גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ

החלטת הנשיא טראמפ להטיל מכסים של 25% על כלי הרכב המיובאים לארה"ב טילטלה בסוף השבוע את תעשיית הרכב ואת שוקי ההון ● אם המהלך יתממש, התוצאה תהיה פגיעה בשרשרת האספקה ועליית מחירים לצד יצירת הזדמנויות נקודתיות - ואלה יורגשו גם בישראל

רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock
רכבים מיובאים בנמל / צילום: Shutterstock

השבוע החולף ייזכר כאחד השבועות השליליים ביותר עבור המשקיעים במניות תעשיית הרכב הגלובלית מאז 2008. ההודעה של ממשל טראמפ על הטלת מכסים בגובה 25% על כל כלי הרכב והחלפים המיובאים לארה"ב מחקה בין־לילה עשרות מיליארדי דולרים מהשווי של יצרני הרכב באירופה, בקוריאה, ביפן ובארה"ב עצמה. אפילו מניית טסלה, שאמורה להיות אחת המרוויחות הגדולות מהטלת המכסים על מתחרותיה, ירדה בכ־3.5% במסחר ביום שישי.

יצרני הרכב יעלו מחירים בגלל המכסים? טראמפ: "לא אכפת לי בכלל"
שאלות ותשובות | מכסי הרכבים של טראמפ: איך זה יעבוד, והאם ישראל תושפע?
פגיעה בכלכלה, דעיכה בייצור: בגרמניה נערכים להשפעות מכסי טראמפ על כלי רכב
"יום השחרור" של טראמפ מתקרב: מתיחות בשווקים לקראת יישום תוכנית המכסים

האופטימיים בתעשייה מקווים שמדובר בעוד גחמה קצרת טווח של הממשל האמריקאי, שתתבטל כאשר יופנמו מלוא המשמעויות וההשלכות של המהלך על הכלכלה האמריקאית. אבל הפסימיים, ויש רבים מהם, כבר מתחילים לגבש וליישם תוכניות חירום להעברה או סגירה של מפעלים, להקטנת היקף הייצור והעלאת מחירים. חלקם אף בוחנים לשריין חבילות אשראי מבנקים כדי לעבור התקופה בשלום.

על פי הערכת הבית הלבן, מהלך המיסוי יכניס לקופת ארה"ב כ־100 מיליארד דולר בשנה, אבל בתעשיית הרכב מעריכים שהעלות הכוללת לתעשייה תהיה גדולה יותר. כך, למשל, בסוף השבוע האחרון שלח נשיא פורד, ג'ים פארלי, מייל לעובדי החברה ובו כתב כי "סביר להניח כי להטלת המכסים תהיה השפעה מהותית על כלל התעשייה כולל יצרני רכב, ספקים, מפיצים ולקוחות".

כרגע מוקדם לחזות כיצד תתפתח הסיטואציה ומה יהיו ההשלכות על הסחר העולמי, במיוחד אם המדינות שיפגעו מהמכסים יטילו מכסים נגדיים. אבל אם הממשל האמריקאי אכן יממש את המהלך השבוע זו תהיה רעידת אדמה, שתורגש גם בישראל. ננסה להעריך כאן חלק מההשפעות הישירות והעקיפות.

איך ישראל תושפע

ההשפעה על יבוא הרכב לישראל מתמקדת בשתי חזיתות. הראשונה בטווח הקצר והבינוני, היא התייקרות של דגמי מפתח, שמיוצרים בארה"ב ומיוצאים ממנה. אמנם יבוא כלי הרכב מארה"ב תופס חלק זניח מכלל יבוא הרכב השנתי, פחות מ־1.5% ב־2024, אבל בפלחים מסוימים כמו טנדרים כבדים הוא קריטי. היבוא מארה"ב גם חיוני במיוחד ליבואנים העקיפים. על פי הערכות קרוב ל־40% מיבוא הרכב העקיף לישראל הוא מארה"ב (כ־6,000 רכבים, לא כולל משאיות ומסחריות מעל 3.5 טון), אם כי לא בהכרח של כלי רכב אמריקאים.

