו ניהול תורים"

זו השנה השלישית שד"ר ליאת בסיס מנהלת את תהליך המיון בפרויקט 40 עד 40 של גלובס ● בכנס 40 עד 40 היא סיפרה: "אני ממשיכה לעשות את הפרויקט כי זו הזדמנות טובה לייצר חדשות טובות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מאבד את רוב הידידים אבל מוצא אחד חדש; ונעים להכיר, gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

פרופ' לארי סאמרס / צילום: Associated Press, Luca Bruno

"המכסים היקרים והמזוכיסטים ביותר שארה"ב נקטה": איך הגיבו אנשי כלכלה למכסי טראמפ

ביל אקמן, מנכ"ל פרשינג קפיטול ותומך נלהב בטראמפ, צודד בישראל ● פרופ' לארי סאמרס, שר האוצר בממשל קלינטון ונשיא הרווארד, התנגד נחרצות ● תגובותיהם של שני אנשי כלכלה משני צידי המתרס

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

ההטבות החדשות של הבנקים שכדאי להכיר, והאותיות הקטנות

כחלק ממתווה חדש של בנק ישראל, הבנקים מציעים מגוון הטבות כמו החזרי ריבית, פטור מעמלות והקלות בתנאי המשכנתאות ● חלקן משמעותיות, אך רבות מהן מוגבלות וכוללות תנאים ● אף שהן עשויות להקל על חלק מהלקוחות, הן לא פותרות את הבעיה המרכזית: הציבור משלם הרבה יותר מדי על הריביות הגבוהות ● המחשבון

צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"מי שתצליח להגדיל את הייצור, תספק יותר": מאחורי תוצאות השיא של ענקיות התעשייה הביטחונית והתחזית קדימה

דוחות אלביט, תע"א ורפאל לשנה החולפת חושפים גידול של עשרות אחוזים בהכנסות ובצבר ההזמנות ורווח נקי מצרפי שזינק ביותר מ־50% למיליארד דולר ● אנליסטים מעריכים כי המגמה החיובית בתוצאות תימשך תודות למנועי הצמיחה של החברות והביקושים הגדלים, בעיקר באירופה ● האתגר המרכזי של השלוש: הרחבת יכולות הייצור, גם לאחר שגייסו אשתקד מאות עובדים

אילוסטרציה: shutterstock

חמישי השחור בוול סטריט: מדד S&P 500 מחק כמעט 2 טריליון דולר ביום הכי הגרוע מאז 2020

נאסד"ק ירד ב-6% ● טראמפ: "השווקים יזנקו, המניות יזנקו, המדינה תזנק" ● אינטל זינקה בעקבות דיווח על שיתוף פעולה עם TSMC ● הדולר נחלש משמעותית מול המטבעות הזרים ● ירידות חדות במחירי הנפט ● תשואות האג"ח הממשלתיות צללו ● מגזר השירותים בארה"ב הואט בחודש מרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה 9 חודשים ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב