חברת הדירוג פיץ' / צילום: Shutterstock
סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה על השארת הדירוג של ישראל ללא שינוי, ברמה של A עם תחזית שלילית. החלטת הדירוג הניטרלית שפורסמה הפעם מגיעה לאחר הורדת הדירוג שרשמה פיץ' לישראל בהודעתה הקודמת מאוגוסט 2024.
● סקר גלובס ומנו גבע מגלה: מה חושב הציבור על איומי השבתת המשק?
● המכסים בדרך? טראמפ שומר על עמימות, וגם בישראל מודאגים
"אישור דירוג האשראי מאזן בין כלכלה מגוונת, עמידה, בעלת ערך מוסף גבוה ומצב פיננסי חיצוני חזק, לבין יחס חוב-תוצר ציבורי גבוה, סיכוני ביטחון שעדיין קיימים ורקורד של ממשלות לא יציבות שהקשו על יכולת גיבוש המדיניות", נכתב בהודעה של פיץ'. "התחזית השלילית משקפת את העלייה בחוב הציבורי, אתגרי משילות ופוליטיקה פנימיים ואי-ודאות בנוגע לעימות בעזה".
● לתרגום בעברית של ההחלטה המלאה
לגבי הגירעון, כתבו בחברת הדירוג כי "הגירעון של הממשלה (על בסיס מזומן) ירד לשיעור של 5.7% מהתוצר ב-2025, לעומת גירעון בשיעור של 6.8% מהתוצר בשנת 2024, כתוצאה משילוב של עלייה בהכנסות וירידה בהוצאות הביטחון. תחזית החברה לגירעון גבוהה מיעד הגירעון בשיעור של 4.9% מהתוצר שנקבע בתקציב 2025 בשל המלחמה המתמשכת בעזה שאינה משתקפת, לדעת החברה, במלואה בתקציב שאושר". בשנת 2026, בפיץ' מעריכים כי הגירעון יירד ל-4.4% "בהנחה שההוצאות הצבאיות החריגות יפחתו".
פיץ' מעריכה כי הצמיחה של ישראל תעמוד על 3% השנה ו-3.6% בשנת 2026. "החברה צופה כי רמת גיוס המילואים תצומצם בשנים 2025 ו-2026, ובשילוב עם עלייה באמון הציבור כתוצאה מירידה בהיקף הפעילות הצבאית הנרחבת, תתרום להתאוששות הצמיחה. מגזר ההייטק הוכיח עמידות בשנת 2024, והחברה צופה כי הוא יישאר מנוע צמיחה בשנים הקרובות", נכתב.
בפיץ' התייחסו גם למתחים הפנימיים בישראל ולסכנה הצעדים שהממשלה מקדמת: "מהלכים פוליטיים פנימיים עלולים לערער את החוזקות המוסדיות של ישראל. רפורמה במערכת המשפט שאושרה לאחרונה בכנסת, המרחיבה את השליטה הפוליטית על מינויים של שופטים, וכן מהלכים לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה עלולים להחליש את מנגנוני האיזונים והבלמים. ניכר כי קיימת תחושת פילוג הולכת וגדלה בציבור סביב סוגיות מסוימות".
"ישראל תישאר מעורבת בעזה באופן משמעותי בטווח הזמן הבינוני"
לגבי ההישגים של ישראל במלחמה נגד איראן, כתבו בחברת הדירוג כי "היחלשות השלוחות האיראניות ברחבי המזרח התיכון חיזקה את מעמדה של ישראל והפחיתה את הסיכונים הקשורים לפרופיל האשראי שלה, אם כי ייתכנו התפרצויות נקודתיות, והמתיחות עם איראן צפויה להימשך. קיימת סבירות גבוהה שהפסקת האש בין חיזבאללה לישראל באופן כללי תישמר, ושנפילת משטר אסד בסוריה הפחיתה עוד יותר את הסיכונים בטווח הקצר-בינוני עבר ישראל. הפעולה הצבאית הישראלית באיראן בשנת 2024 הניבה מספר הישגים אסטרטגיים והדגישה את ההבנה יכולות ההרתעה של איראן".
לגבי החזית בעזה נכתב כי "חברת הדירוג מניחה שהחזרה לעימות עשויה לכלול פעולות אוויריות וקרקעיות אינטנסיביות, שיכולות להימשך מספר חודשים, אך לדעת החברה, גיוס משרתי המילואים יהיה נמוך מאשר היה בשנת 2023, דבר שיפחית את ההשפעה על שוק העבודה, הכלכלה והמצב הפיסקאלי. החברה צופה כי ישראל תישאר מעורבת בעזה באופן משמעותי בטווח הזמן הבינוני".
סיכון להפחתת הדירוג בעתיד
החלטת פיץ' לאשרור הדירוג אינה מפתיעה ותואמת את מרבית ההערכות המוקדמות בשווקים. חלק מהחזאים סברו כי אילולא ההסלמה בשבועות האחרונים בזירה הביטחונית ובמחלוקות הפנימיות במדינה, היה סיכוי ממשי לשדרוג תחזית הדירוג שמצמידה פיץ' לישראל, משלילית ליציבה. הותרת האופק השלילי על כנו משאירה את הסיכון להפחתת הדירוג בפרסומי החברה הבאים.
פיץ' קיבלה את החלטת הדירוג בהמשך לביקור משלחת אנליסטים מטעמה בישראל בשבועות האחרונים. במהלך הביקור קיימו סדרת פגישות עם בכירים בממשלה ובמשק. מדובר במשלחת ראשונה מטעם חברת דירוג שמגיעה פיזית לישראל מאז תחילת המלחמה, בעוד ששאר השיחות עם החברות התנהלו עד כה בצורה מקוונת או בפגישות בחו"ל .
שלוש סוכנויות גלובליות מדרגות את מדינות העולם, וישראל בתוכן, לפי רמת הסיכון שלא יעמדו בפירעון חובותיהן. העדכונים נעשים בדרך-כלל פעמיים בשנה. בעוד שהציון של ישראל בסולמות פיץ' ו-S&P נותר על רמה מכובדת יחסית של A, גם לאחר שספג פגיעות בשנה שעברה, החברה השלישית מודי'ס מדרגת את המדינה שתי דרגות נמוך יותר - ברמה בינונית-נמוכה של Baa1.
מודי'ס בחרה בחודש שעבר לדלג על סבב הדירוג הנוכחי ולא עדכנה בכלל את הסטטוס של ישראל. עם פרסום הודעת הדירוג של פיץ', יושלם מקצה הדירוגים בחודש הקרוב לאחר שתתקבל החלטת החברה השלישית - S&P.