גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי עמידה בתנאים ומכרזים ללא איוש: כך הידרדר הליך הגיוס לשירות המדינה

לפי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות המדינה, כמחצית ממכרזי הגיוס נסגרים מבלי שהמשרה אוישה, ומעטים מהמועמדים בכלל עומדים בתנאים הנדרשים ● הסיבה: התהליך נחשב למסורבל וארוך ● נציבות שירות המדינה: "תמונה חלקית"

ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן
ממלא מקום נציב שירות המדינה, רואי כחלון / צילום: שלי פדן

שירות המדינה, עמוד השדרה של המגזר הציבורי, מתקשה לגייס עובדים ובשנים האחרונות המצב רק מידרדר: חצי מהמכרזים מסתיימים ללא מועמדים לאיוש המשרה ורק מעטים עומדים בתנאים. גם הליך הגיוס עצמו נחשב לארוך, מסורבל ומקשה על המנהלים להשיג עובדים איכותיים.

סגן הממונה על התקציבים בתחום התשתיות באוצר הודיע על סיום תפקידו
סקר גלובס ומנו גבע מגלה: מה חושב הציבור על איומי השבתת המשק?

על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות ונתוניו הגיעו לידי גלובס, התהליך לא מביא לבחירת המועמדים המתאימים ואף לפרישתם לפני סיומו. כך, עובדים איכותיים פוטנציאליים מתפספסים - ומטבע הדברים השירות הציבורי נפגע. ממלא מקום נציב שירות המדינה רואי כחלון צפוי לסיים את תפקידו באפריל והנציב הבא יאלץ להתמודד עם המגמה המדאיגה.

"החלטות קריטיות בנושאים כמו מיסוי, תכנון תשתיות או הקמת פרויקטים הופכות לפחות מבוססות והתוצאה היא פגיעה באיכות החיים של האזרחים", אומר בכיר בשירות. "זה איום על יכולתו של המגזר להוביל תהליכים מורכבים ולא פתרונות זמניים".

אז למה זה קורה? ממגוון סיבות: ראשית, תהליך הגיוס נחשב לארוך. על פי ניתוח של המרכז להעצמת האזרח, מכרז פומבי בשירות המדינה לוקח בממוצע יותר משלושה חודשים, כולל משרות סטודנט. חלק מהמועמדים ממתינים כבר למעלה משנה לתשובה ובינתיים רבים מהם עוברים למגזר הפרטי.

הליך הגיוס גם מסובך ולוקח 11 שלבים, כאשר עוד לפני שהוא מתחיל, המנהל נדרש להליך בירוקרטי מתיש. מנהלת בשירות המדינה מספרת כי היא מחכה כבר חודשיים שיתפרסם אצלה מכרז: "במקרה הטוב הוא ייצא לדרך בעוד שבועיים ובמקרה הרע - בעוד חודש וחצי". אם לא די בכך, המנהל גם ממודר מרוב תהליך הגיוס עצמו.

1 המנהלים לא מרוצים מתהליך הגיוס

על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה, בכירים בשירות המדינה לא מרוצים מתהליך הגיוס: כשנשאלו כמה הם שבעי רצון ממנו בין 1 (נמוך) ל־5 (גבוה), כמעט 80% ענו 1 או 2. איש מהם נתן את הציון 5 לתהליך ומעטים נתנו את הציון 4. בשאלות קונקרטיות יותר, 86% מהבכירים השיבו שהתהליך לא מביא לבחירת המועמד המתאים ביותר מבין אלו שניגשו ו־78% מעידים שתהליך הגיוס הארוך גורם לרבים מהם לוותר על העבודה.

2 כמעט חצי מהמכרזים נכשלים

תהליך הגיוס הארוך והקושי המובנה במכרזי שירות המדינה מביא לכך שמכרזים רבים מסתיימים בכישלון. או במילים אחרות, אף מועמד לא מגיע לקו הסיום והמשרה נשארת ללא איוש. בשנים האחרונות המצב רק הולך ומחמיר: בשנת 2021 כשליש מהמכרזים הסתיימו ללא איוש וכיום השיעור עומד על 49%.

ההידרדרות זו גורפת בשירות המדינה: שיעור המכרזים הפומביים שהסתיימו ללא איוש עלה מ־25% ב־2021 ל־28% ב־2024 ובמכרזים הפנימיים הנתון עלה מ־44% ל־55% באותן שנים; המצב עגום גם במכרזים בין־משרדיים - מ־40% ל־53%.

