מנכ"לי רשתות המזון שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם / צילום: יונתן בלום, איל יצהר, אלעד גוטמן
הדוחות הכספיים של רשתות המזון הגדולות לשנת 2024, שפורסמו בימים האחרונים, מלמדים על חגיגת רווחים חסרת תקדים בחסות הצריכה המוגברת של הציבור המקומי, לצד גל עליות מחירים ומהלכי התייעלות שונים שנקטו הרשתות.
● בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי־פעם והחידה של המשק
● בית הספר לקמעונאות ע"ש האחים אמיר: כך הוכפלו רווחי הרשת הגדולה בישראל
שש רשתות שתוצאותיהן מדווחות לציבור: שופרסל , רמי לוי , יוחננוף , קרפור (באמצעות אלקטרה צריכה), ויקטורי וטיב טעם , רשמו זינוק של 45% ברווח התפעולי המצרפי שלהן אשתקד, לכ־2 מיליארד שקל, ויותר מהכפילו את הרווח הנקי שהסתכם בכ־1.2 מיליארד שקל - זינוק של 112% בתוך שנה (עם גידול של 5% "בלבד" בהכנסות המצרפיות).
מהדוחות עולה כי רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, שופרסל, תרמה כמחצית מהרווח הנקי בענף (657 מיליון שקל), ואחריה צועדות רמי לוי (רווח נקי של 243 מיליון שקל) ויוחננוף (210 מיליון שקל).
מעבר לשיפור הניכר ברווחים שהציגו רשתות המזון, עדכון חשבונאי שביצעו בהנחיית רשות ניירות ערך (והנמצא בביאורים לדוחות) מאפשר ללמוד מיהן כנראה היקרות ביותר מבין הרשתות. מדובר על ביאור המציג את ההכנסות ממכירת המוצרים מול עלויות המכר שמיוחסות לאותן מכירות (נטו), ללא העמסת עלויות נוספות המובילות להצגת רווח גולמי נמוך יותר בדוחות הכספיים עצמם. כלומר, הפער בין המחיר בו הרשת קונה את המוצרים מהספק, לבין המחיר לצרכן.
בדוחות יוחננוף פירטו כי השינוי נוגע לסיווג מחדש של הוצאות שונות בין היתר "עלויות רכישה, שינוע והובלה, אחסנה והפעלת מרלו"ג, פחת והפחתות, סידור וליקוט, וכן כל הוצאה נוספת הנדרשת על־מנת להעמיד את המוצר במצב הזמין למכירה לצרכן".

העמסת העלויות הנוספות בשופרסל
מבדיקת גלובס את שיעור הרווח הגולמי "נטו", על־פי הנחיות רשות ניירות ערך, של חמש רשתות המזון הנסחרות (לא כולל קרפור שאינה מפרסמת דוחות מפורטים), עולה כי שיעור זה עמד אשתקד בממוצע על 32% מהמכירות המצרפיות - לעומת שיעור רווח גולמי של 26.7% המוצג בדוחות הכספיים. קרי על מכירה של 100 שקל מרוויחות הרשתות בממוצע 32 שקל (גולמי). בשנת 2023 עמד הרווח הגולמי "נטו" הממוצע על־פי הנחיות הרשות על 31% מהמכירות, לעומת שיעור רווח גולמי של 25.5% שהוצג בדוחות.
מהבדיקה עולה כי שיעור הרווח הגולמי "נטו" של שופרסל הוא הגבוה בענף - 37.8% למול 37.2% בשנה קודמת. נתון זה גבוה בהרבה משיעור הרווח הגולמי המופיע בדוחות הכספיים שעמד על 28.3% (מול 26.5% בשנת 2023).
שופרסל, מתברר מהדוחות, נוהגת להעמיס על עלות ההכנסות בדוחותיה הוצאות נוספות, כמו שכר ונלוות שעמדו בשנת 2024 על כמעט מיליארד שקל, וכן הוצאות אחרות של פחת והפחתות, אחסון ושינוי מלאי, בעלות שנתית של 783 מיליון שקל. מהביאורים לדוחות עולה כי בעוד עלות ההכנסות של שופרסל עלתה אשתקד בשיעור מתון בלבד של 1% (ל־9.5 מיליארד שקל), המכירות טיפסו בשיעור כפול של 2% ל־15.3 מיליארד שקל.
העלייה בשיעור המרווח הגולמי ב־2024 ביחס לשנה הקודמת, מלמדת על עליית מחירי המוצרים הנמכרים ברשת. עלייה חדה אף יותר נרשמה בשיעור הרווח התפעולי של הרשת מההכנסות, לרמה של 6.3% מול 4.7% בשנה הקודמת. זאת, בעיקר הודות למהלכי ההתייעלות הרבים שבהם נקטו צמד בעלי השליטה החדשים ברשת, האחים שלומי ויוסי אמיר.
מי שעוד בולטת בשיעור הרווח הגולמי "נטו" מהמכירות, המצביע כנראה על מחירי מוצרים יקרים יחסית, היא רשת טיב טעם של חגי שלום, שמציגה שיעור רווחיות גולמית של 33.5% אשתקד (ירידה קלה מול 34.7% בשנה הקודמת). קרי - 33.5 שקל רווח גולמי על מכירה של 100 שקל. אצל רשת רמי לוי, ויקטורי ויוחננוף שיעור הרווח הגולמי "נטו" נמוך יותר ועמד אשתקד על 26.3%, 25.5% ו־23.8% מהמכירות בהתאמה. קרי, יוחננוף היא זו שמוכרת במרווח הנמוך ביותר בין עלות המוצרים עבורה למחיר לצרכן.

הרשת שבדרך לעקוף את רמי לוי
בכל הקשור לרווחיות התפעולית, התמונה מתהפכת: יוחננוף מציגה את שיעור הרווח הגבוה בענף של 7.8% מהמכירות ואחריה שופרסל (כאמור 6.3% מהמכירות), טיב טעם (5.6% מהמכירות), רמי לוי (5%), קרפור (4%) וויקטורי, עם הרווחיות התפעולית הנמוכה ביותר (3.6% מהמכירות).
בסה"כ עמדו ההכנסות ממכירת המוצרים של חמש הרשתות המדווחות (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, טיב טעם וויקטורי) על 31.3 מיליארד שקל - עלייה של 5.2% ביחס לשנה הקודמת. עלות קניית אותם מוצרים, שמסבירה את הגידול ברווח הגולמי "נטו", הסתכמה ב־21.3 מיליארד שקל, עלייה מתונה יחסית של 3.8% ביחס לשנה הקודמת. נתון המלמד כאמור על השפעת עליית המחירים על־ידי הרשתות אשתקד.
האם לאחר שנה כה חזקה יש לרשתות עוד לאן לצמוח? בכיר בענף מעריך כי שנה כמו 2024 לא צפויה לחזור בקרוב. ייתכן כי הסקפטיות הזאת זולגת לאחרונה לביצועי מניות רשתות השיווק. המדד הענפי (ת"א-רשתות שיווק) שעלה ביותר מ־50% אשתקד, שנה שבה הציבור היה כאמור "תקוע" בארץ ונהנה מתמיכות ממשלתיות נדיבות, איבד מעל ל־5% מערכו בחודש החולף.
ועדיין מי שהשקיע במדד לפני שנה נהנה מתשואה חיובית של 32%. גם מניית שופרסל, מובילת הענף, התממשה לאחרונה והציגה ירידות, לאחר שיותר מהכפילה את ערכה מתחילת שנת 2024, אשר במהלכה השתלטו האחים אמיר על הרשת.