החזית השנייה היא יבוא "סטוקים" מוזלים, שהיו מיועדים במקור ליצוא לארה"ב. בסוף השבוע דיווחה המדיה העולמית על ספינות להובלת כלי רכב, שהיו בדרכן לנמלים בארה"ב וקיבלו הוראות לשנות מסלול באופן פתאומי. חלקן הופנו לנמלים בארה"ב, שבהם ניתן יהיה לבצע פריקה ושחרור מהיר של כלי רכב לפני הטלת המכס השבוע. אבל אחרות, שטרם יצאו ליעד או שמועד ההגעה שלהן לארה"ב אמור להיות אחרי הטלת המכסים, עוכבו או הופנו ליעדים מחוץ לארה"ב.

וזה רק קצה הקרחון. מכיוון, שמשך הייצור הטיפוסי של כלי רכב ממועד ההזמנה ועד השילוח הוא לרוב כחודשיים, מאות אלפי כלי רכב שהיו מיועדים להגיע לארה"ב בחודשים הקרובים כבר נמצאים כיום על פסי הייצור או במתקנים לוגיסטיים של היצרנים. כולם בתקינה אמריקאית ובמפרט אמריקאי ולכן אין להם בעולם יותר מדי יעדים חלופיים, שיכולים לקלוט אותם. המשמעות היא, שהרבה סטוקים של כלי רכב שהיו מיועדים ליצוא לארה"ב, עשויים "להיתקע" בחודשים הבאים אצל היצרנים והמפיצים וישווקו בהנחות סיטוניות.

ישראל, שמכירה בתקינת רכב אירופית ואמריקאית, יכולה ליהנות מהם. בעיקר באמצעות יבואני הרכב העקיפים בישראל, שיודעים לאתר הזדמנויות ולהסתגל לשינויים מהירים באספקה.

גם היבואנים הסדירים בישראל עשויים ליהנות מכך באופן זמני. קונצרן יונדאי/קיה למשל, מייצא מקוריאה לארה"ב כלי רכב בעשרות מיליארדי דולרים וחלקם מגיעים בשגרה לישראל. כעת אפשר לצפות להגדלת ההיצע והנחות היצרנים עליהם. הצטברות של סטוקים צפויה גם בדגמי יוקרה ופרמיום מתוצרת גרמניה ויפן, שמיוצאים לארה"ב.

אבל לאחר שהמלאים הללו ייעלמו, מגוון דגמי הרכב המיובאים לישראל דווקא עשוי להתכווץ. כך, למשל, על פי העיתונות הקוריאנית הטלת המכסים עשויה להיות "הקש האחרון" בהחלטה של ג'נרל מוטורס להפסיק ייצור כלי רכב בקוריאה. כיום GM מייצאת מהמפעל בקוריאה לארה"ב עשרות אלפי כלי רכב בשנה ואלה יספגו כעת מכס. המשמעות היא, שהיצוא לישראל של GM מקוריאה, שכולל דגמי שברולט פופולריים, עשוי להיעצר.

שרשרת האספקה בסיכון

הציבור הרחב נוטה להתייחס לכלי רכב כאל מוצר מוגמר, שמשויך ליצרן ולמדינת ייצור ספציפית. אולם כלי רכב מורכבים מאלפי רכיבים וחלקים, שזורמים לפסי הייצור של היצרנים ממפעלים של ספקים בכל העולם.

ארה"ב לבדה מייבאת כיום חלפים לרכב בהיקף של כ־90 מיליארד דולר בשנה. רובם מיוצרים במקסיקו גרמניה, קוריאה, סין, יפן ועוד. כל החלפים הללו יספגו כעת מכס של 25% ויביאו להתייקרות ישירה של ייצור כלי הרכב בארה"ב.

ארה"ב גם מייצאת מדי שנה חלפים לרכב בהיקף של כ־61 מיליארד דולר, חלקם עבור כלי רכב, שמיוצרים במקסיקו ובקנדה עבור השוק האמריקאי ואחרים מיוצאים לאירופה, יפן ועוד.

אם שותפות הסחר של ארה"ב יחליטו להטיל כעת עליהם מכסי גומלין, החלפים הללו יתייקרו ויקפיצו את עלויות הייצור של כלי רכב רבים, כולל כאלה שמיוצאים לישראל.