3 מעט מועמדים עומדים בתנאי הסף

גם מספר המועמדים שעומדים בתנאי הסף, כמו השכלה וניסיון, הולך ומצטמצם. ב־2019 למשל, התמודדו לכל מכרז פומבי 19 מועמדים בממוצע העומדים בתנאי הסף ואילו כיום המספר ירד ל־5 בלבד. המשמעות: כאשר המגוון כה מצומצם, איכות המועמדים יורדת במקרים רבים. לעתים המגוון כה נמוך, עד שהמכרז מסתיים ללא מועמד ראוי אחד שמתאים למשרה.

אם לא די בכך, הציונים של המועמדים בתהליך הולך ויורד: אם ב־2021 הציון הממוצע של המועמדים למשרות בשירות המדינה עמד על 4.4 (מתוך 5), הרי שב־2023 הוא כבר ירד ל־2.9. אך זה נובע לא רק ממועמדים פחות טובים, אלא מכך שפחות מועמדים ניגשים מלכתחילה.

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה
"ראשית אנו מברכים על הדיון הציבורי בנושא הגיוס לשירות המדינה, ומבקשים להעמיד את הדברים על דיוקם ולהציג תמונה עובדתית ומדויקת המבוססת על נתונים עדכניים, וכן להציג את המהלכים האסטרטגיים שנציבות שירות המדינה ביצעה בשנים האחרונות לשיפור התהליך.

"בהקשר זה יצוין כי הקושי בגיוס בשירות המדינה ללא התייחסות למגמות בשוק העבודה בכלל ובמדינת ישראל בפרט, הינה התייחסות חסרה המציגה תמונה חלקית שכן הקושי בגיוס אינו נחלתו של שירות המדינה בלבד אלא של כלל המשק. מניתוח הנתונים שבידנו (דרך אגב, לא ברור המקור ומהימנותם של הנתונים) ניכר כי ישנן מגמות חיוביות בתהליך הגיוס, ביניהן: בשנתיים האחרונות כ-59% מכלל המכרזים ומתוכם כ-72% (מכרזים פומביים) נסגרים בבחירת מועמד, נתון המפריך את הטענה על אחוז גבוה של מכרזים ללא איוש. אחוז המועמדים העומדים בתנאי הסף עומד על ממוצע של 73% בשנים האחרונות, וזאת ללא שינויים משמעותיים. בהתייחס לשביעות הרצון מהתהליך (וביחס לנתונים שהוצגו על ידך אנו לא מכירים את הסקר המדובר) הנתונים מצביעים על מגמה חיובית - ממוצע המועמדויות למשרה בשנת 2024 עומד על 13 לכלל המכרזים ועל 26 למכרזים הפומביים, נתונים המשקפים עלייה של 2% ו-5% בהתאמה לעומת שנת 2023.

"עלייה זו נובעת בין היתר, מהמהלכים הפרואקטיביים שנעשים על ידי אגף בכיר גיוס ומיון בנציבות שירות המדינה, הכוללים הרחבת מאמצי החשיפה והשיווק של תפקידים בשירות המדינה, יצירת אסטרטגיות גיוס מותאמות תפקיד וזיהוי חסמים ואתגרי תפקיד תוך מתן מענה מותאם לאורך כל מסע המועמד בתהליך.

"בנוסף לכך, משך זמן תהליך הגיוס קוצר ב-24% בהשוואה לשנה הקודמת, מגמה שנמשכת מדי שנה, וזאת כתוצאה משיפורים מתודולוגיים, פיתוח והטמעה של כלי גיוס מתקדמים וחיזוק שיתופי הפעולה עם המשרדים המגייסים. בין היתר, הושם דגש מיוחד על חווית המועמד בתהליך ושקיפות המידע באמצעות אתר הגיוס החדש, הכולל תצוגה חדשה ונוחה לאיתור משרות, תהליך הגשה ידידותי, ניהול חכם של מועמדויות ומעקב אחר סטטוס ההתקדמות בתהליך הגיוס.

"לצד זה, אנו עובדים על שדרוגים נוספים שיביאו לשיפור חוויית המועמדים, במטרה להפוך את הגיוס לשירות המדינה לנגיש, ברור ומזמין יותר מאי פעם. לאחרונה הושקה מערכת ייעודית למשרדים המסייעת להם לקבל החלטות מבוססות נתונים, לתכנן את תהליך הגיוס, לזהות צווארי בקבוק ובכך לקצר את משך הזמן עד לאיוש המשרה. נציין כי לצד כל אלו, אנו ממשיכים לפעול בנחישות לשיפור מתמיד, תוך הקשבה לצרכי ציבור מועמדים והמשרדים כאחד, ומאמינים כי השקיפות, היעילות והחדשנות שאנו מקדמים ולהבטיח גיוס מיטבי של כוח אדם איכותי ומקצועי".

