גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יום השחרור" של טראמפ מתקרב: מתיחות בשווקים לקראת יישום תוכנית המכסים

נשיא ארה"ב הכריז על 2 באפריל כ"יום השחרור" האמריקאי, שבמהלכו יוחלו מכסים משמעותיים על מיליוני סחורות משורת מדינות ● וול סטריט, שגם כך סובלת מביצועי חסר מאז השבעת טראמפ, נכנסה לזעזוע נוסף - ובשווקים כבר נערכים לתרחיש האימים של סטגפלציה ● ולמה בכל זאת יש סיבה לאופטימיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Chris Szagola
נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Chris Szagola

בשווקים מחכים בכיליון עיניים ליום רביעי הקרוב. ביום הזה, "יום השחרור" כפי שמכנה אותו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אמורים להיכנס לתוקפם המכסים המשמעותיים ביותר שהנהיג מאז נכנס לפוליטיקה האמריקאית. "במשך עשרות שנים נוצלנו על ידי כל אומה בעולם, גם ידידות וגם אויבות. הגיע הזמן שאמריקה תקבל חלק מהכסף והכבוד בחזרה", כתב טראמפ ברשת החברתית שבבעלותו, Truth Social.

סטוקים של רכבים בדרך? איך ישראל יכולה להרוויח מהמכסים של טראמפ
הישראלית מוול סטריט שצללה בכ-10% תוך יומיים ויורדת גם במסחר בת"א
הבנקים פרסמו את מתווה הקלות ללקוחות. מה הם מציעים?

לפי הכרזתו של טראמפ, אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, אמורים להיכנס לתוקף מכסים הדדיים. כלומר, על כל מכס שמדינה זרה מטילה על ארה"ב - האמריקאים יטילו מכס דומה על אותה מדינה. כל שותפות הסחר של ארה"ב מנסות להשיג לעצמן הקלות ופטורים, לרבות ישראל, אך נראה שהפעם טראמפ מתכוון לשחק משחק קשוח במסגרת מדיניות "אמריקה תחילה" שהוא מוביל מאז נכנס לבית הלבן.

"אני יודע שיש כמה יוצאים מן הכלל, והדיונים על כך נמשכים, אבל לא יהיו יותר מדי, לא יותר מדי פטורים", אמר הנשיא בראיון לאתר Newsmax, בסוף השבוע שעבר.

בוול סטריט מודאגים, ולא רק שם. כשהבורסה הגדולה בעולם סובלת מתנודתיות גלי ההדף מורגשים היטב - גם בתל אביב. בניגוד למגמה ברוב השווקים הגדולים, הבורסה האמריקאית מציגה תשואה שלילית בחודשים האחרונים. מדד הדגל S&P 500 איבד מתחילת השנה 5%, והוא רחוק כבר 9% מהשיא שרשם בפברואר. בשבוע שעבר היה נראה למספר רגעים כי הבורסה עולה על מסלול חיובי, ואז הגיעה ההכרזה של טראמפ על הטלת מכסים בשיעור 25% על כל יבוא כלי הרכב לארה"ב. התגובה לא איחרה לבוא.

מסקר שפרסם ארגון המחקר הכלכלי הקונפרנס בורד (The Conference Board) בסוף השבוע האחרון, עולה כי ביטחון הצרכנים בארה"ב נמצא בשפל של ארבע שנים. זאת, על רקע החשש ממיתון ומאפשרות שהמכסים יתדלקו מחדש את האינפלציה בארה"ב.

בכך למעשה חל מהפך משמעותי באופן שבו טראמפ נתפס בעיני המשקיעים. אם לאחר הבחירות בנובמבר המדדים עלו בחדות בשל מהלכיו הצפויים לעידוד צמיחה והפחתת מסים ורגולציה, אז מהלכיו האחרונים הפכו את הקערה.

שומר את הקלפים קרוב לחזה

הטענה העיקרית של טראמפ היא ששותפות הסחר "מרמות" את ארה"ב וכי קיים צורך להגן על התעשייה המקומית. התוכנית צפויה לכלול מכסים הדדיים על מדינות, כולל ישראל, שמטילות מכסים על סחורות אמריקאיות, אך הפרטים לגבי גודל המיסוי, היקפו ואופן הביצוע עדיין אינם ברורים. עד כמה המכסים של טראמפ ישיגו את המטרה? קשה לדעת בשלב זה. בינתיים ציפיות האינפלציה עולות והאפשרות להפחתת ריבית מתרחקת.