אבל הסיכון האמיתי הוא שיבוש שרשרת האספקה והלוגיסטיקה של תעשיית הרכב העולמית, שהיא מגדל קלפים עדין ורגיש לזעזועים. הרבה ספקים גדולים של תעשיית הרכב העולמית נמצאו במשבר עוד לפני הטלת המכסים בשל שינויים בביקוש הגלובלי כמו מעבר מהיר לרכב חשמלי ותחרות קשה מכיוון סין. אם תהיה כעת קריסה של ספקים תשובש רוב השרשרת של תעשיית הרכב.

בפעם האחרונה שזה קרה, בעקבות המגיפה העולמית בשנת 2020, לקח לתעשיית הרכב כמעט שלוש שנים כדי להתאושש והתוצאה הייתה עיכובים ממושכים בייצור ובאספקת כלי רכב לצד עליית מחירים, שעדיין מורגשת היטב בשוק הרכב הישראלי. זאת בנוסף לשיבושים בספנות ובלוגיסטיקה הבין־לאומית. כל אלה יתרמו להתייקרות של כלי הרכב המיוצרים במערב בטווח הארוך ויעניקו יתרון לסינים.

דחיפת עידוד לסינים

השלכה נוספת של המכסים האמריקאים עשויה להיות מתן דחיפה וסיוע לתעשיית הרכב הסינית בדרכה לכיבוש שווקי הרכב במערב. אמנם תעשיית החלפים הסינית עשויה לספוג נזק נקודתי מהמהלך בשל המכסים המוטלים על יצוא לארה"ב.

אולם יצרני הרכב הסינים ככלל נמצאים כיום בעמדה טובה בהרבה לנצל את המצב. תעשיית הרכב הסינית נהנית משרשרת אספקה פנימית גדולה ויציבה, שאינה תלויה כמעט בגורמי חוץ. אם כעת יסבלו המתחרים המערביים משיבושים והתייקרות של חלפים היתרון התחרותי שלהם יגדל משמעותית. בשורה התחתונה מדובר בסערה, שתשפיע על תעשיית הרכב הגלובלית וייתכן שגם על שווקי ההון בכלל, כפי שהזהירו בסוף השבוע האחרון האנליסטים של בנק UBS. וכשיורד גשם, כולם נרטבים.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנשיא טראמפ מקיים את הבטחת הבחירות שלו: "הם דופקים אותנו, אנחנו נדפוק אותם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכריז על "יום שחרור אמריקה" ומטיל מכסים כבדים על 25 מדינות, כולל ישראל ● הוא מאשים אותן שהן "שדדו, בזזו ואנסו את אמריקה" - ומבטיח להחזיר את 90 אלף בתי החרושת שסחר לא הוגן גזל מארה"ב ● מי בעצם ישלם את המכסים, וכמה זמן יידרש עד ש"אמריקה תחזור ותהיה עשירה"?

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

צילומים: גיא חמוי, דניאל קמינסקי, אייל פישר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדדי הבורסה בת"א עומדים להתעדכן: מי צפויה לצאת, ומי הסינדרלה שעשויה להיכנס

העדכון הנוכחי של המדדים המובילים צפוי לספק דרמות: שלוש חברות ביטוח מתמודדות על כניסה לת"א 35, וגם נקסט ויז'ן הלוהטת ● למדד השני בחשיבותו ייכנסו שני בתי השקעות ואולי גם יצרנית מרעומים משדרות ● ומי המניות שהתרסקו ב-60% וישלמו את המחיר

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

גיורא בר דעה, שטראוס / צילום: איל יצהר

ההר אפילו לא הוליד עכבר: רשות התחרות סוגרת את התיק נגד שטראוס וגיורא בר דעה

במסגרת הפרשה הוגש לפני מספר שבועות כתב אישום נגד רשת ויקטורי והבעלים אייל רביד ונגד יוחננוף וסופר ברקת ● הפרשה התייחסה להתבטאויות פומביות, הסדרים כובלים בענף המזון, ועבירות בחוק המזון בשל התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

ברק נרדי, מנכ''ל מרכנתיל / צילום: ישראל הדרי

קהל שונה, ריבית גבוהה: הסיבות שבדיסקונט משמרים את מרכנתיל כמותג נפרד

מרכנתיל פועל עצמאית, עם שדרת ניהול נפרדת, ומשרת בעיקר את החברות החרדית והערבית ● הריבית שהוא גובה גבוהה בכ-20% מזו של דיסקונט, והסיבה הרשמית היא פרופיל סיכון שונה של הלקוחות ● למה בקבוצה לא מאחדים את שני המותגים וחוסכים עלויות?