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

המכסים של טראמפ פגעו במיוחד בענקית טכנולוגיה אחת

במכה אחת, נשיא ארה"ב טראמפ הפך את האסטרטגיה של אפל להתרחק מסין על פיה, כשהודיע על תעריפי מכס חדשים על וייטנאם ועל הודו - בדיוק המדינות שאליהן אפל העבירה חלק ניכר מהייצור בשנים האחרונות ● כעת אפל ניצבת בפני שתי אפשרויות בעייתיות: לספוג את עלויות המכס ולפגוע ברווחיה - או להעלות מחירים ולהסתכן בירידה במכירות

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

שטר כתובה / צילום: אייל פישר

תכסיסנות כתובה: האישה הסכימה לוותר על מיליון שקל - ואז חזרה בה

גבר נישא לבחירת ליבו, ובכתובה התחייב לשלם לה סך של מיליון שקל ● כשבני הזוג התגרשו, הם חתמו על הסכם במסגרתו האישה הצהירה שהיא מוותרת על הכתובה ● לאחר מכן האישה חזרה בה בבית הדין הרבני, והגבר נאלץ לשלם מאה אלף שקלים כדי להסדיר את הגט ● הגבר תבע את גרושתו, וביהמ"ש חייב אותה להשיב לו מאה אלף שקל ולשלם הוצאות משפט

סא''ל תומר גרינברג ז''ל / צילום: דובר צה''ל

"הוא הראשון שנכנס לחלץ": זיו גרינברג על האח סא"ל תומר גרינברג שנפל בעזה

"המסר הכי גדול הוא - לעולם לא נישבר. המסר הזה חוזר לא פעם בסיפור של תומר" - כך אמר זיו גרינברג על אחיו, סא"ל תומר גרינברג ז"ל, בכנס 40 עד 40 של גלובס

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית על זימון העיתונאים בפרשת קטארגייט: "לא יישאלו על מקורותיהם"

המשטרה זימנה מספר כתבים לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, ובעקבות זאת הודיעה היועמ"שית כי "גביית העדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות" ● בתוך כך, ביהמ"ש האריך עד מחר את מעצרם של יונתן אוריך ואלי פלדשטיין ● בעימות אמש מסר השניים גרסאות סותרות, והמשטרה תערוך ביניהם עימות נוסף

רכבת ישראל עוברת על פני שדרות / צילום: איל יצהר

בפעם הראשונה: תוכנית התחדשות עירונית בעיר הדרומית

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שדרות המליצה על הפקדה של תוכנית התחדשות עירונית במתחם הפלמ"ח שנמצא בסמוך לכניסה המערבית אל העיר ● וגם: דירות מסובסדות ברעננה - האם האוצר יעצור את התוכנית? וחברת הביצוע החדשה שהקימה רוטשטיין ● חדשות השבוע בנדל"ן

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

הכלי החדש של רוסיה: רובה לייזר ליירוט

הסטארט־אפ הישראלי קומבטיקה, שעוסק באימון יחידות באמצעות יכולות בינה מלאכותית מתקדמות, חשף את גרסת ה־2.0 ● החברה הטורקית שחתמה על חוזה עם מפעל מצרי לתעשיות מתקדמות לייצור כלי רכב בלתי מאוישים ● וגם: הפעילות האיראנית בתחום החלל שמאיימת גם על ישראל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר נדין בודו טרכטנברג, סגנית יו''ר הבנק הדיגיטלי אש ולשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר

לא הכלכלה מדאיגה את נדין טרכטנברג: "אנחנו עלולים להיכנס לעידן שבו כל העולם נתפס כאויב פוטנציאלי"

המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, סבורה כי המכסים החדשים מסמנים "שינוי משטר שלא ראינו מאז שנות ה־30" ● לדבריה, העוינות האמריקאית כלפי שותפות ובעלות ברית מזמינה שרשרת של תגובות נגד, שעשויה להוביל למשבר גלובלי מסוכן

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות. משקיעים הרבה חשיבה ומשאבים בכך"

בכנס 40 עד 40 הסבירה מו"ל גלובס על תהליך הבחירה: "בנינו תהליך סדור כדי שזה לא יהיה מוטה יח"צ ולא מסחרי" ● בנוסף סיפרה בר און על הערכים של גלובס שמנחים את העשייה היום-יומית: "אנחנו מנסים להיות עיתון לא צעקני, לא פוליטי, לא מתלהם, לשמור על פינה של שפיות"

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעולה לה היום ביוקר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק מופסדת ענקית ההשקעות מעל 5 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?