בעבר רמז טראמפ שמכסי הגומלין שלו נועדו לאזן חסמים לא־מכסיים שמדינות אחרות מטילות על סחורות אמריקאיות, אך גם ציין שהם לא יהיו בהכרח צעדים מדויקים של "עין תחת עין", ושייתכן שחלק מהמדינות יקבלו הקלות או פטורים. מוקדם יותר אמר טראמפ שהוא "עשוי להעניק הקלות רבות למדינות שונות", מה שהגביר את חוסר הוודאות בקרב משקיעים ועסקים. העמדה המשתנה שלו לגבי פטורים אפשריים מניעה מגעים בינלאומיים קדחתניים, כאשר מדינות מנסות להציע ויתורים ולהדגיש את קשרי הסחר שלהן עם ארצות הברית.

"אני כנראה אהיה יותר סלחן מאשר הדדי", הדגיש טראמפ, "כי אם הייתי נוקשה לגמרי במכסי גומלין - זה היה קשה מאוד להרבה אנשים".

הכרזה עכשיו, ביצוע אחר כך

לפי דוח שפרסמו כלכלני UBS ללקוחותיהם ביום שישי האחרון, ללא פטורים משמעותיים, תוכנית המכסים ההדדיים של טראמפ תדרוש יישום של כ־2.5 מיליון שיעורי מכס נפרדים - מכס ספציפי לכל מוצר מכל מדינה. היקף עצום זה הופך את האפשרות שממשל טראמפ יצליח להוציא לפועל מדיניות כה מורכבת כבר בשבוע הבא לבלתי סבירה.

אם טראמפ אכן יממש ביום רביעי את ההבטחה, ההשלכות עשויות להיות דרמטיות עד לכדי הצתת מלחמת סחר עולמית. אבל בכלל לא בטוח שזה יקרה. גורמים בממשל אמרו לאתר אקסיוס כי מכסי 2 באפריל עשויים להוביל למשא ומתן שבסופו יימנעו הטלת מכסים על מדינות מסוימות. עם זאת, גורם בממשל אמר לרויטרס כי "אם לא תהיה השוואה בין המכסים והחסמים הלא־מכסיים, או אם לארה"ב יהיו מכסים גבוהים יותר, המכסים ייכנסו לתוקף". רעיון נוסף שעלה בממשל הוא לקיים פסגה בנושא כלכלה במאר־א־לגו, בדומה לפסגת פלאזה שנערכה בניו יורק ב־1985 ובה השתתפו בין היתר צרפת, גרמניה המערבית, יפן וארה"ב.

תרחיש האימים של הכלכלה

בין אם התוכנית המלאה תצא לפועל ובין אם לאו, הסנטימנט השלילי בנוגע לכלכלה האמריקאית מתגבר. תרחיש האימים של "סטגפלציה" - שילוב של האטה ואינפלציה - נראה פתאום ריאלי. ביום שישי האחרון התפרסם מדד ההוצאה על צריכה פרטית (PCE), הנחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד, והוא הצביע על "ליבת אינפלציה" (בניכוי מזון ואנרגיה הנחשבים תנודתיים) גבוהה מהציפיות.

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: Reuters, Anadolu

בעוד היעד של הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב) הוא קצב אינפלציה שנתי של 2%, המדד לא הצליח לרדת משיעור של 2.6% זה ארבע שנים, ובחודשים האחרונים נע סביב 2.8%. גם הירידה בביטחון הצרכנים והערכות הפד להתכווצות הצמיחה ברבעון הקרוב משפיעות. מצד אחד מורגשים סימני האטה, ומצד שני החששות מאינפלציה גוברים.

לצד תוכנית המכסים של טראמפ, הנתון הבא שבו יתמקדו השווקים הוא דוח התעסוקה של מרץ שיפורסם בסוף השבוע. אחד הנושאים המרכזיים צפוי להיות השפעת הקיצוצים של המחלקה ליעילות הממשל (DOGE) שמוביל אילון מאסק על שוק העבודה. על פי התחזיות, המשק האמריקאי צפוי להוסיף במרץ 128 אלף משרות, זאת לעומת תוספת של 151 אלף בפברואר. אם הנתונים יפתיעו לרעה, יהיה זה סימן נוסף לחולשה בכלכלה.

ובכל זאת, מבט על הקדנציה הראשונה של טראמפ מספק סיבה לאופטימיות. ברויטרס חזרו לעבר וניתחו כי שוקי המניות חוו ירידות חדות באותה עת על רקע החשש למלחמת סחר בין ארצות הברית לסין. בין ינואר לדצמבר 2018, מדד S&P 500 צנח בכ־18%. עם זאת, המדד עשה קאמבק מרשים בתוך כשלושה חודשים בלבד, כשהחששות ממלחמת הסחר החלו להתפוגג.