מלחמת הסחר של טראמפ משפיעה על השווקים / צילום: ap, Michael Probst

"מי שימכור יקבע הפסדים": מנהלי השקעות ממליצים מה כדאי לעשות עכשיו עם התיק

"יום השחרור" של טראמפ הולך ומסתמן כיום של טלטלה בשווקים ● גלובס שוחח עם מנהלי השקעות והביא את ההמלצות שלהם ● למה לבורסה הישראלית יש דווקא יתרון בסערה העולמית, האם ירידות בוול סטריט מייצרות הזדמנויות חדשות, ומדוע לא כדאי לבצע כעת שינויים גדולים בתיק?

נבחרת ה־40 באולם הכנס / צילום: כדיה לוי

הדור הבא של הנהגת ישראל נפגש באירוע 40 עד 40 של גלובס

כנס 40 עד 40 השנתי של גלובס נערך זו השנה ה-20 במרכז פרס ביפו, בהשתתפות זוכי הפרויקט, בני משפחותיהם ובכירים ובכירות במשק ● בין המשתתפים: מנכ"ל שופרסל לשעבר אורי וטרמן, מנכ"לית אל על דינה בן-טל גננסיה ושר החינוך יואב קיש, שהגיעו לכבד את נבחרי הפרויקט מטעמם ● אירועים ומינויים

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" ● יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

"תנצלו כל עלייה כדי למכור": בנק ההשקעות שממליץ להתרחק ממניות אמריקאיות

גופי ההשקעות והבנקים ברחבי העולם מביעים זעזוע מתוכנית המכסים של טראמפ ● במורגן סטנלי מעריכים כי התוכנית תלחץ את האינפלציה בארה"ב מעלה ● ביוליס בר ממליצים למכור מניות אמריקאיות ולהתמקד כאלו מאירופה ומסין ● בג'יי.פי מורגן מדגישים כי קיים איום של מיתון על ארה"ב ועל הכלכלה העולמית ● ובוולס פארגו וב-UBS מעריכים כי התוכנית תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Richard Dre, Shutterstock

המשקיעים מבולבלים, ושתי מניות בבורסה בתל אביב סבלו במיוחד

המכסים עליהם הכריז נשיא ארה"ב הכניסו את השווקים בעולם לטלטלות משמעותיות, שהגיעו גם לחלק מהחברות הנסחרות בתל אביב ● מי החברות בארץ שנפגעו ממלחמת הסחר של טראמפ, ומי דווקא מרוויחה?

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

גם זה קרה פה / צילומים: שלומי יוסף, יוסי כהן

סמוטריץ' ניסה לשכנע את האמריקאי הלא נכון

שר האוצר כיוון את כל המאמצים למישהו שגוי ● בבנקים חושבים שלא נשים לב להצגה ● ובישראל הלבנת הון זה שטויות, וחבל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אורי אלון, יו''ר בנק לאומי, בכנס 40 עד 40 / צילום: תמר מצפי

יו"ר לאומי לנבחרת הצעירים: "עצבו את עתיד החברה והמשק בנחישות"

יו"ר בנק לאומי, אורי אלון, שיתף את נבחרת המנהיגים והמנהיגות הצעירים של גלובס בכנס 40 עד 40, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות, בארבע תחנות מקריירה ניהולית של שלושה עשורים – וביקש מהם: לא לפחד להוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בורסת תל אביב ננעלה בירידות; דלתא גליל צללה בכ-10%, קמטק ב-7%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● השקל נחלש בחדות מול האירו ● מחירי הנפט יורדים בחדות ● הזהב ממשיך לשבור שיאים, אך בלומברד אודייר מעריכים כי הראלי ייעצר ● וגם: הבנק האמריקאי שמעריך כי תוכנית המכסים של טראמפ תזרז את מתווה הפחתות הריבית של הפד

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון-דר-ליין / צילום: ap, Geert Vanden Wijngaert

באירופה נערכים לתגובה וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

המכסים שהוכרזו יכולים לגלח כ-0.4% מהתמ"ג האירופי בשנה הראשונה ● האירו, עם זאת, עולה מול הדולר