עוד כתבות

חריש. שכר הדירה מגיע ל־42% מהשכר הממוצע / צילום: Shutterstock

מחפשים דירה להשקעה? אלו הערים המסוכנות למשכירי הדירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שמתפרסמים לראשונה בגלובס מראים כי עליית הריבית והמלחמה הובילו לעלייה בשיעור שוכרי הדירות שאינם מצליחים לעמוד בתשלום החודשי ● אילו ערים מובילות את הסיכון, ובאיזו עיר שיעור ההוצאה על שכר הדירה מתוך ההכנסה הוא הגבוה ביותר?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: AP, Alberto Pezzali

חבל ההצלה של ענקיות הטכנולוגיה: האם שבבים יוחרגו מהמכסים?

הולכים ומתרבים הדיווחים על כוונות הבית הלבן להחריג את יבוא השבבים לארה"ב מהמכסים עליהם הכריז טראמפ, אך התבטאות רשמית בנושא לא הובאה לידי הציבור ● בינתיים מניות חברות הטכנולוגיה רושמות ירידות משמעותיות - כולל חברות אמריקאיות

השבוע בעולם/ צילום: AP-Mark Schiefelbein, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ מאבד את רוב הידידים אבל מוצא אחד חדש; ונעים להכיר, gigil

טראמפ מעניש 25 שותפות סחר, כולל ישראל, על "שוד, ביזה ואונס" ● שישה מיליון הרוגים במלחמות קונגו ● נשיא ארה"ב שולח מכתב אהבה לידיד האמת, נאיב בוקלה ● פוליטיקאים בוחרים שופטים, ושופטים מונעים בחירת פוליטיקאים ● תגידו Gigil

וורן באפט / צילום: Reuters, Lucas Jackson

גם משקיע על עושה טעויות: היום השחור של וורן באפט

רוב תיק ההשקעות של ברקשייר האת'וויי, כ-300 מיליארד דולר, מושקע במעט חברות, עובדה שעלתה לה היום ביוקר, כ-13 מיליארד דולר ● רק על אפל שמהווה כ-23% מהתיק הפסידה ענקית ההשקעות כ-6 מיליארד דולר ● ומהי נקודת האור היום

החניון המתוכנן במחלף מורשה. בעיגול: רון חולדאי / הדמיה: ארקאפקט עדי בואנו, באדיבות נתיבי איילון, צילום: שלומי יוסף

נגד כל הסיכויים: איך הצליח חולדאי לבלום את בניית חניוני הענק

בדיון תקדימי שנערך השבוע הצליחו בעיריית תל אביב ובאגף התקציבים להוביל החלטה למסמוס הקמת שני חניוני הענק בצפון ת"א ● אלו המספרים ששכנעו את חברי הוועדה

איתי ראב''ד, עדי הוברמן מזוז, גיל פלדמן ומזל מרו, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ארבעה מזוכי הפרויקט משתפים בתובנות הקריירה שלהם

ארבעה מתוך 40 הנבחרים בפרויקט המנהיגות הצעירה של גלובס התאחרו בפאנל "הדור הבא של ההנהגה העסקית" ● עו"ד מזל מרו, שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי: "הדרך של אמא שלי לימדה אותי שאין אתגר שאני לא יכולה לצלוח" ● מנכ"ל טסלה ישראל, איתי ראב"ד: "אני חייב להגשים את עצמי. לראות שיש תוצאה לעשייה שלי" ● עדי הוברמן־מזוז מבנק לאומי: "הניסיון שצברתי מאפשר לי למצוא פתרונות יחד עם הרגולטורים" ● גיל פלדמן מאל על: "בנינו בתקופת הקורונה לאט-לאט תוכנית שתחזיק אותנו להישרדות"

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

האירו מזנק מול השקל לשיא של חמישה חודשים. אלו הסיבות

שוק המט"ח המקומי נפתח בסערה בעקבות תוכנית המכסים של טראמפ ● בזמן שהשקל נחלש קלות מול הדולר, האירו מזנק מול המטבע הישראלי לשיא של חמישה חודשים ● מה עומד מאחורי המגמה, ומה צפוי בעתיד?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ יורה לכל הכיוונים, השאלה היא האם צריך לקחת אותו ברצינות

דפוס הפעולה הזה של הנשיא טראמפ כולל הכרזה תקשורתית, יצירת דרמה בינלאומית ואז ריכוך - הדרך הזו היא חלק בלתי נפרד מה־DNA של ממשל טראמפ ● אלא שהוא מותיר את השווקים, היצרנים, החברות והמדינות במצב של אי־ודאות כרונית. גם הפעם, נותר להם רק לחכות ולראות אם כל האיומים יתממשו

המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

השווקים בלחץ מטראמפ, ויש אפיק השקעה אחד שדווקא מרוויח

מאז שההסלמה במלחמת הסחר החלה להעיב על שוק המניות האמריקאי בחודש פברואר, המשקיעים בוול סטריט הסיטו מעל 5 טריליון דולר לאפיקי השקעה אחרים ● בין אלה זוכות לרוח גבית איגרות החוב הממשלתיות, שהציגו ברבעון לראשונה זה 5 שנים תשואת יתר על המניות

שוק הרכב העולמי כמרקחה / צילום: Shutterstock, alexfan32

ארה"ב הטילה 25% על יבוא חלפי רכב. איך תושפע ישראל?

המכסים החדשים של טראמפ על כלי רכב וחלקי חילוף שמיובאים לארה"ב נכנסו לתוקף ● אילו חלפים נכנסו לרשימה, איך מגיבים בעולם והאם גם ישראל תיפגע? ● גלובס עושה סדר

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

ההיטלים ייחתכו בחצי מיליארד שקל: העיריות מתחילות להתקפל מול קבלנים

כ-80 קבלנים בפ"ת עתרו נגד העירייה בטענה שהקפיצה את תעריפי היטלי הפיתוח במאות אחוזים ● בפשרה הוסכם על קיצוץ חד בתעריפים ● עשרות הליכים משפטיים דומים מתנהלים בימים אלו

טראמפ עוזב לאחר שחתם על צו נשיאותי במהלך אירוע להכרזת המכסים החדשים / צילום: ap, Evan Vucci

תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חשף תוכנית מכסים דרמטית במיוחד, והשווקים נכנסו לפאניקה ● סין היא זו שסופגת את המכה הקשה ביותר, וגם ישראל נמצאת ברשימה ● אנליסטים מזהירים: "זעזוע למערכת הסחר העולמית" ● מה הם לוחות הזמנים, והאם קיים סיכוי לפשרה של הרגע האחרון? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין / צילום: ap, Maxim Shemetov

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה

סין היא הנפגעת העיקרית מתוכנית המכסים הגורפת של טראמפ ● משרד המסחר הסיני אמר כי ינקוט צעדי נגד נחושים ● שיעור המכס בפועל על סין עומד על 54% כעת

זה הסנכרון / אילוסטרציה: Shutterstock

החוקר שמסרב לרכוש דירה ויש לו הסבר מדעי

ד"ר ניל צור, שחוקר את תופעת הסנכרון במערכות מורכבות , טוען שהשוק כבר היה בשל לירידות וטראמפ רק סיפק את הטריגר ● בראיון לגלובס הוא מסביר מה הקשר בין קוביית קרח למחאות ומניות, ולמה העולם הפך רגיש יותר למשברים ● האם שוק הדיור הבא בתור?

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות ● מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

שכירות. נקודת מפנה בגישת רשות המסים / צילום: שלומי יוסף

מה נחשב להשכרה עסקית: מי חשוף לתשלום מע"מ על השכרת דירות

פס"ד שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים קובע כי השכרת דירות למגורים, בתנאים מסוימים, עשויה להיחשב "שימוש עצמי" החייב במע"מ מלא, אף שהשכרת דירות למגורים פטורה בדרך כלל מחבות זו ● מה ניתן ללמוד מפסק הדין

מפעל אינטל בישראל / צילום: אינטל

דיווח: הושגה הסכמה ראשונית בין אינטל ל-TSMC על ייצור משותף

אינטל ויצרנית השבבים הטייוואנית TSMC הגיעו להסכמה ראשונית על הקמת מיזם משותף להפעלת מפעלי הייצור של אינטל, כאשר TSMC תיקח 20% ממניותיו ● הפרטים הפיננסיים טרם נסגרו ועדיין לא הושגה הסכמה סופית בין השתיים

איור: גיל ג'יבלי

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן ● היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים ● השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

קמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

ברייקינג ניוז לסטטיק: הפרסומת של פרטנר היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לאל על, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של חברת התעופה היא גם המושקעת ביותר, עם 1.8 מיליון שקל ● ההשקעה השנייה בגודלה שייכת ל־yes, שמטפסת למקום הרביעי בזכירות ● הפרסומות הזכורות והאהובות 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

מטורקיה עד קמבודיה: מה עומד מאחורי המכסים שהוטלו על כל מדינה

למה קמבודיה ספגה את המס הכי גבוה, איך הדשן הציל את ברזיל מעול כבד ואיך הברקזיט עזר הפעם לבריטים ● כמה נתונים מאחורי הטבלה של טראמפ